Рішення
від 28.02.2022 по справі 607/3883/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.02.2022 Справа №607/3883/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складіголовуючого суддіДзюбича В.Л., за участю секретаря судового засідання Кочмар С.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Тернопільська міська рада, КП «Тернопільводоканал» про визнання суми пайового внеску зменшеною і сплаченою, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_2 та ТОВ «Видавництво «Астон» звернулися до суду із позовною заявою до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Тернопільська міська рада, КП «Тернопільводоканал» про визнання суми пайового внеску зменшеною і сплаченою, а саме просить визнати суму пайового внеску відповідно до договору №482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя від 26.12.2016 р. зменшеною та сплаченою Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 на суму виконаних робіт по будівництву зовнішніх мереж водопостачання до багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , побудованої у 2019 р., та переданої у комунальну власність, у розмірі 997966,00 грн., а також стягнути суму сплаченого судового збору.

В обґрунтування заявлених вимог вказують, що 15 грудня 2016 року між ТОВ «Компанія «Престижбуд» (забудовник) з однієї сторони та ТОВ «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 (інвестор) укладено договір № 15, відповідно до умов якого забудовник зобов`язується виконати увесь комплекс робіт по будівництву та введенню в експлуатацію об`єкта багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 . Крім того, пояснює, що 26 грудня 2016 року між Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради з однієї сторони та ТОВ «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 було укладено договір № 482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя, відповідно до умов якого ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 зобов`язалися взяти пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та cоцiальної інфраструктури міста, виходячи з наміру здійснити будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 ; сторони вказали про те, що вартість будівництва, згідно зведеного кошторисного розрахунку, становить 42778788,00 грн.. Також сторона позивача зазначає, що 26 січня 2017 року КП «Тернопільводоканал» видано ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 технічні умови № 10/17 на підключення багатоквартирного житлового будинку (143 квартири) з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами до мереж водопостачання та водовідведення. Як пояснюють позивачі, під час будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення творчими майстернями стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , з метою виконання вимог технічних умов № 10/17, за рахунок коштів ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 було збудовано водопровідну мережу від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 . Вартість будівництва даної водопровідної мережі становить 997966,00 грн..

29 травня 2020 року Тернопільською міською радою прийнято рішення № 7/50/26 «Про прийняття зовнішньої мережі водопостачання до комунальної власності». Даним рішенням прийнято від ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ), влаштовану під час будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями багатоквартирного громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 балансовою вартістю 997966,00 грн. Вказану зовнішню мережу водопостачання Тернопільською міською радою передано у поповнення статутного капіталу КП «Тернопільводоканал». У зв`язку із прийняттям Тернопільською міською радою рішення від 29.05.2020 р. ОСОБА_2 та ТОВ «Видавництво «Астон» 18.06.2020 р. звернулися із заявою про зарахування суми 997966,00 грн. як суму сплати за Договором від 26.12.2016 р., укладеним між відповідачем та позивачами. Листом Виконкому ТМР від 08.07.2020 р. 7863/08-ю, позивачі були повідомлені про неможливість задоволення їх заяви. Сторона позивача вказує, що позиція відповідача грунтується на тому, що 01.01.2020 р. набрав чинності п. 13 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», яким виключено ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а пп. 4 п. 2 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» встановлено, що пайова участь сплачується виключно грошовими коштами до прийняття відповідного об`єкта будівництва в експлуатацію. Позивачі вважають, що відмова Виконкому ТМР зарахувати вартість влаштованої зовнішньої мережі водопостачання у розміpі 997966,00 грн. як суму сплати пайового внеску за Договором від 26.12.2016 р. є незаконною. З огляду на наведене, сторона позивача вважає, що належним способом захисту порушених прав є визнання суми пайового внеску відповідно до договору від 26 грудня 2016 року зменшеною та сплаченою ТОВ «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 на суму виконаних робіт по будівництву зовнішніх мереж водопостачання до багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 , побудованої у 2019 році та переданої у комунальну власність у розмірі 997966,00 грн.

Ухвалою судді від 09 березня 2021 року відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

24 травня 2021 року представником відповідача - виконавчого комітету Тернопільської міської ради подано пояснення, у яких вказано, що замовники будівництва ТОВ «Видавництво «Астон», ОСОБА_2 не виконували умови договору №482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя від 26.12.2016 р., в частині сплати коштів пайової участі до здачі об`єкту в експлуатацію у розмірі 99796,60 грн.. Тому виконавчий комітет Тернопільської міської ради заявляє про наявність відповідних претензій на суму 997966,60 грн. Крім того, представник відповідача вказує, що позивачами не доведено факту будівництва інженерних мереж поза межами наданої земельної ділянки та їх кошторисну вартість. Поряд з тим, просить звернути увагу на рішення Тернопільської міської ради від 29 травня 2020 року № 7/50/26, у якому вказано на безкоштовне прийняття в комунальну власність зовнішньої мережі водопостачання зовнішньої мережі водопостачання від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ., а дане рішення було доведено до відома позивача, є чинним та не скасованим.

Протокольною ухвалою суду від 24 травня 2021 року залучено в якості третьої особи Комунальне підприємство «Тернопільводоканал».

09 червня 2021 року Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області отримано та зареєстровано пояснення представника позивачів адвоката Дубового А. М. у яких останній зазначає, що доводи відповідача з приводу наявності у позивачів зобов`язань зі сплати штрафу за договором № 482 не стосуються предмету доказування та не мають значення для справи, з огляду на те, що предметом спору у цій справі є дії відповідача з приводу відмови у зарахуванні вартості виконаних робіт в рахунок сплати суми пайового внеску за даним договором. Також вказує, що у поясненнях відповідач посилається на наявність підстав для відмови у задоволенні позову через недоведеність обставин, що мають значення для справи. Однак, сторона позивача вважає, що такі доводи відповідача спростовуються наявними у матеріалах справи документами, а саме Технічними умовами № 1017 від 26.01.2017 р., п. 3 Розділу «Умови водопостачання» в яких передбачена необхідність заміни аварійної ділянки водопровідної мережі (від багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_3 до багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_4 ) на водопровід O 315 мм. (?200 м.п.) з поліетиленових труб ПЕ100, SDR 17,0 (10 атм.) для подачі питної води, які відповідають ДСТУ Б.В.2.7-151:2008 «Труби поліетиленові для подачі холодної води» та відповідно до ДСТУ-Н Б В.2.5-40:2009 «Проектування та монтаж мереж водопостачання та каналізації з пластикових труб», виконати перепідключення існуючих абонентів; актом приймання виконаних будівельних робіт, яким підтверджується обсяг та вартість виконаних робіт; довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, якою підтверджується вартість виконаних робіт. Окрім того, представник позивачів пояснює, що вартість виконаних робіт відображена і у рішенні Тернопільської міської ради № 7/50/26 від 29.05.2020 р., яким визначено цю вартістъ як балансову.

Ухвалою суду 19 листопада 2021 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивачів у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд в справи за відсутності позивачів та їх представника, просив позовні вимоги задовольнити.

Від представника виконавчого комітету Тернопільської міської ради та Тернопільської міської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника Тернопільської міської ради та Виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

Інші учасники у судове засідання не з`явилиcя, не попередивши суд про причини своєї неявки, повідомлялися про час, місце та дату судового розгляду у встановленому законом порядку.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно положень ст. ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування (ч. ч. 3, 4 ст. 77 ЦПК України). Крім того, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.2 ст.78 ЦПК України).

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 80 ЦПК України).

Як вбачається з копії договору № 15 від 15 грудня 2016 року, який укладено між ТОВ «Компанія «Престижбуд» та ТОВ «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 , забудовник зобов`язується виконати увесь комплекс робіт по будівництву та введенню в експлуатацію об`єкта багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 на земельних ділянках з наступними кадастровими номерами та площами: 6110100000:12:015:0002 (0,1787га), 6110100000:12:015:0055 (0,055га), 6110100000:12:015:0080 (0,01га), 6110100000:12:015:0081 (0,0355га), 6110100000:12:015:0028 (0,0455га), 6110100000:12:015:0086 (0,0325га), 6110100000:12:015:0027 (0,027га), 6110100000:12:015:0029 (0,0193 га).

Згідно з копією договору № 482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя від 26 грудня 2016 року, який уклали Виконавчий комітет Тернопільської міської ради з однієї сторони та ТОВ «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 з іншої, ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 зобов`язалися взяти пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та cоцiальної інфраструктури міста, виходячи з наміру здійснити будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 ; сторони вказали про те, що вартість будівництва згідно зведеного кошторисного розрахунку становить 42778788,00 грн., в тому числі вартість житлових приміщень становить 36666239,00 грн., вартість нежитлових приміщень становить 6112549,00 грн.. Згідно із п. 2.2. даного договору, розмір пайового внеску становить 3% від кошторисної вартості будівництва житлових приміщень, 6% від кошторисної вартості будівництва нежитлових приміщень. Також Додатком до Договору від 26.12.2016 р. є розрахунок величини пайового внеску, із змісту якого вбачається, що загальна сума пайового внеску становить 1466740,11 грн.. Із змісту п.п. 2.3., 2.4. вказаного договору. випливає, що пайовий внесок сплачується ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_3 у грошовій безготівковій формі за реквізитами, що вказані у розрахунку величини пайового внеску.

Відповідно до копії Технічних умов № 10/17 від 26 січня 2017 року КП «Тернопільводоканал» видано ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 технічні умови № 10/17 на підключення багатоквартирного житлового будинку (143 квартири) з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами до мереж водопостачання та водовідведення.

Як вбачається з копії рішення Тернопільської міської ради від 29 травня 2020 року №7/50/26 «Про прийняття зовнішньої мережі водопостачання до комунальної власності», прийнято від ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ), влаштовану під час будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 , балансовою вартістю 997966,00 грн., вказану зовнішню мережу водопостачання Тернопільською міською радою передано у поповнення статутного капіталу КП «Тернопільводоканал».

Згідно з копією звернення, яке адресоване міському голові Тернополя ОСОБА_4 від ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 , останні просять зарахувати суму 997966,00 грн. як суму сплати за договором про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя № 482 від 26.12.2016 року по об`єкту «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями. Стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 .

Відповідно до копії листа виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 08 липня 2020 року № 78/08-ю, «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 повідомлені про неможливість задоволення їх заяви, у зв`язку із набранням чинності з 01.01.2020 р. п. 13 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» та виключенням ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Також заступник виконавчого комітету Тернопільської міської ради зазначає про те, що пп. 4 п. 2 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» пайова участь сплачується виключно грошовими коштами до прийняття відповідного об`єкта будівництва в експлуатацію.

Як вбачається з копії акту прийому-передачі основних засобів від 30 вересня 2021 року, КП «Тернопільводоканал» прийняло від позивачів зовнішню мережу водопостачання (від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 ) початковою вартістю 997966грн.. На основі Рішення Тернопільської міської ради № 7/50/26 від 29.05.2020 р. проведено огляд зовнішньої мережі водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до вул. Гайова, 2) в м. Тернополі, що приймається (передається) в експлуатацію, об`єкт знаходиться в м. Тернопіль (вул. Стадникової вул. Гайова). Об`єкт відповідає технічним умовам. Висновок комісії: укладка труб виконана згідно креслень, матеріали використані якісні.

Згідно з копією авізо від 30 вересня 2021 року, яке підписано позивачами та директором КП «Тернопільводоканал», ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 на підставі рішення сесії Тернопільської міської ради № 7/50/26 від 29 травня 2020 р. передають в комунальну власність територіальної громади міста Тернополя з подальшим поповненням статутного капіталу КП «Тернопільводоканал» на баланс і обслуговування зовнішні мережі водопостачання балансовою вартістю 997966,00 грн. (від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 ), влаштовану під час будівництва багатоквартирного будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 та АДРЕСА_2 .

Дослідивши надані сторонами докази та враховуючи характер спірних правовідносин сторін, суд приходить до наступних висновків.

Так, п.4 ст.1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що замовник - це фізична або юридична особа, яка має намір щодо забудови території (однієї чи декількох земельних ділянок) і подала в установленому законодавством порядку відповідну заяву.

01.01.2020 р. набрав чинності п. 13 Розділу І Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», яким виключено ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної Діяльності». Разом з тим, відповідно до п. 2 Розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» договори про сплату пайової участі, укладені до 01.01.2020 р., є дійсними та продовжують свою дію до моменту їх повного виконання.

Ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (в редакції станом на 26.12.2016) було встановлено, що якщо технічними умовами передбачається необхідність будівництва замовником інженерних мереж або об`єктів інженерної інфраструктури (крім мереж, призначених для передачі та розподілу електричної енергії, трубопроводів, призначених для розподілу природного газу, транспортування нафти та природного газу) поза межами його земельної ділянки, розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту зменшується на суму їх кошторисної вартості, а такі інженерні мережі та/або об`єкти передаються у комунальну власність.

Однак, обґрунтування позиції виконавчим комітетом Тернопільської міської ради набранням чинності з 01.01.2020 пункту 13 Розділу 1 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні», яким виключено ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», а пп. 4 п. 2 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» встановлено, що пайова участь сплачується виключно грошовими коштами до прийняття відповідного об`єкта будівництва в експлуатацію, на думку суду є такою, що не відповідає положенням чинного законодавства виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Крім того, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 5 Цивільного кодексу України (далі «ЦК України»), відповідно до яких акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом`якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Згідно з ч. 3 ст. 5 ЦК України новий акт цивільного законодавства застосовується лише до тих прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності, новий акт не застосовується до вже існуючих правовідносин.

Отже, суд вважає, що виниклі між сторонами відносини з приводу сплати пайового внеску для розвитку інженерно-транспортної соціальної інфраструктури міста, повинні регулюватись положеннями законодавства України, яке було чинним на момент укладення відповідного договору між позивачами та виконавчим комітетом Тернопільської міської ради, тобто станом на 26.12.2016 (Дата укладення Договору №482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополі).

Чинне законодавство України не містить визначення поняття «пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту», однак питання, які пов`язані із встановленням обов`язку її сплати, на час виникнення спірних правовідносин, визначені Законом України від 17.02.2011 № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності».

Частини 1, 2, 3 ст. 40 вказаного Закону, що діяв у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, передбачають, що порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цього Закону. Замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов`язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об`єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» в редакції станом на 26.12.2016 якщо технічними умовами передбачається необхідність будівництва замовником інженерних мереж або об`єктів інженерної інфраструктури (крім мереж, призначених для передачі та розподілу електричної енергії, трубопроводів, призначених для розподілу природного газу, транспортування нафти та природного газу) поза межами його земельної ділянки, розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту зменшується на суму їх кошторисної вартості, а такі інженерні мережі та/або об`єкти передаються у комунальну власність.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ст.5 ЦПК України).

Статтею 16 ЦК України передбачено, шо суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Судом встановлено, що позивачі отримали технічні умови № 10/17 на підключення багатоквартирного житлового будинку (143 квартири) з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами до мереж водопостачання та водовідведення; рішенням Тернопільської міської ради від 29 травня 2020 року №7/50/26 «Про прийняття зовнішньої мережі водопостачання до комунальної власності» прийнято від ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ), влаштовану під час будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_2 , балансовою вартістю 997966,00 грн.; вказану зовнішню мережу водопостачання Тернопільською міською радою передано у поповнення статутного капіталу КП «Тернопільводоканал», яким прийнято від позивачів зовнішню мережу водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ) початковою вартістю 997 966 грн.; на основі рішення Тернопільської міської ради № 7/50/26 від 29.05.2020 р. проведено огляд зовнішньої мережі водопостачання (від вул. Стадникової, 1 до вул. Гайова, 2) в м. Тернополі, що приймається (передається) в експлуатацію, об`єкт знаходиться в м. Тернопіль (вул. Стадникової вул. Гайова), об`єкт відповідає технічним умовам, висновок комісії: укладка труб виконана згідно креслень, матеріали використані якісні.

Отже, виходячи із встановлених обставин справи та положень законодавства, чинного на момент укладення між сторонами у справі Договору №482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя, зокрема ч. 5 ст. 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», яка передбачає: якщо технічними умовами передбачається необхідність будівництва замовником інженерних мереж або об`єктів інженерної інфраструктури (крім мереж, призначених для передачі та розподілу електричної енергії, трубопроводів, призначених для розподілу природного газу, транспортування нафти та природного газу) поза межами його земельної ділянки, розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту зменшується на суму їх кошторисної вартості, а такі інженерні мережі та/або об`єкти передаються у комунальну власність, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення шляхом визнання суми пайового внеску відповідно до договору № 482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної інфраструктури м. Тернополя від 26.12.2016 зменшеною та сплаченою Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 на суму виконаних робіт по будівництву зовнішніх мереж водопостачання до багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресом: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , побудованої у 2019 р., та переданої у комунальну власність, у розмірі 997966,00 грн.

Заперечення представника відповідача щодо задоволення позовних вимог з тих підстав, що позивачем не доведено факту будівництва інженерних мереж поза межами наданої земельної ділянки судом до уваги не беруться, оскільки згідно матеріалів справи зовнішня мережа водопостачання збудована позивачами від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 , в той час як власне будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, творчими майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами позивачі провадили за адресом: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , що свідчить про те, що мережа водопостачання збудована поза межами наданої позивачам земельної ділянки. Протилежного стороною відповідача не доведено.

Твердження представника відповідача про те, що у рішенні Тернопільської міської ради від 29.05.2020 № 7/50/26 вказано на безкоштовне прийняття в комунальну власність зовнішньої мережі водопостачання зовнішньої мережі водопостачання від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 і дане рішення було доведено до відома позивача, є чинним і не скасованим не заслуговують на увагу, оскільки факт безкоштовного прийняття в комунальну власність зовнішньої мережі водопостачання не спростовує факту виконання позивачами свого обов`язку щодо сплати пайового внеску за Договором № 482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Тернополя від 26.12.2016. Крім цього, суд вважає, що пайова участь згідно умов вказаного договору та вимог законодавства за своїм змістом носить безоплатний характер.

Заперечуючи позовні вимоги, стороною відповідача не надано пояснень з яких причин та на яких правових підставах Тернопільська міська рада прийняла від ТОВ «Видавництво «Астон» та ОСОБА_2 до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу водопостачання від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 балансовою вартістю 997966 гривень та передала її у поповнення статутного капіталу комунальному підприємству «Тернопільводоканал».

Заперечення стороною відповідача балансової вартості зовнішньої мережі водопостачання від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 в розмірі 997966 гривень судом до уваги не береться за його голослівністю, оскільки в підтвердження такої вартості позивачами надано Акт приймання виконаних будівельних робіт за 2019 рік (будівництво водопровідної мережі від вул. Стадникової, 1 до АДРЕСА_4 ), складеного між замовниками ТОВ «Видавництво Астон», ОСОБА_2 та ТОВ «Компанія Престижбуд», згідно якого вартість виконаних будівельних робіт з ПДВ складає 997966 гривень. Крім цього, за такою ж вартістю відповідачем прийнято від позивачів до комунальної власності Тернопільської міської територіальної громади зовнішню мережу водопостачання від АДРЕСА_3 до АДРЕСА_4 та передано її у поповнення статутного капіталу комунальному підприємству «Тернопільводоканал». Крім цього, стороною відповідач в ході розгляду справи не спростовано заявлену позивачем балансову вартість зовнішьої мережі водопостачання від вул. Стадникової, 1 до вул. Гайова, 2.

Питання про судові витрати по справі слід вирішити відповідно до ст. 141 ЦПК України, стягнувши з відповідача на користь позивача понесені витрати.

Керуючись Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст. ст. 5, 11, 15, 16, 509 ЦК України, ст. ст. 2, 4, 5, 10 ,19, 23, 27, 50, 53, 58, 60, 62, 64, 133, 141, 175, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Тернопільська міська рада, КП «Тернопільводоканал» про визнання суми пайового внеску зменшеною і сплаченою задовольнити.

Визнати суму пайового внеску відповідно до договору № 482 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної інфраструктури м. Тернополя від 26.12.2016 р. зменшеною та сплаченою Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» і ОСОБА_2 на суму виконаних робіт по будівництву зовнішніх мереж водопостачання до багатоквартирного житлового будинку з вбудованими-прибудованими приміщеннями майстернями, стоянками для автомобілів та зблокованими гаражами за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , побудованої у 2019 р., та переданої у комунальну власність, у розмірі 997 966,00 (дев`ятсот дев`яносто сім тисяч дев`ятсот шістдесят шість) гривень.

Стягнути з Виконавчого комітету Тернопільської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон» судовий збір у розмірі 7 484 (сім тисяч чотириста вісімдесят чотири) грн. 75 коп.

Стягнути з Виконавчого комітету Тернопільської міської ради на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 4 989 (чотири тисячі дев`ятсот вісімдесят дев`ять) грн. 83 коп.

Копію рішення направити сторонам у справі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 , АДРЕСА_7 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Астон», вул. Гайова, 8, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 14029237.

Відповідач: Виконавчий комітет Тернопільської міської ради, вул. Листопадова, 5 м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 04058344.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Тернопільська міська рада, вул. Листопадова, 5, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 34334305.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Комунальне підприємство «Тернопільводоканал», вул. Танцорова, 7, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 03353845.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108448911
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

Судовий реєстр по справі —607/3883/21

Рішення від 28.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Рішення від 27.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні