Ухвала
від 24.01.2023 по справі 927/97/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

24 січня 2023 року м. Чернігівсправа №927/97/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви №б/н від 30 грудня 2022 року

за позовом: Міністерства оборони України, код ЄДРПОУ: 00034022

пр-т Повітрофлотський, 6, м. Київ, 03168

електронна адреса: kabmin_doc@mil.gov.ua

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю РАС ЦЕНТР,

код ЄДРПОУ: 38054199, вул. Малиновського, 34, оф. 1, м. Чернігів, 14021

предмет спору: про стягнення 101100,00 грн

Міністерством оборони України подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю РАС ЦЕНТР про стягнення 101100,00 грн.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,- у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру встановлюються розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у сумі 2481,00грн.

Позивачем до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного вище, ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 09 січня 2023 року було відмовлено у задоволенні клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі; позовну заяву залишено без руху; позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду ухвалено усунути недоліки позовної заяви шляхом сплати судового збору у розмірі 2481,00грн; роз`яснено позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України у разі не усунення ним недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала Господарського суду Чернігівської області від 09 січня 2023 року була отримана позивачем 13 січня 2023 року, про що свідчить повідомлення про вручення у матеріалах справи.

Позивачем, у встановлений судом строк, не усунуто недоліки, викладені в ухвалі Господарського суду Чернігівської області від 09 січня 2023 року, доказів сплати судового збору суду не надано.

Разом з цим, 20 січня 2023 року на адресу суду від позивача надійшло клопотання про продовження строку усунення недоліків позовної заяви, у якій позивач просить суд продовжити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви у даній справі на 20 днів.

Розглянувши клопотання позивача про продовження строків усунення недоліків позовної заяви, суд зазначає наступне.

Згідно статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Виходячи з викладеного вище, враховуючи те, що приписами чинного законодавства передбачено строк на усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали, враховуючи те, що приписами чинного законодавства не передбачено продовження такого строку для усунення недоліків позовної заяви, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання позивача про продовження строку усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За наведених обставин, суд дійшов висновку, що подана позовна заява підлягає поверненню, на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. 6, 162, 164, 174, 234, 235, 242 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Відмовити у задоволенні клопотання позивача про продовження строку усунення недоліків позовної заяви

2.Позовну заяву і додані до неї документи повернути без розгляду Міністерству оборони України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала складена та підписана 24 січня 2023 року.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108553342
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —927/97/23

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні