Рішення
від 20.01.2023 по справі 676/6088/22
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-о/676/30/23

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И

10 січня 2023 року. м. Кам`янець- Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

присяжних - Керничного О.В., Мельничука В.М.

за участю секретаря судового засідання - Сенчишеної Р.М.

справа № 676/6088/22

заявника - ОСОБА_1

представника заявника - ОСОБА_2

представника заінтересованої особи - Сусли І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи : ОСОБА_3 , Кам`янець-Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) , про оголошення фізичної особи померлою ,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до судуіз заявоюпро оголошення фізичної особи померлою, вказавши по справі заінтересованих осіб: Кам`янець-Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) та ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 02.12.2022 року прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду.

Заявник , обґрунтовуючи заяву , зазначає, що згідно Наказу командира військової частини НОМЕР_1 № 4 від 28.04.2022 року, його сина, ОСОБА_4 , командира 1 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти, було зараховано до списків особового складу частини та на всі види забезпечення та визнано таким, що з 28 квітня 2022 року син прийнятий на посаду і приступив до виконання службових обов`язків за посадою. Відповідно до Наказу командира військової частини НОМЕР_2 (по стройовій частині) від 19 травня 2022 року № 26 молодший сержант ОСОБА_4 вважається таким, що залучається до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях з 19 травня 2022 року.

Водночас, згідно статей 2,4, 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» молодший сержант ОСОБА_4 вважався військовослужбовцем, який призваний по мобілізації ІНФОРМАЦІЯ_1 28 квітня 2022 року.

Згідно сповіщення начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 підполковника ОСОБА_5 та начальника відділення офіцерів запасу і кадрів майора ОСОБА_6 від 16.11.2022 року за № 45, його син, молодший сержант ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , командир 1 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 приблизно о 9 год.30 хв. 23.05.2022 року, внаслідок артилерійського обстрілу із застосуванням танків, під час руху до позицій 3 стрілецької роти, в межах батальйонного району оборони, у пішому порядку для заняття вигідного рубежу для оборони та подальшого стримування противника у районі н.п. Ниркове було втрачено зв`язок та візуальний контакт, зник безвісти.

Після отримання сповіщення він неодноразово звертався у різні установи щодо того, щоб надали відомості про те, де і при яких обставинах загинув його син. По теперешній час місце знаходження сина невідоме. Мобільний телефон його не відповідає. Інформація про можливе перебування в полоні відсутня.

За поданням командування військової частини та за свідченнями очевидців, йому стало відомо, що після нетривалого завершення артилерійського обстрілу, із застосуванням танків під час руху до позицій, у пішому порядку для зайняття вигідного рубежу для оборони та подальшого стримування противника, що відбувалося 23 травня 2022 року, було знайдено на полі бою військовими названої частини вбитим молодшого сержанта ОСОБА_4 та сфотографовано його тіло. Але через початок чергового масованого артилерійського обстрілу позицій ЗСУ та тактичний відступ з названого рубежу тіло ОСОБА_4 винести з поля бою не вдалося, що унеможливило офіційно констатувати смерть сина.

Підтвердження вищенаведеного є Наказ командира військової частини НОМЕР_2 від

19 липня 2022 року № 233-АД «Про результати проведення службового розслідування для встановлення причин та умов зникнення безвісти молодшого сержанта ОСОБА_4 . За місцем свого проживання ОСОБА_4 відсутній

з квітня 2022 року.

З врахуванням тих обставин, при яких зник безвісти його син ОСОБА_4 , будь-якої надії на те, що він вижив, при отриманих пораненнях, під час масованого артилерійського обстрілу, немає. Саме, тому він змушений звернутись до суду із заявою про оголошення його сина померлим.

Його син, ОСОБА_4 , перебував у шлюбі з ОСОБА_3 з 08.07.2004 року, зареєстрованого відділом реєстрації актів цивільного стану Кам`янець-Подільського міського управління юстиції Хмельницької області, актовий запис № 299, від шлюбу з якою у них народилось двоє дітей: дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до членів сім`ї загиблих військовослужбовців належать утриманці загиблого, яким у зв`язку з цим виплачується пенсія.

Відповідно до ч.2 ст.46 ЦК України фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з вроєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин суд може оголосити особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Визнання, його сина, ОСОБА_4 померлим йому та зацікавленій особі ОСОБА_3 необхідно для оформлення та виплати пенсії утриманцям загиблого.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали та просили її задовольнити з наведених підстав, а також прийняти до уваги свідчення свідків у суді.

Заінтересована особа : Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану ОСОБА_9 подала до початку судового засідання заяву , в якій просить справу розглядати у відсутності представника заінтересованої особи Кам`янець-Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницькоїобласті Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Хмельницький). При вирішенні заявлених вимог покладаються на думку суду.

Заслухав заявника, його представника, представника зацікавленої особи, свідків, вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази по справі, суд встановив наступне.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець села Княжпіль Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, гр.України, зареєстрований у АДРЕСА_1 , являється сином заявника ОСОБА_1 та ОСОБА_10 , відповідно до Свідоцтва про народження ОСОБА_4 , серіїІІ-БВ, № 384594 від 20.06.1983 року та чоловіком ОСОБА_3 , від шлюбу з якою у них народилось двоє дітей: дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується Довідкою про реєстрацію місця проживання Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області за № 920/3/16-11 від 07.11.2022 року, Свідоцтвом про одруження ОСОБА_4 та ОСОБА_11 , серії НОМЕР_3 від 08.07.2004 року, актовий запис № 299, Свідоцтвом про народження ОСОБА_7 , серії НОМЕР_4 від 29.08.2005 року, актовий запис № 600, Свідоцтвом про народження ОСОБА_8 , серії НОМЕР_5 від 29.08.2005 року, актовий запис №601.

Встановлено, що згідно Наказу командира військової частини НОМЕР_1 № 4 від 28.04.2022 року, ОСОБА_4 , командира 1 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти, було зараховано до списків особового складу частини та на всі види забезпечення та визнано таким, що з 28 квітня 2022 року прийнятий на посаду і приступив до виконання службових обов`язків за посадою. Відповідно до Наказу командира військової частини НОМЕР_2 (по стройовій частині) від 19 травня 2022 року № 26 молодший сержант ОСОБА_4 вважається таким, що залучається до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях з 19 травня 2022 року.

Водночас, згідно статей 2,4, 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» молодший сержант ОСОБА_4 вважався військовослужбовцем, який призваний по мобілізації ІНФОРМАЦІЯ_1 28 квітня 2022 року.

Згідно сповіщення начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 підполковника ОСОБА_5 та начальника відділення офіцерів запасу і кадрів майора ОСОБА_6 від 16.11.2022 року за № 45, молодший сержант ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , командир 1 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу 3 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 приблизно о 9 год.30 хв. 23.05.2022 року, внаслідок артилерійського обстрілу із застосуванням танків, під час руху до позицій 3 стрілецької роти, в межах батальйонного району оборони у пішому порядку для заняття вигідного рубежу для оборони та подальшого стримування противника у районі н.п. Ниркове було втрачено зв`язок та візуальний контакт, зник безвісти.

Після отримання сповіщення заявник неодноразово звертався у різні установи щодо того, щоб надали відомості про те, де і при яких обставинах загинув його син. По теперешній час місце знаходження ОСОБА_4 невідоме, за місцем свого проживання відсутній з квітня 2022 року. Мобільний телефон його не відповідає. Інформація про можливе перебування в полоні відсутня.

За поданням командування військової частини та за свідченнями очевидців, після нетривалого завершення артилерійського обстрілу, із застосуванням танків під час руху до позицій, у пішому порядку для зайняття вигідного рубежу для оборони та подальшого стримування противника, що відбувалося 23 травня 2022 року, було знайдено на полі бою військовими названої частини вбитим молодшого сержанта ОСОБА_4 та сфотографовано його тіло. Але через початок чергового масованого артилерійського обстрілу позицій ЗСУ та тактичний відступ з названого рубежу тіло ОСОБА_4 винести з поля бою не вдалося, що унеможливило офіційно констатувати смерть ОСОБА_4 .

Відповідно до Наказу командира військової частини НОМЕР_2 від 19 липня 2022 року № 233-АД «Про результати проведення службового розслідування для встановлення причин та умов зникнення безвісти молодшого сержанта ОСОБА_4 » та за свідченнями очевидців, після нетривалого завершення артилерійського обстрілу, із застосуванням танків під час руху до позицій, у пішому порядку для зайняття вигідного рубежу для оборони та подальшого стримування противника, що відбувалося 23 травня 2022 року, було знайдено на полі бою військовими названої частини вбитим молодшого сержанта ОСОБА_4 та сфотографовано його тіло. Але через початок чергового масованого артилерійського обстрілу позицій ЗСУ та тактичний відступ з названого рубежу тіло ОСОБА_4 винести з поля бою не вдалося, що унеможливило офіційно констатувати смерть ОСОБА_4 . Приводом і підставою для проведення службового розслідування стала усна доповідь від 23.05.2022 року командира 3 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 капітана ОСОБА_12 . Вказані обставини підтвердили у судовому засіданні свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , військовослужбовці побратими, які були очевидцями вказаних подій., крім того підтверджується фотознімком, прикладеним до справи, Витягом з Журналу з ведення бойових дій військової частини НОМЕР_6 , реєстраційний номер 53кп/дск від 27.05.2022 року, аркуш 22-27, подія від 23.05.2022 року у вказаному Наказі від 19.07.2022 року.

З врахуванням тих обставин, при яких зник безвісти син заявника ОСОБА_1 та чоловік ОСОБА_3 , будь-якої надії на те, що він вижив, при отриманих пораненнях при артилерійському масованому обстрілі, немає. Саме, тому заявник змушений був звернутись із заявою про оголошення його сина померлим під час воєнних дій.

Вищевказані обставини підтверджуються прикладеними матеріалами справи та копіями документів, а саме: Наказом командира військової частини НОМЕР_2 від 19 липня 2022 року № 233-АД «Про результати проведення службового розслідування для встановлення причин та умов зникнення безвісти молодшого сержанта ОСОБА_4 , Сповіщенням начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 підполковника ОСОБА_5 та начальника відділення офіцерів запасу і кадрів майора ОСОБА_6 від 16.11.2022 року за № 45 про зникнення безвісти 23.05.2022 року ОСОБА_4 , Свідоцтвом про народження ОСОБА_4 , серіїІІ-БВ, № НОМЕР_7 від 20.06.1983 року, Довідкою про реєстрацію місця проживання Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області за № 920/3/16-11 від 07.11.2022 року, Свідоцтвом про одруження ОСОБА_4 та ОСОБА_11 , серії НОМЕР_3 від 08.07.2004 року, актовий запис № 299, Свідоцтвом про народження ОСОБА_7 , серії НОМЕР_4 від 29.08.2005 року, актовий запис № 600, Свідоцтвом про народження ОСОБА_8 , серії НОМЕР_5 від 29.08.2005 року, актовий запис №601, поясненнями свідків у суді ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Відповідно до ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до членів сім`ї загиблих військовослужбовців належать утриманці загиблого, яким у зв`язку з цим виплачується пенсія.

Відповідно до ч.1 ст.46 ЦК України, фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч.2 ст.46 ЦК України фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з вроєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєєних дій. З урахуванням конкретних обставин суд може оголосити особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

З урахуванням наведеного, у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів зазначених у заяві., тому, виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для ухвалення рішення про оголошення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_8 ,громадянина України , уродженця с. Княжпіль Кам`янець-Подільського району Хмельницької області , зареєстрованого у АДРЕСА_1 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_5 в районі н.п. Ниркове Сєвєродонецького району Луганської області у бою за нашу Батьківщину.

Відповідно ч.3ст.46 ЦК України, фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Таким чином,зібрані усправі доказита їхналежна оцінкавказують нанаявність підставдля задоволення заяви та оголошенняОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_8 ,громадянина України , уродженця с. Княжпіль Кам`янець-Подільського району Хмельницької області , зареєстрованого у АДРЕСА_1 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_5 в районі н.п. Ниркове Сєвєродонецького району Луганської області у бою за нашу Батьківщину.

Відповідно дост.47 ЦК України, правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.46,47 Цивільного кодексу України, ст.ст.

258 - 260, 263-265,305-308 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_8 , громадянина України , уродженця с. Княжпіль Кам`янець-Подільського району Хмельницької області , зареєстрованого у АДРЕСА_1 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_5 в районі н.п. Ниркове Сєвєродонецького району Луганської області у бою за нашу Батьківщину.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 20 січня 2023 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду : Семенюк В.В.

Присяжні : Керничний О.В.

Мельничук В.М.

Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу108548324
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —676/6088/22

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 20.01.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 10.01.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні