Ухвала
від 12.01.2023 по справі 631/725/20
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/725/20

провадження № 2/631/66/23

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

12 січня 2023 року селище міського типу Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Трояновської Т. М.,

за участю секретаря судового засідання Тиндик С. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань приміщення Нововодолазького районного суду Харківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, в якій просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 21 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 02 липня 2021 року замінено третюособу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, про позбавлення батьківських прав, з Служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області на належну третю особу Службу у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області.

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 05 жовтня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Сторони у судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлялися завчасно відповідно до приписів статті 128 Цивільного процесуального кодексу України.

Позивач, ОСОБА_1 , звернулась до суду з заявою, що була зареєстрована за вхідним № 205/23-вх від 12 січня 2023 року, відповідно до якої повідомила, що відповідач ОСОБА_2 померла, на підтвердження чого надала копію свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , та просила закрити провадження у справі. Розгляд справи провести за її відсутності.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору начальник Служби у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області Несміян Валентина Вікторівна також звернулась до суду з заявою, що була зареєстрована за вхідним № 206/23-вх від 12 січня 2023 року, відповідно до якої просила закрити провадження у справі, розгляд справи провести за їх відсутності.

Отже, всебічно, повно та об`єктивно з`ясувавши обставини справи та всі фактичні данні, перевіривши їх доказами, безпосередньо дослідженими у судовому засіданні, що відповідають вимогам закону про їх належність, допустимість, достовірність та достатність, а саме: дослідивши матеріали справи, що містять наявні в ній письмові докази, - суд вважає, що провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав, слід закрити з наступних підстав.

За змістом частини 1 статті 5 Цивільного процесуального кодексу України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до частини 1 статті 42 Цивільного процесуального кодексу України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Сторонами у цивільному процесі є позивач та відповідач. Позивачем або відповідачем може бути фізичні і юридичні особи, а також держава (частини 1 та 2 статті 48 Цивільного процесуального кодексу України).

Із матеріалів справи з`ясовано, що відповідач по справі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 02 листопада 2022 року Старовірівською сільською радою Красноградського району Харківської області, актовий запис про смерть № 163.

З цього приводу суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до статті 46 Цивільного процесуального кодексу України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Статтею 47 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Виходячи зі змісту наведених статей, необхідно зробити висновок, стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

При цьому відповідно до частини 4статті 25 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті.

Суд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо настала смертьфізичної особиабо оголошено її померлою чи припиненоюридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва (пункт 7 частиною 1 статті 255 Цивільного процесуального кодексу України).

Відповідно до приписів статті 1216 Цивільного кодексу України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

При цьому, до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 Цивільного кодексу України).

Правовідносини, що не допускають правонаступництво, визначені положеннями статті 1219 Цивільного кодексу України.

Пункт 1 частини 1 наведеної норми права регламентує, що не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема особисті немайнові права.

З огляду на вказані обставини та враховуючи вимоги чинного законодавства, що регулюють особисті немайнові права вбачається, що у спірних правовідносин не допускається правонаступництво щодо вимог про позбавлення батьківських прав, оскільки вони нерозривно пов`язані з померлою особою.

Відтак враховуючи вищенаведене, цивільне судочинство здійснюється виключно в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України, яким не передбачено правонаступництво у вищевказаних спірних правовідносинах.

За вказаних вище обставин та враховуючи, що відповідач ОСОБА_2 померла, що підтверджено наданими доказами, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав.

При цьому, слід роз`яснити позивачу, що у разі закриття провадження по справі з підстав передбачених пунктом 7 частини 1 статті 255 Цивільного процесуального кодексу України, повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

На підставі викладеного, керуючись статями 5, 7, 13, 18, 42, 43, 49, 49, 76, 80, 89, 128, 131, 211, 214, 223, пунктом 7 частини 1 статті 255, частиною 2 статті 256, пунктом 1 частини 1 та частиною 2 статті 258, статтями 259 261, частинами 5 та 11 статті 272, частиною 2 статті 352, пунктом 15 частини 1 статті 353, статтями 354, 355 Цивільного процесуальногокодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 про закриття провадження у справі задовольнити.

Провадження у цивільній справі з єдиним унікальним з єдиним унікальним № 631/725/20 (провадження № 2/631/66/23) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , із залученням до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Старовірівської сільської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав закрити.

Роз`яснити, що відповідно до частини 2 статті 256 Цивільного процесуального кодексу України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет із тих самих підстав не допускається.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду (адреса: 63002, Харківська область, місто Валки, вулиця Харківська, будинок № 4, в приміщенні Валківського районного суду Харківської області) безпосередньо, або через Нововодолазький районний суд Харківської області, або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження такої ухвали, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду та з інших поважних причин.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Суддя: Т. М. Трояновська

Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108370585
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —631/725/20

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Трояновська Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні