Рішення
від 18.08.2010 по справі 6/1433-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" серпня 2010 р. Справа № 6/1433-10

За позовом Прокурора Н овоушицького району в інтере сах держави в особі:

1. Куражинської сіль ської ради с. Куражин Новоуши цького району

2. Управління з контрол ю за використанням і охороно ю земель у Хмельницькій обла сті м. Хмельницький

до Приватного підп риємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1

про стягнення шкоди , заподіяної внаслідок сам овільного зайняття земель ної ділянки в розмірі 1426,07гр н.

Суддя Танасюк О. Є.

За участю представник ів сторін:

позивачів : не з' явилис я

відповідача: не з' явив ся

від прокуратури: Павл ишин В. - прокурор відділу прокуратури області

Суть спору: Прокурор Новоушицького району в інтересах держави в особі Ку ражинської сільської ради с. Куражин Новоушицького район у та Управління контролю за в икористанням і охороною земе ль у Хмельницькій області м. Х мельницький звернувся з позо вом до Приватного підприємця ОСОБА_1 АДРЕСА_1 про ст ягнення 1426,07 грн. шкоди заподія ної внаслідок самовільного з айняття земельних ділянок.

В обґрунтування позовних в имог прокурор посилається на те, що відповідач на територі ї Куражинської сільської рад и самовільно зайняв та викор истовував земельні ділянки л ісового фонду площею 0,00894 га та 0,021315 га. Внаслідок зазначених н еправомірних дій відповідач ем заподіяно шкоду в розмірі 1426,07 грн.

Прокурор відділу прокурат ури Хмельницької області в с удовому засіданні позовні ви моги підтримав в повному обс язі.

Представники позивачів в с удове засідання не з'явилися , хоча були належним чином пов ідомленні про дату, час та міс це розгляду справи рекомендо ваним листом, причини неявки суду не повідомили.

Відповідач своїм правом що до участі в судовому засідан ні відповідно до ст.22 ГПК Укра їни не скористався, хоча був н алежним чином повідомлений п ро час та місце розгляду спра ви рекомендованим листом, пр ичини неявки суду не повідом ив. Тому справа розглядаєтьс я в порядку ст. 75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, за наявними в ній матер іалами.

Розглядом матеріалів сп рави встановлено наступне:

ДП „Новоушицьке лісове го сподарство" смт Нова Ушиця звернулось з листом за № 137 в ід 20.05.2009р. до Кам'янець-Подальсь кого міжрайонного віддлу з к онтролю за використанням та охороною земель, в якому зазн ачено про те, що в кварталі 38 ви ділі 8 Новоушицького лісницт ва ДП „Новоушицький лісгосп" на території ландшафтного з аказника місцевого значення „Калюський" невстановленими особами встановлено два ваг ончики іпідготовлено фундам ент під іще один. В зв'язку із з азначеним ДП „Новоушицьке лі сове господарство" просить в жити заходів щодо притягненн я порушників до відповідальн ості за вчинене порушення Зе мельного кодексу України.

Державною інспекцією з кон тролю за використанням та ох ороною земель проведено пере вірку дотримання вимог земел ьного законодавства, за резу льтатами якої складено акт п еревірки дотримання вимог зе мельного законодавства від 2 5.05.2009р.

В ході перевірки встановле но порушення відповідачем зе мельного законодавства шлях ом самовільного зайняття зем ельної ділянки площею 0,00894 га та 0,021315га, яка знаходиться в уро чищі Калюс на території Кура жинської сільської ради у кв .38 вид. 8 Новоушицького лісгосп у на площі 16,4га шляхом встанов лення будинку малої архітект урної форми, бетонірованих п еремичок та інше.

27.05.2009р. Державна інспекція з к онтролю за використанням і о хороною земель у Хмельницькі й області листом за вих. № 120 зве рнулось до прокурора Новоуши цького району з проханням по сприяти у вирішенні питання щодо встановлення порушникі в земельного законодавства.

Також, 27.05.2009р. листом за вих. № 121 Державна інспекція з контро лю за використанням і охорон ою земель у Хмельницькій обл асті звернулась до Новоушиць кого РВ УМВС України з прохан ням встановити осіб, які само вільно зайняли земельну діля нку та зняли ґрунтовий покри в (родючого шару ґрунту) для ви рішення питання про притягне ння їх до адміністративної в ідповідальності.

В відібраному оперуповнов аженим СДСБЕЗ Новоушицького РВ УМВС України письмовому п оясненні від 18.06.2009р. ОСОБА_1 н е заперечує зайняття земельн ої ділянки. Зазначив про те, що ним з жовтня місяця 2008р. на осн ові проекту із землеустрою щ одо відведення земельної діл янки в оренду для обслуговув ання пристані та пляжу у межа х Куражинської сільської рад и розпочато санітарну очистк у берега та лісопосадки від с міття. Однак зазначив, що дого вору оренди земельної ділянк и та погодження проекту райо нною державною адміністраці єю не отримував. Також у поясн енні повідомив, що у травні 2009р . на дану ділянку було завезен о залізобетонні конструкції для укріплення дороги та поб удовано будинок. Проте відпо відного дозволу на розміщенн я будинку не отримував.

За результатами перевірки 06.07.2009р. складено припис № 007041 та № 007042 про усунення в тридцятиден ний термін порушення земельн ого законодавства.

06.07.2009р. винесено постанову № 36 про накладення на відповідач а адміністративного стягнен ня у вигляді штрафу у розмірі 340,00 грн. за порушення ст.ст. 125, 126 З емельного кодексу України

Згідно розрахунку розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного заняття земель ної ділянки відповідачем, пр оведеного державним інспект ором з контролю за використа нням та охороною земель у Хме льницькій області від 25.05.2009р., р озмір заподіяної шкоди проти правними діями ПП ОСОБА_1 становить 1426,07грн.

Оскільки відповідачем ста ном на 29.07.2010р. не були усунені по рушення земельного законода вства, прокурор в інтересах п озивачів звернувся із позово м до суду про стягнення з ПП ОСОБА_1 шкоди, заподіяної вн аслідок самовільного зайнят тя земельної ділянки в розмі рі 1426,07 грн.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупно сті, судом приймається до ува ги наступне.

Відповідно до ст.ст. 2, 29 ГПК України господарський суд п орушує справи за позовними з аявами прокурорів та їх заст упників, які звертаються до г осподарського суду в інтерес ах держави. Прокурор, який зве ртається до господарського с уду в інтересах держави, в поз овній заяві самостійно визна чає, в чому полягає порушення інтересів держави, та обґрун товує необхідність їх захист у, а також вказує орган, уповно важений державою здійснюват и відповідні функції у спірн их відносинах. Прокурор, який бере участь у справі, несе обо в'язки і користується правам и сторони, крім права на уклад ення мирової угоди.

Прокурор, згідно ст. 121 Консти туції України самостійно виз начає підстави для представн ицтва у судах, форму його здій снення і може здійснювати пр едставництво в будь-якій ста дії судочинства в порядку, пе редбаченому процесуальним з аконом.

На органи прокуратури Укра їни покладаються повноважен ня щодо представництва інтер есів держави в суді у випадка х, визначених законом та здій снення нагляду за додержання м законів.

Під представництвом інтер есів держави в суді треба роз уміти правовідносини, в яких прокурор, реалізуючи повнов аження щодо захисту інтересі в держави, вчиняє в суді проце суальні дії, які включа ють звернення прокурора до с уду з позовною заявою, участь у справах, порушених за його з аявою, у разі коли це передбач ено законом або за ініціатив ою прокурора, що цього вимага є захист інтересів держави.

Відповідно до ст.13 Конститу ції України, земля та інші при родні ресурси є об'єктами пра ва власності українського на роду, від імені якого права вл асника здійснюються органам и державної влади та місцево го самоврядування.

Згідно п. 12 розділу Х "Перехід ні положення" Земельного код ексу України до розмежуванн я земель державної та кому нальної власності повноваже ння щодо розпорядження земля ми (крім земель, переданих у пр иватну власність, та земель, з азначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населен их пунктів здійснюють відпов ідні сільські, селищні, міськ і ради, а за межами населених п унктів - відповідні органи ви конавчої влади.

За приписами ст.116 Земельног о кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права кор истування земельними ділянк ами із земель державної або к омунальної власності за ріше нням органів виконавчої влад и або органів місцевого само врядування в межах їх повнов ажень, визначених цим Кодек сом.

Згідно ст. 125 Земельного коде ксу України право власності та право користування земель ною ділянкою виникає після о держання її власником або ко ристувачем документа, що пос відчує право власності чи пр аво користування земельною д ілянкою, та його державної ре єстрації, а право на оренду зе мельної ділянки виникає післ я укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встанов лення її меж у натурі (на місце вості), одержання документа, щ о посвідчує право на неї, та де ржавної реєстрації забороня ється.

Відповідно до п.5 ст. 126 цього к одексу, право оренди земельн ої ділянки посвідчується дог овором оренди землі, зареєст рованим відповідно до закону .

Як слідує із матеріалів спр ави, проведеною прокуратурою Новоушицького району переві ркою дотримання вимог земель ного законодавства, встановл ено порушення відповідачем з емельного законодавства шля хом самовільного зайняття зе мельної ділянки площею 0,00894 га та 0,021315га, яка знаходиться в уро чищі Калюс на території Кура жинської сільської ради у кв .38 вид. 8 Новоушицького лісгосп у, шляхом встановлення будин ку малої архітектурної форми , та будівельних матеріалів (б етонірованих перемичок та ін ше).

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни „Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель" самовільне зайнят тя земельної ділянки - будь-як і дії, які свідчать про фактич не використання земельної ді лянки за відсутності відпові дного рішення органу виконав чої влади чи органу місцевог о самоврядування про її пере дачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого право чину щодо такої земельної ді лянки, за винятком дій, які від повідно до закону є правомір ними.

Згідно з ч.і ст.212 Земельного кодексу України самовільно з айняті земельні ділянки підл ягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, по несених за час незаконного к ористування ними. Повернення самовільно зайнятих земельн их ділянок проводиться за рі шенням суду (ч. З ст. 212 Земельно го кодексу України).

Статтею 211 Земельного кодек су України визначено, що гром адяни та юридичні особи несу ть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідаль ність відповідно до законода вства за самовільне зайняття земельних ділянок; невикона ння вимог щодо використання земель за цільовим призначен ням.

В матеріалах справи наявна постанова № 36 від 06.07.2009р.про накл адення на відповідача адміні стративного стягнення у вигл яді штрафу у розмірі 340,00 грн. за порушення ст.ст. 125, 126 Земельног о кодексу України.

Щодо позовних вимог про стя гнення шкоди, судом враховує ться, що згідно ст. 1166 Цивільног о кодексу України майнова шк ода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяль ністю особистим немайновим п равам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в пов ному обсязі особою, яка її зав дала. Розмір такої шкоди визн ачається відповідно до розра хунку, зробленого територіал ьними органами інспекції Мін істерства охорони навколишн ього природного середовища У країни або Державною інспекц ією з контролю за використан ням і охороною земель Держко мзему та її територіальними підрозділами на підставі Мет одики визначення розміру шко ди, заподіяної внаслідок сам овільного зайняття земельни х ділянок, використання земе льних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунто вого покриву (родючого шару ґ рунту) без спеціального дозв олу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 року № 963.

Згідно з пунктом 3.1 наказу Де ржавного агентства земельни х ресурсів України та Держав ної інспекції з контролю за в икористанням і охороною земе ль від 12.09.2007 року № 110 „Про затвер дження Методичних рекоменда цій щодо застосування Методи ки визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самові льного зайняття земельних ді лянок, використання земельни х ділянок не за цільовим приз наченням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунт у) без спеціального дозволу, з атвердженої постановою Кабі нету Міністрів України від 25.0 7.2007 року № 963” підставою для здій снення розрахунку розміру шк оди, заподіяної державі, тери торіальним громадам, юридичн им чи фізичним особам внаслі док самовільного зайняття зе мельних ділянок, використанн я земельних ділянок не за ціл ьовим призначенням, зняття ґ рунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціальног о дозволу, є матеріали справи про адміністративне правопо рушення, які підтверджують ф акт вчинення цього правопору шення, а саме: акт перевірки до тримання вимог земельного за конодавства; протокол про ад міністративне правопорушен ня; припис (з вимогою усунення порушення земельного законо давства).

Оскільки факт самовільног о зайняття відповідачем земе льної ділянки є доведеним, що підтверджується відповідни ми матеріалами перевірки дот римання вимог земельного зак онодавства, він являється пі дставою для обрахунку розмір у шкоди завданої самовільним зайняттям земельної ділянки відповідачем.

Відповідно до розрахунків , проведених згідно до Методи ки визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самові льного зайняття земельних ді лянок не за цільовим признач енням, зняття ґрунтового пок риву (родючого шару ґрунту) бе з спеціального дозволу, затв ердженої постановою Кабінет у Міністрів України від 25.07.2007р. № 963, розмір заподіяної шкоди п ротиправними діями ПП ОСОБ А_1 становить 1426,07грн.

Відповідно до п.2.1. вказани х рекомендацій шкода, що запо діяна на земельних ділянках державної та комунальної вла сності, які не надані у корист ування та не передані у власн ість, внаслідок їх самовільн ого зайняття, використання н е за цільовим призначенням, з няття ґрунтового покриву (ро дючого шару ґрунту) без спеці ального дозволу, повинна бут и відшкодована державі та те риторіальній громаді.

Враховуючи викладене, прип иси ст. 33 ГПК України в силу яки х кожна сторона повинна дове сти ті обставини на які вона п осилається, суд вважає позов ні вимоги обґрунтованими, пі дтвердженими матеріалами сп рави та такими, що підлягають задоволенню. Доказів які б сп ростовували заявлені позовн і вимоги та про відшкодуванн я заявленої до стягнення шко ди суду не подано.

У відповідності до ст.49 ГПК У країни витрати по оплаті дер жавного мита та на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу підлягають по кладенню на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1,2, 4, 29, 33, 44, 49, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, СУД-

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Ново ушицького району в інтересах держави в особі Куражинсько ї сільської ради с. Куражин Но воушицького району та Управл іння з контролю за використа нням і охороною земель у Хмел ьницькій області м. Хмельниц ький до Приватного підприєм ця ОСОБА_1 АДРЕСА_1 про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайн яття земельної ділянки в роз мірі 1426,07грн. задоволити.

Стягнути з приватного п ідприємця ОСОБА_1 АДРЕС А_1 (іден. код НОМЕР_1) на ко ристь Куражинської сільсько ї ради, с. Куражин Новоушицько го району, вул. Центральна, 71 (к од ЄДРПОУ 23565822, р/р 31516921700352 ГДКУ у Хме льницькій області, МФО 815013, код платежу 24062100) 1426,07 грн. (одна тисяч а чотириста двадцять сім гри вень 07 коп.) шкоди, заподіяної в наслідок самовільного зайня ття земельної ділянки.

Стягнути з приватног о підприємця ОСОБА_1 АДР ЕСА_1 (іден. код НОМЕР_1) в д охід Державного бюджету Укра їни на розрахунковий рахунок 31112095700002, код 815013, ЗКПО 23565225, отримувач коштів: УДК м. Хмельницький, б анк отримувача ГУ ДКУ у Хмель ницькій області, код бюджетн ої класифікації 22090200, символ зв ітності банку 095) державне мит о у розмірі 102 грн. (сто дві грив ні 00 копійок) та в дохід Держав ного бюджету України на раху нок 31211264700002, одержувач- УДК у м. Хм ельницькому, МФО 815013, банк одер жувача ГУДКУ у Хмельницькій області, ОКРО 23565225) витрати на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу в роз мірі 236 грн. (двісті тридцять ші сть гривень).

Видати накази.

Суддя

Повне рішення скл адено 19.08.2010р.

Віддруковано 6 примірників:

1 - до матеріалів справ и,

2-4 - сторонам,

5-6 - прокуратурі

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.08.2010
Оприлюднено26.08.2010
Номер документу10840997
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/1433-10

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 12.08.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Рішення від 18.08.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні