Рішення
від 20.01.2023 по справі 487/409/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/409/23

Провадження № 2-о/487/51/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.2023 року місто Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі головуючого судді Темнікової А.О., секретаря судового засідання Демиденко Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Миколаєва заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території,-

ВСТАНОВИВ:

19.01.2023 року заявник ОСОБА_1 звернулась до Заводського районного суду м. Миколаєва з заявою, в якій просила суд встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Херсоні, та який помер в селі Дар`ївка, Херсонської області..

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 , під час окупації рф міста Херсон та Херсонської області, у віці 45 років помер чоловік заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Він потрапив під артилерійський обстріл у селі Дар`ївка Херсонської області. Факт смерті ОСОБА_2 підтверджується наявним у заявниці свідоцтвом про смерть №946 від 08.10.2022 року, яке видане «Государственным бюджетным учреждением здравоохранения Херсонской области Бюро судебно-медицинской экспертизы трупов», тобто незаконним органом. Причиною смерті вказане «Размозжение головы и грудной клетки. Минно взрывная травма».

ОСОБА_1 вказала, що вона не може отримати свідоцтво про смерть її чоловіка у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Таким чином, рішення суду про встановлення факту смерті ОСОБА_2 є єдиною підставою для державної реєстрації смерті чоловіка заявниці на підставі медичних документів, оформлених медичними закладами на території, яка не була підконтрольна українській владі на час їх оформлення.

Встановлення факту, що має юридичне значення, необхідне ОСОБА_1 для державної реєстрації смерті померлої особи, проведеної державним органом України, з метою реалізації заявницею її прав щодо оформлення пенсії у зв`язку з втратою годувальника, інших виплат передбачених чинним законодавством України та прийняття спадщини.

Ухвалою Заводського районного суду міста Миколаєва від 19.01.2023 р. відкрито провадження у справі та повідомлено заінтересовану особу про можливість надання до суду письмових заперечень проти заявлених вимог.

В судове засідання заявниця не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, вимоги заяви підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи в суд не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що дана заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 , виданим відділом реєстрації актів громадянського стану Суворовського районного управління юстиції м. Херсона 05.10.2002 року.

Згідно лікарського свідоцтва про смерть №946 від 08.10.2022 року, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Дар`вка Херсонської області, причина смерті «Размозжение головы и грудной клетки. Минно взрывная травма».

З 24.02.2022 р. у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в Україні введено режим воєнного стану (Указ Президента України №64/2022 від 24.02.2022). В подальшому воєнний стан продовжено Указами Президента України №133/2022, №259/2022, №341/2022. Воєнний стан на даний час триває.

Згідно з ч. ч. 3, 4 ст. 49 ЦК України, державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Частиною першою статті 317 ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім`ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Форма та порядок видачі документа про смерть, на підставі яких здійснюється державна реєстрація смерті, встановлена Наказом Міністерства охорони здоров`я України «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті» від 08.08.2006 року №545.

Відповідно до положень наказу, підставами для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; б) фельдшерська довідка про смерть, форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням не судових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті (п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Пунктом 13 постанови №5 Пленуму Верховного Суду від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. При цьому слід мати на увазі, що встановлення з зазначених підстав факту смерті відрізняється від встановлення факту реєстрації смерті (яке полягає у з`ясуванні, насамперед, обставин не самої події смерті, а її реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану) та від оголошення особи померлою.

Враховуючи факт неможливості реєстрації смерті ОСОБА_2 у встановленому законом порядку і усунення цього порушення іншим шляхом, ніж судовим, не вбачається можливим, а також, оскільки заявниця не може зареєструвати смерть свого чоловіка для проведення державної реєстрації смерті та отримання свідоцтва згідно чинного законодавства України, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви про встановлення факту смерті у судовому порядку, що також за правилами ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» є підставою для державної реєстрації смерті органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Керуючись ст.ст. 259, 265, 293, 294, 315, 317 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса) про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця міста Херсон, Україна, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Дар'ївка Херсонського району Херсонської області.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах, в тому числі встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Одеса), код ЄДРПОУ: 26118259, адреса: місто Миколаїв, провулок Кур`єрський, буд. 7.

Суддя А.О. Темнікова

Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108504493
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті на тимчасово окупованій території

Судовий реєстр по справі —487/409/23

Рішення від 20.01.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні