Вирок
від 17.01.2023 по справі 302/98/23
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Справа № 302/98/23

1-кп/302/44/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.01.2023смт. Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області в особі суддя ОСОБА_1 ,

без участі сторін, розглянувши у спрощеному провадженні кримінальне провадження за № ЄРДР 12023078110000009 від 10.01.2023 за обвинувальним актом прокурора Хустської окружної прокуратури ОСОБА_2 , який надійшов до суду 13.01.2023 року з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні стосовно обвинуваченої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , гр.України, уродженки та мешканки АДРЕСА_1 , гр.України, з повною загальною середньою освітою, працює помічником вихователя в Стригальнянській гімназії І-ІІ ст. Міжгірської селищної ради, одружена, неповнолітніх дітей на утриманні не має, раніше не судима,

- про обвинувачення у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу України,-

В С Т А Н О В И В :

Органом досудового розслідування встановлено такі обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження.

ОСОБА_3 на початку жовтня 2021 року, в невстановлений досудовим розслідуванням дату та час, знаходячись на площі, що в місті Хуст, Закарпатської області, з метою уникнення обов`язкової вакцинації, що проводиться згідно Постанови КМУ та наказу МОЗ України № 2153 від 04.10.2021 року, діючи з прямим умислом, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та їх наслідки на пособництво у виготовленні підробленого документу, який видається установою, яка має право видавати такі документи і яке надає права та звільняє від обов`язків з метою використання його іншою особою, а саме міжнародного свідоцтва про вакцинацію/профілактику коронавірусної хвороби COVID-19, видане на її ім`я, зустрілась з невстановленою досудовим розслідуванням особою, якому надала свої анкетні дані, для їх використання при підробці вказаного міжнародного свідоцтва, що не відповідає аналогічним бланкам документів, що знаходяться в офіційному обігу на території України та виготовлений не підприємством , що здійснює випуск таких бланків, та того ж дня отримала таке свідоцтво за що сплатила грошові кошти в сумі 100 доларів США.

Крім того в середині жовтня 2021 року, в невстановлену досудовим розслідуванням дату та час ОСОБА_3 , перебуваючи в приміщенні Стригальнянської гімназії Міжгірської селищної ради (колишньої Стригальнянської ЗЗСО І-ІІ ступенів) код ЄРДПОУ 25439547, розташованої за адресом: с.Стригальні, 37 Хустський район , Закарпатська область, з метою уникнення вакцинації

від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона-вірусом SARS-CoV-2, яка проводиться згідно постанови КМУ та наказу МОЗ України № 2153 від 04.10.2021, зареєстрований в Мін`юсті за № 1306/36928 07.10.2021, відповідно до якого з метою запобігання коронавірусної хвороби, працівники відділу освіти зобов`язані бути вакциновані від (COVID-19), діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно небезпечних наслідків від вчинюваних нею дій та бажаючи їх настання, достовірно знаючи про те, що вона не проходила установленої законом процедури отримання міжнародного свідоцтва про вакцинацію/профілактику корона-вірусної хвороби COVID-19, яке видається на підставі діючих Міжнародних медико-санітарних правил, прийнятих 58-ю Асамблеєю ВООЗ від 23.05.2005 року постанови КМУ від 22.08.2011 року № 893 "Про затвердження Правил санітарної охорони території України", з метою не відсторонення її від роботи з вище вказаного навчального закладу, здійснила використання завідомо підробленого документу, а саме: міжнародного свідоцтва про вакцинацію /профілактику, виданого "Львівською обласною інфекційною клінічною лікарнею" код ЄДРПОУ 01984263", яке не видавалося та не посвідчувалося вказаною установою, шляхом надання його директору Стригальнянської гімназії Міжгірської селищної ради (колишньої Стригальнянської ЗЗСО І-ІІ ступенів).

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_3 визнано щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставинами, які обтяжують покарання ОСОБА_3 - відсутні.

В обвинувальному акті зазначено: шкода кримінальним правопорушенням не завдана, цивільний позов не заявлено, судові витрати відсутні, речові докази у кримінальному провадженні: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від короно вірусної хвороби (COVID-19) видане на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - знаходиться при матеріалах кримінального провадження. Запобіжний захід стосовно ОСОБА_3 не обирався.

В обвинувальному акті також зазначено, що обвинувачена ОСОБА_3 беззаперечно визнала винуватість, не оспорює встановлені органом досудового розслідування обставини і згідна з розглядом обвинувального акта за її відсутності, про що подала заяву, складену у присутності захисника адвоката ОСОБА_4 . Потерпілих осіб від кримінального провадження не має. За цих підстав прокурор заявив клопотання про розгляд кримінального провадження в спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Оцінивши встановлені обставини, зміст обвинувального акту і додані до нього документи та матеріали досудового розслідування кримінального провадження, суд дійшов такого висновку.

Із змісту заяви обвинуваченої, складеної і підписаної в присутності захисника адвоката ОСОБА_4 , видно, що вона повністю визнає вище встановлені обставини та беззаперечно визнає свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушеннях у виді кримінальних проступків за ознаками ч.5 ст.27 ч.1 ст. 358, ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу України України, ознайомлена з обмеженнями права на апеляційне оскарження вироку, який винесений за процедурою спрощеного провадження і згідна на розгляд обвинувального акта без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Отже, є підстави винести вирок у спрощеному кримінальному провадженні без участі сторін.

Суд вважає, що ОСОБА_3 є винуватою у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч.5 ст.27 ч.1 ст. 358 Кримінального кодексу України КК України, які мали місце за кваліфікуючими ознаками: пособництво у підробленні іншого офіційного документа, який видається установою, і який надає права, з метою використання його іншою особою, та ч.4 ст. 358 КК України, за кваліфікуючими ознаками: використання завідомо підробленого документа.

За вчинені кримінальні проступки обвинувачена ОСОБА_3 підлягає покаранню.

Обираючи вид і розмір покарання, виходячи з альтернативних видів покарання, передбачених санкціями статті ч.1 358, ч.4 ст. 358 КК України, суд зважає на таке.

Обвинувачена вперше вчинила кримінальні правопорушення, раніше не судилася і не притягалася до адміністративної відповідальності. ОСОБА_3 характеризується Міжгірською селищною радою за місцем проживання та праці винятково позитивно, утриманців не має, проживає разом із сім`єю (чоловіком та двома повнолітніми синами), працює, відомостей про важкість майнового стану обвинуваченої в справі відсутні.

Суд, також враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення обвинуваченою та обставини, що пом`якшують покарання стосовно обвинуваченої. А саме , те що згідно матеріалів кримінального провадження ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінальних проступків визнала повністю, є раніше не судимим, суд відповідно до ст. 66 КК України, враховує, як обставини, що пом`якшують її покарання.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченої ОСОБА_3 , передбачені ст. 67 КК України, судом не встановлено.

На підставі вищевикладеного, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку, особу винної, обставини, що пом`якшують її покарання, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченій ОСОБА_3 покарання в межах санкцій ч. 5 ст. 27 - ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України, із застосуванням ст. 70 КК України у виді штрафу, у розмірі достатньому для її виправлення та попередження вчинення нею в майбутньому нових кримінальних проступків та кримінальних правопорушень. Інший вид покарання передбачений ч.1 ст. 358 КК України, у виді арешту, або обмеження волі є занадто суворим до обставин вчинених ОСОБА_3 кримінальних проступків та її особи, бо обвинувачена в минулому не притягалася до кримінальної відповідальності.

Запобіжний захід відносно обвинуваченої ОСОБА_3 органом досудового слідства не обирався.

Речовий доказ: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від короно вірусної хвороби (COVID-19) видане на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити при матеріалах справи.

Цивільний позов не заявлено.

Керуючись статтями 373, 374,3 81, 382 , 394 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Визнати винною ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушеннях (кримінальних проступків), передбачених ч. 5 ст. 27 - ч. 1 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України.

Призначити ОСОБА_3 покарання:

- за ч. 5 ст. 27 - ч. 1 ст. 358 КК України, у виді штрафу у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить грошову суму 5100 (п`ять тисяч сто) гривень;

- ч.4 ст. 358 КК України, у виді штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить грошову сум у розмірі 850 (вісімсот пятдесят) гривень.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання, більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить грошову суму 5100 (п`ять тисяч сто) гривень.

Речовий доказ: міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від короно вірусної хвороби (COVID-19) видане на ім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити при матеріалах справи.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана в Закарпатський апеляційний суд через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом 30 днів з дня винесення вироку.

Вирок суду не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Копію вироку надіслати прокурору, засудженій.

Суддя ОСОБА_1

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108446386
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —302/98/23

Вирок від 17.01.2023

Кримінальне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Кривка В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні