Рішення
від 19.01.2023 по справі 904/3656/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.01.2023р. Справа № 904/3656/22

За позовом: Фізичної особи - підприємця Риженкової Лілії Іванівни, смт. Обухівка

До: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ваша Лікарня», м. Дніпро

Про: стягнення 316 951,19грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

ФОП Риженкова Л.І. (позивач) звернула з позовом до ТОВ «Ваша Лікарня» (відповідач) про стягнення 316 951,19 заборгованості, що виникла внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди № 05/05-20 від 20.05.20 р. (укладеним між сторонами).

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 14.11.22р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників, відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України.

ТОВ «Ваша Лікарня» (відповідач) своїм правом на подання до суду відзиву на позов не скористався, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі був повідомлений належним чином, що підтверджується наявним в матеріалах справи повідомлення про направлення на адресу відповідача за допомогою мессенджера Viber копії ухвали суду про відкриття провадження в справі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як зазначає позивач, 29.05.17р. між ФОП Риженковою Л.І. (орендодавець) та ТОВ «Ваша Лікарня» (орендар) укладено договір оренди №29/05-17; відповідно до п.1.1. якого орендодавець зобов`язується передати, а орендар зобов`язується прийняти на умовах і в порядку, визначених цим договором в строкове платне користування частину нежитлового приміщення №1 площею 265 квадратних метрів, яке розташоване на першому поверсі житлового будинку літ.А-14 за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 100. Разом з об`єктом оренди орендарю в строкове платне користування передається обладнання, розташоване в об`єкті оренди, перелік якого зазначається сторонами в акті прийому-передачі. Об`єкт оренди за цим договором орендується орендарем для здійснення господарської діяльності, а саме: загальна медична практика (п.1.2.) Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Об`єкт оренди передається

орендодавцем орендарю строком до «01» травня 2020 року. У випадку подальшого здавання об`єкту в оренду орендодавцем, орендар має переважне право на укладення договору оренди на умовах, запропонованих орендодавцем. Строк оренди встановлюється з дати підписання акту прийому-передачі об`єкта оренди орендодавцем орендарю і припиняється датою підписання акту прийому-передачі об`єкта оренди від орендаря орендодавцю. (п.3.1.)

Після закінчення дії договору оренди №29/05-17 від 29.05.17р. відповідач повернув позивачу приміщення та обладнання, що підтверджується актом приймання-передачі об`єкта оренди та обладнання з оренди від 04.05.20р. Згідно зі змістом вказаного акту приймання передачі, сторони зазначили, що претензій одна до одної в рамках цього договору оренди №29/05-17 від 19.05.17р. сторони не мають.

Таким чином, відповідач фактично був орендарем приміщення починаючи з 29.05.17р. по 04.05.20р. за договором оренди №29/05-17 від 19.05.17р. Враховуючи умови п.3.5. договору (переважне право орендаря перед третіми особами) та те, що строк оренди за договором закінчився, сторони дійшли згоди щодо укладання договору оренди на новий термін.

05.05.20р. між ФОП Риженковою Л.І. (орендодавець) та ТОВ «Ваша Лікарня» (орендар) укладено договір оренди №05/05-20, відповідно до п. 1.1 якого орендодавець зобов`язується передати, а орендар зобов`язується прийняти на умовах і в порядку, визначених цим договором в строкове платне користування частину нежитлового приміщення №1 площею 265 квадратних метрів, яке розташоване на першому поверсі житлового будинку літ.А-14 за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, будинок 100. Разом з об`єктом оренди орендарю в строкове платне користування передається обладнання, розташоване в об`єкті оренди, перелік якого зазначається сторонами в акті прийому-передачі. Об`єкт оренди за цим договором орендується орендарем для здійснення господарської діяльності, а саме: загальна медична практика (п.1.2.). Приймання-передача об`єкта оренди здійснюється за актом прийому-передачі.(п.2.1.1.). Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Об`єкт оренди передається

орендодавцем орендарю строком до «30» квітня 2023 року. У випадку подальшого здавання об`єкту в оренду орендодавцем, орендар має переважне право на укладення договору оренди на умовах, запропонованих орендодавцем. Строк оренди встановлюється з дати підписання акту прийому-передачі об`єкта оренди орендодавцем орендарю і припиняється датою підписання акту прийому-передачі об`єкта оренди від орендаря орендодавцю.(п.3.1.). Будь яка сторона має право в односторонньому порядку розірвати цей договір, письмово повідомивши про це іншу сторону не пізніш ніж за днів до дати розірвання договору. У цьому випадку договір оренди вважається розірваним через 30 днів з дати одержання стороною письмового повідомлення від іншої сторони про розірвання цього договору (п.3.3).

Розмір орендної плати за цим договором складає 30 000,00грн. в місяць. Орендодавець має переглядати розмір орендної плати за цим договором виключно за погодженням з

орендарем. (п.4.1.) Сума орендної плати включає плату за користування земельною ділянкою, на якій розташований об`єкт оренди , та плату за користування обладнанням, переданими разом з приміщенням. До орендної плати не входить вартість комунальних та інших платежів, пов`язаних з користуванням об`єктом оренди. (п.4.2.).Окрім орендної плати орендар зобов`язаний оплачувати (компенсувати) орендодавцю вартість усіх послуг, пов`язаних із користуванням об`єктом оренди, втому числі: вартість комунальних послуг, до складу яких входить вартість холодного і гарячого водопостачання, теплопостачання, каналізації, вивозу сміття; вартість експлуатаційних витрат на утримання будівель та прилеглої території (в тому числі послуги аварійних служб, прибирання місць загального користування, підтримання належного санітарного стану прилеглої до будівлі території згідно рахункам експлуатаційної організації); вартість використаної орендарем тепло - та електроенергії, газу (за наявності). Вартість комунальних послуг оплачується орендарем згідно показників лічильників або за нормами споживання в залежності від умов договорів між постачальником послуг та орендодавцем. Оплата (компенсація) комунальних та інших витрат, пов`язаних з користуванням об`єктом оренди, нараховується та сплачується орендарем з дати підписання сторонами акту прийому-передачі об`єкта оренди орендарю і припиняється для підписання акту приймання-передачі об`єкта оренди орендодавцю. Компенсація орендодавцю вартості комунальних послуг та інших послуг, пов`язаних з користуванням об`єктом оренди, здійснюється орендарем щомісячно та не пізніше 20 числа наступного місяця за звітний місяць.(п.4.4.) Оплата за телефонні та інтернет послуги проводиться орендарем самостійно при наявності укладених прямих договорів з організаціями, що надають послуги зв`язку. (п.4.5). Орендна плата підлягає нараховуванню з дати підписання сторонами акту прийому-передачі об`єкта оренди орендарю і припиняється і припиняється у разі настання одного з випадків: з дня підписання акту прийому-передачі об`єкта оренди орендодавцю; з моменту дострокового розірвання договору відповідно до умов п.3.3. цього договору; з моменту дострокового розірвання цього договору за взаємною згодою сторін; в інших випадках, передбачених цим договором та/або законодавством. (п.4.6.). Орендна плата перераховується орендарем на рахунок орендодавця щомісячно авансом не пізніше 20 числа поточного місяця. (п.4.7.).

На виконання умов договору оренди №05/05-20 від 05.05.20р. позивач передав відповідачу приміщення, що підтверджується актом приймання-передачі об`єкта оренди та обладнання в оренду від 05.05.20р.

Враховуючи умови п.3.3 договору, у зв`язку з систематичним порушенням відповідачем умов договору оренди №05/05-20 від 05.05.20р. в частині оплати орендних та комунальних платежів , позивачем вручено відповідачу лист-повідомлення від 19.04.21р. про розірвання договору оренди, в якому зазначено, що вказаний договір вважається розірваним з 26.05.21р. Лист отримано представником відповідача, що підтверджується підписом про його отримання. (а.с.36).

За твердженням позивача, відповідачем належним чином не виконувались зобов`язання щодо оплати оренди та комунальних платежів. Так, відповідачем перераховано в рахунок орендних платежів за договором оренди №05/05-20 від 05.05.20р. загальну суму 165 057,46грн. Станом на 20.10.22р. заборгованість з орендної плати та комунальних платежів за період з травня 2020р. по квітень 2021 р. склала 228 412,20грн.

Відповідачем обставин щодо існування заборгованості в заявленому розмірі не спростував, доказів її погашення суду не надав.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина перша статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошових зобов`язань на вимогу кредитора, зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 відсотка річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі наведеної норми матеріального закону, позивач розрахував та просить суд стягнути з відповідача за період з 30.05.20р. по 21.10.22р. 3% річних у розмірі 13 907,29 грн. та інфляційних втрат за період з червня 20р. по вересень 22р. у розмірі 74 631,70грн.

Судом здійснено перевірку наданих розрахунків 3% річних та інфляційних втрат та встановлено, що позивачем не правильно визначено початок періоду прострочення заборгованості з орендної плати та комунальних платежів, оскільки ним не враховано визначені договором умови оплати вказаних платежів, а саме: п.4.7 (щомісячно авансом не пізніше 20 числа поточного місяця) та п.4.4 (щомісячно та не пізніше 20 числа наступного місяця за звітний місяць).

Враховуючи вищевказані умов договору, судом здійснено перерахунок 3% річних за період з 31.05.20р. по 21.10.22р. та інфляційних втрат за період з 01.06.20р. по 30.09.22р. і встановлено, що 3% річних складають 13 959,20грн. та інфляційні втрати складають 72 614,06грн.

Враховуючи те, що суд обмежений в праві виходу за межі заявлених позовних вимог (ч.2 ст.237 Господарського процесуального кодексу України), вимоги в частині стягнення відсотків річних підлягають задоволенню в заявленому розмірі 13 907,29 грн.

З урахуванням встановлених обставин, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню в частині стягнення з відповідача основної заборгованості - у розмірі 228 412,20грн., 3% річних - у розмірі 13 907,29грн., інфляційних втрат - у розмірі 72 614,06грн., в решті позову слід відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 73-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 247, 252 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Ваша Лікарня» (49055, м. Дніпро, вул. Фабрично-Заводська, буд.18, кв.9, код ЄДРПОУ 41347590) на користь позивача: Фізичної особи підприємця Риженкової Лілії Іванівна ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ): 228 412,20грн. заборгованості; 13 907,29 грн. 3 % річних; 72 614,06грн. інфляційних втрат та 4 724,01 грн. - витрат зі сплати судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України рішення складено та підписано без його проголошення 19.01.23р.

Відповідно до вимог ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно до вимог ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Відповідно до вимог ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108514162
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 316 951,19грн

Судовий реєстр по справі —904/3656/22

Судовий наказ від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 19.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні