Рішення
від 11.01.2023 по справі 689/86/23
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 689/86/23

2-о/689/15/23

РІШЕННЯ

Іменем України

11.01.2023 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді - Шевчик О.М.

за участю:

секретаря судового засідання - Фурман Н.Л.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в окремому провадженні в залі суду смт. Ярмолинці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ярмолинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту смерті,-

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, заінтересована особа: Ярмолинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження - с. Солобківці Ярмолинецького району Хмельницької області, місце смерті - місто Херсон Херсонської області, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На обґрунтування заявлених вимог заявник вказала, що смерть її батька настала на території, яка була віднесена до тимчасово окупованої території України, на якій неможливо було отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Тому заявник просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Херсон Херсонської області.

В судовому засіданні заявник заяву підтримала, просила її задовольнити, пояснила, що свідоцтво про смерть батька у відділі державної реєстрації актів цивільного стану вона не може отримати, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України в м. Херсон. Вказала, що у неї є лише довідка про смерть батька, що видана окупаційним органом.

Заявниця пояснила, що батько помер у лікарні, куди вона його доставила в зв`язку з важкістю стану. Після смерті батька, вона здійснила його поховання.

Представник заінтересованої особи - Ярмолинецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без їхньої участі.

Суд, заслухавши заявника, дослідивши докази по справі, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно ч.1 ст.316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до положень п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» на території України введений воєнний стан в зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Херсон Херсонської області, що підтверджується поясненнями заявника ОСОБА_1 та довідкою про причину смерті №173, виданою Херсонською міською клінічною лікарнею 11.07.2022.

Заявник надала суду копію довідки про смерть та копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , однак, враховуючи те, що вони видані окупаційними органами, суд не оцінює їх як докази у справі.

На даний час у заявниці виникла необхідність отримання свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , яке може бути видано лише за наявності документів, передбачених ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст.5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5 - лікарського свідоцтва про смерть; фельдшерської довідки про смерть; акта судово-медичної експертизи, яких заявниця не має.

Оскільки смерть особи є юридичним фактом, який має наслідки припинення, зміни або виникнення багатьох правовідносин, тому має безпосереднє значення для реалізації особою своїх прав, а саме, встановлення факту смерті батька має для заявниці юридичне значення, оскільки це необхідно для подальшої реєстрації цього факту в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання відповідного документу, а саме, свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , згідно вимог чинного законодавства України.

Факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 09.10.1971 року та свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 від 05.01.2023 року,згідно якого дошлюбне прізвище ОСОБА_1 було « ОСОБА_1 ».

Заявник ОСОБА_1 зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, фактичне місце її проживання АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою від 13.12.2022 № 6819-7001663481 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

В ході розгляду справи судом не встановлено будь-якого умисного порушення заявником ОСОБА_1 , яка є громадянкою України, що підтверджується паспортом серії НОМЕР_3 , законодавства України та нормативних актів України. Неможливість отримати у місті Херсон необхідних документів для реєстрації факту смерті виникла в зв`язку з окупацією цього міста російською федерацією.

Оскільки ОСОБА_2 помер на території тимчасово окупованої частини України, а саме в м. Херсон Херсонської області, його смерть не може бути зареєстрована в органах ДРАЦСУ, тому вимоги заявника про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , підлягають задоволенню.

Відповідно до правил ст.317, п.8 ч.1 ст.430 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту смерті допустити до негайного виконання.

Керуючись ст. 13, 76, 263-265, 293, 294, 315,316, 319 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження - с. Солобківці Ярмолинецького району Хмельницької області, місце смерті - м. Херсон Херсонської області, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копію рішення невідкладно направити у Ярмолинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) для негайного виконання.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Шевчик О.М.

Дата ухвалення рішення11.01.2023
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу108353206
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —689/86/23

Рішення від 11.01.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні