Ухвала
від 20.01.2023 по справі 344/1027/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/1027/23

Провадження № 1-кс/344/450/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 12022090000000231 від 27.07.2022,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що встановлено, що невідома особа на території Івано-Франківської області під час дії воєнного стану здійснює продаж товарів безоплатної допомоги з метою отримання прибутку у значному розмірі.

27.07.2022 за вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12022090000000231 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Окрім цього, встановлено, що 08.11.2022 року до СУ ГУНП в Івано-Франківській області надійшли матеріали із УСР в Івано-Франківській області ДСР НП України в яких міститься інформація про те, що на території Івано-Франківської області, група осіб організовує незаконне переправлення осіб через державний кордон України з корисливих мотивів.

09.11.2022за вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12022090000000384 від за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

09.11.2022 матеріали кримінальних проваджень об`єднано в одне кримінальне провадження за № 12022090000000231 від 27.07.2022 року за ч. 3 ст.201-2, ч. 3 ст. 332 КК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що група осіб, з метою особистого збагачення, всупереч «Правил перетинання державного кордону громадянами України» затверджених постановою Кабінету міністрів України від 27.01.1995 року. № 57, Указам Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», та №65/2022 «Про загальну мобілізацію», Законам України «Про правовий режим воєнного стану», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», організував схему незаконного переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України під час правового режиму воєнного стану.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що група осіб, за матеріальну винагороду в сумі від 2500-3000 доларів США організувала незаконне переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України.

Встановлено, що отримавши «замовлення» та оплату, службові особи ТзОВ «Захід Сап Трейд» м. Луцьк, вул. Шопена, 22, що має ліцензію на міжнародні перевезення пасажирів, та мають доступ до електронної-інформаційної системи «Шлях», вносять не достовірні дані, щодо військовозобов`язаних осіб, про те, що такі особи, нібито являються водіями (працівниками) даного підприємства, та займаються доставкою гуманітарною допомоги з країн Європейського Союзу, а також здійснюють закупівлю товарів (запчастин) для ремонту автомобільної техніки, яка використовується Збройними Силами України в ході проведення військових дій.

Внаслідок таких дій військово зобов`язана особа отримує дозвіл на безперешкодний перетин Державного кордону України.

Встановлено, що до вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується рапортом старшого оперуповноваженого в ОВС 2-го відділу УСР в Івано-Франківській області, та матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Зокрема встановлено, що ОСОБА_5 протягом тривалого часу відвідує та перебуває на території, Товариства з обмеженою відповідальністю під найменуванням - ТзОВ «Укрспецоборонконтракт», код ЄДРПОУ: 33860291, керівником якого являється ОСОБА_6 . Основним видом діяльності вказаного суб`єкта господарювання являється оптова торгівля деталями та приладдям до автотранспортних засобів.

Окрім того, отримано інформацію, що ОСОБА_6 та ОСОБА_5 перебувають у дружніх відносинах, а тому останньому дозволено використовувати одне із адміністративних приміщень будівлі суб`єкта господарювання для особистих потреб.

Враховуючи викладене, у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку адміністративних приміщеньТовариства з обмеженою відповідальністю «УКРСПЕЦОБОРОНКОНТРАКТ», керівник якого ОСОБА_6 та засновник та кінцевий бенефіціар ОСОБА_7 що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення чорнових записів, документів на транспортні засоби, митних декларацій, трудових договорів, статутних документів ТОВ «ЗАХІД САП ТРЕЙД», статутних документів ТОВ «СПРИНТ ТРАНС», ліцензії на право здійснення міжнародних перевезень, інші документи, що підтверджують господарську діяльність з міжнародних перевезень, бухгалтерської документації, носіїв інформації, ПЕОМ, ноутбуків, персональних комп`ютерів, мобільних телефонів, планшетних пристроїв, інших речей, цінностей, , банківських карток, та грошових коштів, які працівники ТОВ «Захід Сап Трейд» та ТОВ «СПРИНТ ТРАНС» здобули злочинним шляхом та можуть використовувати у своїй протиправній діяльності.

Слідчим зазначається, що оскільки ОСОБА_5 використовує одне із приміщень для особистих потреб на цей час іншим способом здобути необхідні відомості ніж отримання обшуку житла та іншого володіння особи шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна, виробнича база у с. Хриплин, вул. Тисменицька 1 перебуває у кредитному договорі божником якого являєтсья ТзОВ «УКРСПЕЦОБОРОНКОНТРАКТ», код ЄДРПОУ:33860291.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В той же час слідчим не конкретизоване приміщення об"єкта нерухомості, де планується провести обшцк, та як до клопотання, так і в судовому засіданні не долучено належних доказів та достатньо підстав вважати, що відшукувані речі та документи знаходяться в підсобних, не житлових приміщеннях, адміністративно виробничих приміщеннях виробничої бази ТзОВ «УКРСПЕЦОБОРОНКОНТРАКТ», що розташовані за адресою: с.Хриплин Івано-франківської міської ради, вул. Тисменицька 1, слідчий лише припускає ймовірність цього, про що зазначає у поданому клопотанні.

У ст. 234 КПК України законодавцем чітко визначено обов`язок слідчого довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи саме знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а не про ймовірну можливість цього. Не доведеність цих обставин є підставою для відмови в задоволенні клопотання.

Так, відповідно до ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відтак, враховуючи вищенаведене, вважаю, що підстав для задоволення даного клопотання немає.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу108506303
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 12022090000000231 від 27.07.2022

Судовий реєстр по справі —344/1027/23

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні