Ухвала
від 19.01.2023 по справі 752/14270/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/14270/21

Провадження № 1-кс/752/544/23

У Х В А Л А

19 січня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суд міста Києва ОСОБА_1 , перевіривши матеріали клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКЗІТОС ЛТД» про скасування арешту майна,-

В С Т А Н О В И В :

До Голосіївського районного суду міста Києва надійшло клопотання про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження №12021100010000227.

Клопотання обґрунтовано тим, що ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 22.02.2022 року накладено арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:79:122:0055 площею 0,4 га, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Метрологічна, 13, 13а,15, 15а у Голосіївському районі м. Києва, із забороною ТОВ «ЕКЗІТОС ЛТД» та будь-яким іншим особам розпоряджатися будь-яким чином, у тому числі вчиняти будь-які дій пов`язані з реконструкцією та перереєстрацією прав власності, здійснювати дії пов`язані із будівництвом об`єктів нерухомості, демонтажем об`єкту.

Зазначає, що на даний час потреби досудового розслідування не вимагають продовження арешту, а збереження арешту порушуватиме права особи, яка не має жодного процесуального статусу у даному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного просив задовольнити клопотання.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наступне.

В силу ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасований за клопотанням власника майна або його представника, якщо ним, зокрема, доведено, що у подальшому застосування цього заходу відпала потреба або він накладений необґрунтовано.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 КПК України клопотання про скасування арешту майна розглядає слідчий суддя, суд не пізніше трьох днів після його надходження до суду. Про час та місце розгляду повідомляється особа, яка заявила клопотання, та особа, за клопотанням якої було арештовано майно.

Разом з тим, особою, яка звернулась із клопотанням, до матеріалів клопотання не долучено ухвалу слідчого судді про накладення арешту, або будь-яких інших доказів накладення такого арешту.

Зазначені обставини перешкоджають призначенню клопотання та його розгляду у відповідності до правил, визначених ст. 174 КПК України, оскільки слідчий суддя позбавлений можливості перевірити, чи накладався арешт на вилучене майно, підстави накладення арешту, право заявника бути суб`єктом звернення з таким клопотанням, як і те, що відпала потреба у застосуванні арешті.

Слідчий суддя звертає увагу, що не оцінивши ухвалу про накладення арешту та доказів того, не можна зробити висновок, за яких обставин та з яких підстав слідчим суддею прийнято рішення про арешт майна, чим слідчий/прокурор та слідчий суддя обґрунтували таку необхідність, з яких даних виходили, та чи на сьогодні відпала потреба у застосуванні цього заходу.

При цьому відповідно до вимог абзацу 2 частини 1 статті 174 КПК України обов`язок доведення, що в подальшому застосуванні арешту майна відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано, законодавець покладає безпосередньо на особу, яка звернулась із клопотанням про скасування арешту майна.

За правилами ст. 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Суд зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Згідно ч. 1 ст. 7 КПК України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться, верховенство права, законність, доступ до правосуддя та обов`язковість судових рішень.

Частиною 6 ст. 9 КПК України визначено, що у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

Відтак, клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКЗІТОС ЛТД» про скасування арешту майна - підлягає поверненню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 7, 9, 174, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання адвоката ОСОБА_2 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКЗІТОС ЛТД» про скасування арешту майна - повернути заявнику.

Роз`яснити особі, яка подала клопотання, що повернення клопотання не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108491281
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —752/14270/21

Ухвала від 13.09.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 01.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 01.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Постанова від 06.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 07.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 26.01.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 19.11.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні