Ухвала
від 17.01.2023 по справі 598/1003/22
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/1003/22

провадження № 1-кп/598/47/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" січня 2023 р. Збаразький районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

з участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Збаражі кримінальне провадження №598/1003/22 по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Колодне Збаразького району Тернопільської області, мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, з вищою освітою, фізичної особи - підприємця, раніше не судимого,

за ч.1 ст.367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011),-

встановив:

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , будучи фізичною особою підприємцем, отримав кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури (найменування професії - інженер технічного нагляду) серії АТ №006930, виданого Атестаційною архітектурно-будівельною комісією Саморегулівної організації у сфері архітектурної діяльності Всеукраїнської громадської організації «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом обєктів архітектури», за підписом голови атестаційної архітектурно-будівельної комісії ОСОБА_6 від 27.12.2017 року. Вказаний кваліфікаційний сертифікат передбачає, те що ОСОБА_4 пройшов професійну атестацію, що підтверджує його відповідність кваліфікаційним вимогам у сфері діяльності, пов`язаної із створенням об`єктів архітектури, професійну спеціалізацію, необхідний рівень кваліфікації і знань за категорією інженер з технічного нагляду 1 категорії (будівництво). Кваліфікаційний сертифікат видано згідно з рішенням Атестаційної архітектурно-будівельної комісії №32 від 22.12.2017 року, який зареєстрований у реєстрі атестованих осіб 22.12.2017 року за № 5600. Також, кваліфікаційним сертифікатом передбачено спроможність виконання робіт (послуг) із створення об`єктів архітектури, а саме: технічний нагляд за будівництвом будівель і споруд щодо об`єктів будівництва класу наслідків (відповідальності) СС1 (незначні наслідки), СС2 (середні наслідки).

Згідно Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єктів архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 року № 903, передбачено, що: технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат (п.3). П.5 вказаного Порядку передбачено, що особи, що здійснюють технічний нагляд: 1) проводять перевірку: наявності документів, які підтверджують якісні характеристики конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання, що використовуються під час будівництва об`єкта, - технічного паспорта, сертифіката, документів, що відображають результати лабораторних випробувань тощо; відповідності виконаних будівельно-монтажних робіт, конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання проектним рішенням, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, технічних умов та інших нормативних документів; відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації;виконання підрядником вказівок і приписів, виданих за результатами технічного нагляду, державного архітектурно-будівельного контролю та державного нагляду; 2) ведуть облік обсягів прийнятих і оплачених будівельно-монтажних робіт, а також будівельно-монтажних робіт, виконаних з недоліками; 3) проводять разом з підрядником огляд та оцінку результатів виконаних робіт, у тому числі прихованих, і конструктивних елементів;4) повідомляють підряднику про невідповідність виробів, матеріалів та обладнання вимогам нормативних документів; 5) оформляють акти робіт, виконаних з недоліками; 6) беруть участь у проведенні перевірки: робочою комісією якості окремих конструкцій і вузлів, будівельно-монтажних робіт усіх видів, відповідності змонтованого спецобладнання, устаткування і механізмів технічним умовам; органами державного нагляду та архітектурно-будівельного контролю; 7) виконують інші функції, пов`язані з технічним наглядом на відповідному об`єкті.

Пунктом 6 вказаної Постанови, передбачено, що особи, що здійснюють технічний нагляд, мають право вимагати від підрядника: 1) виконання робіт відповідно до проектно-кошторисної та іншої технічної документації, дотримання вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт; 2) зупинення робіт у разі застосування ним матеріалів, деталей, конструкцій та виробів, які не відповідають вимогам нормативних документів; 3) проведення лабораторних випробувань матеріалів і конструкцій щодо їх відповідності сертифікатам якості, а обладнання - технічним (технологічним) паспортам та своєчасного повідомлення їм про такі випробування; 4) усунення відхилень від проектних рішень, недоліків (дефектів) та недоробок і повторного пред`явлення робіт для здійснення технічного нагляду; 5) зупинення виконання: робіт до оформлення актів огляду прихованих робіт; будівельно-монтажних робіт у разі виявлення понаднормативної деформації об`єкта або загрози обвалу конструкцій та вжиття невідкладних заходів для запобігання виникненню аварії.

Пунктом 7 вищезазначеної Постанови передбачено, що у разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта, та відмови підрядника їх усунути особа, що здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовнику (забудовнику) і відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Так, 28.11.2018 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник) та ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243, юридична адреса: м. Тернопіль, пр-т. С.Бандери, 33) в особі директора ОСОБА_8 , що діє на підставі статуту (Підрядник) уклали договір підряду № 01/23/11 щодо здійснення капітального ремонту фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області (капітальний ремонт і реставрація), із власних матеріалів на об`єкті замовника, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити ці роботи. Згідно умов договору: ціна замовлення складає 581863 гривень. Підрядник зобов`язується виконати роботи по даному договору до кінця поточного року з моменту коли підрядник приступив до виконання робіт з правом дострокового їх виконання, та подальшою здачею робіт замовнику за актом виконаних робіт при умові готовності об`єкту до проведення робіт. Підрядник несе відповідальність та ризики втрат і аварій в процесі робіт, за збереження предмету договору до його здачі замовнику за актом виконаних робіт, дотримання техніки безпеки та охорони праці, протипожежної безпеки на будівельному майданчику (п.4.2.). Підрядник забезпечує виконання всіх робіт по даному договорі з дотриманням вимог діючих стандартів, БНіП, правил протипожежної безпеки та охорони праці, промсанітарії та охорони навколишнього середовища, що діють на будівельному майданчику (п.5.1.). Замовник здійснює контроль і технічний нагляд за відповідністю обсягу, якості та вартості виконаних робіт згідно БНіП (п.5.4.). Здача-приймання робіт виконаних підрядником по цьому договору, здійснюється за весь фактичний об`єм робіт і оформляється актом приймання виконання підрядних робіт, який становить невід`ємну частину цього договору (п.5.6.). Підрядник несе відповідальність за виконання всіх робіт по договору у повній відповідності з діючими в Україні стандартами та БНіП, а також за своєчасне усунення недоліків і дефектів, виявлених в ході виконання і здачі робіт (п.7.3.).

04.12.2018 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник, юридична адреса: м. Збараж, вул. І.Франка, 1 Тернопільської області) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 , що діє на підставі виписки та кваліфікаційного сертифіката АТ № 006930, ІПН 1732005077, юридична адреса: АДРЕСА_2 (Виконавець) підписано договір № 01/04/18 про надання послуг з технічного нагляду щодо здійснення технічного нагляду за капітальним будівництвом об`єкту капітального ремонту фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області (п.1.1.). Здійснення технічного нагляду за новим будівництвом об`єкту виконується у відповідності з порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єктів архітектури, затвердженим постановою КМУ від 11.07.2007 року № 903. Згідно розділу № 2 «Права та обов`язки сторін» договору № 01/04/18: виконавець зобов`язаний якісно, та у встановлені сторонами терміни виконувати дії передбачені п.1.1. цього договору відповідно до ДБН та норм чинного законодавства. Також виконавець має право: отримати оплату за надання послуг згідно з умовами цього договору; вимагати від залучених замовників до будівництва об`єкту підрядників виконання робіт відповідно до проектної документації та інших нормативних документів відносно порядку виконання та приймання робіт; зупиняти роботи у випадках застосування матеріалів, конструкцій та виробів неналежної якості, чи які не відповідають нормативним документам; ставити питання про проведення лабораторних та експертних оцінок відносно відповідності застосованих матеріалів сертифікатам якості; зупинити роботи до оформлення актів на приховані роботи та в разі виявлення місць можливого виникнення недоліків будівельно-монтажних робіт (п.2.2.). Вартість наданих послуг становить 25007 гривень (п.3.1.). Термін дії договору до 31.12.2018 року (п.5.1.).

13.12.2018 року підписано Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації, в особі в.о. начальника ОСОБА_7 (Замовник), ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» в особі директора ОСОБА_8 (Генпідрядник) та ФОП ОСОБА_4 (Технагляд) акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року, згідно договору № 01/23/11 від 28.11.2018 року, щодо здійснення капітального ремонту фасадів корпусу 3 Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району, на суму 581862,72 гривень. Перерахунок грошових коштів за виконаний об`єм робіт між замовником - Управлінням освіти молоді та спорту (ЄДРПОУ 40428935) та виконавцем - ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243) підтверджується наступними платіжними дорученнями: від 03.12.2018 року на суму 174558,90 гривень, від 14.12.2018 року на суму 407303,82 гривень.

Згідно акту приймання-передачі виконаних робіт (послуг) по договору надання послуг з технічного нагляду від 17.12.2018 року, підписаного між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 , щодо здійснення технічного нагляду за виконання будівельних робіт на об`єкті: капітальний ремонт фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області, із зазначенням в акті, про те що роботи виконані в повному обсязі - в грудні місяці 2018 року, вартість виконаних робіт становить 12006 гривень, що підтверджується платіжним дорученням від 19.12.2018 року на суму 12006 гривень.

28.03.2019 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник, юридична адреса: м.Збараж, вул.. І.Франка, 1 Тернопільської області) та ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243, юридична адреса: м. Тернопіль, пр-т. С.Бандери, 33) в особі директора ОСОБА_8 , що діє на підставі статуту (Виконавець) підписано договір підряду № 02-28/19 на будівництво: капітального ремонту будівлі Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (корпус № 3) щодо виконання власними силами та здати замовникові, відповідно до проектно-кошторисної документації, капітальний ремонт будівлі Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області, вартість робіт становить 581720 гривень.

Згідно розділу № 3 договору підряду № 02-28/19 «Права та обов`язки сторін»: виконавець бере на себе зобов`язання: виконувати усі роботи, що визначені в договорі та додатках до нього, у повному обсязі та у встановлені строки, і передати замовнику об`єкт готовий до експлуатації; забезпечити в період виконання робіт необхідні протипожежні заходи, умови режиму роботи на об`єкті та дотримання вимог щодо техніки безпеки та охорони праці та довкілля; забезпечувати в процесі проведення робіт систематичне прибирання будівельного майданчика, а після закінчення ремонтних робіт звільнити його протягом 10 робочих днів від техніки, механізмів, матеріалів та тимчасових споруд і представити його замовнику; забезпечувати виконання робіт будівельними матеріалами, якість яких підтверджується відповідними сертифікатами, використання неякісних матеріалів під час проведення робіт забороняється; виконувати роботи у відповідності з вимогами будівельних норм та правил; завчасно у письмовій формі інформувати замовника про можливість припинення або сповільнення темпів виконання робіт з його вини, а також за інших незалежних від виконавця обставин.

Згідно розділу № 4 «Порядок проведення розрахунків, здавання і приймання робіт», вищезазначеного договору, встановлено що: після одержання повідомлення виконавця про готовність до передачі закінчених робіт замовник зобов`язаний негайно розпочати їх приймання. Передача виконаних робіт виконавцем і приймання їх замовником оформляються актом приймання виконаних робіт; у випадку виявлення під час перевірки акту приймання виконаних будівельних робіт недоліків, акт не підписується, а повертається виконавцю з вказаним недоліком, який необхідно усунути, оплата за таких умов затримується до моменту повного усунення недоліків; подання неналежним чином оформлених актів приймання виконаних підрядних робіт прирівнюється до їх неподання; фінансування виконаних робіт здійснюється відповідно до оформленого акта виконаних робіт та довідки про вартість виконаних робіт та витрати після підписання акта при наявності фінансування; фінансування виконаних робіт здійснюється в межах фактичних надходжень відповідно до ст. 48 Бюджетного кодексу України (розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов`язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету). Бюджетні зобов`язання за договором виникають після надходження коштів на рахунок замовника.

Розділом 5 «Строки виконання робіт» вищезазначеного договору передбачено, що підрядник зобов`язується розпочати виконання робіт з часу отримання дозвільних документів та підписання даного договору і завершити виконання до готовності об`єкта до експлуатації, однак не пізніше 31.12.2019 року.

Згідно додаткової угоди № 1 від 11.04.2019 року до договору підряду № 02-28/19 на будівництво: капітального ремонту будівлі Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (корпус №3), п.12.1. договору викладено в редакції: договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 11.04.2019 року включно.

29.03.2019 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник) та Фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 , що діє на підставі виписки та кваліфікаційного сертифіката АТ № 006930, ІПН 1732005077, юридична адреса: АДРЕСА_2 , (Виконавець) підписано договір № 02-27/19 про надання послуг з технічного нагляду щодо здійснення технічного нагляду за капітальним ремонтом об`єкту - капітального ремонту фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області (п.1.1.). Здійснення технічного нагляду за новим будівництвом об`єкту виконується у відповідності з порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єктів архітектури, затвердженим постановою КМУ від 11.07.2007 року № 903 (п.1.2.). Згідно розділу № 2 «Права та обов`язки сторін» договору № 02-27/19 виконавець зобов`язаний якісно, та у встановлені сторонами терміни виконувати дії передбачені п.1.1. цього договору відповідно до ДБН та норм чинного законодавства (п.2.1.). Також виконавець має право: отримати оплату за надання послуг згідно з умовами цього договору; вимагати від залучених замовників до будівництва об`єкту підрядників виконання робіт відповідно до проектної документації та інших нормативних документів відносно порядку виконання та приймання робіт; зупиняти роботи у випадках застосування матеріалів, конструкцій та виробів неналежної якості, чи які не відповідають нормативним документам; ставити питання про проведення лабораторних та експертних оцінок відносно відповідності застосованих матеріалів сертифікатам якості; зупиняти роботи до оформлення актів на приховані роботи та в разі виявлення місць можливого виникнення недоліків будівельно-монтажних робіт (п.2.2.). Вартість наданих послуг становить 5724 гривень (п.3.1.). Термін дії договору до 31.12.2019 року (п.5.1.).

19.04.2019 року підписано Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації (Замовник), ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» в особі директора ОСОБА_8 (Генпідрядник) та ФОП ОСОБА_4 (Технагляд) акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2019 року, згідно договору № 02-28/19 від 28.03.2019 року щодо здійснення капітального ремонту фасадів 3 корпусу Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району, на суму 293999,45 гривень. Перерахунок грошових коштів за виконаний об`єм робіт між Замовником Управління освіти молоді та спорту (ЄДРПОУ 40428935) та виконавцем ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243) підтверджується наступними платіжними дорученнями: від 19.04.2019 року на суму 119544,45 гривень, від 21.03.2019 року на суму 174455 гривень.

Згідно акту 2 приймання-передачі виконаних робіт (послуг) по договору надання послуг з технічного нагляду від 25.07.2019 року, підписаного між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 , щодо здійснення технічного нагляду за виконання будівельних робіт на об`єкті: капітальний ремонт фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області, із зазначенням в акті, про те що роботи виконані в повному обсязі, вартість виконаних робіт становить 5724 гривень.

12.04.2019 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник, юридична адреса: м.Збараж, вул.. І.Франка, 1 Тернопільської області) та ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243, юридична адреса: м. Тернопіль, пр-т. С.Бандери, 33) в особі директора ОСОБА_8 , що діє на підставі статуту (Виконавець) підписано договір підряду № 01-11/04 на будівництво: капітальний ремонт будівлі Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (корпус 3) щодо виконання і здавання, відповідно до проектно-кошторисної документації робіт: капітальний ремонт будівлі Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (корпус 3), вартість робіт становить 824220 гривень. Згідно розділу № 3 договору підряду № 01-11/04 «Права та обов`язки сторін», виконавець бере на себе зобов`язання: виконувати усі роботи, що визначені в договорі та додатках до нього, у повному обсязі та у встановлені строки, і передати Замовнику об`єкт готовий до експлуатації; забезпечити в період виконання робіт необхідні протипожежні заходи, умови режиму роботи на об`єкті та дотримання вимог щодо техніки безпеки та охорони праці та довкілля; забезпечувати в процесі проведення робіт систематичне прибирання будівельного майданчика, а після закінчення ремонтних робіт звільнити його протягом 10 робочих днів від техніки, механізмів, матеріалів та тимчасових споруд і представити його замовнику; забезпечувати виконання робіт будівельними матеріалами, якість яких підтверджується відповідними сертифікатами, використання неякісних матеріалів під час проведення робіт забороняється; виконувати роботи у відповідності з вимогами будівельних норм та правил; завчасно у письмовій формі інформувати замовника про можливість припинення або сповільнення темпів виконання робіт з його вини, а також за інших незалежних від виконавця обставин.

Згідно розділу №4 «Порядок проведення розрахунків, здавання і приймання робіт» вищезазначеного договору, встановлено що: після одержання повідомлення виконавця про готовність до передачі закінчених робіт замовник зобов`язаний негайно розпочати їх приймання. Передача виконаних робіт виконавцем і приймання їх замовником оформляються актом приймання виконаних робіт; у випадку виявлення під час перевірки акту приймання виконаних будівельних робіт недоліків, акт не підписується, а повертається виконавцю з вказаним недоліком, який необхідно усунути, оплата за таких умов затримується до моменту повного усунення недоліків; подання неналежним чином оформлених актів приймання виконаних підрядних робіт прирівнюється до їх неподання; фінансування виконаних робіт здійснюється відповідно до оформленого акта виконаних робіт та довідки про вартість виконаних робіт та витрати після підписання акта при наявності фінансування; фінансування виконаних робіт здійснюється в межах фактичних надходжень відповідно до ст. 48 Бюджетного кодексу України (розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов`язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету). Бюджетні зобов`язання за договором виникають після надходження коштів на рахунок замовника.

Розділом № 5 «Строки виконання робіт» вищезазначеного договору передбачено, що підрядник зобов`язується розпочати виконання робіт з часу отримання дозвільних документів та підписання даного договору і завершити виконання до готовності об`єкта до експлуатації, однак не пізніше 31.12.2019 року.

16.09.2019 року між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації в особі в.о. начальника ОСОБА_7 , яка діє на підставі положення (Замовник) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4 , що діє на підставі виписки та кваліфікаційного сертифіката АТ № 006930, ІПН 1732005077, юридична адреса: АДРЕСА_2 (Виконавець), підписано договір № 01-11/09 про надання послуг з технічного нагляду щодо здійснення технічного нагляду за капітальним ремонтом об`єкту - капітальний ремонт фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області (п.1.1.). Здійснення технічного нагляду за новим будівництвом об`єкту виконується у відповідності з порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єктів архітектури, затвердженим постановою КМУ від 11.07.2007 року № 903 (п.1.2.). Згідно розділу № 2 «Права та обов`язки сторін» договору № 01-11/09 виконавець зобов`язаний якісно, та у встановлені сторонами терміни виконувати дії передбачені п.1.1. цього договору відповідно до ДБН та норм чинного законодавства (п.2.1.). Також виконавець має право: отримати оплату за надання послуг згідно з умовами цього договору; вимагати від залучених замовників до будівництва об`єкту підрядників виконання робіт відповідно до проектної документації та інших нормативних документів відносно порядку виконання та приймання робіт; зупиняти роботи у випадках застосування матеріалів, конструкцій та виробів неналежної якості, чи які не відповідають нормативним документам; ставити питання про проведення лабораторних та експертних оцінок відносно відповідності застосованих матеріалів сертифікатам якості; зупиняти роботи до оформлення актів на приховані роботи та в разі виявлення місць можливого виникнення недоліків будівельно-монтажних робіт (п.2.2.). Вартість наданих послуг становить 17018 гривень (п.3.1.). Термін дії договору до 31.12.2019 року (п.5.1.).

10.09.2019 року підписано Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації (Замовник), ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» в особі директора ОСОБА_8 (Генпідрядник) та ФОП ОСОБА_4 (Технагляд) акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2019 року, згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року, щодо здійснення капітального ремонту будівлі Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району (корпус № 3, внесення змін) на суму 764973,22 гривень. Перерахунок грошових коштів за виконаний об`єм робіт між замовником - Управлінням освіти молоді та спорту (ЄДРПОУ 40428935) та виконавцем - ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243), підтверджується наступними платіжними дорученнями: від 13.05.2019 року на суму 247266 гривень, від 11.09.2019 року на суму 517707,22 гривень.

Згідно акту приймання-передачі виконаних робіт (послуг) по договору надання послуг з технічного нагляду, підписаного між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 , щодо здійснення технічного нагляду за виконання будівельних робіт на об`єкті: капітальний ремонт фасадів корпусу № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради Збаразького району Тернопільської області (корпус 3 внесення змін), із зазначенням в акті, про те що роботи виконані в повному обсязі, вартість виконаних робіт становить 15081 гривень, що підтверджується платіжним дорученням від 17.09.2019 року на суму 15081 гривень.

23.12.2019 року підписано Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації (Замовник), ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» в особі директора ОСОБА_8 (Генпідрядник) та ФОП ОСОБА_4 (Технагляд), акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2019 року, згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року, щодо здійснення капітального ремонту будівлі Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району (корпус № 3, внесення змін) на суму 42225,07 гривень. Перерахунок грошових коштів за виконаний обєм робіт між замовником - Управлінням освіти молоді та спорту (ЄДРПОУ 40428935) та виконавцем - ТзОВ «Будівельна компанія «БУДГАРАНТ ГРУП» (ЄДРПОУ 40445243), підтверджується наступними платіжними дорученнями: від 24.12.2019 року на суму 42225,07 гривень.

Згідно акту приймання-передачі виконаних робіт (послуг) по договору надання послуг з технічного нагляду від 23.12.2019 року, підписаного між Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації та ФОП ОСОБА_4 , щодо здійснення технічного нагляду за виконання будівельних робіт на об`єкті: капітальний ремонт будівлі № 3 Кривчиківської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів Лозівської сільської ради в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області (корпус № 3 внесення змін), із зазначенням в акті, про те що роботи виконані в повному обсязі - в грудні місяці, вартість виконаних робіт становить 866 гривень, що підтверджується платіжним дорученням від 24.12.2019 року на суму 866 гривень.

Вартість виконаних ТОВ «БК» БУДГАРАНТ ГРУП» на об`єкті «Капітальний ремонт будівлі Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області» будівельних робіт, згідно актів приймання виконаних робіт форми КБ-2в у 2018-2019 роках становить 1683060,46 гривень, тобто: згідно акту № 1 за грудень 2018 року, згідно договору № 01/23/11 від 28.11.2018 року на суму 581422,84 гривень, згідно акту № 1 за квітень 2019 року згідно договору № 02/28/19 від 12.03.2019 року на суму 175251,06 гривень, згідно акту №1 за вересень місяць 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 705019,12 гривень, згідно акту № 1 за грудень місяць 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 29328,62 гривень.

Об`єми завищення фактично виконаних ТОВ «БК» БУДГАРАНТ ГРУП на вищезазначеному об`єкті будівельних робіт становить: ЕН10-25-1 «Установлення віконних зливів» L=4,6 м. (акт № 1 за грудень 2018 року згідно договору № 01/23/11 від 28.11.2018 року, на суму 439,88 гривень); РН13-15-3 «Розбирання облицювання стін з плити» S=62,95 кв.м.; С111-770 «Термопанелі при товщ. утеплювача 100 мм» S=5,31 кв.м.; С111-200 «Суміш для швів Єльфа Д-200» Р=6,5 кг.; С111-196 «Герметик марки Тенакс» Р=5 кг.; С188888-4 «Дюбелі в комплекті» N=650 шт.; С1551-14 «Свердла з побідитовим наконечником, діаметром 8 мм.» N =5шт.; С111-2014 «Фарба грунтуюча Церезіт СТ16» Р=0,42 кг»; С111-2012-8 «Штукатурка акрилова фасадна» Р=6,8 кг; ЕН15-78-1 «Утепленні фасадів з опорядженням декоративним розчином з технологією «Церазіт», стіни гладкі; S=435,3 кв.м. (акт № 1 за квітень 2019 року згідно договору № 02-28/19 від 28.03.2019 року на суму 118748,39 гривень); С1630-1936 «Лічильники КВ-1,5» N=2 шт.; С1630-2014 «Крани кульові фланцеві КЗК41с для води, газу, нафтопродуктів, тиск 0,6 МПа» діаметр 50 мм N=3 шт.; С130-949 «Фланці плоскі приватні зі сталі ВСт3пс2» діаметром 50мм N=6шт; С1630-670 «Крани кульові муфтові, діаметром 20мм» N=11шт; С1630-634 «Крани кульові муфтові АРТ 105, діаметром 25 мм» N=5 шт.; С1630-673 «Крани кульові муфтові АРТ 105, діаметри 32 мм.» N=5 шт.; С1630-542 «Клапани зворотні підйомні муфтові для води АРТ 36, діаметр 20мм.» N=2 шт.; С1630-543 «Клапани зворотні підйомні муфтові для води АРТ 36 діаметр 25 мм.» N =2 шт.»; С1630-570 «Клапани запобіжні для води та пари, діаметр 25 мм.» N=3 шт.»; С1630-986 «Термоманометр технічний з шкалою 0-120» N=3шт»; 2402-3019 «Вогнегасник порошковий ВП-5Б» N=2 шт.»; РН15-83-3 «Прокладання трубопроводів опалення зі сталевих водогазопровідних не оцинкованих труб, діаметром 25 мм.» L= 12,0 м.»; РН15-83-6 «Прокладання трубопроводів опалення зі сталевих водогазопровідних не оцинкованих труб, діаметром 50мм.» L=4,0 м.»; С1630-1531 «Повітропровідник для автоматичного випуску із систем центрального опалення ВАЛЬВАТ, діаметр 15мм.» N=3 шт.; С1630-29 «Прилад електромагнітної обробки води діаметром ЕZV65А» N=2 шт.; РН15-103-2 «Установлення фільтрів для очистки води діаметром 32 мм.» N=1 шт.»; 1704-50998-8 «Регулювальний клапан VF3, діаметром 50мм.» N=1 шт.»; 1504-15157 «Електроприлад АМV 435» N=1 шт. (акт № 1 за вересень місяць 2019 року, згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 63643,06 гривень); РН15-95-1 «Устаткування насосів відцентрованих з електродвигуном масою до 0,1 т.» N=4шт»; М38-2-1 «Монтаж приладу електромагнітної обробки води» N=2 шт.» (акт № 1 за грудень 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 12896,45 гривень).

Виконані об`єми робіт, які не включені в акт №1 за вересень 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року, а саме: РН15-103-2 «Установлення фільтрів для очистки води діаметром 32 мм.» N=1 шт.»; С1630-104 «Фільтри для очищення води в трубопроводах систем діаметром 20 мм.» N=5 шт.»; ЕН22-36-1 «Устаткування кранів запірних кульових, францевих на трубопроводах діаметром 50 мм.» N=3 шт.» на суму 3688,96 гривень.

Тобто, ОСОБА_4 , будучи фізичною особою - підприємцем, із яким підписані відповідні договори щодо здійснення технічного нагляду на об`єкті будівництва: «Капітальний ремонт будівлі Кривчиківської ЗОШ 1-2 ступенів в с. Кривчики Збаразького району Тернопільської області», та маючи відповідний кваліфікаційний сертифікат серії АТ № 006930 виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією Саморегулівної організації у сфері архітектурної діяльності Всеукраїнської громадської організації «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об`єктів архітектури» від 27.12.2017р., будучи службовою особою та маючи реальну можливість виконати покладені на нього службові обов`язки належним чином, в інтересах Управлінням освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації допустив неналежне виконання ним, як службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, в частині включення Підрядником - ТОВ «БК» БУДГАРАНТ ГРУП» в акти приймання виконаних робіт форми КБ-2в у 2018-2019 років щодо об`єму виконаних будівельних робіт, будівельних робіт, які на об`єкті не були виконані, в результаті чого було спричинено істотну шкоду державі в особі Управління освіти, молоді та спорту Збаразької районної державної адміністрації на суму 192038,82 грн., що перевищує 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме: по акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року згідно договору № 01/23/11 від 28.11.2018 року на суму 439,88 гривень, що є сумою збитків, по акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за квітень 2019 року згідно договору № 02-28/19 від 28.03.2019 року на суму 118748,39 гривень, що є сумою збитків, по акту приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 59954,10 гривень, згідно акту №1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2019 року згідно договору № 01-11/04 від 12.04.2019 року на суму 12896,45 гривень, що є сумою збитків.

Своїми діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.367 КК України, як за ознаками неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011).

Під час судового засідання обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності у відповідності до ст.49 КК України у зв`язку і закінченням строків давності, а порушене кримінальне провадження просив закрити.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні подане обвинуваченим клопотання підтримав, та вважає, що його слід задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення вищевказаного клопотання та вважає, що обвинувачений ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.367 КК України, на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, враховуючи думку прокурора та захисника, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання та звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності відповідно до вимог ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності виходячи із наступного.

Так,відповідно доч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Статтею 44КК Українивстановлено,що особа,яка вчинилакримінальне правопорушення,звільняється відкримінальної відповідальностіу випадках,передбачених цим Кодексом.Звільнення відкримінальної відповідальностіу випадках,передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Відповідно допункту 2частини 1 статті 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Така жпозиція висловленаі ВерховнимСудом Україниу п.8Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами Українизаконодавства прозвільнення особивід кримінальноївідповідальності» №12від 23.12.2005року,відповідно доякої особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст.49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину.

Тобто, суд вважає, що положення ч.4 ст.286 КПК України, як і положення ст.49 КК України, є імперативними нормами, які передбачають не право суду, а його обов`язок розглянути відповідне питання.

Дана позиція суду також узгоджується з позицією Верховного Суду, викладеною у постановах: від 04.06.2020 року, винесеній у справі за №127/26665/16-к; від 19.11.2019 року, винесеній у справі за №345/2618/16-к.

Судом враховується те, що дії обвинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.1 ст.367 КК України, як за ознаками неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, тобто вчинив злочин, передбачений ч.1 ст. 367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011).

01 липня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018р. №2617-VIII.

Зазначеним Законом внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального кодексу України та встановлено нову класифікацію кримінальних правопорушень. Так, згідно ст.12 КК України, кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавлення волі.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011), в якому обвинувачується ОСОБА_4 , відповідно до ст.12 КК України, є кримінальним проступком. При цьому, санкція ч.1 ст.367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011) передбачає покарання в тому числі і обмеження волі на строк до трьох років.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на даний час з моменту вчинення останнього епізоду кримінального правопорушення, а саме грудень 2019 року, минуло більше трьох років, підстав для зупинення чи переривання перебігу строків давності не було.

Судом також враховується і те, що від дня скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, і по даний час обвинувачений ОСОБА_4 не ухилявся від слідства або суду та не вчинив будь-якого нового кримінального правопорушення, а, відтак, обвинувачений підлягає звільненню від кримінальної відповідальності відповідно до вимог ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.12, п.2 ч.1 ст.49 КК України, ст.ст.284, 285, 286, 288, 369-372, 395 КПК України, суд,-

постановив :

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011), у зв`язку із закінченням строків давності на підстав п.2 ч.1 ст.49 КК України.

Закрити кримінальне провадження, що внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022211090000098 від 20 червня 2022 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України (в редакції Закону № 3207-VI від 07.04.2011), у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

На дану ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду на протязі 7 днів з дня її оголошення.

Дана ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано.

Суддя

ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108433699
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —598/1003/22

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

Ухвала від 04.07.2022

Кримінальне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні