Рішення
від 17.01.2023 по справі 904/3908/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.01.2023м. ДніпроСправа № 904/3908/22

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мілєвої І.В., розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ватра Дніпровський регіон", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Будстрой", Дніпропетровська область, м. Тернівка

про стягнення 169 062,38 грн

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ватра Дніпровський регіон" звернулося до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Будстрой" про стягнення 169 062,38 грн, з яких: 132 193,70 грн основний борг, 4313,50 грн 3% річних, 32 555,18 грн інфляційні втрати.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки № 46 від 09.04.2021.

Господарський суд Дніпропетровської області ухвалою від 04.11.2022 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" державна реєстрація базується на таких основних принципах, зокрема, об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Згідно з частиною 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частиною 1 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі:

1) відповідних заяв про державну реєстрацію;

2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій;

3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Відповідно до пунктів 10, 18 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема: місцезнаходження юридичної особи, інформація для здійснення зв`язку з юридичною особою: телефон, адреса електронної пошти.

Згідно із частиною 1 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Таким чином, відповідно до статей 9, 14, 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" на підставі поданих юридичною особою документів у Єдиному державному реєстрі зазначаються відомості про її місцезнаходження, телефон, адресу електронної пошти.

При цьому, такі дані є офіційними та повідомляються юридичною особою для забезпечення комунікації та зв`язку із нею зацікавлених осіб, у тому числі контрагентів, органів державної влади тощо.

04.11.2022 відповідачу на офіційну електронну пошту направлена ухвала суду від 04.11.2022

Станом на 17.01.2023 відзив відповідач не подав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

09.04.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ватра Дніпровський регіон" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Кепітал Будстрой" (покупець) було укладено договір поставки № 46 (далі - договір).

На умовах даного договору постачальник зобов`язується поставити та передати у власність покупцеві продукцію, визначену в п. 1.3 цього договору, а покупець зобов`язаний прийняти та оплатити продукцію (п. 1.1. договору).

Продукція поставляється партіями. Партією продукції вважається його асортимент, кількість, ціна вказана в одній специфікації (п. 1.3. договору).

З моменту передачі продукції в місці (пункті) поставки, право власності та ризик випадкової загибелі, пошкодження або псування продукції переходить до покупця (п. 1.4. договору)

Відповідно до п. 4.5. договору оплата за кожну партію продукції, яка підлягає поставці, здійснюється (якщо інше не встановлено в специфікації на відповідну партію продукції) в наступному порядку:

- 50% (п`ятдесят) від вартості партії продукції - протягом 7 (семи) календарних днів з дати підписання сторонами специфікації на оплачувану партію продукції.

- 50% (п`ятдесят) від вартості партії продукції - протягом 20 (двадцять) календарних днів з дати поставки партії продукції.

Цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання обома сторонами та скріплення печатками сторін (п. 9.1. договору).

Договір діє до 09.04.2022, а в частині виконання зобов`язань, які залишились невиконаними на день закінчення строку договору до повного їх виконання сторонами, а по гарантії в межах гарантійного строку. У випадку, якщо за 30 календарних днів до закінчення строку дії договору сторони не виявлять бажання припинити договірні взаємини, при відсутності в сторін взаємних претензій до виконання зобов`язань за договором, дія договору пролонгується на тих же умовах на кожний наступний рік (п. 9.2. договору).

09.04.2021 сторони підписали специфікацію № 1 до договору (а.с. 14), в якій узгодили товар, що підлягає поставці на загальну суму 192 193,70 грн з ПДВ

Позивач зазначає, що на виконання умов договору поставив відповідачу товар на загальну суму 192 193,70 грн з ПДВ, на підтвердження чого надав підписану сторонами та скріплену їх печатками видаткову накладну № Д_002269 від 26.08.2021 (а.с. 15).

Відповідно до п. 4.5. договору, відповідач повинен був остаточно сплатити за поставлений товар у строк до 15.09.2021 включно (26.08.2021 + 20 календарних днів).

Однак, як зазначає позивач, відповідач в порушення умов договору за поставлений товар сплатив лише частково 60 000,00 грн, на підтвердження чого надав платіжні доручення:

- № 52 від 19.05.2021 на суму 10 000,00 грн (а.с. 17);

- № 115 від 26.08.2021 на суму 50 000,00 грн (а.с. 16).

У зв`язку із чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 132 193,70 грн. Позивач зазначає, що відповідач заборгованість не сплатив, що і стало причиною звернення до суду.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України)

За договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст. 265 Господарського кодексу України).

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ч. 1 ст. 655 Цивільного кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Доказів оплати поставленого товару в сумі 132 193,70 грн відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення основного боргу у розмірі 132 193,70 грн є правомірними та підлягають задоволенню.

Також позивач нарахував та просить стягнути з відповідача 3 % річних за період з 16.09.2021 по 17.10.2022 у розмірі 4313,50 грн та інфляційні втрати за період з жовтня 2021 року по вересень 2022 року у розмірі 32 555,18 грн.

Відповідно до ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплату боргу з урахуванням процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Господарським судом здійснено перевірку розрахунку 3% річних та інфляційних втрат та встановлено, що він виконаний правильно.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що має місце прострочення виконання зобов`язання є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача 169 062,38 грн, з яких: 132 193,70 грн основний борг, 4313,50 грн 3% річних, 32 555,18 грн інфляційні втрати.

Згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 2535,94 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Кепітал Будстрой" (51500, Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Польова,4, ідентифікаційний код 36205824) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Ватра Дніпровський регіон" (02222, м. Київ, вул. Пухівська, 2, ідентифікаційний код 42038529) 169 062,38 грн, з яких: 132 193,70 грн основний борг, 4313,50 грн 3% річних, 32 555,18 грн інфляційні втрати, а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 2535,94 грн, про що видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя І.В. Мілєва

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108419805
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —904/3908/22

Судовий наказ від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Рішення від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 04.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні