Рішення
від 18.01.2023 по справі 151/291/22
ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 151/291/22

Провадження №2-о/151/8/23

РІШЕННЯ

іменем України

18 січня 2023 року смт. Чечельник

Чечельницький районний суд Вінницької області у складі :

головуючої судді Токарчук Л. Г.,

присяжних Винарчук Т. І. та Токарчук О.І.

за участю секретаря судового засідання Зьомко В. В.

розглянувши в смт. Чечельник Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи : ОСОБА_2 та орган опіки та піклування Ольгопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 та встановлення над нею опіки. Заяву мотивує тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є його рідною сестрою та проживає разом з ним у АДРЕСА_1 . Відповідно до довідки серії ВТЕ-18 № 04721 від 05.12.1991 вона визнана непрацездатна, оскільки є інвалідом дитинства 2-ї групи, що встановлено безстроково. Згідно виписки з акта освідування, що додана до вказаної вище довідки ОСОБА_2 встановлено діагнозолігофренія вст.імбецильності.Вона розумововідстала,часто хворієта застаном здоров`яне здатнадо самостійногообслуговування,санітарно-гігієнічніпроцедури виконуєпід наглядом,має порушенемовлення тапотребує постійногостороннього догляду. Узв`язкуз чим,просить визнатиОСОБА_2 недієздатною і призначи його її опікуном.

Ухвалою суду від 08 серпня 2022 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 22 серпня 2022 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження по справі зупинено.

Ухвалою суду від 02 грудня 2022 року провадження по справі поновлено, оскільки до суду надійшов висновок судово-психіатричної експертизи.

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Денисюк О. С. у судове засідання не з`явилися. ОСОБА_3 подав до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася.

Представник органу опіки та піклування Ольгопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області сільський голова Микола Савченко у судове засідання не з`явився, надіславши до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, проти задоволення заяви не заперечують.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, по слідуючих обставинах.

Судом установлено, що ОСОБА_1 є братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується їх свідоцтвами про народження.( а. с.13-14).

Згідно довідки серія ВТЕ-18 № 047951 від 05.12.1991 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом дитинства з 2-ю групою інвалідності, яка встановлена безстроково. (а. с. 7)

Відповідно до виписки з акта освідування до вищевказаної довідки встановлений ВТЕК діагноз олігофренія в ст. імбецильності. (а. с. 9-10)

Як вбачається із довідки виданої лікарською консультативною комісією КНП Ольгопільський центр первинної медико-санітарної допомоги на основі рішення ЛКК, протоколу № 45 від 19 липня 2022 року ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства. Хвора потребує стороннього догляду довічно, внаслідок важкої розумової відсталості. (а. с. 15)

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 307 від 11.10.2022 ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді розумової відсталості помірного ступеня із значним відхиленням у поведінці, які потребують особливої уваги і лікування (F71.1) та не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.(а. с. 36-37).

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання від 21.07.2022 року громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає у будинку брата ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по АДРЕСА_1 , отримує допомогу по інвалідності (інвалід дитинства ІІ групи), має важку розумову відсталість, часто хворіє за станом здоров`я, не здатна до самостійного обслуговування (санітарно-гігієнічні процедури виконує під наглядом, порушене мовлення) та потребує постійного стороннього догляду. ОСОБА_1 є рідним братом ОСОБА_2 , який проживає разом з нею та фактично здійснює за нею догляд. (а. с. 6)

Як вбачається із довідок № 89 та № 287 виданих КНП ''Чечельницька районна лікарня'' Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не перебуває на обліку в наркологічному та психіатричному кабінетах. За наркологічною допомогою та в психіатричний кабінет не звертався. (а. с. 12)

Відповідно до довідки виданої лікарською консультативною комісією КНП Ольгопільський центр первинної медико-санітарної допомоги на основі рішення ЛКК, протоколу № 45 від 19 липня 2022 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за станом здоров`я може здійснювати сторонній догляд. (а. с. 16)

Згідно подання опікунської ради при виконавчому комітеті Ольгопільської сільської ради від 10 січня 2023 року опікунська рада вважає доцільним призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.62-63)

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Статтею 63 ЦК України визначено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, за місцезнаходження цього закладу.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

У відповідності до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуном її брата ОСОБА_1 ..

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями 39-41, 50, 58, 60, 62, 63 ЦК України, статтями 13, 81, 263-265, 268, 300, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною визначити два роки з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Витрати пов`язані із провадження по справі віднести на рахунок держави.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до вимог ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду .

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування (ім`я) сторін, їх місцезнаходження (місце проживання чи перебування) :

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце реєстрації та проживання АДРЕСА_2 ).

Заінтересовані особи:

Орган опіки та піклування Ольгопільської сільської ради (місцезнаходження: вул. Центральна, 131 с. Ольгопіль Гайсинського району Вінницької області, поштовий індекс 24830, код ЄДРПОУ 04331931);

ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання АДРЕСА_2 ).

Суддя Людмила ТОКАРЧУК

Присяжні : Тетяна ВИНАРЧУК

Олеся ТОКАРЧУК

Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено19.01.2023

Судовий реєстр по справі —151/291/22

Рішення від 18.01.2023

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні