Ухвала
від 12.01.2023 по справі 916/42/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

"12" січня 2023 р. м. Одеса № 916/42/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовська М.Б., розглянувши матеріали вх.№ 37

за позовом: Квартирно-експлуатаційного відділу міста Херсона; (селище Чкалова, б.37, Херсон,73008)

до відповідачів: Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумен", Дочірнього підприємства "Чаплинський комунальник 2", Фізичної особи-підприємця Молнар Сергія Петровича, Комунального підприємства НК "Екосервіс", Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецсервіс+", Комунального підприємства "Новоолексіївське домоуправління" Новоолексіївської селищної ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Амулет Юг", Комунального підприємства "Добробут 5", Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонавтокомунсервіс"

про розірвання договорів

в с т а н о в и в:

Позивач Квартирно-експлуатаційний відділ міста Херсона звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Шумен", м.Херсон, відповідача-2 Дочірнього підприємства "Чаплинський комунальник 2", смт.Чаплинка Херсонської області, відповідача-3 Фізичної особи-підприємця Молнар Сергія Петровича, м.Херсон, відповідача-4 Комунального підприємства НК "Екосервіс", м.Нова Каховка Херсонської області, відповідача-5 Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецсервіс+", м.Олешки Херсонської області, відповідача-6 Комунального підприємства "Новоолексіївське домоуправління" Новоолексіївської селищної ради Генічеського району Херсонскої області, відповідача-7 Товариства з обмеженою відповідальністю"Амулет ЮГ", м.Херсон, відповідача-8 Комунального підприємства "Добробут 5", смт.Іванівка Херсонської області, відповідача-9 Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонавтокомунсервіс", м.Херсон, в якому просить:

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №122/680, укладений між КЕВ міста Херсона та ДП "Чаплинський комунальник 2" 25.05.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №989, укладений між КЕВ міста Херсона та Фізичною особою-підприємцем Молнар Сергієм Петровичем 16.02.2022,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №10-21/6928, укладений між КЕВ міста Херсона та Комунальним підприємством НК "Екосервіс" 19.04.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №525, укладений між КЕВ міста Херсона та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецсервіс+" 09.02.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №629, укладений між КЕВ міста Херсона та Комунальним підприємством "Новоолексіївське домоуправління" Новоолексіївської селищної ради 19.04.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №122/680, укладений між КЕВ міста Херсона та Товариством з обмеженою відповідальністю "Амулет ЮГ" 10.02.2022,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №122/680, укладений між КЕВ міста Херсона та Комунальним підприємством "Добробут 5" 20.04.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №122/680, укладений між КЕВ міста Херсона та Товариством з обмеженою відповідальністю "Херсонавтокомунсервіс" 10.02.2021,

- розірвати договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами №122/680, укладений між КЕВ міста Херсона та Товариством з обмеженою відповідальністю "Шумен" 08.02.2022.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви, зважаючи на наступне.

Згідно пункту 2 частини п`ятої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Відповідно до ч.1 статті 173 ГПК України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються пов`язаністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же підстав або доказів.

Метою об`єднання позовних вимог є можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Отже, порушенням правила об`єднання вимог, є об`єднання непов`язаних вимог, тобто таких, які не пов`язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги.

Під вимогою розуміється матеріально-правова вимога, тобто предмет позову, який являє собою одночасно спосіб захисту порушеного права. При цьому об`єднанню підлягають вимоги, які пов`язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги. Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги позивача. Отже, вимоги повинні випливати з тих самих фактичних обставин, на яких вони ґрунтуються. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Позивач має право об`єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

Предмет і підстава позову сприяють з`ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, застосуванню необхідного способу захисту права, визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності конкретного цивільного права і обов`язку.

За змістом позовних вимог, предметом даного позову є розірвання дев`яти договорів про надання послуг з поводження з побутовими відходами, укладених з різними юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Отже, предмет позову становить позовні вимоги немайнового характеру, які по суті є окремими вимогами позивача до дев`яти різних відповідачів. Фактично, в межах одного позовного матеріалу позивачем заявлено дев`ять окремих позовів до відповідачів, які виникли на підставі дев`яти різних договорів з різним складом сторін.

Оскільки предметом даного позову є розірвання дев`яти договорів, для вирішення спору по суті суд повинен буде дослідити та вивчити кожний з зазначених договорів, правовідносини сторін, що виникли на їх підставі.

Таким чином, всупереч вимоги ст.173 ГПК України, фактично, позивач об`єднав в одній позовній заяві дев`ять окремих позовів, які не пов`язані поданими доказами. Даний факт суттєво ускладнює вирішення спору та дослідження доказів.

За поданою позивачем позовною заявою фактично підлягають вирішенню дев`ять окремих спорів між одним позивачем та різними відповідачами.

Отже, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що сумісний розгляд об`єднаних позивачем вимог значно ускладнить судовий розгляд та сприятиме затягуванню учасниками судового процесу вирішення спору по суті, так як подані в обґрунтування позовних вимог документи є окремими по вказаним правочинам.

Крім того, суд зазначає, що об`єднання позовних вимог є правом, а не обов`язком суду, а тому суд приходить до висновку, що об`єднання позовних вимог може мати негативні наслідки для виконання всіх завдань господарського судочинства, встановлених в статті 2 Господарського процесуального кодексу України, додержання яких превалює над будь-якими іншими доводами учасників судового процесу, зокрема, сумісний розгляд декількох вимог, навіть тісно пов`язаних і однорідних, розширює предмет доказування у справі, ускладнює розгляд та вирішення справи по суті (аналогічні доводи висловлені в постанові Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 14.08.2018 у справі № 910/3569/18).

З огляду на викладене суд вважає за необхідне повернути поданий позов заявнику для роз`єднання позовних вимог.

Також суд вважає за необхідне звернути увагу позивача, що згідно частини восьмої статті 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись статтями 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву Квартирно-експлуатаційного відділу міста Херсона і додані до неї документи повернути заявнику.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 12.01.2023.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108359306
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Розірвання договорів (правочинів) надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/42/23

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні