Ухвала
від 17.01.2023 по справі 723/763/17
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Справа № 723/763/17

Провадження № 1-в/723/678/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 січня 2023 року м. Сторожинець

Сторожинецький районний суд Чернiвецької областi

в складі: головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сторожинець заяву Чернівецької районної державної (військової) адміністрації Чернівецького району, заінтересовані особи: Чернівецька окружна прокуратура, ОСОБА_3 та Сторожинецький ВДВС у Чернівецькому районі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про заміну сторонни виконавчого провадження, поновлення строків пред`явлення виконавчого документа до виконання та видачу дубліката виконавчого документа,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник Чернівецька районна державна (військова) адміністрація Чернівецького району звернулася до суду з заявою про заміну сторони, поновлення строків пред`явлення виконавчого документа до виконання та видачу дубліката виконавчого документа, посилаючись на наступне.

Зазначали, що Сторожинецьким районним судом Чернівецької області розглядалось кримінальне провадження №12016260150000793 від 24.11.2016 року по обвинуваченню ОСОБА_3 , у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст.121 КК України, в якому прокурором заявлено цивільний позов в інтересах держави в особі Сторожинецької районної державної адміністрації про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого в Сторожинецькій ЦРЛ в сумі 3892,75 грн.

Також зазначали, що вироком Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 22 травня 2017 року визнано винним ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.121 КК України та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з іспитовим строком 3 роки на підставі ст.ст.75,76 КК України, а також задоволено цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Сторожинецької РДА та стягнуто з ОСОБА_3 на користь держави в особі Сторожинецької районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 04062162) витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 3892,75 грн.

Вказують, що на виконання вироку суду в частині стягнення з ОСОБА_3 на користь держави в особі Сторожинецької РДА витрати на стаціонарне лікування потерпілого в Сторожинецькій ЦРЛ, видано виконавчий лист №723/763/17, який направлений ддя примусового виконання до органу ДВС. Станом на сьогоднішній день виконавчий лист №723/763/17 не виконаний та на підставі постанови старшого державного виконавця Сторожинецького районного відділу ДВС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) ОСОБА_4 від 26.02.2021 року повернутий стягувачу - Сторожинецькій РДА, оскільки здійснені державним виконавцем відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» заходи щодо розшуку майна виявилися безрезультатними.

Також вказують, що про даний факт Чернівецькій районній державній (військовій) адміністрації стало відомо після отримання ними листа від Сторожинецького відділу Чернівецької окружної прокуратури.

Зазначають, що Сторожинецька районна державна адміністрація Чернівецької області припинена 30.06.2021 року та розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року №1335-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрації», утворено новий орган державної влади - Чернівецьку районну державну адміністрацію, до якої реорганізовано шляхом приєднання Новоселицьку, Герцаївську, Глибоцьку, Сторожинецьку, Кіцманську, Заставнівську районні державні адміністрації.

Відповідно до п.7 постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року №1321 «Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються», Чернівецька районна державна адміністрація є правонаступником повноважень прав та обов`язків Сторожинецької РДА.

Крім того, зазначають, що у зв`язку з тим, що у володінні Чернівецької районної державної (військової) адміністрації відсутній виконавчий лист Сторожинецького районного суду у справі №723/763/17 за позовом прокурора в інтересах держави в особі Сторожинецької РДА про стягнення з ОСОБА_3 витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 3892,75 грн., реорганізованою РДА зазначений документ новоутвореній РДА не передавався, з`явилася необхідність у видачі дубліката виконавчого листа.

Посилаються на те, що в разі, якщо виконавче провадження не закінчене, але виконавчий документ був повернутий стягувану без виконання, у його правонаступника є можливість отримати право на повторне звернення з виконавчим документом до виконання за умови дотримання строків звернення виконавчого документа до виконання. Якщо ці строки пропущені, то разом з питанням процесуального правонаступництва заявник повинен звернутися з заявою про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Зазначені висновки викладені в постанові Верховного Суду від 12.10.2022 року у справі №389/4348/13-ц.

Просили замінити сторону стягувача у справі №723/763/17 у виконавчому провадженні №63967711 з Сторожинецької районної державної адміністрації на Чернівецьку районну державну адміністрацію Чернівецької області (код ЄДРПОУ 44090800), про стягнення з ОСОБА_3 витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення в розмірі 3892,75 грн., видати у справі дублікат виконавчого листа про стягнення з боржника на користь стягувача витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення в розмірі 3892,75 грн., а також поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання згідно вироку Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 22 травня 2017 року.

В судове засідання представник заявника Чернівецької районної державної (військової) адміністрації Чернівецького району не з`явились, надали суду заяву, в якій просили розглянути справу у відсутності представника, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі та просять їх задовольнити.

Заінтересовані особи - боржник ОСОБА_3 , представник Чернівецької окружної прокуратури, представник Сторожинецького ВДВС у Чернівецькому районі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) в судове засідання не з`явилися, продату,час тамісце розглядусправи булиналежним чиномповідомлені.

Дослідивши письмові докази по справі суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що вироком Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 22.05.2017 року по справі №723/763/17 було визнано винним ОСОБА_3 у вчиненнікримінального правопорушенняпередбаченого ч.1ст.121КК Українита призначенопокарання увигляді 5років позбавленняволі,з іспитовимстроком 3роки напідставі ст.ст.75,76КК України,а також задоволеноцивільний позовпрокурора вінтересах державив особіСторожинецької РДАта стягнутоз ОСОБА_3 на користьдержави вособі Сторожинецькоїрайонної державноїадміністрації (кодЄДРПОУ 04062162)витрати настаціонарне лікуванняпотерпілого відкримінального правопорушенняв сумі3892,75грн. Вирок вступив в законну силу 22.05.2017 року.

26.06.2017 року Сторожинецьким районним судом Чернівецької області видано виконавчий лист по справі №723/763/17 про стягнення з ОСОБА_3 на користь держави в особі Сторожинецької районної державної адміністрації витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення в розмірі 3892,75 грн.

26.02.2021 року державним виконавцем Сторожинецького ВДВС у Чернівецькому районі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) було винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу ВП №63967711, відповідно до якої виконавчий лист №723/763/17, виданий 26.06.2017 року про стягнення з ОСОБА_3 витрат налікування потерпілоговід кримінальногоправопорушення врозмірі 3892,75 грн., повернуто стягувачу державі в особі Сторожинецької районної державної адміністрації, яку отримано стягувачем 01.03.2021 року, що підтверджується копією витягу з журналу отримання вхідної кореспонденції .

Сторожинецька районна державна адміністрація Чернівецької області припинена 30.06.2021р., про що здійснений відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року №1335-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрації», утворено новий орган державної влади - Чернівецьку районну державну адміністрацію, до якої реорганізовано шляхом приєднання Новоселицьку, Герцаївську, Глибоцьку, Сторожинецьку, Кіцманську, Заставнівську районні державні адміністрації.

Відповідно до п.7 постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року №1321 «Про затвердження Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються», Чернівецька районна державна адміністрація є правонаступником повноважень прав та обов`язків Сторожинецької РДА.

Відповідно до вимог статті 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувана або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу.

Відповідно до ч.1 ст.512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, за змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 01 квітня 2020 року у справі №344/14408/15-ц (провадження №61- 1777св20).

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

При вирішенні питання про заміну сторони у виконавчому провадженні суд перевіряє наявність правонаступництва у матеріальних відносинах, а не його обсяг.

За таких обставин, суд вважає, що вимога Чернівецької районноїдержавної (військової)адміністрації Чернівецькогорайону як правонаступника Сторожинецької районноїдержавної адміністрації про заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою і її слід задовольнити.

Щодо інших вимог заявника, зокрема поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа та видача дубліката виконавчого листа, суд вважає, що вони підлягають задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до положень п.17.4 ч.1 Розділу XIII Перехідних положень ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 вересня 2015 року за №8 «Про узагальнення практики розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах» заява про видачу дубліката виконавчого листа повинна містити необхідні відомості для вирішення питання видачі дубліката виконавчого листа. У таких заявах потрібно зазначати назви сторін виконавчого провадження, підстави для видачі дубліката виконавчого листа; посилання на докази, якими підтверджувались би втрата виконавчого листа.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, постанова про повернення виконавчого документа стягувачеві була винесена 26.02.2021 року, а з 16.12.2020 року Чернівецька РДА є правонаступником Сторожинецької РДА, однак виконавчий лист новоутвореній РДА не передавався. Суду не надано відповідних доказів на підтвердження тих обставин, що копія постанови від 26.02.2021року про повернення виконавчого документа стягувачеві та сам виконавчий документ були передані правонаступнику Чернівецькій РДА.

За таких обставин, суд вважає, що наявні правові підстави для видачі дубліката виконавчого листа у справі №723/763/17 про стягнення з ОСОБА_3 на користьдержави вособі Сторожинецькоїрайонної державноїадміністрації витратна стаціонарнелікування потерпілоговід кримінальногоправопорушення всумі 3892,75грн. та поновлення строків для його подальшого пред`явлення для виконання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.55, 433, 442 ЦПК України, п.17.4 ч.1 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В ИВ:

Заяву Чернівецької районної державної (військової) адміністрації Чернівецького району, заінтересовані особи: Чернівецька окружна прокуратура, ОСОБА_3 та Сторожинецький ВДВС у Чернівецькому районі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про заміну сторонни виконавчого провадження, поновлення строків пред`явлення виконавчого документа до виконання та видачу дубліката виконавчого документа задовольнити.

Замінити сторону стягувача (справа №723/763/17) у виконавчому провадження №63967711 з Сторожинецької районної державної адміністрації (кодЄДРПОУ 04062162) на її правонаступника Чернівецьку районну державну адміністрацію Чернівецької області (код ЄДРПОУ 44090800, юридична адреса: 58002, м. Чернівці, вул. Стеценка Кирила, 3) про стягнення з ОСОБА_3 , ІПН НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 3892,75 грн.

Видати Чернівецькій районнійдержавній адміністраціїЧернівецької області дублікат виконавчого листа у справі №723/763/17 про стягнення з ОСОБА_3 на користь стягувача витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 3892,75 грн.

Поновити Чернівецькій районній державній адміністрації Чернівецької області пропущений строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання згідно вироку Сторожинецького районного суду Чернівецької області від 22 травня 2017 року.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя Сторожинецького районного суду

Чернівецької області ОСОБА_5

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108451731
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях інші

Судовий реєстр по справі —723/763/17

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дячук О. О.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Вирок від 22.05.2017

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 12.04.2017

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дедик Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні