Рішення
від 18.01.2023 по справі 164/1523/22
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 164/1523/22

п/с: 2/164/205/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2023 року Маневицький районний суд Волинської області

в складі: головуючого-судді Ониска Р.В.,

при секретарі Наумик Н.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні всмт.Маневичі справузапозовом ОСОБА_1 до Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Свої вимоги обґрунтувала тим, що її мати ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала в АДРЕСА_1 на той час Маневицького району Волинської області. Заяву про прийняття спадщини після її смерті до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини позивач не подала, як і не вчинила інших дій по прийняттю спадщини, через незнання діючого законодавства. Позивач являється спадкоємцем за заповітом. Інших спадкоємців,ні зазаконом,ні зазаповітом немає.Посилаючись на зазначені обставини, вказуючи на те, що вона являється спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , однак пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, просила суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі. Представник відповідача - Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області подав до суду заяву, в якій вказав, що проти задоволення позовних вимог селищна рада не заперечує, просив розгляд справи проводити у його відсутності.

Враховуючи те,що всправі єдостатньо доказівдля вирішенняїї посуті,суд ухвалив-розглядати справуу відсутності позивача ОСОБА_1 та представника відповідача - Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області.

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення.

Статтями 1269, 1270 ЦК України визначено порядок прийняття спадщини, де вказано, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала в АДРЕСА_1 на той час Маневицького району Волинської області. Заяву про прийняття спадщини після її смерті до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини позивач не подала, як і не вчинила інших дій по прийняттю спадщини, через незнання діючого законодавства. Позивач являється спадкоємцем за заповітом. Інших спадкоємців,ні зазаконом,ні зазаповітом немає.Зазначені обставини не оспорюються сторонами, а також це встановлено з досліджених судом трудової книжки ОСОБА_1 від 22 грудня 1975 року, копії паспорту громадянина України виданим Жовтневим РВДМУ УМВС України в Дніпропетровській області серія НОМЕР_1 від 24 вересня 1996 року, картки платника податків ОСОБА_1 від 05 грудня 1997 року, свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 29 грудня 2008 року, постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 320/02-31 від 26 вересня 2022 року, заповіту посвідченого Троянівською сільською радою Маневицького району Волинської області зареєстрованого в реєстрі за № 33 від 18 червня 2001 року.

Наведені обставини свідчать про поважність причин, з яких ОСОБА_1 не було своєчасно подано заяву про прийняття спадщини та не вчинено будь-яких інших дій по її прийняттю.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що ОСОБА_1 , являючись спадкоємцем за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважних причин, а тому слід визначити їй додатковий строк у два місяці, який є достатнім для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 2-5, 10-13, 76-81, 89, 133, 141, 258-259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, ст.ст. 1269-1270, 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Визначити спадкоємцевіза заповітом ОСОБА_1 додатковий строк у два місяці для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, по смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 .

Відповідач: Маневицька селищна рада Камінь-Каширського району Волинської області, місцезнаходження: 44601, смт. Маневичі, вул. Незалежності, 30, Камінь-Каширськогорайону Волинської області, код ЄДРПОУ 04333193.

Суддя Маневицького районного суду

Волинської області Ониско Р.В.

Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу108469536
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —164/1523/22

Рішення від 18.01.2023

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Ониско Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні