Ухвала
від 17.01.2023 по справі 156/855/22
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/855/22

Провадження № 2-о/156/9/23

Рядок статзвіту 17

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

17 січня 2023 року смт. Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Бахаєва І.М.,

за участю секретаря - Кирилюк Л.М.,

розглянувши в залі суду в смт. Іваничі цивільну справу № 156/855/22 в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Павлівська сільська рада, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Павлівська сільська рада.

Ухвалою судді Іваничівського районного суду Волинської області від 26.12.2022 прийнято заяву та відкрито провадження в зазначеній справі.

17.01.2023 до суду надійшла заява представника заявника - ОСОБА_2 про залишення заяви без розгляду.

Учасники справи в судове засідання не прибули з невідомих суду причин, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Оскільки, розгляд справи відбувався за відсутності учасників процесу фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Суд дослідивши матеріали справи, в межах заявленого клопотання, вважає, що представник заявника ОСОБА_2 обрав неналежний спосіб припинення провадження в справі, виходячи з такого.

10.01.2023 цивільна справа розглядалась по суті, суд вийшов до нарадчої кімнати, після чого було ухвалено рішення про поновлення слухання справи та призначено судове засідання.

За змістом п. 5 ч. 1 ст. 257 ЦПК України заяву про залишення позову без розгляду може бути подана позивачем до початку розгляду по суті.

Натомість, в цивільній справі № 156/855/22 судовий розгляд розпочато в судовому засіданні 10.01.2023.

Водночас, згідно із ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження в справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 3 ст. 206 ЦПК України в разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження в справі.

Відповідно до ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження в справі, якщо:

1)справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

2)відсутній предмет спору;

3)набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами;

4)позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом;

5)сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом;

6)суд встановить обставини, які є підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 186 цього Кодексу;

7)настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

8)після відкриття провадження у справі між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

Європейський суд з прав людини в своїх рішеннях неодноразово зазначав, що саме суд відповідальний за юридичну кваліфікацію та не пов`язаний правовими аргументами заявників (CASE OF RADOMILJA AND OTHERS v. CROATIA; CASE OF MOLLA SALI v. GREECE).

Доведення позиції клієнта, її належне обґрунтування та донесення до судді разом із нівелюванням та дискредитацією позиції і аргументів процесуальних опонентів основна процесуальна мета адвоката у судовій справі. У свою чергу вже суд, під час ухвалення рішення у справі, вирішує, які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин та яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Велика Палата Верховного Суду в своїй практиці визначила принцип «jura novit curia», котрий полягає в такому: 1) суд знає право; 2) суд самостійно здійснює пошук правових норм щодо спору безвідносно до посилання сторін; 3) суд самостійно застосовує право до фактичних обставин спору (постанова ВП ВС від 04.12.2019 у справі № 917/1739/17).

Зважаючи на вказаний принцип, суд у справі № 156/855/22 вбачає, що, подаючи відповідну заяву, представник заявника адвокат Білецька І.М. діяла в межах наданих їй стороною повноважень і мала на меті донести до суду волевиявлення сторони заявника, котре полягає в припиненні судового провадження. Суд вважає за можливе прийняти фактичну відмову заявника від заяви, висловлену у відповідному клопотання (заяві). Провадження в цивільній справі № 156/855/22 підлягає закриттю на підставі п.4 ч.1 ст. 255 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 3, 19, 247, 255, 260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Провадження за заявою ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Павлівська сільська рада, про встановлення факту родинних відносин закрити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Волинської області протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а в разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом, якщо її не буде скасовано.

Головуючий суддя - І.М.Бахаєв

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108445649
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —156/855/22

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бахаєв І. М.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бахаєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні