Ухвала
від 13.01.2023 по справі 910/14955/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

13.01.2023Справа № 910/14955/22

Суддя Мандриченко О.В., розглянувши

позовну заяву Приватного акціонерне товариство "Просто страхування"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АлексСхід"

про стягнення 1 416 895,17 грн

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Просто страхування" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом, в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АлексСхід" 1 416 895,17 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань на підставі умов договору про надання поворотної (безпроцентної) фінансової допомоги № Г/0005/6506031/22 від 04.01.2022.

Вивчивши матеріали справи, виходячи з вимог чинного законодавства, суд дійшов висновку, що справу необхідно передати за територіальною підсудністю до Господарського суду Донецької області з наступних підстав.

Згідно пункту 1 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Відповідно до частини першої статті 27 Господарського процесуального кодексу України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно частини другої статті 27 Господарського процесуального кодексу України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

У відповідності до положень статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (стаття 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»).

В силу положень статті 10 зазначеного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як встановлено судом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на день винесення даної ухвали місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "АлексСхід" (код ЄДРПОУ 41001866) є: 87524, Донецька обл., м. Маріуполь, просп. Металургів, буд. 196"А".

Отже враховуючи, що наразі місцезнаходженням юридичної особи відповідача у справі є місто Маріуполь, матеріали позовної заяви з додатками підлягають направленню за територіальною підсудністю до Господарського суду Донецької області.

При цьому, суд критично ставиться до посилань позивача на положення частини п`ятої статті 29 Господарського процесуального кодексу України як на підставу звернення до Господарського суду міста Києва за місцем виконання договору № Г/0005/6506031/22 від 04.01.2022.

Згідно частини п`ятої статті 29 Господарського процесуального кодексу України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Отже, правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

При цьому, за загальним правилом, місце виконання зобов`язання є договірною умовою та узгоджується сторонами у договорі, та у даному випадку сторони можуть передбачити будь-яке місце виконання, яке буде зручне для сторін. Місце виконання договору, у випадку його визначення сторонами у договорі, є однією з умов договору, що зумовлює обов`язок виконання договору саме у погодженому сторонами місці.

Судом встановлено, що сторони в договорі № Г/0005/6506031/22 від 04.01.2022 не визначили конкретне місце виконання даного договору, а також за змістом договору відсутні особливості за якими даний договір може виконуватися/бути виконаний в певному місці (в місті Києві в даному випадку).

Крім того, ні місце укладення договору, ні місце перерахування коштів за договором, на що посилається позивача, не можуть свідчити про те, що договір виконується у певному місці.

За таких обставин, суд вважає, що не можливо встановити, що єдиним місцем виконання договору є саме місто Київ, що виключає можливість застосування до нього положень статті 29 Господарського процесуального кодексу України та зумовлює застосування положень щодо загальної підсудності справ.

У відповідності до положень пункту 1 частини першої статті 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, суд дійшов висновку про те, що дана позовна заява подана з порушенням приписів статті 27 Господарського процесуального кодексу України та не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва, а матеріали справи № 910/14955/22 підлягають передачі на розгляд до Господарського суду Донецької області.

Керуючись статтями 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Матеріали справи № 910/14955/22 за позовом Приватного акціонерне товариство "Просто страхування" до Товариства з обмеженою відповідальністю "АлексСхід" про стягнення 1 416 895,17 грн - передати за територіальною підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Згідно частини першої статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно з моменту її проголошення та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 256 Господарського процесуального кодексу України протягом десяти днів з моменту її підписання.

Суддя Олександр Мандриченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108412945
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/14955/22

Судовий наказ від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Судовий наказ від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Рішення від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Рішення від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Ганна Валеріївна

Ухвала від 13.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні