Ухвала
від 19.01.2023 по справі 152/1261/22
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

У Х В А Л А

19 січня 2023 року

м. Шаргород

Справа № 152/1261/22

провадження № 2/152/39/23

Суддя Шаргородського районного суду Вінницької області Соколовська Т.О., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В. про участь у підготовчому засіданні в справі за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Хомко Світлана Василівна до Приватного підприємства «Юхимівське», з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариства з обмеженою відповідальністю «Селищанське» про стягнення коштів, в режимі відеоконференції,

в с т а н о в и в:

В провадженні Шаргородського районного суду знаходиться цивільна справа №152/1261/22 за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересахякої дієадвокат ХомкоС.В. до ПП «Юхимівське», з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ТОВ «Селищанське» про стягнення коштів.

Підготовче засіданняпризначено на 13годину 20січня 2023року.

19.01.2023 від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В. на адресу електронної пошти суду надійшло клопотання про участь у підготовчому засіданні 20.01.2023 в режимі відеоконференції.

Участь у підготовчому засіданні у режимі відеоконференції передбачена положеннями статті 212 ЦПК України.

Згідно з частиною першоюстатті 212 ЦПК Україниучасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Частиною 7 статті 11 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Учасник справиподає заявупро участьусудовому засіданнів режимівідеоконференції позамежами приміщеннясудуне пізнішеніжзап`ять днівдосудовогозасідання.Копіязаявив тойсамийстрокнадсилається іншимучасникам справи (ч.2ст.212ЦПК України).

Згідно зі статтею 45 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення про ЄСІТС) підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Відповідно до статті 46 Положення про ЄСІТС за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відповідно до статті 50 Положення про ЄСІТС суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Ухвалою суду від 20.12.2022 підготовче засідання призначено на 13 годину 20.01.2023. Вказана ухвала суду в цей же день направлена на адресу електронної пошти представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В., зазначену у позовній заяві. Крім того, згідно даних обліково статистичної картки адвокат Хомко С.В. є користувачем електронного суду (ЕС). Згідно п.2.15 Інструкції користувача електронного суду ЄСІТС, ЕС забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справи в електронному вигляді до Електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених. Отже, представнику позивача було відомо про призначення підготовчого засідання 20.12.2022, а клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В. про участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції надійшло на електронну адресу пошти суду напередодні підготовчого засідання - 19.01.2023, тобто з порушенням термінів, встановлених у частині другій статті 212 ЦПК України.

У клопотанні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Хомко С.В. вказує, що причиною пропуску процесуально строку є запровадження воєнного стану на території України, відключення електропостачання та технічні проблеми із генератором на робочому місці адвоката в м. Одесі. Просить поновити строк на звернення із заявою про участь представника позивача в режимі відеоконференції та постановити ухвалу про участь представника позивача в підготовчому засіданні в режимі відеоконференції.

Дослідивши клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В., суд приходить до наступного.

Відповідно до ст.120 ЦПК України, строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені,встановлюються судом.

Право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом (ч.ч.1, 2 ст.126 ЦПК України).

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (ч.1 ст.127 ЦПК України).

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк (ч.4 ст.127 ЦПК України).

Запровадження воєнного стану на території України не зупиняє перебіг процесуальних строків у судових справах. Питання поновлення процесуального строку у випадку його пропуску з причин, пов`язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку. Сам по собі факт запровадження воєнного стану в Україні не може бути підставою для поновлення процесуального строку. Такою підставою можуть бути обставини, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили виконання учасником судового процесу процесуальних дій протягом установленого законом строку (ухвала Касаційного Цивільного Суду у складі Верховного Суду від 21 липня 2022 року у справі № 127/2897/13-ц).

Таким чином, поновленню підлягає процесуальний строк, якщо учасник справи доведе у заяві про поновлення такого строку наявність обставин, які виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили своєчасне виконання процесуальної дії.

Представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Хомко С.В. не долучено до матеріалів клопотання доказів у підтвердження поважності пропуску строку для вчинення процесуальної дії. Навпаки, після відкриття провадження у даній справі представник позивача ОСОБА_1 адвокат Хомко С.В. подавала на адресу електронної пошти суду заяви і клопотання при вирішення питань про забезпечення позову та заміни одного заходу забезпечення позову іншим, приймала участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, вочевидь була обізнана про проведення підготовчого засідання 20.01.2023, мала достатньо часу (один місяць) для підготовки клопотання, проте без поважних причин не подала його до суду у строки, визначені ЦПК України.

Крім того, судом враховано обмежені технічні можливості Шаргородського районного суду Вінницької області щодо забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявний лише один зал судового засідання, обладнаний технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції з щільним графіком проведення судових засідань у цьому залі та значною завантаженістю, так як ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції надходять з усіх регіонів України.

З вказаних підстав клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 120, 126, 127, 212, 258 - 261 ЦПК України,

постановив:

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Хомко С.В. про поновлення процесуального строку відмовити.

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвокатаХомко С.В.про участьу підготовчомузасіданні,яке відбудеться 20.01.2023о 13годині врежимі відеоконференції поза межамисуду звикористанням власнихтехнічних засобів - відмовити.

Ухвала постановлена та підписана 19.01.2023.

Головуючий суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено20.01.2023

Судовий реєстр по справі —152/1261/22

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні