Рішення
від 17.01.2023 по справі 260/4476/22
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

17 січня 2023 року м. Ужгород№ 260/4476/22 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Іванчулинця Д.В. розглянувши в письмовому провадження в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою Головного управління ДПС у Закарпатській області (вул. Волошина, буд. 52, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ ВП 44106694) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ» (вул. Пархоменка, буд. 5-А, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 39315030) про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

31 жовтня 2022 року, Головне управління ДПС у Закарпатській області (далі - позивач) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ» (далі відповідач), яким просить:

1) прийняти позовну заяву до провадження суду;

2) розглянути справу без участі представника позивача;

3) винести судове рішення, яким стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ», код ЄДРПОУ 39315030, із місцезнаходженням: 88000, м. Ужгород, вул. Пархоменка, буд. 5-А, податковий борг у розмірі56125,14 грн. в т.ч. пеня у розмірі 8308,14 грн. за платежем 11021000 «Податок на прибуток приватних підприємств» за рахунок коштів, що належать платнику податків на праві власності, в тому числі тих, які знаходяться на рахунках у банках (а.с.1-3).

Позов мотивовано тим, що відповідач мав узгоджену суму грошового зобов`язання по платежу 1102100 «Податок на прибуток підприємств, приватних підприємств» у розмірі 56125,14 грн. в т.ч. пеня у розмірі 8308,14 грн.. Оскільки ці кошти у встановлений строк відповідачем не були сплачені, вони є податковим боргом, який позивач просить стягнути з відповідача.

04 листопада 2022 року ухвалою судді Закарпатського окружного адміністративного суду було відкрито спрощене позовне провадження у справі та встановлено відповідачу строк для подання до суду відзиву на позовну заяву - упродовж 15 днів від дня отримання цієї ухвали (а.с.28, 29).

Станом на день розгляду справи відповідачем відзиву на позовну заяву не подано.

Доказом про належне повідомлення останнього є конверт, який повернувся на адресу суду із зазначенням причини повернення «адресат відсутній за адресою».

Відповідно до ч.6 ст.162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до приписів частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення заявлених позовних вимог, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ» код ЄДРПОУ 39315030, зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із місцезнаходженням: вул. Пархоменка, буд. 5-А, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, та перебуває на обліку в податковому органі як платник податків та зборів.

Станом на 29 червня 2022 року за відповідачем рахується податковий борг по платежу 11021000 «Податок на прибуток підприємств, приватних підприємств» у розмірі 56125,14 грн. в т.ч. пеня у розмірі 8308,14 грн..

Як вбачається із матеріалів справи, вищевказаний борг виник у зв`язку з наступним.

Працівниками контролюючого органу проведено позапланову виїзну документальну перевірку відповідача, за наслідками якої складено Акт перевірки від 14.02.2020 №102/26-15-05-01-06/39315030 та прийнято податкове повідомлення-рішення форми «Р» від 31.03.2020 №05362615050106 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем податок на прибуток приватних підприємств у сумі 47817,00 грн. (за податковими зобов`язаннями у розмірі 38254,00 грн., та штрафними (фінансовими) санкціями (штрафами) у розмірі 9563,00 грн.)

Дане податкове повідомлення-рішення направлено податковим органом на адресу відповідача засобами поштового зв`язку, однак таке повернуто у відповідності до довідки Ф.20.

Відповідно до п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до п. 57.3 ст.57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Вказане податкове повідомлення-рішення не оскаржувались відповідачем ні в адміністративному, ні в судовому порядку, та суми грошового зобов`язання відповідачем не сплачено. Відтак, податковий борг по такому є узгодженим.

Також, відповідно до статті 129 Податкового кодексу України відповідачу проведено нарахування пені у розмірі 8308,14 грн. за платежем 11021000 «Податок на прибуток приватних підприємств».

Вказана суми пені залишається відповідачем не сплаченою в повному обсязі.

Згідно підпункту 14.1.162 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов`язань, не сплачених у встановлені законодавством строки.

Відповідно до вимог статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Статтею 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

В силу підпункту 14.1.153 пункту 14.1 статті 14 даного Кодексу, податкова вимога - письмова вимога контролюючого органу до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.

У зв`язку з несплатою узгоджених сум відповідачу на підставі пункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України, надіслано податкову вимогу від 15.06.2020 №51564-10 про наявність податкового боргу за узгодженими податковими зобов`язаннями, яка була направлена позивачем на адресу відповідача засобами поштового зв`язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення та вручена такому.

Відповідно до підпункту 20.1.19 пункту 20.1 статті 20 ПК України встановлено, що органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи; стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов`язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; стягувати суми недоїмки із сплати єдиного внеску; стягувати суми простроченої заборгованості суб`єктів господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитами (позиками), залученими державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державні (місцеві) гарантії, а також за кредитами із бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.4 статті 95 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно пунктом 102.9. статті 102 Податкового кодексу України на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, що вводиться в Україні, зупиняється перебіг строків, визначених цим Кодексом, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Приписами пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК України установити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.

Так, відповідно, до підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПК України для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Відтак, враховуючи вищенаведене, суд приходить висновку, що даний позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.5, 9, 19, 77, 139, 243, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Головного управління ДПС у Закарпатській області (вул. Волошина, буд. 52, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ ВП 44106694) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ» (вул. Пархоменка, буд. 5-А, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 39315030) про стягнення податкового боргу - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕМ ДІ ЕЙЧ» (вул. Пархоменка, буд. 5-А, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 39315030) податковий борг у розмірі 56 125,14 грн. (п`ятдесят шість тисяч сто двадцять п`ять гривень чотирнадцять копійок) в т.ч. пеня 8308,14 грн. по платежу: 11021000 «Податок на прибуток підприємств, приватних підприємств» за рахунок коштів, що належать платнику податків на праві власності, в тому числі тих, які знаходяться на рахунках у банках.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (з урахуванням особливостей, що встановлені Розділом VII КАС України).

СуддяД.В. Іванчулинець

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108458255
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —260/4476/22

Рішення від 17.01.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 04.11.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні