Ухвала
від 24.01.2023 по справі 910/1220/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

24.01.2023Справа № 910/1220/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Комарової О.С., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСТАЛ ГАЗ ПРЕМІУМ» про стягнення 232 500,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСТАЛ ГАЗ ПРЕМІУМ» про стягнення 232 500,00 грн збитків.

Розглянувши позовну заяву, суд дійшов висновку про необхідність її повернення заявникові з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною третьою статті 56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

За приписами частин 1, 2 статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник. При розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи.

Як встановлено судом, позовна заява від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» підписана представником Хашко Оленою Миколаївною на підставі довіреності від 08.01.2020.

Зі змісту довіреності від 08.01.2020 вбачається, що вона була дійсна до 08.01.2023, натомість позовна заява подана до суду 24.01.2023.

У відповідності до ч. 3 ст. 61 Господарського процесуального кодексу України підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначаються Цивільним кодексом України, а представництва за ордером - законодавством про адвокатуру.

Питання представництва за довіреністю регулюється положеннями Глави 17 «Представництво» Цивільного кодексу України, які є спеціальними у даному випадку.

Частиною 1 статті 237 Цивільного кодексу України визначено, що представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Положеннями статті 246 Цивільного кодексу України визначено, що довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

За змістом частини 1 статті 247 Цивільного кодексу України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

У відповідності до п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 248 Цивільного кодексу України представництво за довіреністю припиняється у разі закінчення строку довіреності. У разі припинення представництва за довіреністю представник зобов`язаний негайно повернути довіреність.

З наведеного слідує, що станом на момент пред`явлення позову, Хашко О.М. не була наділена повноваженнями на представництво інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» у суді через закінчення строку довіреності, а відтак позовна заява від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» підписана особою, яка не має права її підписувати.

За приписами п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку про необхідність повернення позовної заяви разом із доданими до неї матеріалами заявнику.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись статтями 162, 174, 232 - 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ» разом із доданими матеріалами - повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені статтями 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.С. Комарова

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108552449
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 232 500,00 грн

Судовий реєстр по справі —910/1220/23

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні