Рішення
від 12.01.2023 по справі 183/906/22
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/906/22

№ 2/183/2388/22

12 січня 2023 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.

за участю секретаря судового засідання Павлюк А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Новомосковської міської ради, у якому просить визнати за нею право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами по АДРЕСА_1 у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , який все своє майно заповідав їй. Позивач у встановлений законом строк звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/2 частину житлового будинку, розташованого за вищезазначеною адресою. Ця частина належала померлому ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 24.10.1994. Інша 1/2 частина цього будинку на підставі того ж свідоцтва належала його матері ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 . Померла ОСОБА_3 склала заповіт, який належну їй частину житлового будинку АДРЕСА_1 заповідала ОСОБА_2 . Позивач звернулася до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 на 1/2 частину будинку, яка належала матері померлого ОСОБА_3 . Проте, нотаріус відмовив у видачі свідоцтва у зв`язку з тим, що у встановлений законом шестимісячний строк ОСОБА_2 не звертався з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 . Проте, ОСОБА_2 прийняв спадщину, оскільки він фактично вступив в управління та володіння спадковим майном. Він проживав з ОСОБА_3 , доглядав за нею, а після її смерті залишився проживати у будинку, вів домашнє господарство, сплачував рахунки. У зв`язку з тим, що ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 , належна останній частина будинку увійшла до складу спадщини, а тому позивач просить задовольнити її позов.

Ухвалою судді від 16 лютого 2022 року відкрито провадження у цивільній справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 05 вересня 2022 року задоволено клопотання позивача та витребувано спадкові справи, заведені після смерті ОСОБА_3 та ОСОБА_2

25 жовтня 2022 року ухвалою суду, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду.

У судове засідання позивач не з`явилася, через канцелярію суду надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, 29 квітня 2022 року надав заяву про розгляд справи за відсутності представника. Просить врахувати, що Новомосковська міська рада ніяким чином права та обов`язки позивачів не порушувала, судові витрати на міську раду не покладати.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, встановив наступне.

На підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, зареєстрованого в реєстрі за №6975 від 24.10.1994 житловий будинок по АДРЕСА_1 належав ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.8,9). Право власності на підставі зазначеного свідоцтва зареєстровано у КП «Новомосковське БТІ» на 1/2 частину за кожним зі співвласників, що підтверджується реєстраційним написом на правовстановлюючому документі.

Як вбачається зі спадкової справи, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який на випадок своєї смерті все належне йому майно, де б воно не знаходилось, і з чого б воно не складалося, заповідав ОСОБА_1 . Позивач у встановлений законом строк звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/2 частину житлового будинку та споруд, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.38-50).

Крім того, ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на 1/2 частини будинку, розташованого за вищезазначеною адресою, яка належала ОСОБА_4 , яку останній успадкував після смерті ОСОБА_3 . Постановою від 04.12.2022 нотаріус відмовив у видачі свідоцтва у зв`язку з тим, що у встановлений законом шестимісячний строк ОСОБА_4 не звертався з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , він також не був зареєстрований зі спадкодавцем на день смерті, факт прийняття спадщини вступом в управління або володіння спадковим майном не підтверджено (а.с.51-52).

Вирішуючи питання про те, чи увійшли до складу спадщини після смерті ОСОБА_4 1/2 частина будинку та споруд, які належали ОСОБА_3 , суд встановив наступне.

Як вбачається зі спадкової справи, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Належний їй будинок АДРЕСА_2 вона заповідала ОСОБА_5 , який отримав відповідне свідоцтво про право на спадщину (а.с.53-60).

Крім того, 24 жовтня 1994 року ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений державним Нотаріумос Новомосковської державної нотаріальної контори Копиловою Г.Г. за №6977. Відповідно до змісту заповіту ОСОБА_3 заповідала належну їй частину житлового будинку, що знаходиться у АДРЕСА_1 ОСОБА_2 (а.с.11).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.549 ЦК УРСР, чинним на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 , визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що на момент смерті ОСОБА_3 місце її проживання та місце проживання ОСОБА_4 зареєстровано за різними адресами.

У судовому засіданні допитані свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 пояснили, що проживали поряд з ОСОБА_3 тривалий час і до її смерті. До смерті ОСОБА_3 до неї за адресою: АДРЕСА_1 переїхав проживати батько позивача ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_3 він залишився проживати у будинку, вів господарство , проводив ремонт у будинку, доглядав за подвір`ям. У цьому будинку ОСОБА_4 проживав до моменту своєї смерті у 2009 році.

Враховуючи наведене, суд вважає доведеною ту обставину, що ОСОБА_4 фактично вступив в управління та володіння спадковим майном, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 , а тому в силу ст.549 ЦК УРСР вважається таким, що прийняв спадщину.

Правовідносини щодо спадкування після смерті ОСОБА_4 регулюються такими нормами права.

Згідно ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що позивач за допомогою належних та допустимих доказів довів той факт, що померлому ОСОБА_4 належала 1/2 частина спірного будинку, яку він успадкував після смерті ОСОБА_3 .

Оскільки позивач є спадкоємцем за заповітом, спадкодавцю належало спірне майно, позивач своєчасно звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 10,11,60,88,174, 212-215 ЦПК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

відповідач - Новомосковська міська рада, код ЄДРПОУ 04052206, місцезнаходження: Дніпропетровська обл., м.Новомосковськ, вул.Гетьманська, буд.14

Повне судове рішення складено і підписано 12 січня 2023 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення12.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108415241
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —183/906/22

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Рішення від 12.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні