Рішення
від 13.01.2023 по справі 925/1149/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2023 року м. Черкаси Справа № 925/1149/22

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Грачова В.М., при секретарі судового засідання Нестеренко А.М., без участі представників сторін, у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Черкаси, розглянувши справу за позовом Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ до Товариства з обмеженою відповідальністю Агентство безпеки Кречет про стягнення 70861 грн. 28 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Приватне акціонерне товариство "Черкаське хімволокно" в особі Відокремленого підрозділу "Черкаська ТЕЦ" звернувся в Господарський суд Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство безпеки "Кречет" (далі-відповідач) про стягнення, на підставі договору про постачання теплової енергії № 34 від 10.10.2012 року, який з 13.11.2021 року був змінений на типовий індивідуальний договір, 70861 грн. 28 коп. боргу та відшкодування судових витрат.

Позов мотивований порушенням відповідачем строків та порядку оплати отриманої теплової енергії за договором про постачання теплової енергії № 34 від 10.10.2012 року та типовим індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії від 13.11.2021 року.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 07.11.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду по ній відкрито провадження у справі № 925/1149/22 за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін без виклику, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 01.12.2022 року, встановлено сторонам строки для подання заяв по суті справи.

Ухвалою суду від 01.12.2022 року, враховуючи відсутність доказу належного повідомлення відповідача про розгляд справи, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 11.01.2023 року, для забезпечення дотримання прав відповідача бути проінформованим про час і дату призначення судового засідання, розміщено інформацію про повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Агенство безпеки "Кречет" на офіційній сторінці Господарського суду Черкаської області вебпорталу судової влади України.

Сторони в судове засідання 11.01.2023 року явку представників не забезпечили, позивач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання. Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, ухвала Господарського суду Черкаської області від 07.11.2022 року адресована відповідачу у визначеному ч. 5 ст. 176 ГПК України порядку, відділенням Укрпошти повернена суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання», згідно відстеження трекінгу поштового відправлення із сайту АТ "Укрпошта" № 1801605416868 (ухвала суду від 01.12.2022 року) «відправлення не вручене під час доставки».

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача є: 18000, Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Гуржіївська, буд. 48.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців», якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою; якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні; відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу.

Відповідно до п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» із змінами і доповненнями, внесеними постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 23 березня 2012 року № 3, в разі, якщо ухвалу було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Згідно з ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до частин 3, 7 статті 120 ГПК України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Таким чином, суд продемонстрував достатню старанність, щоб дозволити відповідачу, який повинен був знати про правила, що застосовуються до надіслання судових повідомлень учасникам справи, визначитися з провадженням проти нього та скористатись правами і обов`язками, передбаченими статтями 42, 46 ГПК України і вважає його повідомленим належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з п.п. 1, 2 ч. 3 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки, у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Враховуючи, що явка представників сторін судом обов`язковою не визнавалась, наявні матеріали справи є достатніми для всебічного, повного і об`єктивного розгляду справи, суд, відповідно до ст. 202 ГПК України, визнав за можливе розглянути справу у відсутності представників сторін за наявними в ній матеріалами.

Згідно з ч.ч. 4, 5 ст. 240 ГПК України, судом підписано рішення без його проголошення, датою ухвалення рішення є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши наявні у справі № 925/1149/22 письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позов задовольняє повністю з таких підстав.

10.10.2012 року між позивачем - Публічним акціонерним товариством Черкаське хімволокно в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ (в подальшому рішенням Загальних зборів публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно від 20.04.2018 року змінено тип та найменування на приватне акціонерне товариство Черкаське хімволокно в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ), як енергопостачальна організація, та відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю Агентство безпеки Кречет, як споживачем, укладено договір про постачання теплової енергії в гарячій воді № 34 (далі Договір-1, а.с. 7-8), за умовами п.1.1. якого енергопостачальна організація взяла на себе зобов`язання постачати споживачеві теплову енергію в гарячій воді, а споживач зобов`язався оплачувати отриману теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим договором.

Сторони погодили усі істотні умови договору, зокрема, такі:

п. 2.1. теплова енергія постачається споживачу орієнтовно в обсягах з додатком 1 до цього договору у вигляді гарячої води на такі потреби:

опалення в період опалювального сезону;

гаряче постачання протягом року.

Фактичне споживання теплової енергії за звітний період визначається на підставі показників лічильників;

п. 2.2. теплова енергія вважається поставленою споживачу на межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності теплових мереж енергопостачальної організації;

п. 3.2.2. споживач теплової енергії зобов`язався виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни , які передбачені договором;

п. 4.2.3. енергопостачальна організація зобов`язалась повідомляти споживача письмово або в засобах масової інформації про зміну тарифів. Уразі зміни тарифів, внесення відповідних змін до цього договору (додаток 1 до договору не є обов`язковим);

п.6.1. - розрахунки за теплову енергію, що споживається, проводяться виключно в грошовій формі відповідно до встановлених тарифів;

п.6.2. - розрахунки здійснюються шляхом перерахування на поточний рахунок енергопостачальної організації коштів згідно додатку 1 (показань приладу обліку) не пізніше 10 числа наступного за розрахунковим місяця;

п. 10.1. договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 31.12.2012 року;

п. 10.3. припинення дії договору не звільняє споживача від обов`язку повної сплати спожитої теплової енергії ;

п. 10.4. договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін.

Договір-1 підписаний представниками обох сторін і скріплений їхніми печатками та пролонгований і на 2021 рік.

До Договору-1 сторонами укладено: Додаток № 1 обсяги постачання теплової енергії на офіс по вул. Р.Люксембург, 48 всього за рік 20,20 Гкал; тариф який діє на момент заключення договору складає 539,94 грн. за 1 Гкал; Додаток № 3 умови припинення подачі теплової енергії (а.с. 9).

Відсоткове співвідношення площі приміщення в 153 м.кв., а саме - офіс по вул. Гуржіївська (Р.Люксембург), 48, щодо якого укладено Договір-1, стосовно площі будинку становить 2,45 %.

З урахуванням Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189 від 09.11.2017 року, Договір-1 13.11.2021 року замінено на типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії, текст якого опубліковано 01.10.2021 року на офіційному вебсайті позивача https://khimvolokno.com.ua/dogovir-na-poslugu (далі Договір-2, а.с. 10-14). Даний договір є публічним договором приєднання, який набирає чинності через 30 днів з моменту розміщення на офіційному вебсайті виконавця https://khimvolokno.com.ua/. Фактом приєднання споживача до умов договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання (додаток), сплата рахунку за надану послугу, факт отримання послуги (п.п. 2,4 Договору-2).

Пунктом 5 Договору-2 визначено, що виконавець зобов`язався надавати споживачу послугу відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а споживач зобов`язався своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором.

Згідно п. 30 Договору-2 споживач вносить однією сумою плату виконавцю, яка складається з:

плати за послугу, визначеної відповідно до Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №830 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2021 року №1022, та Методики розподілу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого уповноваженим органом тарифу та обсягу її споживання;

плати за абонентське обслуговування в розмірі, визначеному виконавцем, але не вище граничного розміру, визначеного Кабінетом Міністрів України, інформація про яку розміщується на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування та/або на вебсайті виконавця https://khimvoloknо, соm,ua/.

У разі застосування двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії плата за послугу з постачання теплової енергії визначається як сума плати, розрахованої виходячи з умовно-змінної частини тарифу (протягом опалювального періоду), а також умовно-постійної частини тарифу (протягом року).

Відповідно до п. 31 Договору-2 вартістю послуги є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Розмір тарифу зазначається на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування та/або на вебсайті виконавця https://khimvolokno.com.ua/. У разі зміни зазначеного тарифу протягом строку дії цього договору новий розмір тарифу застосовується з моменту його введення в дію без внесення сторонами додаткових змін до цього договору. Виконавець зобов`язаний забезпечити їх оприлюднення на своєму вебсайті. У разі прийняття уповноваженим органом рішення про зміну ціни/тарифу на послугу виконавець у строк, що не перевищує 15 днів з дати введення його в дію, повідомляє про це споживачу з посиланням на рішення відповідного органу.

Згідно з п. 32 Договору -2 розрахунковим періодом для оплати обсягу спожитої послуги є календарний місяць.

Рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради №1094 від 07.10.2021 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води, які надаються ПрАТ «Черкаське хімволокно»» затверджено зокрема з дати опублікування цього рішення та введено в дію ПрАТ «Черкаське хімволокно» тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для категорій споживачів «бюджетні установи», «інші споживачі», та «релігійні організації»(без ПДВ) для потреб інших споживачів тариф на теплову енергію - 1519,46 грн/Гкал за такими складовими: тариф на виробництво теплової енергії - 855,37 грн/Гкал; тариф на транспортування теплової енергії 654,94 грн/Гкал; тариф на постачання теплової енергії 9,15 грн/Гкал. (п. 5.2.2.).

Із рахунків-фактур: №4168 від 30.11.2020 року, № 4900 від 31.12.2020 року, №43 від 31.01.2021 року, №908 від 28.02.2021 року, № 1487 від 31.03.2021 року, №2140 від 30.04.2021 року, № 3160 від 31.07.2021 року, № 4694 від 30.11.2021 року №5519 від 31.12.2021 року, № 638 від 31.01.2022 року, №1074 від 28.02.2022 року, № 1796 від 31.03.2022 року, №2613 від 30.04.2022 року, № 3366 від 31.05.2022 року, № 3928 від 30.06.2022 року, № 4507 від 31.07.2022 року, № 5088 від 31.08.2022 року (а.с. 18-22) вбачається, що позивач поставив відповідачу теплову енергію у період з листопада 2020 року по серпень 2022 року включно на загальну суму 48521грн. 22 коп. (з урахуванням плати за абонентське обслуговування та перерахунків), а також наявне сальдо станом на 29.09.2022 року у розмірі 43802 грн. 46 коп., а також здійснена відповідачем 27.08.2021 року проплата за Договором-1 у розмірі 21462 грн. 40 коп. з:

2,19 Гкал по тарифу 952грн. 90 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 2504 грн. 22 коп.;

3,43 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 3941 грн.20 коп.;

2,92 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 3355 грн. 19 коп.;

3,46 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 3975 грн. 66 коп.;

2,39 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 2746 грн. 20 коп.;

1,36 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 1562 грн. 69 коп.;

2,39 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 2746 грн. 20 коп.;

2,06 Гкал по тарифу 957грн. 53 коп./1Гкал+ ПДВ на суму 871 грн. 42 коп.(перерахунок ціни згідно Постанови КМУ від 10.11.2021 №1209); 2,06 Гкал по тарифу 1519грн. 46 коп./1Гкал+ ПДВ на суму 3756грн. 11 коп.;

2,06 Гкал по тарифу 31грн. 90 коп./1Гкал+ ПДВ на суму 78 грн. 80 коп.(перерахунок ціни згідно Постанови КМУ від 10.11.2021 №1209); 2,46 Гкал по тарифу 1397грн. 90 коп./1Гкал+ ПДВ на суму 4126грн. 61 коп.;

3,98 Гкал по тарифу 1519грн. 46 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 7256 грн. 94 коп.;

3,3 Гкал по тарифу 1519грн. 46 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 6017 грн. 06 коп.;

1,93 Гкал по тарифу 1519грн. 46 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 3519грн. 07 коп.;

1,09 Гкал по тарифу 1394грн. 86 коп. /1Гкал+ПДВ на суму 1824грн. 48 коп.

Тариф 952 грн. 90 коп. за 1Гкал встановлений на підставі Постанови Національної комісії , що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 95 від 14.01.2020 року;

Тариф 957 грн. 53 коп. за 1Гкал встановлений на підставі Постанови Національної комісії , що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2261 від 30.11.2020 року;

Тариф 1519 грн. 46 коп. за 1 Гкал встановлений на підставі рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради №1094 від 07.10.2021 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води, які надаються ПрАТ «Черкаське хімволокно»».

Також позивачем нараховано за умовами Договорів плату за абонентське обслуговування у вказаний період.

Відповідач розрахунок за отриману теплову енергію провів частково, 27.08.2021 року оплатив 21462 грн. 40 коп.

За розрахунком позивача (а.с. 23-26) заборгованість відповідача за поставлену теплову енергію за Договорами за період з листопада 2020 року по серпень 2022 року включно становить70861 грн. 28 коп. яку відповідач не сплатив, вимога про її стягнення є предметом позову у справі, що розглядається.

Отже, спірні правовідносини сторін виникли із договору на постачання теплової енергії в гарячій воді № 34 від 10.10.2012 року та типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії від 13.11.2021 року, вимоги позивача витікають із суті прав та обов`язків сторін за цим договором.

Сторони у справі являються юридичними особами, суб`єктами господарювання в розумінні ст.ст. 2, 55 Господарського кодексу України (далі - ГК України), суб`єктами господарських відносин у сфері теплопостачання.

Сторони у справі являються юридичними особами, суб`єктами господарювання в розумінні ст.ст. 2, 55 Господарського кодексу України (далі - ГК України), суб`єктами господарських відносин у сфері теплопостачання.

Відносини між суб`єктами діяльності у сфері теплопостачання врегульовуються Законом України "Про теплопостачання", який визначає основні правові, економічні та організаційні засади діяльності на об`єктах сфери теплопостачання та регулює відносини, пов`язані з виробництвом, транспортуванням, постачанням та використанням теплової енергії з метою забезпечення енергетичної безпеки України, підвищення енергоефективності функціонування систем теплопостачання, створення і удосконалення ринку теплової енергії та захисту прав споживачів та працівників сфери теплопостачання.

Відповідно до ч. 6 ст.19 ЗУ "Про теплопостачання" споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Частиною 1 статті 24 ЗУ "Про теплопостачання" встановлено, що споживач має право, у тому числі, на отримання інформації щодо якості теплопостачання, тарифів, цін, порядку оплати, режимів споживання теплової енергії. Згідно ч. 3 статті 24 ЗУ "Про теплопостачання" основними обов`язками споживача теплової енергії є, у тому числі, додержання вимог договору та нормативно-правових актів.

Частиною 2 ст. 25 ЗУ "Про теплопостачання" встановлено, що теплопостачальні, теплотранспортні і теплогенеруючі організації зобов`язані при зміні тарифів на теплову енергію повідомляти споживача письмово або в засобах масової інформації в порядку, встановленому законодавством.

У разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії заборгованість стягується в судовому порядку (ч. 6 ст. 25 ЗУ "Про теплопостачання").

Згідно п. 3 Розділу VI Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про житлово-комунальні послуги договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом.

Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг визначено ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ст. 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов`язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

У відповідності до ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до частини 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 7 статті 193 ГК України, статті 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зазначені норми узгоджуються з вимогами статті 629 ЦК України щодо обов`язковості договору для виконання сторонами.

Умовами п. 6.2 Договору-1, п. 32 Договору -2 передбачено, що розрахунки здійснюються шляхом перерахування на поточний рахунок енергопостачальної організації коштів згідно додатку 1 (показань приладу обліку) не пізніше 10 числа наступного за розрахунковим місяця; розрахунковим періодом для оплати обсягу спожитої послуги є календарний місяць.

Відповідач не надав доказів заперечень, щодо кількості, якості, вартості отриманої теплової енергії, як і не надав доказів в підтвердження здійснення оплати вказаної заборгованості.

Отже, основний борг в сумі 70861 грн. 28 коп. позивачем доведений належними та допустимими доказами, його наявність і розмір відповідачем не спростовані, тому зазначена сума боргу підлягає стягненню в судовому порядку.

З огляду на викладені обставини справи, наведені норми законодавства і умови договору спірну вимогу позивача суд вважає обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Нормами Господарського процесуального кодексу України, зокрема, встановлено, що:

учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається (ч. 1 ст. 43);

кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч.ч. 1, 3 ст. 74);

належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1 ст. 76);

обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ч. 1 ст. 77);

достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (ч. 1 ст. 78);

наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ч.ч. 1, 2 ст. 79);

учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду (ч. 1 ст. 80);

суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили (ч.ч. 1, 2 ст. 86).

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 13, ч. 1 ст. 14 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, з урахуванням викладених обставин справи, умов договору та наведених норм законодавства, позов підлягає задоволенню повністю.

На підставі статті 129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені позивачем судові витрати - сплачений судовий збір у розмірі 2481 грн.

Керуючись ст.ст. 129, ст. 233, 236-240, 255, 256 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Агентство безпеки Кречет, код ЄДРПОУ 36157598, місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, вул. Гуржіївська, буд. 48 на користь приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в особі відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ, код ЄДРПОУ 00204033, місцезнаходження: 18036, м. Черкаси, проспект Хіміків, 76 - 70861 грн. 28 коп. боргу та 2481 грн. судових витрат.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення підписано 13.01.2023 року.

Суддя В.М. Грачов

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108422444
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 70861 грн. 28 коп

Судовий реєстр по справі —925/1149/22

Судовий наказ від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Рішення від 13.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні