Ухвала
від 16.11.2022 по справі 757/27954/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27954/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2022 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

адвоката: ОСОБА_3 ,

прокурора: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Фермерського господарства «Кавецького», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОРЯ», Ттовариства з обмеженою відповідальністю «Великохайчанське», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Бондарівське», Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся-Сільгосп-Агро», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Стандарт», Товариства з обмеженою відповідальністю «Коростень-Агроінвест» в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_5 , про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_5 , який діє в інтересах Фермерського господарства «Кавецького», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОРЯ», Ттовариства з обмеженою відповідальністю «Великохайчанське», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Бондарівське», Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся-Сільгосп-Агро», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Стандарт», Товариства з обмеженою відповідальністю «Коростень-Агроінвест», звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року, в якому просить встановити уповноваженим особам Головного слідчого управління Національної поліції України строк у (30) тридцять днів з моменту винесення ухвали для закінчення досудового розслідування та прийняття одного з процесуальних рішень.

В обґрунтування клопотання адвокат зазначає, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року, тобто впродовж тринадцяти місяців, проте, повідомлення про підозру жодній особі не вручено. Окрім того будь-які слідчі дії у кримінальному провадженні не здійснюються, у діях службових осіб СГД відсутній склад кримінального правопорушення. Адвокатом було направлено на адресу Головного слідчого управління Національної поліції України та Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора клопотання про закриття кримінального провадження, проте, останнє належним чином не розглянуто.

В судове засідання з`явився адвокат ОСОБА_3 , та прокурор ОСОБА_4 ,

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні адвокат вимоги клопотання підтримав з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні щодо задоволення клопотання заперечував, просив відмовити, а також долучити до матеріалів провадження копію про призначення судової оціночно-земельної експертизи від 10.10.2022 року та інші документи в обґрунтування заперечень.

Вислухавши думку адвоката та прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні №42021000000001826, зареєстрованому 02.09.2021 в Єдиному реєстрі досудових розслідувані» за фактами зловживання службовим становищем службовими особами Народицької селищної ради Житомирської області під час передачі в користування радіаційно небезпечних та радіаційно забруднених земель територіальної громади без наявності спеціального дозволу центрального органу влади, що призвело до спричинення тяжких наслідків; за фактом переміщення радіоактивно забрудненої сільськогосподарської продукції за межі зони безумовного (обов`язкового) відселення без передбаченого законом дозволу та її подальший збут, що призвело до тяжких наслідків у вигляді створення реальної загрози життю та здоров`ю населення; за фактом самовільного зайняття земельних ділянок, яким завдано значної шкоди її законному володільцю, з правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 197-1, ч. 4 ст. 267-1 КК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 28 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, потерпілий, інші особи, права чи інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування ,мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладаються обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом.

При цьому положення глави 19 КПК України визначають форму та регламентують порядок проведення досудового розслідування, під час якого слідчий, здійснюючи свої повноваження, є самостійним у своїй професійній діяльності і несе відповідальність згідно з ч. 1 ст. 40 КПК України за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій, водночас прокурор, здійснюючи свої повноваження у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений, як про це зазначено в п. 4 ч. 2 ст.36 КПК України, доручати слідчому, органу досудового розслідування проведення у встановлений ним строк слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій або давати вказівки щодо їх проведення чи брати участь у них, а в необхідних випадках - особисто проводити слідчі (розшукові) та процесуальні дії в порядку, визначеному цим Кодексом.

У клопотанні, заявник встановити уповноваженим особам Головного слідчого управління Національної поліції України строк у (30) тридцять днів з моменту винесення ухвали для закінчення досудового розслідування та прийняття одного з процесуальних рішень.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України, досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Як слідує із ст. 113 КПК України, процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Положеннями ст. 114 КПК України передбачено, що для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого КПК України, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Відповідно до вимог ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

За змістом ч. 2 ст. 28 КПК України проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

З нормативного визначення ч. 3 ст. 28 КПК України критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є: 1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Так, згідно наданих прокурором заперечень, постановою прокурора від 19.09.2022 року прийнято рішення про об`єднання КП№ 42021000000001826 від 02.09.2021 року із кримінальним провадженням № 42020061350000025 від 15.07.2020 року під єдиним номером КП №42020061350000025 від 15.07.2020 року. Кримінальне провадження № 42020061350000025 від 15.07.2020 року здійснюється ефективно, в розумні строки та, одночасно, є складним оскільки: потребує проведення значної кількості експертиз, які не можуть бути проведенні одночасно (наразі призначено проведення земельно-технічної, оціночно-земельної, почеркознавчої); існує необхідність в збиранні значної кількості документів для встановлення фактів, які підлягають доказуванню; поведінка свідків є не сумлінною, оскільки значна їх кількість на виклики не з`являються; наразі закінчено проведення 12 оглядів, які здійснювались на підставі ухвал слідчого судді; здійснюються (триває) 6 тимчасових доступів до речей та документів на території декількох областей; триває збір необхідних даних для забезпечення проведення експертиз (технічна документація, зразки підписів, почерку, відтисків кліше, інше), здійснюються інші слідчі (розшукові) дії.

Прокурором також надано слідчому судді надано постанову Старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_7 від 10.10.2022 року про призначення судової оціночно-земельної експертизи у кримінальному провадженні № 42020061350000025 від 15.07.2020 року.

За встановлених обставин, клопотання Фермерського господарства «Кавецького», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОРЯ», Ттовариства з обмеженою відповідальністю «Великохайчанське», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Бондарівське», Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся-Сільгосп-Агро», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Стандарт», Товариства з обмеженою відповідальністю «Коростень-Агроінвест» в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_5 , про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року є передчасним, оскільки будь-яких зволікань слідчими органу досудового розслідування стороною захисту не доведено, відтак клопотання є не обґрунтованим та задоволенню не підлягає

Керуючись ст.ст. 22, 113, 114, 369-372, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволені клопотання Фермерського господарства «Кавецького», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ЗОРЯ», Ттовариства з обмеженою відповідальністю «Великохайчанське», Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Бондарівське», Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісся-Сільгосп-Агро», Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Стандарт», Товариства з обмеженою відповідальністю «Коростень-Агроінвест» в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_5 , про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали о 13 год. 00 хв. 21.11.2022 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.11.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108491606
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні № 42021000000001826 від 02.09.2021 року

Судовий реєстр по справі —757/27954/22-к

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.11.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні