Рішення
від 17.01.2023 по справі 342/929/22
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/929/22

Провадження № 2/342/69/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2023 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Федів Л.М.

з участю: секретаря судового засідання Матієк І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городенка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію,

В С Т А Н О В И В :

Приватне акціонерне товариство "Прикарпаттяобленерго" (місцезнаходження: вул. Індустріальна, 34 м. Івано-Франківськ) звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , в якому просить стягнути з відповідача в його користь заборгованість за необліковану електричну енергію в сумі 1553,87 грн. та витрати по оплаті судового збору в сумі 2481,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що позивач з 01.01.2019 здійснює господарську діяльність з розподілу електроенергії електромережами на території Івано-Франківської області за Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, що регулюють взаємовідносини між електропостачальником та споживачем та є обов`язковими для виконання учасниками роздрібного ринку.

У період з 01.01.2019 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 продовжували споживати електричну енергію у їх житловому будинку по АДРЕСА_1 , що підтверджує факт їх погодження з умовами публічного договору про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії №22011196. 18 жовтня 2021 року уповноваженими представниками філії АТ «Прикарпаттяобленерго» «Східна», під час контрольного огляду приладу обліку електричної енергії у житловому будинку по АДРЕСА_1 , виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії в частині пошкодження засобу вимірювальної техніки зірвано індикатор впливу магнітного поля з номером М-10238196 (п.5.5.5., 8.2.4., 8.4.2 правил ПРРЕЕ). Даний індикатор магнітного поля був встановлений з приладом обліку електричної енергії в будинку відповідача, що підтверджується Актом № 24 від 29.12.2016. За фактом виявленого порушення, у присутності відповідача ОСОБА_1 , складено акт про порушення №087691, який підписано відповідачем, причому у графі «зауваження до складеного акта», зазначено, що зауважень до виявленого порушення немає. Один примірник акта вручено споживачу. 09 листопада 2021 року на засіданні комісії по розгляду актів про порушення філії АТ "Прикарпаттяобленерго" «Східна», позивачем було визначено обсяг та вартість не облікованої електричної енергії по акту про порушення № 087691 в сумі до оплати 1553,87 грн. з урахуванням положень п. 8.4.8 Правил за період з 13.09.2021 (дата останнього контрольного огляду) до 18.10.2021 року (дата виявлення порушення). У зв`язку з тим, що відповідач не виявила бажання взяти участь в засіданні комісії по розгляду атків про порушення філії АТ "Прикарпаттяобленерго" «Східна», 19.11.2021 оператором системи розподілу на поштову адресу ОСОБА_1 було надіслано розрахунок обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, протокол № 11/3 від 09.11.2021 року та рахунок за необліковану електричну енергію. З метою врегулювання спору в досудовому порядку, 03.02.2022 позивач рекомендованим листом направив на адресу відповідача претензію про сплату боргу за необліковану електричну енергію у розмірі 1553,87 грн. Проте, на адресу позивача відповідь на претензію від відповідача не надходила, а борг за необліковану електричну енергію залишився неоплаченим.

Представник позивача ПАТ "Прикарпаттяобленерго" в судове засідання не з`явився. До суду подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності. Позовні вимоги визнає.

Згідно ч.1ст.206ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Ч.3 ст.211 ЦПК України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Розгляд справи здійснюється упорядку спрощеного позовного провадження згідно гл.10Розділу ІІІ ЦПК України. Передбачених ч.2 ст. 223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено та прийнято рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши документи і матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору, вважає необхідним зазначити таке.

Згідно ст.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст.714ЦК України задоговором постачанняенергетичними таіншими ресурсамичерез приєднанумережу однасторона (постачальник)зобов`язуєтьсянадавати другійстороні (споживачеві,абонентові)енергетичні таінші ресурси,передбачені договором,а споживач(абонент)зобов`язуєтьсяоплачувати вартістьприйнятих ресурсівта дотримуватисьпередбаченого договоромрежиму їївикористання,а такожзабезпечити безпечнуексплуатацію енергетичногота іншогообладнання. Додоговору постачанняенергетичними таіншими ресурсамичерез приєднанумережу застосовуютьсязагальні положенняпро купівлю-продаж,положення продоговір поставки,якщо іншене встановленозаконом абоне випливаєіз сутівідносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі, врегульованіЗаконом України «Про ринок електричної енергії».

Відповідно дост. 4 Закону України «Про ринок електричної енергії»учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються, зокрема, договори про постачання електричної енергії споживачу.

Згідно ч. 3ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії»споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів, дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно дост. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії»учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії, зокрема, є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження цілісності пломб, повірочного тавра тощо.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 (ПРРЕЕ).

Відповідно до п.п. 11 п. 5.2.1 ПРРЕЕ електропостачальник має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, іншого електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно п.п. 8 п. 5.5.5 ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування.

У відповідності до п.п 8.2.4., 8.2.5 ПРРЕЕ (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеногоглавою 8.4цього розділу.

У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною вдодатку 9до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення.

В акті зазначаються заходи, яких було вжито або яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

Представники оператора системи перед складанням акта про порушення зобов`язані повідомити споживача про його право внести пояснення та зауваження до акта, викласти мотиви своєї відмови від його підписання або підписати його без зауважень.

Відповідно до п.8.2.6.ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Оператор системи повинен вести журнал реєстрації засідань комісії з розгляду актів про порушення, в якому зазначаються дата проведення засідання; номер протоколу; склад комісії; склад запрошених на засідання комісії (представники Регулятора, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів); відмітка про присутність або відсутність споживача; перелік питань, які розглядалися на засіданні комісії; час розгляду кожного з питань, зміст окремої думки учасників комісії (у разі її наявності) та стислий зміст рішення.

Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання.

Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Якщо для розгляду акта про порушення необхідні результати експертного дослідження, зазначений термін розгляду відраховується з дати їх отримання оператором системи від експертної установи.

Комісія з розгляду актів про порушення може повторно розглянути акт про порушення в порядку, встановленому цими Правилами, на підставі звернення споживача, на вимогу Регулятора, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, або за рішенням суду. За рішенням оператора системи у зв`язку з отриманням результатів експертизи чи інших даних, які не були відомі на момент ухвалення рішення комісією, але мають суттєве значення, рішення комісії може бути переглянуте у порядку, встановленому цими Правилами, протягом 1 року, починаючи з дня, наступного за днем його прийняття.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пунктиглави 8.4цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

29.12.2016 представником філії Городенківського РЕМ ПАТ «Прикарпаттяобленерго» складено Акт № 24 у зв`язку із зміною власника (споживача) індивідуального (садибного) житлового будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_1 (особовий рахунок НОМЕР_1 ) ОСОБА_2 . Перевіркою встановлено, що електроустановка (на кожусі лічильника М-10238196) відповідає вимогам нормативних документів.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживав та був зареєстрований на постійне місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 помер. В даний час за вказаною адресою проживає і є спадкоємцем - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується копією довідки № 12-285 від 06.05.2022, виданою Поточищенським старостинським округом Городенківської міської ради.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до акту про порушення №087691 від 18.10.2021 під час контрольного огляду приладу обліку електричної енергії у житловому будинку по АДРЕСА_1 , в присутності представника споживача ОСОБА_2 (о/р 22011196) - ОСОБА_1 , працівниками АТ«Прикарпаттяобленерго»філія«Східна» виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії в частині пошкодження засобу вимірювальної техніки зірвано індикатор впливу магнітного поля з номером М-10238196 (п.5.5.5., 8.2.4., 8.4.2 правил ПРРЕЕ).

Вказаний акт був підписаний ОСОБА_1 , яку було повідомлено про розгляд справи щодо складеного акту комісією, засідання якої буде проводитися 09 листопада 2021 року о 10 год 00 хв. У графі «зауваження до складеного акта», зазначено, що зауважень у ОСОБА_1 до виявленого порушення немає. Один примірник акта вручено споживачу.

09 листопада 2021 року комісією філії«Східна»АТ«Прикарпаттяобленерго» у відсутності споживача був розглянутий акт про порушення №087691 від 18.10.2021 та визначено обсяг та вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ в обсязі 1553,87 грн., що доводиться копією протоколу № 11/3 засідання комісії філії «Східна» АТ«Прикарпаттяобленерго» від 09.11.2021.

Розрахунок обсягута вартостіелектричної енергії,не облікованоївнаслідок порушенняспоживачем п.8.2.4Правил роздрібногоринку електричноїенергії,проведено згіднопункту 8.4.11Правил роздрібногоринку електричноїенергії (затвердженихПостановою НКРЕКПвід 14.03.2018№ 312зі змінами,затвердженими ПостановоюНКРЕКП 18.07.2019№ 1525),за періодз 13вересня 2021року дата останньогоконтрольного оглядудо дативиявлення порушення18жовтня 2021року. Всього обсяг розрахованої необлікованої електричної енергії складає 320 кВт.*год.

Із розрахунку обсягу та вартості необлікованої електричної енергії від 09.11.2021 зазначено, що контрольний огляд мав місце 13.09.2021. В матеріалах справи відсутній акт контрольного огляду/технічної перевірки від 13 вересня 2021 року. Відповідачем при розгляді справи у суді не заявлялось клопотання про витребування такого акту.

03.12.2021 відповідач ОСОБА_1 отримала копію протоколу № 11/3 засідання комісії філії «Східна» АТ«Прикарпаттяобленерго» від 09.11.2021 по розгляду Акту про порушення ПРРЕЕ, що стверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

03.02.2022 на адресу ОСОБА_1 була направлена претензія про оплату заборгованості за необліковану електричну енергію на суму 1553,87 грн. по акту про порушення №087691 від 18.10.2021, яку відповідач отримала 11.02.2022, що доводиться копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Судом встановлено, що відповідачем ОСОБА_1 порушено п.5.5.5., 8.2.4., 8.4.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії.

За таких обставин, враховуючи, що в судовому засіданні факт позаоблікового використання електроенергії відповідачем доведений вищеперечисленими доказами, однак оплату за необліковану електричну енергію згідно Акту про порушення №087691 від 18.10.2021 ОСОБА_1 не провела, позовні вимоги визнає, суд приходить до висновку, що позов Приватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" слід задоволити та стягнути на його користь з відповідача 1553,87 грн. заборгованості за необліковану електричну енергію.

Питання судових витрат суд вирішує у відповідності з вимогамист.141 ЦПК України, в якій зазначено, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

При зверненні до суду із позовною заявою позивачем судовий збір сплачено у розмірі 2481,00, грн. Отже, звідповідача ОСОБА_1 на користьПриватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі2481,00, грн.

На підставі викладеного, ст.ст.714, 1166 ЦК України,ст. 77 Закону України "Про ринок електричної енергії", Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 року,керуючись ст.ст.141,206, 247,263-265,268,274-279,354ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Приватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" (поточний рахунок № НОМЕР_2 , код 42566911, ТВБВ 10008/079 філія Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк») - 1553,87 (одну тисячу п`ятсот п`ятдесят три гривні 87 коп.) грн. заборгованості за необліковану електричну енергію та 2481,00 грн. сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подаєтьсябезпосередньо доІвано-Франківськогоапеляційногосуду протягом тридцятиднів з дня складення судового рішення.

Місцезнаходження позивача Приватного акціонерного товариства "Прикарпаттяобленерго" - вул. Індустріальна, 34 м. Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 00131564.

Зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Судове рішення складене 17.01.2023.

Суддя: Федів Л. М.

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108442531
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію

Судовий реєстр по справі —342/929/22

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні