Ухвала
від 17.01.2023 по справі 570/4362/22
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4362/22

Номер провадження 2-о/570/23/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2023 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

з участю:

секретаря судових засідань Гречка О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

В провадженні суду перебуває зазначена цивільна справа.

За положеннями ЦПК України, який регулює порядок виклику особи в судове засідання та порядок вручення судової повістки, заявник є належним чином повідомленим про час та дату судового засідання.

В судове засідання заявник повторно не з`явився. Про причини неявки не повідомив суд. Від нього не надходили заяви про відкладення слухання справи чи про слухання справи без його участі.

На думку суду, така позиція заявника щодо неявки в судові засідання свідчить про те, що він втратив інтерес до розгляду справи.

Судом приймається до уваги, що за положеннями п. 2 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи.

Відповідно до ч.1 ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальним правами не допускається.

Відповідно до положень п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Отже, законом передбачено право суду залишити позовну заяву без розгляду за наявності таких умов у сукупності: позивача (його представників) належним чином повідомлено про час і місце розгляду справи; позивач (або його представники) повторно не з`явилися судове засідання; від них не надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності.

Положення ст. 257 ЦПК України зумовлені необхідністю дотримання судом розумних строків розгляду справи, що встановлені п. 10 ч. 3 ст. 2 ЦПК України.

Згідно частини 9 статті 10ЦПКУкраїни якщо спірні відносини не врегульованізаконом, суд застосовуєзакон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону).

Тому суд вважає за можливе застосувати зазначені положення до справи, що розглядається в порядку окремого провадження.

Таким чином наявні підстави для залишення заяви без розгляду: наявна повторна, як вимагають приписи ЦПК України, неявка належним чином повідомленого заявника; відсутні заяви про те, що заявник підтримує заяву та просить справу розглядати без його участі.

Приписи п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України не надають суду можливості продовжувати розгляд справи з постановленням судового рішення, а чітко зазначають про необхідність прийняття рішення у виді залишення позову (у нашому випадку заяви) без розгляду.

Кінцевий результат розгляду справи у такому випадку оформляється ухвалою суду.

Це не перешкоджає повторному зверненню заявника до суду.

Керуючись частиною 9 статті 10,п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без розгляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Рівненського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя: Красовський О.О.

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108424659
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —570/4362/22

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні