Рішення
від 16.01.2023 по справі 463/6213/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/6213/22

Провадження №2/463/438/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

16 січня 2023 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі головуючого судді Головатого Р.Я.

з участю секретаря судових засідань Онишкевича О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом позовною заявою ОСОБА_1 до Львівської міської ради, треті особи: Автогаражне Товариство «Жигулі», Приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу Дума Галина Михайлівна, про визнання права власності в порядку спадкування,-

встановив:

позивач звернулася в суд із позовною заявою до відповідача, просить визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж (машино-місце) № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом після смерті свого батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та який згідно з довідкою №4/21 від 18.12.2021, виданою Автогаражним Товариством «Жигулі», був членом вказаного товариства і йому належав гаражний бокс № НОМЕР_1 в цьому товаристві по АДРЕСА_1 , який введений в експлуатацію у 1989 році, побудований за власні кошти спадкодавця та на відведеній товариству земельній ділянці на підсаві рішення Виконавчого комітету Львівської міської ради №380 від 18.07.1974, пайовий внесок за вказаний гараж внесено ним повністю у 1995 році.

Разом з тим, згідно з довідкою №1518, виданою 19.05.2021 ОКП ЛОР «БТІ та ЕО», згідно з даними інвентаризаційної справи станом на 29.12.2012 гаражний бокс № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по АДРЕСА_1 на праві власності не зареєстрований і свідоцтво про право власності не видавалося, у зв`язку з чим приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу відмовила позивачу у видачі свідоцтва про паво на спадщину.

З урахуванням наведеного, оскільки позивач, будучи єдиним спадкоємцем свого батька, прийнявши спадщину, яка відкрилась після його смерті та до складу якої увійшло право власності на гараж (машино-місце) № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по вул.Дріжджовій, 29 у м.Львові, позбавлена можливості в позасудовому порядку оформити свої спадкові права на вищевказане майно, тому просить позов задовольнити.

Ухвалою від31.08.2022постановлено вказанусправу прийнятидо розглядута відкритипровадження усправі,розгляд справиздійснювати заправилами загальногопозовного провадження,призначити підготовчезасідання 03.10.2022,яке неодноразововідкладалося,востаннє на21.12.2022.

Ухвалою підготовчого засідання від 21.12.2022 постановлено закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті на 16.01.2023.

В судове засідання позивач не з`явилася, разом з тим подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала, проти ухвалення заочного рішення не заперечила.

Представник відповідача на розгляд справи не з`явився повторно, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив, правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, жодних документів суду не скерував.

Треті особи в судове засідання також не з`явилися, про дату, час і місце судового засідання повідомлялися належним чином, причин неявки суду не повідомили, клопотання про відкладення розгляду справи не заявляли, правом на подання пояснень не скористалися.

Враховуючи те, що позивач не заперечила проти ухвалення заочного рішення у справі, відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, однак повторно не з`явився на розгляд справи без повідомлення причин, відзиву не подав, тому у відповідності до вимог ст.280, 281 ЦПК України, суд постановив провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів та ухвалити заочне рішення.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно всі обставини справи та оцінивши в сукупності зібрані у справі докази, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження, свідоцтва про одруження, свідоцтва про смерть.

23.12.2021 приватним нотаріусом Думою Г.М. заведено спадкову справу №30/2021 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та на день своєї смерті був зареєстрований в АДРЕСА_2 .

Разом з тим, у зв`язку з відсутністю документів, що підтверджують право власності на гараж (машино-місце) № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по АДРЕСА_1 , приватним нотаріусом Думою Г.М. позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказане майно.

Відповідно до положень статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Власник майна відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України, може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Як вбачається з роз`яснень Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, наданих у п.6 постанови від 07.02.2014р. №5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав», суди повинні мати на увазі, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (частина п`ята статті 1268 ЦК), проте право власності на нерухоме майно у разі прийняття спадщини виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації речового права на нерухоме майно (стаття 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»). Разом із тим суди повинні розмежовувати право на спадщину як майнове право (об`єкт спадкування) та виникнення права власності на спадкове майно як на об`єкт нерухомого майна.

При цьому, спадкоємець має право звернутися із заявою про державну реєстрацію переходу права власності до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, після прийняття спадщини в порядку, передбаченому законом. Якщо право власності спадкодавця не було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, правовстановлюючими є документи, що підтверджують підставу для переходу права власності в порядку правонаступництва, а також документи спадкодавця, що підтверджують виникнення у нього права власності на нерухоме майно (стаття 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Як вбачається з довідки №4/21 від 18.12.2021, виданою Автогаражним Товариством «Жигулі», ОСОБА_2 був членом вказаного товариства і йому належав гаражний бокс № НОМЕР_1 в цьому товаристві по АДРЕСА_1 , який введений в експлуатацію у 1989 році, побудований за власні кошти на відведеній товариству земельній ділянці на підставі рішення Виконавчого комітету Львівської міської ради №380 від 18.07.1974. Член товариства ОСОБА_2 повністю вніс свій пайовий внесок.

Згідно з довідкою №1518, виданою 19.05.2021 ОКП ЛОР «БТІ та ЕО», згідно з даними інвентаризаційної справи станом на 29.12.2012 гаражний бокс № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по АДРЕСА_1 на праві власності не зареєстрований і свідоцтво про право власності не видавалося.

Крім цього, з копії технічного паспорта, складеного 20.05.2021 ОКБ ЛОР «БТІ та ЕО» на гараж (машино-місце) № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по вул.Дріжджовій, 29 у м.Львові, вбачається, що гараж складається з: І гараж, площею 23,4 кв.м, ІІ - підвал, площею 21,1 кв.м, загальна площа 44,5 кв.м.

Враховуючи вищенаведене, оскільки судом встановлено, що позивач як спадкоємець за законом має право на спадкування після смерті свого батька ОСОБА_2 , з яким на час відкриття спадщини проживала за адресою: АДРЕСА_2 , тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину, однак позбавлена можливості оформити свої спадкові права в позасудовому порядку, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності на гараж в порядку спадкування за законом після смерті її батька є підставними та підлягають до задоволення.

Керуючись ст.12, 81, 89, 259, 263-265, 268, 293, 352, 354 ЦПК України, -

ухвалив:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на гараж (машино-місце) № НОМЕР_1 в автогаражному товаристві «Жигулі» по вул.Дріжджовій, 29 у м.Львові, який складається з: І гараж, площею 23,4 кв.м, ІІ - підвал, площею 21,1 кв.м, загальна площа 44,5 кв.м.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем на рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його складення до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаних строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

Відповідач: Львівська міська рада, місцезнаходження: 79008, м.Львів, пл.. Ринок, 1, код ЄДРПОУ 04055896;

Треті особи: Автогаражне Товариство «Жигулі», адреса: 79054, м.Львів, вул.Дріжджова, 29,

Приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу Дума Галина Михайлівна, адреса: 79000, м.Львів, вул.П. Дорошенка, 31/4.

Повне судове рішення складене 16.01.2023.

Суддя: Р.Я. Головатий

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108556433
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —463/6213/22

Рішення від 16.01.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

Ухвала від 30.08.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Головатий Р. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні