Рішення
від 11.01.2023 по справі 278/2705/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/2705/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2023 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка, за участю секретаря Анни Хоптюк, розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із вище вказаною заявою згідно якої просив визнати за ним право власності на житловий будинок у порядку спадкування.

В обґрунтування наведеного зазначив, що у листопаді 2013 року померла двоюрідна бабусі заявника. Після смерті останньої відкрилась спадщина, яку позивач прийняв у встановленому законодавством порядку. Водночас, у власності померлої перебував житловий будинок на який вона за життя не встигла оформити правовстановлюючі документи. Відтак, приватним нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, зокрема у видачі свідоцтва про право власності на вище вказаний об`єкт нерухомості, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів. Враховуючи наведене, позивач вимушений звернутись до суду із даним позовом.

У судове засідання учасники справи не з`явились, однак скерували до суду заяви щодо проведення судового розгляду справи у їх відсутність. Позивач у своїй заяві позовні вимоги підтримав у повному обсязі, а представник відповідача при вирішенні даного спору покладався на розсуд суду.

Враховуючи наведене, судом ухвалено здійснювати судовий розгляд справи у відсутність учасників та, відповідно, без фіксації його перебігу технічними засобами, що відповідає приписам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено наступні фактичні обставини та відповідно ним правовідносини.

Позивач є громадянином України, має зареєстроване місце проживання, отримував код платника податків та сплатив судовий збір при зверненні до суду із даною заявою.

20 лютого 2009 року ОСОБА_2 склала заповіт згідно якого все своє майно заповіла своїй доньці ОСОБА_3 . Даний заповіт посвідчено секретарем Зороківської сільської ради Житомирського району Житомирської області Логвинчук Л.Р. та зареєстровано в реєстрі за № 5.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 89 років в селі Іванків Черняхівського району Житомирської області померла ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 57 років в селі Іванків Черняхівського району Житомирської області померла ОСОБА_3 .

8 лютого 2021 року рішенням Богунського районного суду м. Житомира встановлено факт родинних зв`язків між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 як двоюрідним онуком та двоюрідною бабою.

24 листопада 2021 року виготовлено технічний паспорт на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по АДРЕСА_1 , інвентаризаційна справа № 122. Замовником технічної інвентаризації є ОСОБА_1 . Згідно даного паспорту вказаний об`єкт нерухомості має загальну площу 81,3 кв.м. з якої 46,4 кв.м. житлова площа та 34,9 кв.м. допоміжна (підсобна) площа. Окрім цього, зазначеним документом встановлено, що житловий будинок споруджено у 1956 році, а допоміжні споруди у 1960 році.

Згідно довідки № 1025 від 25 листопада 2021 року виданої КП "Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації " Житомирської обласної ради вище згаданому об`єкту нерухомого майна присвоєно номер 122.

6 грудня 2021 року вказаним підприємством видано довідку № 1026 відповідно до якої право власності на вище згаданий об`єкт нерухомості не зареєстровано.

18 серпня 2022 року приватним нотаріусом Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Драч Н.В. видано свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_1 на: земельну ділянку розташовану на території Оліївської сільської ради (Оліївської територіальної громади) Житомирського району Житомирської області з кадастровим номером 1825684400:02:000:0071 та площею 0,1006 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_3 ; з земельну ділянку розташовану на території Оліївської сільської ради (Оліївської територіальної громади) Житомирського району Житомирської області з кадастровим номером 1825684400:02:000:0064, площею 0,1005 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_4 спадкоємицею якої була ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав; земельну ділянку розташовану на території Оліївської сільської ради (Оліївської територіальної громади) Житомирського району Житомирської області з кадастровим номером 1825684400:01:000:0084 площею 4,0899 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_4 спадкоємицею якої була ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав; земельну ділянку розташовану на території Оліївської сільської ради (Оліївської територіальної громади) Житомирського району Житомирської області з кадастровим номером 1825684400:01:000:0083 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_3 . Вказані свідоцтва зареєстровано в реєстрі за номерами 788, 790, 792, 791 та 789.

Того ж дня, вище згаданим приватним нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії згідно якої ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 через відсутність правовстановлюючих документів на зазначений об`єкт нерухомості.

Відповідно до звіту про оцінку нерухомого майна станом на 20 вересня 2022 року вартість вище вказаного житлового будинку становить 64 436 гривень

Згідно довідки № 292 від 14 вересня 2022 року, що видана Оліївською сільською радою Житомирського району Житомирської області власником будинку АДРЕСА_1 рахується ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Нормами законодавства України вказані правовідносини врегульовано наступним чином.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст. 1216 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації (ч. 1 ст. 182 ЦК України).

Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (ч. 4 ст. 334 ЦК України).

Проаналізувавши фактичні обставини справи у сукупності із нормами законодавства, якими врегульовано зазначені правовідносини, а також приймаючи до уваги усталену судову практику з даних правовідносин Житомирського апеляційного суду, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Як встановлено у ході судового розгляду справи, позивач є спадкоємцем померлої ОСОБА_3 , яка, в свою чергу була спадкоємицею ОСОБА_2 . Разом з тим, ані ОСОБА_3 , ані ОСОБА_2 за життя не встигли здійснити оформлення правовстановлюючих документів на об`єкт нерухомості, який позивач бажає успадкувати. Водночас, на переконання суду, відсутність правовстановлюючих документів на будинок не повинна перешкоджати заявнику у реалізації гарантованих йому законодавством України спадкових прав. Відтак, даний позов підлягає до задоволення.

Доказів відповідності будинку житловим, будівельним, санітарним та іншим нормам позивачем суду не надано і судом апеляційної інстанції не вимагається.

У порядку ст. 141 ЦПК України судові витрати за розгляд даної справи покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , код платника податків НОМЕР_1 ) право власності у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на будинок АДРЕСА_1 .

Стягнути з Оліївської сільської ради Житомирського району Житомирської області (вул. Леоніда Ступницького, 68, с. Оліївка, Житомирський район, Житомирська область, код ЄДРПОУ 04348409) на користь позивача судові витрати за розгляд даної справи у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішеня.

Повне рішення складено 11 січня 2023 року.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.01.2023
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу108338391
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —278/2705/22

Рішення від 11.01.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні