Ухвала
від 29.11.2021 по справі 760/31832/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/31832/21 1-кс/760/10537/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2021 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі: прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 (свідоцтво № 3992/10 від 21.05.2009р. про право на заняття адвокатською діяльністю, ордер на надання правової допомоги), підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_6 , погоджене заступником керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_6 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Подане клопотання обґрунтовується тим, що слідчими слідчого управління Головного управління СБ України в м. Києві та Київській області, в ході досудового розслідування встановлено, що 03.09.2021р. ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

27.10.2021р. постановою заступника керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 продовжено строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, до трьох місяців, тобто до 03.12.2021р., включно.

В клопотанні постановлено питання про продовження строку досудового розслідування до 6-ти місяців, оскільки закінчити досудове розслідування у трьохмісячний строк, який спливає 03.12.2021р., неможливо, у зв`язку із необхідністю проведення в рамках вказаного кримінального провадження ряду слідчих дій: встановити та допитати директорів та інших працівників підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «БК Будівельний майданчик» та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» з приводу господарської діяльності підприємства, виробничих потужностей, штату, у тому числі з відповідною кваліфікацією; провести аналітичне дослідження із залученням спеціалістів в галузі економіки за матеріалами провадження; у разі необхідності призначити додаткову судово-економічну експертизу щодо встановлення суми заподіяних збитків; призначити судово-почеркознавчу експертизу, щодо підписів директорів ТОВ «БК Будівельний майданчик» (код 42568924) та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» (код 42558649) на первинних фінансово-господарських документах по взаємовідносинах з ТОВ «Спецпроект-Інвест»; додатково допитати підозрюваного ОСОБА_5 з відомих йому обставин здійснення фінансово-господарських відносин з ТОВ «БК Будівельний майданчик» (код 42568924) та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» (код 42558649); з`ясувати чи проводились планові перевірки на ТОВ «Спецпроект-Інвест», якщо так то за який період, які встановлені порушення, донараховані податки та збори; звернутися до суду з клопотанням про продовження обов`язків покладених судом на ОСОБА_8 при обранні йому запобіжного заходу; повідомити підозрюваному ОСОБА_8 та його захисникам про завершення досудового розслідування та надати доступ до матеріалів досудового розслідування; виконати вимоги ст. 291 КПК України шляхом складання обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування із наступним врученням копій відповідних документів підозрюваному та його захисникам.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання та просив продовжити строк досудового розслідування до 6-ти місяців, оскільки саме такий строк буде достатнім для завершення всіх слідчих та процесуальних дій в даному кримінальному провадженні.

Захисник ОСОБА_4 та підозрюваний ОСОБА_5 заперечували проти задоволення клопотання слідчого.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання та надані в суді документи, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене: протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно ч. 3 ст. 294 КПК України якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Як встановлено в ході судового розгляду, слідчими слідчого управління Головного управління СБ України в м. Києві та Київській області, в ході досудового розслідування встановлено, що 03.09.2021р. ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

27.10.2021р. постановою заступника керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_7 продовжено строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, до трьох місяців, тобто до 03.12.2021р., включно.

Разом з тим, закінчити досудове розслідування у трьохмісячний строк, який спливає 03.12.2021р. неможливо, оскільки необхідно виконати наступні слідчі та процесуальні дії, а саме: встановити та допитати директорів та інших працівників підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «БК Будівельний майданчик» та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» з приводу господарської діяльності підприємства, виробничих потужностей, штату, у тому числі з відповідною кваліфікацією; провести аналітичне дослідження із залученням спеціалістів в галузі економіки за матеріалами провадження; у разі необхідності призначити додаткову судово-економічну експертизу щодо встановлення суми заподіяних збитків; призначити судово-почеркознавчу експертизу, щодо підписів директорів ТОВ «БК Будівельний майданчик» (код 42568924) та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» (код 42558649) на первинних фінансово-господарських документах по взаємовідносинах з ТОВ «Спецпроект-Інвест»; додатково допитати підозрюваного ОСОБА_5 з відомих йому обставин здійснення фінансово-господарських відносин з ТОВ «БК Будівельний майданчик» (код 42568924) та ТОВ «Будівельна група «Буддекорсервіс» (код 42558649); з`ясувати чи проводились планові перевірки на ТОВ «Спецпроект-Інвест», якщо так то за який період, які встановлені порушення, донараховані податки та збори; звернутися до суду з клопотанням про продовження обов`язків покладених судом на ОСОБА_8 при обранні йому запобіжного заходу; повідомити підозрюваному ОСОБА_8 та його захисникам про завершення досудового розслідування та надати доступ до матеріалів досудового розслідування; виконати вимоги ст. 291 КПК України шляхом складання обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування із наступним врученням копій відповідних документів підозрюваному та його захисникам.

Завершення проведення вказаних процесуальних дій потребує додаткового часу, а їх результати мають вирішальне значення для судового розгляду в процесі доказування.

Відповідно до ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

В контексті кримінального провадження, Конституційний Суд України, у своєму рішенні від 30 січня 2003р. (справа про розгляд судом окремих постанов слідчого і прокурора) відзначив, що "поняття розумний строк досудового слідства є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину". Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Але за будь-яких обставин строк досудового слідства не повинен перевищувати меж необхідності. Досудове слідство повинно бути закінчене у кожній справі без порушення права на справедливий судовий розгляд і права на ефективний засіб захисту, що передбачено ст.ст. 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи вказані обставини, які унеможливлюють здійснити зазначені слідчі (розшукові) та процесуальні дії в трьохмісячний строк досудового розслідування, складність кримінального провадження, яка обумовлена, зокрема, і строками проведення судово-економічної експертизи, тому слідчий суддя вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні до 5 (п`яти) місяців, тобто до 03.02.2022 року, включно, який на думку слідчого судді, буде об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень в даному кримінальному провадженні та буде відповідати завданням кримінального провадження.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБУ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_6 - задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України до 5 (п`ять) місяців, тобто до 03 лютого 2022 року, включно.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108332857
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32021100000000117 від 01.02.2021р. за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/31832/21

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Вишняк М. В.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Вишняк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні