Рішення
від 01.12.2022 по справі 917/475/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.12.2022 Справа № 917/475/22

м. Полтава

за позовною заявою Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго", вул.Комарова, 2а, м. Полтава, 36008

до Житлово-будівельного кооперативу "Геолог", вул.Ю.Кондратюка, 2, м. Полтава, 36028

про встановлення сервітуту

Суддя Солодюк О.В.

Секретар судового засідання Олійник Н. І.

Учасники справи згідно протоколу судового засідання

Розглядається позовна заява про встановлення постійного безоплатного сервітуту щодо технічного підвального приміщення в будинку 2 по вул. Ю. Кондратюка у місті Полтаві, для оснащення будівлі вузлом комерційного обліку гарячої води та обслуговування такого вузла обліку та зобов"язання усунути перешкоди в користуванні технічним підвальним приміщенням будинку 2 по вул. Ю. Кондратюка у місті Полтаві, шляхом надання доступу до технічного підвального приміщення будинку, в якому обладнується вузол комерційного обліку гарячої води для встановлення та обслуговування такого вузла Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго".

Ухвалою суду від 23.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі у порядку позовного провадження, призначено підготовче засідання на 23.06.2022 на 09-50 год.

Позивач у позовній заяві посилається на те, що відповідач порушив права позивача виконати вимоги чинного законодавства щодо оснащення багатоквартирного житлового будинку вузлом комерційного обліку гарячої води за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2.

Ухвалою суду від 23.06.2022 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів, відкладено розгляд справи на 06.09.2022 на 10-00 годин.

Ухвалою суду від 06.09.2022 закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду по суті на 20.10.2022 на 12-10 годин.

Ухвалою суду від 20.10.2022 відкладено розгляд справи на 01.12.2022 на 11-45 годин.

Відповідач відзив на позов не надав, в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений, що підтверджується поштовим повідомленням.

Згідно ч. 2 ст. 178, ч.1 ст. 202 ГПК України, справа розглядається за наявними матеріалами.

В судовому засіданні 01.12.2022 ухвалено рішення без його проголошення, згідно ст. 240 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" (позивач) є суб`єктом господарювання з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії для об`єктів усіх форм власності, населення у м. Полтава та одночасно є виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води відповідно до Закону України "Про житлово - комунальні послуги".

Позивач здійснює ліцензовану господарську діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії на підставі безстрокових ліцензій AB № 597475 на право провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії (крім діяльності з виробництва теплової енергії та теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), АВ № 597476 на право провадження господарської діяльності з транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами та АВ № 597477, переоформлених відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 739 від 06.06.2017.

Відповідно до Розділу 3 Статуту ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" одним із основних напрямків діяльності підприємства є забезпечення тепловою енергією на опалення та підігрів води житлового фонду, комунально-побутових та інших об`єктів.

Позивач зазначає, що в розумінні п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", який визначає засади забезпечення комерційного, у тому числі і розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення обліковою інформацією споживачів таких послуг, ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" виступає оператором зовнішніх мереж, на якого покладено обов`язок з оснащення комерційного обліку будівель. При цьому, відповідно до п. 4 цієї ж статті, вузлом комерційного обліку визначається вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під`їзді), обладнаній окремим інженерним вводом.

На виконання вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" та Порядку інформування оператором інженерних мереж власників (співвласників) будівлі про намір встановлення вузла комерційного обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 № 444 (далі - Порядок), ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" направило на адресу власників (співвласників) будинку по вул. Ю. Кондратюка,2 у м. Полтава повідомлення від 12.04.2019 про намір оператора зовнішніх інженерних мереж встановити вузол комерційного обліку гарячої води у вказаному будинку.

Окрім того, на офіційному сайті позивача - ПОКВППТГ "Полтаватеплоенерго" (http://te.pl.ua/publkacyi/novini-pdpriyemstva/1420-рoltavateploenergo-povdomlyaye-rozpochinayetsya-osnaschennya,за посиланням Публікації, Новини підприємства, сторінка 61) було розміщено інформацію щодо наміру здійснити обладнання вузлами комерційного обліку будівель від 12.04.2019, серед яких є будинок за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2 (а.с. 27-33).

Також, ПОКВПТГ Полтаватеплоенерго на адресу відповідача направлено лист № 29-17/585 від 04.02.2022р. про забезпечення доступу до будівлі для встановлення вузла комерційного обліку гарячої води за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2, що підтверджується копією фіскального чеку від 04.02.2020р. (а.с. 34-36).

Виконання робіт по встановленню вузла комерційного обліку гарячої води на підставі договору підряду №08-08-19/4 від 08.08.2019 було доручено ТОВ Діагональ (а.с.38-42).

Судом встановлено, що будинок 2 по вул. Ю. Кондратюка в м. Полтава підключено до котельні по вул. К. Шосе, 76-Т, м. Полтава, ЦТП-71 (а.с. 69).

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

Процедуру оснащення будівель вузлами комерційного обліку затверджено Наказом Мінрегіону №206 від 09.08.2018 "Про затвердження Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнаннями інженерних систем для забезпечення такого обліку".

Відповідно до пункту 13 цього Порядку вузлами комерційного обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у житлових та нежитлових будівлях.

З метою здійснення оснащення будинку № 2 по вул. Ю. Кондратюка у м. Полтава вузлом комерційного обліку позивачем був виготовлений робочий проект "Реконструкція абонентського вводу гарячої води з влаштуванням комерційного вузла обліку в житловому будинку по вул. Ю Кондратюка,2 в м. Полтава Полтавської області».

Згідно Робочого проекту вузол обліку повинен бути розміщений в технічному підвальному приміщенні відповідно до схематичного зображення, наведеного у фрагменті плану, який додається до проекту, на вводі трубопроводів гарячого водопостачання.

Позивач зазначає, що відповідно до ч. 8 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" органи місцевого самоврядування згідно із затвердженими відповідно до законодавства програмами можуть приймати рішення про виділення коштів місцевого бюджету на оснащення вузлами комерційного обліку будівель, які на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж, а також на забезпечення охорони вузлів комерційного обліку. На такі вузли обліку після їх встановлення поширюється дія законодавства про спільне майно багатоквартирного будинку. Внесок за встановлення вузла комерційного обліку, встановленого відповідно до цієї частини, споживачами не сплачується.

Рішенням Полтавської обласної ради від 12.03.2020 № 1329 та розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 07.08.2020 № 438 (з урахуванням рішення Полтавської міської ради Про внесення змін до показників міського бюджету на 2020 рік) виділено для ПОКВПТГ Полтаватеплоенерго грошових коштів на часткову реалізацію проекту оснащення вузлами комерційного обліку систем гарячого водопостачання житлових будинків різних форм власності у місті Полтава.

Оскільки кошти на встановлення вузла комерційного обліку гарячої води багатоквартирному житловому будинку за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2 виділені органами місцевого самоврядування, співвласники звільняються від сплати внесків встановлення вузла комерційного обліку гарячої води, передбачених ч. 6 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

Позивач стверджує, що зважаючи на визначені вимоги до приміщення, єдиним місцем пристосованим до встановлення вузла комерційного обліку гарячої води в багатоповерховому будинку по Ю. Кондратюка,2 у м. Полтава є тепловий ввід, який перебуває у технічному підвальному приміщенні житлового будинку.

Позивач зазначає, що у визначену дату та час позивач прибув для встановлення вузла комерційного обліку гарячої води в технічному підвальному приміщенні будинку за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2. Однак відповідач не допустив позивача до приміщення, про що складено Акт №4 від 16.02.2022 про недопущення до будівлі (технічного підвального приміщення житлового будинку) та відмову від встановлення вузла комерційного з постачання гарячої води (а.с.37).

Позивач зазначає, що такі дії відповідача, що проявилися у свідомій відмові та перешкоджанні у надані доступу до будівлі для встановлення вузла комерційного обліку гарячої води за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2, стали підставою для звернення позивачем до суду з даним позовом.

При винесенні рішення суд виходив з наступного.

Статтею 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) встановлено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 395 ЦК України визначено, що речовими правами на чуже майно є право користування (сервітут).

Відповідно до ч. 1 ст. 401 ЦК України право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом.

Частиною 1 ст. 402 ЦК України унормовано, що сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

У разі недосягнення домовленості про встановлення сервітуту та про його умови спір вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сервітуту (ч. 3 ст. 402 ЦК України).

Згідно ч. ч. 1, 2, 5 ст. 403 ЦК України сервітут визначає обсяг прав щодо користування особою чужим майном. Сервітут може бути встановлений на певний строк або без визначення строку. Сервітут не позбавляє власника майна, щодо якого він встановлений, права володіння, користування та розпоряджання цим майном.

За змістом ч. ч. 1, 3 ст. 404 ЦК України право користування чужою земельною ділянкою або іншим нерухомим майном полягає у можливості проходу, проїзду через чужу земельну ділянку, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв`язку і трубопроводів, забезпечення водопостачання, меліорації тощо. Право користування чужим майном може бути встановлено щодо іншого нерухомого майна (будівлі, споруди тощо).

Аналіз норм чинного законодавства свідчить, що метою сервітуту є задоволення потреб заінтересованої особи для ефективного використання належного їй майна; умовою встановлення сервітуту є неможливість задовольнити такі потреби в інший спосіб.

Речове право у вигляді сервітуту дає змогу власникові повною мірою реалізувати надані йому правомочності щодо належного цій особі майна і забезпечити його ефективне використання, а також передбачає право на задоволення немайнових інтересів інших осіб, речове право яких на чужу річ не пов`язано зі здійсненням майнових прав.

Отже, однією з основних ознак сервітуту, який має бути встановлено за рішенням суду, є неможливість задоволення інтересів особи у будь-який інший спосіб у ситуації, коли власник і потенційний сервітуарій не можуть досягти згоди щодо встановлення сервітуту або способу його здійснення, плати тощо. Умовою встановлення сервітуту у такий спосіб є те, що позивач має довести у суді, що нормальне функціонування його господарства чи задоволення його інтересів при використанні свого майна неможливе без встановлення сервітуту.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ним здійснено усі залежні від нього дії з метою погодження з володільцем будівлі порядку та способу встановлення вузла комерційного обліку гарячого водопостачання, проте відповідач згоди позивачу на встановлення відповідного вузла не надав, до підвального приміщення будинку не допустив, самостійно вузол комерційного обліку теплової енергії у строки, передбачені Законом не встановив, а тому у позивача відсутня можливість виконати вимоги чинного законодавства щодо оснащення будинків вузлами комерційного обліку теплової енергії іншим способом, аніж встановлення сервітуту щодо технічного підвального приміщення у будинку.

Відповідно до п. 2 Розділу ІV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" оснащення вузлами комерційного обліку будівель, що на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені такими вузлами обліку, або якщо такі вузли обліку на день набрання чинності цим Законом вийшли з ладу, зобов`язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж у строк: теплової енергії - протягом року з дня набрання чинності цим Законом; гарячої та питної води для нежитлових будівель - протягом одного року, а для житлових будівель - протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Абзацом 1 ч. 3 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" (редакції чинній на момент виникнення спірних відносин) встановлено, що оператор зовнішніх інженерних мереж не менш як за два місяці до встановлення вузлів комерційного обліку повідомляє власників (співвласників) будівлі про намір встановити такий вузол, вартість такого встановлення, розмір та порядок сплати передбаченого цим Законом внеску за встановлення вузла комерційного обліку.

Відповідно до п. 4 Порядку інформування оператором інженерних мереж власників (співвласників) будівлі про намір встановлення вузла комерційного обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 № 444 (далі - Порядок), повідомлення доводиться до відома власників (співвласників) будівлі шляхом розміщення на офіційному вебсайті оператора зовнішніх інженерних мереж, а у разі відсутності такого вебсайту - на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування; у загальнодоступному місці на інформаційних стендах у під`їздах будівлі.

Днем отримання повідомлення власниками (співвласниками) будівлі є дата розміщення повідомлення на офіційному вебсайті оператора зовнішніх інженерних мереж, а у разі відсутності такого вебсайту - на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування (п. 5 Порядку).

Судом встановлено, що на виконання вимог Закону та Порядку, 12.04.2019 на офіційному сайті ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" (http://te.pl.ua/publkacyi/novini-pdpriyemstva/1420-рoltavateploenergo-povdomlyaye-rozpochinayetsya-osnaschennya,за посиланням Публікації, Новини підприємства, сторінка 61) було розміщено інформацію щодо наміру позивача здійснити обладнання вузлами комерційного обліку гарячої води будинків, серед яких будинок за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

Процедуру оснащення будівель вузлами комерційного обліку затверджено Наказом Мінрегіону №206 від 09.08.2018 "Про затвердження Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнаннями інженерних систем для забезпечення такого обліку".

Відповідно до пункту 13 цього Порядку вузлами комерційного обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у житлових та нежитлових будівлях.

Вузол комерційного обліку встановлюється на стороні споживача на межі майнової належності у точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж відповідних внутрішньобудинкових інженерних систем будівлі, а в разі неможливості встановлення - в іншому місці якомога ближче до точки приєднання.

Для споживача комунальних послуг, якому послуга з постачання теплової енергії та/або гарячої води постачається зовнішніми інженерними мережами для групи нежитлових будівель та/або споруд, що є єдиним майновим комплексом, зовнішніми інженерними мережами, що належать споживачу, вузол комерційного обліку встановлюється на межі майнової належності на стороні споживача в кожній точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж. У разі неможливості встановлення вузла комерційного обліку на межі майнової належності вузол комерційного обліку встановлюється за домовленістю сторін в іншому місці якомога ближче до межі майнової належності.

Вузол комерційного обліку встановлюється в окремому приміщенні, що відповідає вимогам, установленим пунктом 15 цього Порядку, державним будівельним нормам і правилам, вимогам експлуатації засобу вимірювальної техніки, визначеним у супровідній документації до нього (за наявності), а вузол комерційного обліку теплової енергії - в приміщенні індивідуального теплового пункту.

Матеріалами справи підтверджується, що з метою здійснення оснащення багатоквартирного будинку №2 по вул. Ю. Кондратюка у м. Полтава вузлами комерційного обліку позивачем був виготовлений робочий проект "Реконструкція абонентського вводу гарячої води з влаштуванням комерційного вузла обліку в житловому будинку по вул. Ю Кондратюка,2 в м. Полтава Полтавської області».

Згідно Робочого проекту вузол обліку повинен бути розміщений в технічному підвальному приміщенні відповідно до схематичного зображення, наведеного у фрагменті плану, який додається до проекту, на вводі трубопроводів гарячого водопостачання.

Доказів того, що вказаний вузол комерційного обліку може бути встановлений в іншому ніж підвальне приміщення будинку місці відповідачем до матеріалів справи не надано.

Позивач на адресу відповідача направив лист № 29-17/585 від 04.02.2022 про забезпечення доступу до будівлі для встановлення вузла комерційного обліку гарячої води за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка,2, що підтверджується копією фіскального чеку від 04.02.2022р.

Абзацами 3, 4 ч. 3 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" визначено, що у разі якщо протягом двох місяців з дня отримання повідомлення власник (співвласники) не повідомив оператора зовнішніх інженерних мереж про намір погодити з ним відмінні від запропонованих умови встановлення вузла комерційного обліку або про намір самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку в установленому законодавством порядку, а також у разі якщо власник (співвласники) повідомив про намір погодити відмінні від запропонованих умови встановлення вузла комерційного обліку або про намір самостійно обладнати будівлю вузлами комерційного обліку в установленому законодавством порядку, але не зробив цього протягом чотирьох місяців з дня повідомлення оператором про намір встановити вузли комерційного обліку, оснащення будівлі вузлами комерційного обліку здійснює оператор зовнішніх інженерних мереж.

У разі якщо власник (співвласники) будівлі не дає згоди або створює перешкоди встановленню вузла комерційного обліку в місцях вводу зовнішніх інженерних мереж у будівлю, оператор зовнішніх інженерних мереж, до яких приєднана (приєднується) будівля, може вимагати встановлення судом сервітуту щодо частини будівлі, в/на якій обладнується вузол комерційного обліку, для встановлення та обслуговування такого вузла обліку.

Беручи до уваги те, що з моменту повідомлення співвласників багатоквартирного будинку шляхом розміщення відповідного оголошення на сайті позивача (12.04.2019) будь-яких рішень з самостійного встановлення вузла комерційного обліку в місцях вводу зовнішніх інженерних мереж у будівлю відповідачем не прийнято, а також не повідомлено позивача у належний спосіб про намір погодити відмінні від запропонованих умови встановлення вузла комерційного обліку, суд погоджується з доводами позивача щодо виникнення у останнього обов`язку з його встановлення згідно вищенаведених приписів Закону.

В матеріалах справи наявний акт № 4 про недопущення до будівлі (технічного підвального приміщення житлового будинку) та відмову від встановлення вузла комерційного з постачання гарячої води від 16.02.2022р,. з якого вбачається, що працівники ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" та ТОВ «Діагональ» прибули за адресою: м. Полтава, вул. Кондратюка, 2 для проведення робіт по встановленню вузла комерційного обліку гарячої води житлового будинку. Однак, вищезазначені особи не були допущені до приміщення.

Вказаний акт підписаний представниками ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго", представником виконавця робіт ТОВ «Діагональ». Голова правління ЖБК «Геолог» Магдик О.О. від підпису акта відмовилась.

Згідно абз. 4 ч. 3 ст. 3 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" у разі якщо власник (співвласники) будівлі не дає згоди або створює перешкоди встановленню вузла комерційного обліку в місцях вводу зовнішніх інженерних мереж у будівлю, оператор зовнішніх інженерних мереж, до яких приєднана (приєднується) будівля, може вимагати встановлення судом сервітуту щодо частини будівлі, в/на якій обладнується вузол комерційного обліку, для встановлення та обслуговування такого вузла обліку.

За встановлених обставин, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у даній справі про встановлення ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" постійного безоплатного сервітуту щодо технічного підвального приміщення в будинку № 2 по вул. Кондратюка у місті Полтаві, для оснащення будівлі вузлом комерційного обліку гарячої води та обслуговування такого вузла обліку, а також зобов`язання відповідача усунути перешкоди в користуванні та надати доступ до зазначеного технічного підвального приміщення будинку, в якому обладнується вузол комерційного обліку гарячої води та обслуговування такого вузла обліку ПОКВППТГ "Полтаватеплоенерго".

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

У відповідності до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 129, 232, 233, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Встановити Полтавському обласному комунальному виробничому підприємству "Полтаватеплоенерго" (36008, м. Полтава, вул. Комарова, 2а, ідентифікаційний код 03338030) постійний безоплатний сервітут щодо технічного підвального приміщення в будинку № 2 по вул. Ю. Кондратюка у місті Полтаві, для оснащення будівлі вузлом комерційного обліку гарячої води та обслуговування такого вузла обліку.

3. Зобов`язати Житлово-будівельний кооператив "Геолог", вул. Ю. Кондратюка, 2, м. Полтава, 36028, ідентифікаційний номер 21062821 усунути перешкоди в користуванні технічним підвальним приміщенням будинку № 2 по вул. Ю. Кондратюка у місті Полтаві, шляхом надання доступу до технічного підвального приміщення будинку, в якому обладнується вузол комерційного обліку гарячої води для встановлення та обслуговування такого вузла Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (36008, м. Полтава, вул. Комарова, 2а, ідентифікаційний код 03338030).

4. Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу "Геолог", вул. Ю.Кондратюка, 2, м. Полтава, 36028, ідентифікаційний номер 21062821 на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (36008, м. Полтава, вул. Комарова, 2а, ідентифікаційний код 03338030) - 4 962,00 грн витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно з частинами 1, 2 статті 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно статті 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно статті 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Солодюк О.В.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення01.12.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108455532
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань

Судовий реєстр по справі —917/475/22

Рішення від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні