Рішення
від 17.01.2023 по справі 134/1387/22
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Крижопільський районний суд Вінницької області

2-о/134/4/2023

Справа № 134/1387/22

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17 січня 2023 року Крижопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого-судді: Зарічанського В.Г.

присяжних: Каухової В.В.

Вакарчук І.В.

з участю секретаря: Балух О.В.

заявника: ОСОБА_1

представника заінтересованої особи: Петрунь Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Крижопіль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Городківської сільської ради, Тульчинського району, Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Своєю заявою до суду ОСОБА_1 просив винести рішення, яким визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку, призначивши ОСОБА_1 його опікуном.

В обґрунтування своїх вимог посилався на те, що його брат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом ІІ групи з дитинства внаслідок психічного захворювання і потребує постійного стороннього догляду та згідно довідки МСЕК серія ААБ№ 372713від 30.10.2019,інвалідність встановленона безтерміновийстрок.

Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За таких обставин ОСОБА_2 необхідно визнати недієздатним.

Заявник в судовому засіданні підтримав дану заяву та просив її задовольнити. Вказав, що його брат проживає з їхньою матір`ю ОСОБА_3 , однак вона не може здійснювати за братом догляд, оскільки у його брата трапляються часті психічні напади і фізично сама не може його стримати через свій стан здоров`я, оскільки сама також хворіє.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні не заперечувала проти того, щоб заявника ОСОБА_1 було призначено опікуном ОСОБА_2 .

Заслухавши пояснення, заявника, представника заінтересованої особи, перевіривши матеріали справи, суд вважає заяву підлягаючу задоволенню зі слідуючих підстав.

Відповідно до статті 60 Цивільного кодексу України у випадку визнання особи недієздатною, опіку над ним встановлює суд і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (стаття 300 ЦПК України).

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України). Щодо повнолітніх фізичних осіб опіка і піклування встановлюються для захисту особистих немайнових і майнових прав повнолітніх осіб, що за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки, а також для піклування про створення їм необхідних побутових умов, здійснення за ними догляду, забезпечення їх виховання, навчання та розвитку, а у необхідних випадках і лікування (ст.ст. 67, 69 ЦК України).

Із пояснень заявника та представника заінтересованої особи, медичної довідки, висновків МСЕК вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді параноїдної шизофренії (F20). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного нагляду, догляду.

Вказані обставини також підтверджуються висновком судово-психіатричної експертизи № 347 від 10.11.2022.

Таким чином, з урахуванням зібраних та досліджених у справі доказів, суд вважає що подання є обґрунтованим та підлягає задоволенню. Кандидат в опікуни є близьким родичем недієздатної особи, обмежень, встановлених законом, до його призначення в опікуни в судовому засіданні не встановлено. Призначення заявника опікуном над недієздатною особою буде відповідати інтересам останнього.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 39, 58, 60, 64 ЦК України, ст.ст. 259, 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Городківської сільської ради, Тульчинського району, Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого АДРЕСА_1 недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку, як над недієздатною фізичною особою, призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення суду в частині визнання ОСОБА_2 недієздатним становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостоюстатті 300 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Вінницького апеляційного суду Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Найменування сторін: Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 . Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Городківської сільської ради. ЄДРПОУ 04328789, місце знаходження с. Городківка, вул. Благовіщенська, 51 Тульчинського району, Вінницької області.

Суддя: Віталій ЗАРІЧАНСЬКИЙ

Присяжні: Вікторія КАУХОВА Інна Вакарчук

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108501526
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —134/1387/22

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні