Ухвала
від 24.01.2023 по справі 636/970/22
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/970/22 Провадження № 1-кп/636/341/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М УКРАЇНИ

24 січня 2023 року Чугуївський міський суд Харківської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

прокурора Чугуївської окружної прокуратури ОСОБА_2 ,

захисника ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Чугуєві клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності по кримінальному провадженню № 22022220000002514, внесеному 26 липня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 на підставі ч. 3 ст. 111 КК України та закриття кримінального провадження на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

В клопотанні прокурор посилається на те, що в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 вчинено дії, які, на думку сторони обвинувачення, в період досудового розслідування підпадали під ознаки кримінального правопорушення, за наступних обставин.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , перебуваючи на території тимчасово окупованого с. Чкаловське, Чугуївського району, Харківської області, у період не раніше 07 березня 2022 року, в ході спілкування з окупаційними військами РФ, отримав від останніх злочинне завдання, спрямоване на допомогу здійснення підривної діяльності проти України у період військового стану.

24.02.2022 на виконання вищевказаного злочинного наказу військовослужбовці збройних сил рф, шляхом збройної агресії, із загрозою застосування зброї та її фактичним застосуванням, незаконно вторглися на територію України через державні кордони України в Автономній Республіці Крим, Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Сумській. Чернігівській, інших областях та вчинили збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, що мають важливе народногосподарське або оборонне значення, та вчинили окупацію частин зазначеної території, чим вчинили дії з метою зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, яка триває до теперішнього часу та призводить до загибелі значної кількості людей та інших тяжких наслідків.

24 лютого 2022 року Указом Президента України В. Зеленського № 64/2022, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» запроваджено воєнний стан на всій території України.

Слідством встановлено, що в березні місяці, у невстановлений період часу, але не раніше 07.03.2022, ОСОБА_5 , перебуваючи на тимчасово окупованій території с. Чкаловське, Чугуївського району, Харківської області, знаходячись на своєму робочому місці в КП «Чкаловське ЖКЕУ - 2013», отримав завдання від керівника вищезазначеного підприємства - ОСОБА_6 , а саме: взяти трактор та виїхати до «Дослідного поля» на роботи у вигляді риття ям. Взявши трактор та отримавши дозвіл на виїзд, ОСОБА_5 вирушив до «Дослідного поля». Прибувши до «Дослідного поля», ОСОБА_5 зустрів військових рф. Вказані особи наказали ОСОБА_5 рити окопи та траншеї, у разі відмови погрожували фізичною розправою йому та його сім`ї. Через погрози ОСОБА_5 та його сім`ї, знаходячись під фізичним та психічним примусом, підозрюваному довелося виконувати завдання військових рф у вигляді риття окопів та траншей. Закінчивши риття окопів та траншей, військові рф змушували ОСОБА_5 в подальшому продовжувати виконувати роботу такого ж характеру, а саме: рити окопи, траншеї, допомагати в будівництві фортифікаційних споруд, а у разі відмови погрожували фізичною розправою ОСОБА_5 та його сім`ї. ОСОБА_5 , знаходячись під тиском військових рф, не маючи іншого вибору, погодився надалі допомагати окупаційним військам рф та повернувся до місця своєї роботи. Проте, оцінивши реальну ситуацію, усвідомлюючи, що він дав згоду на виконання завдання на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та обороноздатності України, вирішив не вчиняти жодних дій на виконання злочинних завдань від військових рф та в подальшому не контактував з окупаційними військами рф.

09.09.2022, після звільнення ЗСУ с. Чкаловське, ОСОБА_5 виїхав на підконтрольну органам влади України територію, та звернувся до УСБУ в Харківській області, де повідомив про факт виконання ним завдання, спрямованого на допомогу окупаційним військам держави-агресора рф та про факт спілкування з останніми.

Разом з тим, в ході досудового розслідування, під час проведення допитів свідків, а також слідчих дій та оперативних заходів, встановлено, що ОСОБА_5 , знаходячись під фізичним та психологічним впливом військових рф, виконав від наступних завдання, яке полягало у ритті окопів та траншей. В подальшому, ОСОБА_5 , знаходячись під тиском військових рф, не маючи іншого вибору, погодився надалі виконувати завдання, що було пов`язане з його вищезазначеною діяльністю. Проте, оцінивши реальну ситуацію, усвідомлюючи, що він дав згоду на виконання завдання на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та обороноздатності України, вирішив не вчиняти жодних дій на виконання злочинних завдань та прийняв рішення про повідомлення щодо своєї діяльності, до Управління СБ України в Харківській області.

Вказане свідчить про припинення ОСОБА_5 своєї незаконної злочинної діяльності, а саме: діяння, направленого на вчинення громадянином України, в умовах воєнного стану, шкоди суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України, шляхом виконання злочинного завдання, наданого представником військовослужбовців рф, у проведенні підривної діяльності проти У країни.

Таким чином, у органу досудового розслідування є достатньо об`єктивних підстав вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 , знаходячись під фізичним та психічним впливом військових рф, виконав злочинне завдання та погодився надалі надавати допомогу окупантам, фактично вчинив державну зраду. Проте, в подальшому ОСОБА_5 ніяких дій на виконання злочинного завдання представників військовослужбовців рф не вчиняв, добровільно повідомив УСБУ в Харківській області про злочинність своїх дій та отримане завдання, повністю визнав свою вину та сприяв здійсненню досудового розслідування, а тому, відповідно до ч. 3 ст. 111 КК України, може бути звільнений від кримінальної відповідальності.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити, додавши, що ОСОБА_5 сам повідомив про свою діяльність на окупованій території при обставинах, вказаних вище.

ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_3 просили клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності задовольнити. ОСОБА_5 повністю підтвердив зазначені в клопотанні прокурора обставини вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Суд, вислухавши думку учасників кримінального провадження, вважає, що клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 314 ч. 3 п. 2 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частини другої ст. 284 КПК України.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 111 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв`язок з ними та про отримане завдання.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 після надання своєї згоди на співпрацю з представниками зс рф, знаходячись під фізичним та психологічним впливом військових рф, виконав від наступних завдання і в подальшому, ОСОБА_5 , знаходячись під тиском військових рф, не маючи іншого вибору, погодився надалі виконувати завдання, що було пов`язане з його вищезазначеною діяльністю, чим фактично вчинив державну зраду, проте оцінивши реальну ситуацію, усвідомлюючи, що він дав згоду на виконання завдання на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та обороноздатності України, вирішив не вчиняти жодних дій на виконання злочинних завдань та прийняв рішення про повідомлення щодо своєї діяльності, до Управління СБ України в Харківській області.

Таким чином, судом встановлено та перевірено наявність законних підстав для звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, на підставі ч. 3 ст. 111 КК України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Підозрюваному в судовому засіданні було роз`яснено, що відповідно до ч. 3 ст. 285 КПК України, суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності та наслідки такого звільнення, а також право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлено, кримінальним правопорушенням шкоди не завдано, судових витрат у кримінальному провадженні немає.

Згідно ч. 4 ст. 174 КПК України, суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна.

Так, судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 16.09.2022 було накладено арешт на майно, яке належить ОСОБА_5 , а саме: мобільний телефон «Iphone 7+», та ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 09.11.2022 було накладено арешт на майно, а саме: земельні ділянки та транспортний засіб, власником яких є ОСОБА_5 . Зі змісту вказаних ухвал слідує, що арешт накладений з метою забезпечення збереження речових доказів та у випадку призначення покарання у конфіскації майна. Суд вважає за необхідне при задоволенні клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності та закритті провадження скасувати накладений під час досудового розслідування вказаного провадження арешт на зазначене майно, оскільки в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Долю речових доказів суд вирішує, згідно з ч. 9 ст. 100 КПК України.

Керуючисьч. 3 ст. 111 КК України, ст. ст. 284,285-288,314,350,395 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 та закриття кримінального провадження за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі ч. 3 ст. 111 КК України від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Закрити кримінальне провадження № 22022220000002514, внесене 26 липня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 111 КК України.

Арешт, накладений на підставі ухвали Київського районного суду м. Харкова від 09.11.2022 на майно, що належить на праві приватної власності ОСОБА_5 , а саме: земельну ділянку з кадастровим номером 6325483400:01:008:0014, загальною площею 2,7043 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована за адресою: Харківська область, Чугуївський район, Іванівська сільська рада; земельну ділянку з кадастровим номером 6325484500:01:000:0052, загальною площею 3,4136 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована за адресою: Харківська область, Чугуївський район, Леб`язька сільська рада; транспортний засіб ВАЗ 210990 1499, (2005), сірого кольору, № двиг. 21114061224, д.н.з. НОМЕР_1 - скасувати.

Речові докази у кримінальному провадженні - мобільний телефон «Iphone 7+», ІМЕІ 1 НОМЕР_2 , з паролем «197304», модель MNR92.1/A, чорного кольору, із сім-карткою з № НОМЕР_3 , що знаходиться на зберіганні у СВ УСБ України в Харківській області, після набрання ухвалою законної сили повернути ОСОБА_5 .

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Чугуївський міський суд Харківський області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108569186
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —636/970/22

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні