Ухвала
від 17.01.2023 по справі 922/1063/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"17" січня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/1063/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання П`ятак А.С.

розглянувши клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх. № 1007 від 16.01.2023) у справі

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Імекс-Про", м. Харків

до товариства з обмеженою відповідальністю "Пром-Хім", м. Харків

про визнання банкрутом

учасники у справі про банкрутство не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02.08.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Пром-Хім", визнано вимоги ініціюючого кредитора - ТОВ "Імекс-Про" до боржника у розмірі 192586530,08 грн та 24810,00 грн - витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном ТОВ "Пром-Хім", розпорядником майна ТОВ "Пром-Хім" призначено арбітражну керуючу Бідну О.І., призначено попереднє засідання суду.

05.08.2022 здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство № 69092.

Ухвалою суду від 14.12.2022 у попередньому засіданні суду визначено визнані судом вимоги кредиторів, які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Пром-Хім", призначено підсумкове засідання суду на 17.01.2023.

16.01.2023 до суду від арбітражної керуючої Бідної О.І. надійшло клопотання (вх. № 1007) про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна, в якій заявниця просить суд затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 99300,00 грн; здійснити оплату винагороди арбітражній керуючій Бідній О.І. за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Пром-Хім" у розмірі 58500,00 грн з депозитного рахунку господарського суду Харківської області за рахунок коштів, авансованих ініціюючим кредитором - ТОВ "Імекс-Про" згідно з платіжним дорученням.

Також 16.01.2023 до суду від арбітражної керуючої Бідної О.І. надійшов звіт про нарахування та виплату грошової винагороди за період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 99300,00 грн.

Розпорядник майна - арбітражна керуюча Бідна О.І., присутня в судовому засіданні в режимі відеоконференції, підтримала клопотання про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна.

Представники ініціюючого кредитора та боржника в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

У судовому засіданні 17.01.2023 оголошено перерву на 17.01.2023 о 16:00.

Після перерви учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явилися.

Розглянувши клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх.№1007 від 16.01.2023), суд зазначає наступне.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Згідно з абз. 1 ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02.08.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Пром-Хім", визнано вимоги ініціюючого кредитора - ТОВ "Імекс-Про" до боржника у розмірі 192586530,08 грн та 24810,00 грн - витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном ТОВ "Пром-Хім", розпорядником майна ТОВ "Пром-Хім" призначено арбітражну керуючу Бідну О.І., якій встановлено основну грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів, авансованих ТОВ "Імекс-Про"; призначено попереднє засідання суду.

Судом встановлено, що на депозитний рахунок господарського суду Харківської області по даній справі ініціюючим кредитором - ТОВ "Імекс-Про" сплачено авансування грошової винагороди арбітражному керуючому в розмірі 58500,00 грн згідно з платіжним дорученням № 561 від 15.07.2022.

16.01.2023 до суду від арбітражної керуючої Бідної О.І. надійшло клопотання (вх. № 1007) про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна, в якій заявниця просить суд затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 99300,00 грн; здійснити оплату винагороди арбітражній керуючій Бідній О.І. за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Пром-Хім" у розмірі 58500,00 грн з депозитного рахунку господарського суду Харківської області за рахунок коштів, авансованих ініціюючим кредитором - ТОВ "Імекс-Про" згідно з платіжним дорученням.

Також 16.01.2023 до суду від арбітражної керуючої Бідної О.І. надійшов звіт про нарахування та виплату грошової винагороди за період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 99300,00 грн.

Частиною 6 статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

10.01.2023 на засіданні комітету кредиторів ТОВ "Пром-Хім", оформленому протоколом, прийнято рішення, зокрема, про схвалення звіту арбітражної керуючої Бідної О.І. про нарахування та виплату грошової винагороди у процедурі розпорядження майном.

Суд звертає увагу на те, що повноваження арбітражного керуючого тривають безперервно, він постійно виконує свої обов`язки та несе відповідальність за результат своїх дій, і в силу приписів норм законодавства, зокрема, Кодексу України з процедур банкрутства, його труд має бути оплачений за весь період виконання повноважень.

Верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність (пункт 4.1. Рішення Конституційного Суду України від 02.11.2004 № 15-рп/2004).

Добросовісність (пункт 6 статті 3 ЦК України) - це певний стандарт поведінки, що характеризується чесністю, відкритістю і повагою інтересів іншої сторони договору або відповідного правовідношення.

При цьому "добросовісність" має трактуватися як категорія моральна, що відображає врахування особою інтересів інших учасників господарських правовідносин, публічного інтересу тощо, а "розсудливість" - як категорія інтелектуальна, що припускає адекватність оцінки особою цінності певного цивільного права, доцільності своїх дій, наслідки здійснення або нездійснення цивільного права. Тобто, під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 ГПК України суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Таким чином, суд зазначає, що при визначенні розміру оплати послуг арбітражного керуючого під час виконання ним своїх повноважень у справі про банкрутство, господарський суд має досліджувати не тільки період виконання арбітражним керуючим своїх обов`язків, а й те, які фактичні заходи учинялися протягом процедури, та чи дійсно такі дії арбітражного керуючого потребують на їх вчинення саме стільки часу, оскільки оплаті підлягає виключно фактично виконана робота (її обсяг), а не період часу, протягом якого тривала процедура.

Суд зазначає, що у справі про банкрутство суд може самостійно приймати рішення стосовно виду та інтенсивності судового нагляду у відносинах неплатоспроможності та банкрутства, з урахуванням процедури провадження, особи боржника та арбітражного керуючого, а також інших обставин справи.

Перевіривши відповідні розрахунки арбітражної керуючої Бідної О.І. щодо нарахування грошової винагороди за період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 99300,00 грн, суд вважає їх обґрунтованими лише частково, оскільки, нарахування розпорядником майна основної грошової винагороди на загальну суму 99300,00 грн, на думку суду, не відповідає принципам розумності, сумлінності та фактично виконаним діям у даній справі.

Судовий розсуд - це передбачене законодавством право суду, яке реалізується за правилами, передбаченими Кодексом України з процедур банкрутства, ГПК України та іншими нормативно-правовими актами, що надає йому можливість під час прийняття судового рішення (вчинення процесуальної дії) обрати з декількох варіантів рішення (дії), встановлених законом, чи визначених на його основі судом (повністю або частково за змістом та/чи обсягом), найбільш оптимальний в правових і фактичних умовах розгляду та вирішення конкретної справи, з метою забезпечення верховенства права, справедливості та ефективного поновлення порушених прав та інтересів учасників судового процесу.

При цьому, судова дискреція (судовий розсуд) повинна реалізовуватися судом з урахуванням принципів диспозитивності та пропорційності в господарському судочинстві та рівності всіх учасників судового процесу перед законом та судом.

З матеріалів справи вбачається, що з моменту призначення арбітражної керуючої Бідної О.І. розпорядником майна у даній справі в період, зазначений у її клопотанні, а саме з 02.08.2022 по 02.01.2023 нею вчинено наступні дії:

- з 02.08.2022 по 31.08.2022 - на адресу боржника направлено повідомлення про: необхідність надання документів для здійснення аналізу фінансової, господарської, інвестиційної діяльності щодо наявності ознак дій з фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства та дій з приховування банкрутства боржника; про необхідність надання документів; про необхідність надання документів, пов`язаних з господарською діяльністю боржника за три роки, що передували порушенню справи про банкрутство; про необхідність забезпечення проведення інвентаризації майна боржника; про введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, у відповідь на які розпорядником майна отримано повідомлення ТОВ "Пром-Хім";

- вересень 2022 року - подано до суду звіт про результати розгляду вимог кредиторів та реєстр вимог кредиторів ТОВ "Пром-Хім" станом на 07.09.2022, клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції та клопотання про відкладення попереднього засідання суду;

- жовтень 2022 року - докази вчинених дій арбітражною керуючою у матеріалах справи відсутні;

- листопад 2022 року - подано до суду клопотання про відкладення попереднього засідання суду;

- грудень 2022 року - подано до суду заяву про участь у справі в режимі відеоконференції, клопотання про долучення до матеріалів справи фінансової звітності ТОВ "Пром-Хім" за грудень 2022 року, клопотання про долучення до матеріалів справи реєстру вимог кредиторів ТОВ "Пром-Хім" станом на 27.12.2022; складено акт про відсутність підприємства за місцем реєстрації; направлено кредитору повідомлення про проведення зборів кредиторів і комітету кредиторів. Також на адресу боржника надіслано повідомлення про: необхідність надання документів для здійснення аналізу фінансової, господарської, інвестиційної діяльності та щодо наявності ознак дій з фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства та дій з приховування банкрутства боржника; необхідність надання документів; необхідність надання документів, пов`язаних з господарською діяльністю боржника за три роки, що передували порушенню справи про банкрутство; необхідність забезпечення проведення інвентаризації боржника; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів. Крім того, розпорядником майна надіслано запит на адресу ПП "Фортуна-Лімітед" (власнику приміщення, за адресою якого зареєстровано ТОВ "Пром-Хім") з проханням надати інформацію, чи знаходиться ТОВ "Пром-Хім" у орендованому приміщенні, у відповідь на яке отримано лист ПП "Фортуна-Лімітед" про те, що ТОВ "Пром-Хім" станом на 28.12.2022 не знаходиться за вказаною адресою;

- з 01.01.2023 по 02.01.2023 - докази вчинених дій арбітражною керуючою у матеріалах справи відсутні.

Дослідивши дії, вчинені арбітражною керуючою Бідною О.І. під час виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Пром-Хім", за період, вказаний заявницею, суд зазначає, що подання до суду клопотань про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, про відкладення розгляду справи та подання поточного звіту за своїм змістом є організаційними діями, а не дієвими заходами в процедурі розпорядження майном боржника - ТОВ "Пром-Хім", направленими на нагляд та контроль за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Таким чином, суд, враховуючи принцип розумності та судової дискреції, вважає, що робота арбітражної керуючої Бідної О.І. у період з 02.08.2022 по 02.01.2023 підлягає оплаті в розмірі суми, авансованої ініціюючим кредитором, яка складає 58500,00 грн.

З огляду на вищезазначене, суд вважає за необхідне клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх. № 1007 від 16.01.2023) задовольнити частково; затвердити звіт арбітражної керуючої Бідної О.І. про нарахування та виплату грошової винагороди у справі про банкрутство ТОВ "Пром-Хім" за виконання повноважень розпорядника майна в період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 58500,00 грн, здійснити виплату основної грошової винагороди арбітражній Бідній О.І. за виконання повноважень розпорядника майна у справі № 922/1063/22 про банкрутство ТОВ "Пром-Хім" у період з 02.08.2022 по 02.01.2023 в розмірі 58500,00 грн з депозитного рахунку господарського суду Харківської області за рахунок коштів, авансованих кредитором - ТОВ "Імекс-Про" згідно з платіжним дорученням від 15.07.2022; в решті клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх. № 1007 від 16.01.2023) відмовити.

Керуючись ст. ст. 30, 49 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити частково клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх. № 1007 від 16.01.2023).

Затвердити звіт арбітражної керуючої Бідної О.І. про нарахування та виплату грошової винагороди у справі про банкрутство ТОВ "Пром-Хім" за виконання повноважень розпорядника майна в період з 02.08.2022 по 02.01.2023 у розмірі 58500,00 грн.

Здійснити виплату основної грошової винагороди арбітражній Бідній Оксані Іванівні (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 126/1, РНОКПП НОМЕР_1 , свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 938 від 26.04.2013) за виконання повноважень розпорядника майна у справі № 922/1063/22 про банкрутство ТОВ "Пром-Хім" у період з 02.08.2022 по 02.01.2023 в розмірі 58500,00 грн з депозитного рахунку господарського суду Харківської області за рахунок коштів, авансованих кредитором - ТОВ "Імекс-Про" згідно з платіжним дорученням від 15.07.2022.

Сплату здійснювати за наступними реквізитами:

одержувач: арбітражна керуюча Бідна Оксана Іванівна;

код отримувача: 3004318466;

рахунок отримувача: НОМЕР_2 в АТ "Ощадбанк".

В решті клопотання арбітражної керуючої Бідної О.І. про здійснення виплати грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна (вх. № 1007 від 16.01.2023) відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст ухвали суду складено та підписано 23 січня 2023 року.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу108526009
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство не з`явилися

Судовий реєстр по справі —922/1063/22

Постанова від 10.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Постанова від 10.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Россолов Вячеслав Володимирович

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні