Вирок
від 10.01.2023 по справі 607/11983/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2023 Справа №607/11983/22

Номер провадження 1-кп/607/1527/2022

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі с/з ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Тернополі матеріали кримінального провадження №42022210000000094 від 15 червня 2022 року про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Курівці Зборівського району Тернопільської області, громадянина України, одруженого, на утриманні якого перебуває одна неповнолітня дитина, непрацюючого, зареєстрованого та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

за участю учасників кримінального провадження: прокурора Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 , потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , обвинуваченого ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_9 -

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 , перебуваючи на посаді заступника командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, являючись працівником правоохоронного органу, усвідомлюючи суспільно - небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з метою протиправного особистого збагачення, вчинив шахрайські дії за наступних обставин.

Так, 05 квітня 2022 року, керівником благодійної організації «Благодійний фонд «Свята справа» (ЄДРПОУ 44789012) ОСОБА_10 придбано та надалі, в першій декаді квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, безоплатно передано на потреби УПП в Тернопільській області 19 (дев`ятнадцять) одиниць розвантажувально - поясних систем марки «Неlikon-Тех».

Приблизно в середині квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, співробітниками ТОР УПП в Тернопільській області ОСОБА_6 та ОСОБА_8 отримано від ОСОБА_10 19 (дев`ятнадцять) одиниць розвантажувально - поясних систем марки «Неlikon-Тех» та передано заступнику командира роти ТОР УПП в Тернопільській області ОСОБА_3 для подальшого їх розподілу між співробітниками ТОР УПП в Тернопільській області.

Надалі, приблизно в середині квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, після отримання вказаних розвантажувально - поясних систем, у ОСОБА_3 виник протиправний умисел на заволодіння шляхом обману грошовими коштами підлеглих співробітників з числа ТОР УПП в Тернопільській області, під приводом повернення частини витрачених ОСОБА_10 грошових коштів на закупівлю розвантажувально - поясних систем у сумі 1000 доларів США.

Так, ОСОБА_3 , маючи єдиний умисел, спрямований на вчинення шахрайських дій, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, в середині квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, довів особовому складу ТОР УПП в Тернопільській області про необхідність надання йому грошових коштів у сумі 1700 (одна тисяча сімсот) гривень готівкою кожним співробітником, який має бажання отримати розвантажувально - поясну систему, для подальшої їх передачі ОСОБА_10 .

У свою чергу, співробітники ТОР УПП в Тернопільській області ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 виявили бажання отримати розвантажувально - поясні системи та, будучи введеними в оману ОСОБА_3 , що грошові кошти за них будуть повернені останнім ОСОБА_10 для здійснення подальшої волонтерської діяльності, в середині квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, надали ОСОБА_3 грошові кошти в сумі 1700 (одна тисяча сімсот) гривень кожен, всього 6800 (шість тисяч вісімсот) гривень.

Однак, ОСОБА_3 , діючи умисно з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, шляхом обману, отримавши від вищевказаних співробітників ТОР УПП в Тернопільській області грошові кошти у загальній сумі 6800 (шість тисяч вісімсот) гривень керівнику благодійної організації «Благодійний фонд «Свята справа» ОСОБА_10 не повернув, а привласнив їх та розпорядився ними на власний розсуд, чим спричинив ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 матеріальну шкоду в сумі 1700 гривень кожному.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, визнав повністю та підтвердив зазначені в обвинувальному акті обставини його вчинення, вказавши, що він, перебуваючи на посаді заступника командира роти ТОР УПП в Тернопільській області в квітні 2022 року зібрав грошові кошти з підлеглих співробітників, які їм не повернув. Завдану шкоду намагався відшкодувати, але не знайшов з ними контакту. У вчиненому обвинувачений розкаявся та просить його суворо не карати.

Потерпілий ОСОБА_5 суду показав, що будь-яких претензій до ОСОБА_3 не має, відшкодовувати йому завдану шкоду не потрібно. При вирішенні судом питання щодо призначення обвинуваченому міри покарання покладається на думку суду.

Потерпілий ОСОБА_6 суду показав, що завдана шкода йому не відшкодована, щодо міри покарання обвинуваченому ОСОБА_3 покладається на думку суду.

Потерпілий ОСОБА_7 суду показав, що претензій до ОСОБА_3 не має, відшкодовувати йому завдану шкоду не потрібно. При вирішенні судом питання щодо призначення обвинуваченому міри покарання вважає, що до обвинуваченого слід застосувати штраф.

Потерпілий ОСОБА_8 суду показав, що завдана шкода йому не відшкодована, при призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 вважає, що до останнього можливо застосувати штраф.

Крім власного визнання вини, обвинувачений ОСОБА_3 повністю погодився зі всіма доказами, що були зібрані під час досудового розслідування і підтверджували його винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, згідно обвинувального акту, відмовившись від їх дослідження під час судового розгляду.

З`ясувавши думку учасників судового провадження про визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню та порядку їх дослідження, суд, у відповідності до вимог ч. 3 ст. 349 КПК України, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, з`ясувавши правильність розуміння обвинуваченим зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності його позиції, а також роз`яснивши йому, що у такому випадку він буде позбавлений права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, проаналізувавши вищевказані обставини та докази, суд, приходить до переконання про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступку та вважає, що органами досудового розслідування його дії кваліфіковано вірно за ч. 1 ст. 190 КК України, як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , суд, відповідно до вимог ст.ст. 50, 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, зокрема те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, його майновий стан є непрацюючим, позитивну характеристику з місця попередньої роботи, є учасником бойових дій, на його утриманні перебуває неповнолітня дитина, конкретні обставини справи, обставини, які пом`якшують покарання, а саме: визнання ним своєї вини. Обставин, які б обтяжували покарання, суд не вбачає. Підстав для застосування ст. 69 КК України, суд не вбачає.

Аналізуючи вищенаведене, суд приходить до переконання, що з метою виправлення та перевиховання обвинуваченого ОСОБА_3 йому слід призначити покарання в межах санкції ч. 1 ст. 190 КК України у виді штрафу. Вищевказане покарання суд вважає необхідним та достатнім для досягнення мети не лише кари за вчинене обвинуваченим, а й буде слугувати для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів як обвинуваченим так і іншими особами.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та призначити йому покарання за цією статтею у виді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) гривень.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок, якщо інше не передбачено КПК України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Головуючий суддяОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108392164
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —607/11983/22

Вирок від 10.01.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Делікатна Л. В.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Делікатна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні