Ухвала
від 20.01.2023 по справі 910/12786/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"20" січня 2023 р. Справа № 910/12786/22

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А. перевіривши матеріали позовної заяви керівника релігійної організації Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви Хомишака Андрія Володимировича

до Приватного підприємства "Редакція районної газети "Вісник Сквирщини"

про визнання недостовірною інформації та зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява керівника релігійної організації Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви Хомишака Андрія Володимировича до Приватного підприємства "Редакція районної газети "Вісник Сквирщини" про:

- визнання недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, інформації, відображеної у випуску №28 (11107) від 05.08.2022, очолюваної відповідачем газети «Вісник Сквирщини» ЄДРПОУ: 02473330 в частині, що стосується Свято-Успенської парафії м. Сквира, повна назва Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви - ЄДРПОУ: 22209077;

- зобов`язання ПП "Редакція газети "Вісник Сквирщини" ЄДРПОУ: 02473330, Місцезнаходження: 09001, Київська обл., Сквирський р-н, місто Сквира, ВУЛИЦЯ БОГАЧЕВСЬКОГО, будинок 28, після набрання законної сили рішення суду по даному позову, опублікувати таке рішення суду у найближчому випуску вказаної ПП "Редакція газети "Вісник Сквирщини" ЄДРПОУ: 02473330, Місцезнаходження: 09001, Київська обл., Сквирський р-н, місто Сквира, ВУЛИЦЯ БОГАЧЕВСЬКОГО, будинок 28 (тобто спростувати у спосіб, в який недостовірну інформацію було розповсюджено).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.11.2022 у справі №910/12786/22 передано позовну заяву Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української православної церкви до Приватного підприємства "Редакція районної газети "Вісник Сквирщини" про визнання недостовірною інформації та зобов`язання вчинити певні дії з додатками за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду Київської області.

Дослідивши матеріали вказаної вище позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для її повернення, зважаючи на таке.

Відповідно до приписів частин 2, 5 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Приписами частин 1, 3 ст. 45 ГПК України унормовано, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Згідно частин 2, 3 ст. 4, частин 1, 3 ст. 56 Господарського процесуального кодексу юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Так, під процесуальною правоздатністю розуміється здатність суб`єкта мати відповідні процесуальні права та нести обов`язки, а дієздатністю є здатність особи своїми діями реалізувати процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, які були покладені на неї законом або господарським судом.

Як слідує із поданої позовної заяви, остання підписана керівником РО Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви Хомишаком А.В.

Суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення такої організації врегульовано Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», згідно ст. 13 якого визначено, що релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації.

Частиною 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: 1) найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); 2) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (далі - ідентифікаційний код); 3) організаційно-правова форма; 3.1) вид релігійної організації; 3.2) віросповідна приналежність релігійної організації.

Згідно ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Так, згідно наявних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей за ідентифікаційним кодом 22209077 зареєстровано юридичну особу - Свято-Успенська парафія Української Православної Церкви.

Водночас у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні відомості щодо актуальних реєстраційних даних щодо юридичної особи з назвою Релігійна організація Свято-Успенська парафія, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви.

Тобто, такої юридичної особи, як Релігійна організація Свято-Успенська парафія, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви, від імені якої подано та підписано керівником Хомишаком А.В. позовну заяву, не зареєстровано.

З огляду зазначеного вище, суд дійшов висновку, що позовну заяву подано від імені особи, яка не має процесуальної дієздатності та обсяг правосуб`єктності якої неможливо встановити через відсутність будь-яких актуальних та достовірних реєстраційних відомостей щодо вказаної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 26.03.2020 у справі №910/15213/19.

Згідно приписів ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо, зокрема, заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Ураховуючи, що позовну заяву подано від імені особи, яка не має процесуальної дієздатності, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви керівника релігійної організації Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви Хомишака Андрія Володимировича до Приватного підприємства "Редакція районної газети "Вісник Сквирщини" про визнання недостовірною інформації та зобов`язання вчинити певні дії.

Керуючись ст. ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Позовну заяву керівника релігійної організації Свято-Успенської парафії, Білоцерківської єпархії Української Православної Церкви Хомишака Андрія Володимировича до Приватного підприємства "Редакція районної газети "Вісник Сквирщини" про визнання недостовірною інформації та зобов`язання вчинити певні дії та додані до неї документи повернути.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею у відповідності до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена у апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з моменту її складення у відповідності до ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.А. Ярема

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108515240
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо захисту ділової репутації

Судовий реєстр по справі —910/12786/22

Ухвала від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 28.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні