Ухвала
від 30.12.2022 по справі 753/16632/22
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/16632/22

провадження № 1-кс/753/2891/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" грудня 2022 р. слідчий суддя Дарницького районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП в м. Києві старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №42022102020000004, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 січня 2022 року, про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, має на утриманні малолітню дитину ОСОБА_7 , 2015 року народження, приватного підприємця, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві старший лейтенант поліції ОСОБА_6 за погодженням з прокурором Дарницької олкружної прокуратруи ОСОБА_8 звернувся до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодлбового домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України.

Обгрунтовуючи клопотання, слідчий зазанчив, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 307 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022102020000004 від 18.01.2022 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 спільно з невстановленою досудовим розслідуванням особою, володіючи якостями лідера, знаючи психологію людей, переслідуючи корисливі мотиви, будучи обізнаним в сфері надання послуг наркозалежним, з корисливих мотивів вирішили створити фіктивні реабілітаційні центри для утримання наркозалежних та алкозалежних проти їх волі, без відповідних на те дозволів та ліцензій. З метою приховання своєї незаконної діяльності створили громадську організацію «Берег Життя» ідентифікаційний код юридичної особи: 41210155, із визначенням місцезнаходження юридичної особи: місто Київ, проспект Юрія Гагаріна, будинок 13А, квартира 70, фактична адреса: м. Київ, вулиця Ясна 26/28 та Київська область, місто Васильків, вулиця Тургенєва 19, із основним видом діяльності код КВЕД 94.99 «діяльність інших громадських організацій, н.в.і.у. (основний)», та ТОВ «Горизонт НЦ», ідентифікаційний код юридичної особи: 40693861, юридична адреса: місто Київ, вулиця Сімферопольська 13А, офіс 121, фактична адреса: місто Київ, Русанівські сади, вулиця Садова 27, будинок 54.

Розуміючи, що самостійно виконати дії по створенню та безпосередній діяльності реабілітаційних центрів вони не зможуть та їм потрібні співучасники, ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа вступили в злочинну змову з ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 та іншими невстановленими наразі досудовим розслідуванням особами, направлену на вчинення злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей (наркозалежних).

Так, ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 поєднані єдиним злочинним умислом організували та очолили злочинну групу, до якої втягнули інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, які попередньо домовилися про вчинення злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій, спрямованих на досягнення єдиного злочинного плану, відомого усім учасникам групи.

Далі, ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , продовжуючи реалізацію злочинного плану, під приводом надання допомоги наркозалежним, разом з ОСОБА_4 зареєстрували на останнього ГО «Берег Життя», та на іншу особу ТОВ «Горизонт НЦ».

Головним управлінням регіональної статистики 13.03.2017 взято на облік громадську організацію «Берег Життя» (ЄДРПОУ 41210155), місце знаходження юридичної особи: місто Київ, проспект Юрія Гагаріна, будинок 13А, квартира 70, фактична адреса: м. Київ, вулиця Ясна 26/28 та Київська область, місто Васильків, вулиця Тургенєва 19, із основним видом діяльності код КВЕД 94.99 «діяльність інших громадських організацій, н.в.і.у. (основний)», окрім того, 28.07.2016 взято на облік товариство з обмеженою відповідальністю «Горизонт НЦ», місце знаходження юридичної особи: місто Київ, вулиця Сімферопольська 13А, офіс 121, фактична адреса: АДРЕСА_3 із основним видом діяльності код КВЕД 46.19. «діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту», 87.20 «надання послуг догляду із забезпеченням проживання для осіб з розумовими вадами та хворих на наркоманію», 87.30 «надання послуг догляду із забезпеченням проживання для осіб похилого віку та інвалідів», 87.90 «надання інших послуг догляду із забезпеченням проживання (основний)», 88.99 «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н.в.і.у.», 93.29 «організування інших видів відпочинку та розваг».

З метою досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановленими досудовим розслідуванням особами, розробили план скоєння злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації «Берег Життя», та товариства з обмеженою відповідальністю «Горизонт НЦ», при чому проводили своє фінансування коштами, здобутими злочинним шляхом.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи були об`єднані єдиним прямим умислом та планом, направленим на незаконне позбавлення волі наркозалежних та алкозалежних людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації «Берег Життя», та товариство з обмеженою відповідальністю «Горизонт НЦ», та які протягом тривалого часу, розуміючи, що за законом не мають права позбавляти волі інших людей, але бажаючи це зробити, переслідуючи корисний мотив, незаконно позбавляли волі людей та поза їх волею поміщали у місце примусового утримання, яке вони не мають змоги вільно залишити, оскільки знаходяться під постійним наглядом ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

З метою досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановлені досудовим розслідуванням особи, від імені громадської організації «Берег Життя» та ТОВ «Горизон НЦ», підібрали приміщення для здійснення незаконного утримання осіб, під приводом надання допомоги наркозалежним, а саме розташованих за адресою: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 .

За вказаними адресами ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановлені досудовим розслідуванням особи почали свою злочинну діяльність, відвівши ролі «керівників домів» та ролі «охоронців» іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам.

Крім того, ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа, як співучасник, розробив документацію, яку повинні були вести інші члени організованої групи, методи та правила внутрішнього розпорядку фіктивних реабілітаційних центрів, та передав на виконання іншим особам. Також, ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа, з метою залучення осіб, які потребують лікування від наркоманії і алкоголізму, та їх родичів, введення в оману останніх, маскування своєї незаконної діяльності, розповсюдили в мережі Інтернет рекламу реабілітаційних центрів, представляючи проходження реабілітації, як лікування.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановлена досудовим розслідуванням особа діючи спільно, передавали особам та їх родичам, які були введені в оману щодо проходження лікування в реабілітаційних центрах, номер особистого банківського рахунку ОСОБА_12 , на який останні перерахували грошові кошти, а саме: № НОМЕР_3 АТ КБ «ПРИВАТБАНК», та картки за № НОМЕР_1 АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК», а також готівковими коштами, шляхом передачі з рук в руки ОСОБА_11 та ОСОБА_10 .

Законодавством України передбачено наступне:

Статтею 29 Конституції України гарантується право кожної людини на свободу та особисту недоторканність, які можуть обмежуватися лише за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

З огляду на вимоги зазначеної норми Основного Закону та ст. ст. 13, 14, 16 Закону України «Про психіатричну допомогу», рішення Конституційного Суду України від 01.06.2016 у справі № 1-1 /2016 при примусовій госпіталізації, хворих (без їх згоди) вимагається висновок комісії лікарів-психіатрів та рішення суду, а у разі недієздатності особи також прохання або згода її опікуна.

Таким чином, чинне законодавство забороняє будь-яке позбавлення особи волі, у тому числі у зв`язку з психічними розладами, без рішення суду як основного засобу контролю за дотриманням прав громадян на свободу.

Крім того, суспільні відносини у сфері охорони здоров`я врегульовані актами законодавства, насамперед Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» (далі - Закон).

Відповідно до вимог згаданого Закону поняття «реабілітація» відноситься до одного з видів медичної допомоги та на сам перед передбачає забезпеченням осіб, які звернулись саме медичної допомоги лікарями.

Для соціальної реабілітації наркозалежних осіб передбачено створення закладів, зокрема центру ресоціалізації наркозалежної молоді, який відповідно до Типового положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 979 є спеціалізованим закладом, в якому на добровільних засадах цілодобово перебуває молодь, що пройшла курс лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров`я та потребує отримання соціальних послуг.

Такі центри утворюються за рішенням місцевого органу виконавчої влади. Розміщення в підвалах, цокольних поверхах, у приміщеннях, віддалених від населених пунктів, та за відсутності розвинутої транспортної інфраструктури не допускається.

Зарахування до центру здійснюється згідно з наказом його директора, що видається на підставі заяви отримувача соціальних послуг за наявності паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, медичної довідки про стан здоров`я та про проходження курсу лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров`я або письмового направлення органу, що утворив центр, чи центру соціальних служб. Особи віком до 18 років зараховуються на підставі заяви батьків або осіб, що їх замінюють.

Водночас, до центру не зараховуються особи, що перебувають у стані наркотичного сп`яніння, із симптомами хвороба у гострому періоді або в період загострення хронічних захворювань.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи за попередньою змовою в порушення встановленого законами порядку, за відсутності відповідного рішення суду, позбавляли громадян волі.

Процедура надання медичної допомоги хворим, у тому числі наркозалежних, потребує виконання передбачених законодавством вимог, які було порушено.

Так, статтею 33 Закону визначено, що м едична допомога надається підготовленими медичними працівниками закладів охорони здоров`я з одержаною відповідно до закону ліцензією та зареєстрованими фізичними особами-підприємцями з відповідною ліцензією, отриманою в установленому законом порядку.

Частина 2 статті 74-1 цього Закону, постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі та анулювання спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством)» від 03.12.2012 №1145 дозволяє займатися народною медициною (цілительством) особам, які не мають спеціальної медичної освіти, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи-підприємці, лише у разі отримання спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством), виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров`я. Таким органом на сьогодні є Державне підприємство «Комітет з питань народної і нетрадиційної медицини Міністерства охорони здоров`я України», який не надавав будь-яких спеціальних дозволів (ліцензій) на зайняття нетрадиційною медициною та/або надання реабілітаційних послуг, крім того так званим цілительством у вигляді «трудотерапії». За медичними стандартами МОЗ України такі методики взагалі не передбачені.

Тобто учасники злочинної групи з застосуванням шахрайства, психічного та фізичного насилля, систематично отримувати незаконні заробітки за рахунок використання складних життєвих ситуацій людей та навіть цілих родин, які виникли з тих чи інших обставин, у тому числі у зв`язку з алкогольною або наркотичною залежністю людей.

Безоплатна та примусова праця є складовим елементом поневолення людини і прямо заборонено Конституцією України. Такі дії осіб реабілітаційного центру відповідно до положень Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання слід віднести до протиправного тримання в місцях несвободи, тобто будь-якої форми утримання під вартою чи тюремного ув`язнення або поміщення особи в державне чи приватне місце утримання під вартою, яке ця особа не має права залишити за власним бажанням, за наказом будь-якого судового, адміністративного чи іншого органу.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи за попередньою змовою, приймали участь у незаконному утриманні осіб на території реабілітаційних центрів, за вищевказаними адресами, з метою формування «покори», завдавали сильного морального болю шляхом залякування, примушення до праці у реабілітаційних центрах, які діяли під прикриттям реабілітаційних центрів ГО «Берег Життя» та ТОВ «Горизон НЦ», за що отримували грошову винагороду.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та інші невстановлені особи, обґрунтовано підозрюються у тому, що за період з липня 2016 року по 28 грудня 2022 року, скоїли ряд умисних злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі:

У ході проведення досудового розслідування за фактами незаконного позбавлення волі осіб, у приміщеннях, розташованих за адресами: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 та АДРЕСА_3 , вчинених за попередньою змовою групою осіб ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, досудовим розслідуванням встановлено наступне:

Так, в рамках кримінального провадження був проведений контроль за вчиненням злочину в формі спеціального слідчого експерименту, за результатами якого встановлено, що ОСОБА_13 у вересні 2022 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) дізналась від невстановленої слідством особи, що у м. Києві та Київській області існує реабілітаційний центр «Берег Життя», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру - НОМЕР_2 , який належить учаснику групи - ОСОБА_4

28.09.2022 з метою допомоги знайомому ОСОБА_14 , який зловживав спиртними напоями та вживає наркотичні засоби, ОСОБА_13 подзвонила на вказаний номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_4 , та ввів ОСОБА_13 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування її знайомому у їх центрі встановивши оплату - 15000 грн., яку треба щомісячно вносити на банківський рахунок ОСОБА_12 № НОМЕР_3 АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

28.09.2022 ОСОБА_13 , будучи введена в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Берег Життя», перевела на банківський рахунок ОСОБА_12 № НОМЕР_3 АТ КБ «ПРИВАТБАНК», половину суми, а саме грошові кошти у сумі 7236,18 грн.

Так, 28.09.2022 близько 18:00 год. ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебуваючи за своїм місцем проживання за адресою: АДРЕСА_6 , був незаконно позбавлений волі ОСОБА_10 та невстановленими особами, які під примусом, із погрозою застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_5 , в реабілітаційний центр «Берег Життя». Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру ОСОБА_10 забрав його особисті речі, грошові кошти та позбавив можливості ОСОБА_14 вільно пересуватись, покинути приміщення чи іншим чином реалізувати свої конституційні права на свободу пересування.

У подальшому в період з 28.09.2022 по 14.10.2022 ОСОБА_14 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України. Так у вказаний період, ОСОБА_14 був вимушений за наказом ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , та під охороною інших невстановлених осіб, які діяли за попередньою змовою, не покидати будинок за адресою: АДРЕСА_5 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились відповідно у ОСОБА_4 , ОСОБА_10 та інших невстановлених осіб. Вказані особи на прохання ОСОБА_14 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Розуміючи протиправність дій ОСОБА_4 , ОСОБА_10 та інших невстановлених осіб, ОСОБА_14 14.10.2022 здійснив втечу із зазначеного реабілітаційного центру, та лише після цього реалізував свої конституційні права на свободу пересування.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Окрім того, в рамках кримінального провадження був проведений контроль за вчиненням злочину в формі спеціального слідчого експерименту, за результатами якого встановлено, що ОСОБА_15 у листопаді 2022 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) дізнався від невстановленої слідством особи, що у м. Києві існує реабілітаційний центр «Горизонт НЦ», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру - НОМЕР_4 , який належить учаснику групи - ОСОБА_9 .

22.11.2022 з метою допомоги брату ОСОБА_16 , який зловживав спиртними напоями та вживає наркотичні засоби, ОСОБА_15 подзвонив на вказаний номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_9 , та ввів ОСОБА_15 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування його знайомому у їх центрі встановивши оплату - 14000 грн., яку треба щомісячно передавати шляхом з рук в руки.

22.11.2022 ОСОБА_15 , будучи введеним в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Горизонт НЦ» передав невстановленій особі яка приїхала на місце разом з ОСОБА_9 грошові кошти у сумі 7000 грн. (3000 (три тисячі) гривень за виїзд та 4000 (чотири тисячі) гривень за лікування).

Так, 22.11.2022 близько 14:30 год. ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебуваючи за адресою: м. Київ вулиця Ревуцького 17 Б, був незаконно позбавлений волі ОСОБА_9 та невстановленими особами, які під примусом, із погрозою застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль і доставили в цей же день до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , в реабілітаційний центр « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Після прибуття до вказаного реабілітаційного центру невстановлені особи, які в ньому працюють, забрали його особисті речі, мобільний телефон та позбавили можливості ОСОБА_16 вільно пересуватись, покинути приміщення чи іншим чином реалізувати свої конституційні права на свободу пересування.

У подальшому, в період з 22.11.2022 по 28.11.2022 ОСОБА_16 незаконно був позбавлений волі, тобто йому було заборонено вільно обирати місце свого перебування, та вільно переміщатися по території України. Так у вказаний період, ОСОБА_16 був вимушений за наказом ОСОБА_9 , та інших невстановлених осіб, які діяли за попередньою змовою, не покидати будинок за адресою: АДРЕСА_3 , при цьому він був незаконно позбавлений вищезазначеними особами права вільно покинути територію зазначеного будинку, можливість спілкуватися із близькими та сторонніми особами, так як двері будинку завжди були зачиненні, а ключі від дверей знаходились відповідно у ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб. Вказані особи на прохання ОСОБА_16 відкрити двері будинку та надати йому право на свободу пересування, відповідали відмовою, при цьому усвідомлюючи протиправність своїх дій та діючи умисно не відкривали двері будинку та примушували потерпілого виконувати різноманітні «правила» та «завдання» реабілітаційного центру, які завдавали морального болю потерпілому.

Розуміючи протиправність дій ОСОБА_9 та інших невстановлених осіб, ОСОБА_16 28.11.2022 здійснив втечу із зазначеного реабілітаційного центру, та лише після цього реалізував свої конституційні права на свободу пересування.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Окрім того, в рамках кримінального провадження був проведений контроль за вчиненням злочину в формі спеціального слідчого експерименту, за результатами якого встановлено, що ОСОБА_17 у грудні 2022 року (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений) дізнався від невстановленої слідством особи, що у м. Києві існує реабілітаційний центр «Берег Життя», у якому лікують алко- та наркозалежних, та номер мобільного телефону цього центру - НОМЕР_2 , який належить учаснику групи - ОСОБА_4 .

28.12.2022 з метою допомоги брату ОСОБА_18 , який зловживав спиртними напоями та вживає наркотичні засоби, ОСОБА_17 подзвонив на вказаний номер мобільного телефону, на який відповів ОСОБА_4 , та ввів ОСОБА_17 в оману стосовно реабілітації та лікування нарко та алкозалежних осіб, та запропонував пройти курс лікування його брату у їх центрі встановивши оплату - 7000 грн., яку треба щомісячно передавати шляхом з рук в руки.

28.12.2022 ОСОБА_17 , будучи введеним в оману про здійснення належного лікування та надання законної медичної допомоги в реабілітаційному центрі «Берег Життя» передав ОСОБА_10 який приїхав на місце разом з ОСОБА_11 грошові кошти у сумі 7000 грн.

Так, 28.12.2022 близько 10:40 год. ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуваючи за адресою: м. Київ проспект Бажана 36, був незаконно позбавлений волі ОСОБА_10 та ОСОБА_11 які під примусом, із погрозою застосуванням фізичної сили помістили останнього в свій автомобіль марки «Ford», моделі «Focus», синього кольору, д.н.з. НОМЕР_5 , 2016 року випуску, з метою доставлення останнього до реабілітаційного центру «Берег Життя», який розташований за адресами: м. Київ, вулиця Ясна 26/28 та Київська область, місто Васильків, вулиця Тургенєва 19. Проте, неподалік від місця вчинення злочину, вказаний автомобіль було зупинено працівниками поліції, та в подальшому 28.12.2022 в період часу з 11:01 год. до 12:50 год. правоохоронними органами на підставі рішення суду проведено обшук в вказаному автомобілі, під час якого в присутності ОСОБА_10 були вилучені вищевказані грошові кошти в сумі 7 000 гривень.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Окрім того, 28.12.2022 в період часу з 10:59 год. по 14:02 год. працівниками поліції на підставі рішення суду було проведено обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Горизонт НЦ», в який раніше проти їх волі доставляв на автомобілі ОСОБА_9 разом з іншими невстановленими особами, та який розташований за адресою: АДРЕСА_3 , під час проведення якого в зазначеному будинку були присутні громадяни, яких незаконно позбавляли волі людей та які поза їх волею були поміщені у місце примусового утримання, яке вони не мають змоги вільно залишити, без можливості вільно пересуватися по території України, реалізувати свої конституційні права на свободу пересування, а саме: ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_22 ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_28 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_31 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_32 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , ОСОБА_33 , ІНФОРМАЦІЯ_18 .

Також вищевказані громадяни в ході проведення обшуку повідомили, що в реабілітаційному центрі їх незаконно позбавляли волі, та поза їх волею вони були поміщені у вказане місце примусового утримання. Після чого, вказані особи звернулись до працівників поліції з написанням заяви про вчинене кримінальне правопорушення відносно них.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Окрім того, 28.12.2022 в період часу з 11:04 год. по 18-38 год. працівниками поліції на підставі рішення суду було проведено обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Берег Життя», в який раніше проти їх волі доставляв на автомобілі ОСОБА_10 разом з іншими невстановленими особами, та який розташований за адресою: АДРЕСА_5 , під час проведення якого в зазначеному будинку були присутні громадяни, яких незаконно позбавляли волі людей та які поза їх волею були поміщені у місце примусового утримання, яке вони не мають змоги вільно залишити, без можливості вільно пересуватися по території України, реалізувати свої конституційні права на свободу пересування, а саме: ОСОБА_34 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ОСОБА_35 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , ОСОБА_40 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_26 .

Також вищевказані громадяни в ході проведення обшуку повідомили, що в реабілітаційному центрі їх незаконно позбавляли волі, та поза їх волею вони були поміщені у вказане місце примусового утримання. Після чого, вказані особи звернулись до працівників поліції з написанням заяви про вчинене кримінальне правопорушення відносно них.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Окрім того, 28.12.2022 в період часу з 11:02 год. по 14:58 год. працівниками поліції на підставі рішення суду було проведено обшук в приміщенні реабілітаційного центру «Берег Життя», в який раніше проти їх волі доставляв на автомобілі ОСОБА_10 разом з іншими невстановленими особами, та який розташований за адресою: АДРЕСА_4 , під час проведення якого в зазначеному будинку були присутні громадяни, яких незаконно позбавляли волі людей та які поза їх волею були поміщені у місце примусового утримання, яке вони не мають змоги вільно залишити, без можливості вільно пересуватися по території України, реалізувати свої конституційні права на свободу пересування, а саме: ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_28 .

Також вищевказані громадяни в ході проведення обшуку повідомили, що в реабілітаційному центрі їх незаконно позбавляли волі, та поза їх волею вони були поміщені у вказане місце примусового утримання. Після чого, вказані особи звернулись до працівників поліції з написанням заяви про вчинене кримінальне правопорушення відносно них.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України за кваліфікуючими ознаками: незаконне позбавлення волі людини вчинене з корисливих мотивів, щодо двох та більше осіб, здійснене протягом тривалого часу, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

За наявності достатніх підстав 29.12.2022 ОСОБА_4 , у спосіб, передбачений КПК України, повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 ,інкримінованих злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 КК України, підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме: даними з Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками., протоколами допитів свідкі., протоколами прийняття заяв про вчинене кримінальне правопорушення., протоколами допитів потерпілих.,протоколами пред`явлення особи для впізнання., протоколами за результатами проведення негласних слідчих розшукових дій, а саме зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж., протоколами за результатами проведення негласних слідчих розшукових дій, а саме зняття контроль за вчиненням злочину., протоколом огляду та вручення заздалегідь ідентифікованих засобів - грошових купюр. ,протоколами обшуку., протоколом затримання особи., іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Враховуючи вище перелічені докази у органа досудового розслідування є підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України віднесено до нетяжких злочинів, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Відносно ОСОБА_4 необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту оскільки, існують ризики передбачені ст. 177 КПК України, та які вказують на те, що підозрювана буде:

- переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду так, як підозрюваний усвідомлюючи невідворотність реального покарання за вчинений злочин, намагатиметься уникнути кримінальної відповідальності, неявки на виклики слідчого та суду;

- вчиняти нові злочини, оскільки підозрюваний вчиняв злочини на протязі тривалого часу;

- незаконно впливати на свідків та потерпілих у цьому ж кримінальному провадженні, які володіють необхідною інформацією, яка має значення для кримінального провадження, з метою уникнення кримінальної відповідальності або полегшення свого становища.

Вказаним ризикам може запобігти запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а інші, менш суворі запобіжні заходи не забезпечать належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Враховуючи викладене, з приводу можливості застосування інших альтернативних запобіжних заходів слід звернути увагу на наступне.?

До підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання не може бути застосований у зв`язку з тим, що він не буде дієвим і не зможе стримати останнього від вчинення нових злочинів та останній зможе переховуватися від органів досудового розслідування.

Запобіжний захід у вигляді особистої поруки не можливо застосувати у зв`язку з тим, що відповідно до ч. 1 ст. 180 КПК України особиста порука полягає у наданні особами, яких слідчий суддя, суд вважатиме такими, що заслуговують на довіру, письмового зобов`язання про те, що вони поручаються за виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, проте з оточення підозрюваного вказані особи, які могли б бути поручителями відсутні.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 181 КПК України, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту може бути застосований до особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

З метою забезпечення досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження, а також беручи до уваги обставини передбачені ст. 178 КПК України, а саме: наявність вагомих доказів, що підтверджують факт вчинення правопорушення ОСОБА_4 , тяжкість вчиненого правопорушення , враховуючи, що менш суворі запобіжні заходи не достатні для запобігання вищевказаним ризикам , уявляється доцільним застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 - запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого, вважаючи мету і підстави застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту обґрунтованими та такими, що дають право слідчому судді на застосування пропонованого заходу, посилаючись на ризики, визначені ст. 177 КПК України - ухилення від органів досудового розслідування та/або суду, вчинення іншого кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків та топерпілих у кримінальному провадженні, які володіють необхідною інформацією, яка має значення для кримінального провадження, з метою уникнення кримінальної відповідальності або полегшення свого становища.

Захисник ОСОБА_5 та підозрюваний в судовому засіданні наголосили на необґрунтованості підозри та просили застосувати більш м`який запобіжний захід щодо підозрюваного у вигляді особистого зобов`язання, або про застосування домашнього арешту в певний період доби.

Вивчивши клопотання слідчого та матеріали, додані до нього, з`ясувавши думку осіб, що приймали участь у його розгляді, зокрема, міркування прокурора та слідчого щодо доведеності наданими слідчому судді доказами обставин, передбачених ч. 1 ст. 194 КПК України, думку підозрюваного, його захисника, проаналізувавши надані стороною обвинувачення доказів підозри, у їх сукупності з наданим до клопотання обґрунтуванням, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Зі змісту ст. 177 КПК України слідує, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання зокрема спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду. При цьому підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч. 1 цієї статті зазначено в частині 2 ст. 177 КПК України.

Відповідно до вимог, передбачених в ст. 178 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених в ст. 177 цього кодексу, повинен оцінити в сукупності й всі обставини перелічені цією статтею.

Виходячи зі змісту ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному залишати житло цілодобово або у певний період доби. Частина 2 цієї статті наголошує, що домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

В судовому засіданні встановлено, що СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022102020000004 від 18.01.2022 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч. 3 ст. 146 КК України.

Про обґрунтованість підозри свідчать зібрані у кримінальному провадженні докази, а саме: даними з Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, протоколами допитів свідків, протоколами прийняття заяв про вчинене кримінальне правопорушення, протоколами допитів потерпілих, протоколами пред`явлення особи для впізнання, протоколами за результатами проведення негласних слідчих розшукових дій, а саме зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, протоколами за результатами проведення негласних слідчих розшукових дій, а саме зняття контроль за вчиненням злочину, протоколом огляду та вручення заздалегідь ідентифікованих засобів - грошових купюр, протоколами обшуку, протоколом затримання особи, іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Враховуючи, що підозрюваний ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 146 КК України, тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він пізозрюється, стан здоровья пізозрюваного, міцність соціальних зв`язків підозрюваного в місці його постійного проживання, його репутацію, майновий стан, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити частково, оскільки доведено наявність достатніх підстав вважати, що існують ризики, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування або суду, вчинити новий злочин, незаконно впливати на свідків та потерпілих у цьому ж кримінальному провадженні та застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, а саме в нічний час доби, оскільки такий запобіжний захід забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також буде запобігати спробам підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду. Таким чином доведено недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризиків та наявність достатніх підстав вважати, що існують вищезазанчені ризики.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 7, 131, 132, 176-178, 183, 186, 193-197, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП в м. Києві старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити частково.

Обрати відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на певний період доби із забороною підозрюваному залишати місце свого проживання з 21 години 00 хвилин по 06 годину 00 хвилин наступного дня, а саме, житло, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 - строком на два місяці, тобто до 27 лютого 2023 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 виконання обов`язків відповідно до ч . 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати до слідчого Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, прокурора, слідчого судді та суду за першою вимогою;

- заборонити підозрюваному ОСОБА_4 залишати місце свого проживання, а саме: АДРЕСА_1 з 21 години 00 хвилин по 06 годину 00 хвилин наступного дня, - строком на два місяці, тобто до 27 лютого 2023 року включно без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді або суду, залежно від стадії кримінального провадження.

Виконання ухвали покласти на орган Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у випадку необхідності залишити житло, він повинен отримати відповідний дозвіл слідчого, прокурора або суду. В іншому випадку, це буде вважатися порушенням умов дотримання запобіжного заходу та може бути підставою для ініціювання питання слідчим чи прокурором щодо його зміни на інший, більш суворий запобіжний захід.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошено 05 січня 2023 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.12.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108491345
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —753/16632/22

Ухвала від 30.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 30.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні