Рішення
від 25.01.2023 по справі 907/642/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" січня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/642/22

Суддя Господарського суду Закарпатської області Ремецькі О.Ф.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи №907/642/22

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Карт Маркет", м. Мукачево до Дочірнього підприємства "Закарпатський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна компанія "Автомобільні дороги України" м. Ужгород про стягнення заборгованості у сумі 1 555 750,00 грн.

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду Закарпатської області із позовом до відповідача про стягнення суми 1 555 750,00 грн., заборгованості за договорами купівлі продажу (поставки) товарів №20/12/19 від 20.12.2019 р. та №21/01-2020 від 21.01.2020 р., посилаючись на порушення відповідачем умов договору та вимог положень статей 509, 629 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України малозначними справами є, зокрема, справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на наведене, оскільки справа №907/642/22, не є складною в розумінні норми ч. 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, суд здійснює розгляд даної справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі (з огляду на заявлені предмет та підстави позову) не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суд дійшов висновку про розгляд справи без повідомлення учасників справи.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 15.09.2022 суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами; визначено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив; попереджено відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України); встановлено строк для подання позивачем відповіді на відзив - протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Вказана ухвала суду від 15.09.2022 р. у зв`язку з відсутністю бюджетного фінансування на забезпечення судочинства була надіслана відповідачу 31.10.2022 р. рекомендованим листом, що підтверджується відтиском печатки про відправлення на зворотному боці ухвали, на адресу місцезнаходження юридичної особи, та як вбачається з рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення №8850101696955, отримана відповідачем 04.11.2022 р.

04.10.2022 р. через систему «Електронний суд» від представника відповідача надійшла заява про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

Представнику відповідача надано доступ для ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

Відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву на позов у визначений у відповідності до положень Господарського процесуального кодексу України строк.

Суд вказує про те, що відповідач не був обмежений у своїх процесуальних правах надати відзив через канцелярію суду або шляхом направлення на адресу суду поштовим відправленням, відтак, приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими процесуальними правами, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, суд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178, ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, а неподання відповідачем відзиву на позов не перешкоджає вирішенню справи по суті за наявними в ній матеріалами.

Судом також враховано, що згідно з приписами п. 6.1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У частині 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані позивачем матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

20.12.2019 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «КАРТ МАРКЕТ» (далі - позивач, постачальник) та Дочірнім підприємством «ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» ВІДКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕРЖАВНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» (далі - відповідач, покупець) укладено договір купівлі-продажу (поставки) товарів №20/12/19 (далі Договір 1).

За умовами п. 1.1. Договору 1 Продавець зобов`язується поставляти та передавати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується прийняти і оплатити наступні товари: дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) та бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості) (надалі іменується - Товар).

Найменування (номенклатура, асортимент) товару дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) та бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості). Кількість Товару, що підлягає поставці згідно умов цього Договору становить дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) - 25 000 л; бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості) - 10 000 л. Кількість Товару є орієнтовною, остаточна кількість Товару, що підлягає поставці за цим Договором визначається відповідно до заявок Покупця, оформлених згідно вимог цього Договору. Покупець на свій розсуд, керуючись власними господарськими потребами визначає загальну кількість заявок на поставку Товару та не зобов`язаний замовляти Товар на всю суму, визначену Сторонами як ціна Договору (п. 1.2 Договору 1).

Відповідно до п. 3.1. Договору 1 ціна договору становить 950 250,00 гривень (дев`ятсот п`ятдесят тисяч двісті п`ятдесят гривень 00 копійок), в тому числі ПДВ - 158 375,00 гривень, що станом на дату укладення Договору дорівнює загальній вартості Товару.

Загальна вартість Товару за цим Договором складається із вартості кожної партії Товару, поставленої в межах строку дії цього Договору. Ціна за одиницю товару становить: Дизельне паливо - 27,15 гривень; Бензин А-92 - 27,15 гривень (п.п. 3.2, 3.3 Договору 1).

Згідно з п.4.1 Договору 1 розрахунки за придбаний Товар проводяться шляхом: оплати Покупцем рахунку Продавця за умови отримання від нього всіх документів, зазначених у п.4.2. Договору, проте у будь-якому випадку після отримання Покупцем повного розрахунку від Замовника на відповідні цілі.

Рахунок приймається до оплати при отриманій Товару та всіх документів, що підтверджують належну якість Товару (сертифікат або паспорт якості), видаткових накладних, у яких вказуються дані про виробничий підрозділ Покупця, який безпосередньо отримав партію Товару, ТТН та інших первинних документів, передбачених для даного виду Товару Продавець має зареєструвати податкову накладну в єдиному електронному реєстрі у передбачені чинним законодавством строки. У разі ненадання зазначених цим пунктом Договору документів (у тому числі електронних) Продавець зобов`язується відшкодувати спричинені Покупцю збитки (витрати) (п. 4.2 Договору 1).

Відповідно до п.4.3. Договору 1 Покупець зобов`язується розрахуватися з Продавцем за отриманий Товар протягом 90 календарних днів з моменту отримання від Продавця документів, зазначених в п.4.1., п.4.2. Договору, проте в будь якому випадку лише після отримання повного розрахунку від Замовника на відповідні цілі. У випадку затримки Продавцем передачі повного пакету документів, визначених Договором цінним листом з описом вкладення Покупцю, обов`язок оплати відстрочується на цей період і настає лише після належного виконання Продавцем взятих на себе зобов`язань.

Передача Товару Покупцю здійснюється після отримання заявки зі складу Продавця. У заявці Покупця вказується: - найменування товару; - кількість товару; - найменування структурного Підрозділу, до складу якого постачається Товар; - адреса місця постачання; - перелік матеріально-відповідальних осіб, що уповноважені Покупцем одержувати Товар. Продавець розглядає заявку Покупця в триденний строк та акцептує її або надає Покупцю обґрунтовані заперечення у письмовій формі (п.5.1 Договору 1).

Після передачі Товару та виконання обов`язку з його продажу уповноважена Покупцем особа підписує видаткові накладні на Товар та передає їх Продавцю. Обов`язок з поставки є виконаним в момент передачі Товару та надання документів, зазначених в п, 4,2. Договору. Датою передачі Товару від Продавця Покупцю, вважається дата підписання видаткової накладної на Товар, що засвідчує реальне отримання товару за кількістю та якістю матеріально - відповідальними (уповноваженими) особами, які визначені сторонами та виконання Постачальником умов договору (п.п. 5.4, 5.5 Договору 1).

За умовами п. 6.1 Договору 1 одним з обов`язків покупця є обов`язок своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлені Товари.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін і діє до 31.12.2019 р. включно, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п. 10.1 Договору 1).

Згідно видаткової накладної, що міститься в матеріалах справи №ВТ-000881 від 24.12.2019 р. ТОВ «КАРТ МАРКЕТ» поставило відповідачу товар (талони на пальне) на суму 950 250,00 грн. з ПДВ.

За доводами позивача, які підтверджуються матеріалами справи ДП «ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» ВАТ «ДАК «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» було сплачено 287 000,00 грн. в рахунок оплати товару, сума непогашеної в строк заборгованості відповідача за договором купівлі-продажу (поставки) товарів №20/12/19 від 20.12.2019 р. року складає 663 250,00 грн.

21.01.2020 р., між позивачем та відповідачем укладено договір купівлі-продажу (поставки) товарів №21/01- 2020 (далі - Договір 2).

За умовами п. 1.1. Договору 2 Продавець зобов`язується поставляти та передавати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується прийняти і оплатити наступні товари: дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) та бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості) (надалі іменується - Товар).

Найменування (номенклатура, асортимент) товару дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) та бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості).

Кількість Товару, що підлягає поставці згідно умов цього Договору становить дизельне паливо (скретч-карти, талони та відомості) - 25 000 л; бензин А-92 (скретч-картами, талонами та відомості) - 10 000 л. Кількість Товару є орієнтовною, остаточна кількість Товару, що підлягає поставці за цим Договором визначається відповідно до заявок Покупця, оформлених згідно вимог цього Договору. Покупець на свій розсуд, керуючись власними господарськими потребами визначає загальну кількість заявок на поставку Товару та не зобов`язаний замовляти Товар на всю суму, визначену Сторонами як ціна Договору (п. 1.2 Договору 2).

За умовами п. 3.1 Договору 2 ціна цього Договору становить 892 500,00 гривень в тому числі ПДВ - 148 750 гривень, що станом па дату укладення Договору дорівнює загальній вартості Товару.

Загальна вартість Товару за цим Договором складається із вартості кожної партії Товару, поставленої в межах строку дії цього Договору. Ціна за одиницю повару становить: Дизельне паливо - 25,5 гривень; Бензин А-92 - 25,5 гривень (п. п. 3.2, 3.3 Договору 2).

Згідно з п.4.1 Договору 2 розрахунки за придбаний Товар проводяться шляхом: оплати Покупцем рахунку Продавця за умови отримання від нього всіх документів, зазначених у п.4.2. Договору, проте у будь-якому випадку після отримання Покупцем повного розрахунку від Замовника на відповідні цілі.

Рахунок приймається до оплати при отриманій Товару та всіх документів, що підтверджують належну якість Товару (сертифікат або паспорт якості), видаткових накладних, у яких вказуються дані про виробничий підрозділ Покупця, який безпосередньо отримав партію Товару, ТТН та інших первинних документів, передбачених для даного виду Товару Продавець має зареєструвати податкову накладну в єдиному електронному реєстрі у передбачені чинним законодавством строки. У разі ненадання зазначених цим пунктом Договору документів (у тому числі електронних) Продавець зобов`язується відшкодувати спричинені Покупцю збитки (витрати) (п. 4.2 Договору 2).

Відповідно до п.4.3. Договору 2 Покупець зобов`язується розрахуватися з Продавцем за отриманий Товар протягом 90 календарних днів з моменту отримання від Продавця документів, зазначених в п.4.1., п.4.2. Договору, проте в будь якому випадку лише після отримання повного розрахунку від Замовника на відповідні цілі. У випадку затримки Продавцем передачі повного пакету документів, визначених Договором цінним листом з описом вкладення Покупцю, обов`язок оплати відстрочується на цей період і настає лише після належного виконання Продавцем взятих на себе зобов`язань.

Передача Товару Покупцю здійснюється після отримання заявки зі складу Продавця. У заявці Покупця вказується: - найменування товару; - кількість товару; - найменування структурного Підрозділу, до складу якого постачається Товар; - адреса місця постачання; - перелік матеріально-відповідальних осіб, що уповноважені Покупцем одержувати Товар. Продавець розглядає заявку Покупця в триденний строк та акцептує її або надає Покупцю обґрунтовані заперечення у письмовій формі (п.5.1 Договору 2 ).

Після передачі Товару та виконання обов`язку з його продажу уповноважена Покупцем особа підписує видаткові накладні на Товар та передає їх Продавцю. Обов`язок з поставки є виконаним в момент передачі Товару та надання документів, зазначених в п, 4,2. Договору. Датою передачі Товару від Продавця Покупцю, вважається дата підписання видаткової накладної на Товар, що засвідчує реальне отримання товару за кількістю та якістю матеріально - відповідальними (уповноваженими) особами, які визначені сторонами та виконання Постачальником умов договору (п.п. 5.4, 5.5 Договору 2).

За умовами п. 10.1 Договору 2 Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін і діє до 31.12.2020 р. включно, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення.

Згідно видаткової накладної, що міститься в матеріалах справи №ВТ-000092 від 21.01.2020р. ТОВ «КАРТ МАРКЕТ» поставило відповідачу товар (талони на пальне) на суму 892 500,00 грн. з ПДВ.

Станом на 01.09.2022 року відповідачем оплата проведене не було. Сума непогашеної в строк заборгованості відповідача за договором купівлі-продажу (поставки) товарів №21/01-2020 від 21.01.2020р. складає 892 500,00 гривень.

Згідно акту звірки взаєморозрахунків за період 01.08.2019 р. 16.12.2021 р. підписаного та скріпленого відтисками печаток сторін у відповідача наявна заборгованість у розмірі 1 555 750,00 грн.

З метою досудового врегулювання спору 21.01.2022 року ТОВ «КАРТ МАРКЕТ» звернулося до відповідача з листами вих.№9 та №10 про необхідність оплати заборгованості за поставлений товар.

ДП «ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» ВАТ «ДАК «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» листом за №60/06-06 від 01.02.2022 року надало відповідь, у якій, враховуючи складну фінансову ситуацію, що склалася на підприємстві, просило розглянути можливість реструктуризації заборгованості у сумі 1 555 750,00 грн, що виникла за договорами №20/12/19 від 20.12.2019р. та №21 /01 -2020 від 21.01.2020р.

Зазначені обставини і стали приводом звернення позивача до суду з позовною вимогою про стягнення суми 1 555 750,00 грн., заборгованості за поставлений товар.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Судом встановлено, що між сторонами існували договірні відносини на підставі договорів купівлі-продажу (поставки) товарів №20/12/19 від 20.12.2019 р., №21/01- 2020 від 21.01.2020 р., а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання параграфа 1 глави 30 Господарського Кодексу України та параграфів 1 і 3 глави 54 Цивільного кодексу України.

Частинами 1, 6 статті 265 Господарського кодексу України передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Реалізація суб`єктами господарювання товарів не господарюючим суб`єктам здійснюється за правилами про договори купівлі-продажу. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Аналогічні положення містяться і у статті 712 Цивільного кодексу України, згідно з якою за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань.

Спір у даній справі виник у зв`язку з неповним виконанням відповідачем своїх зобов`язань в частині оплати за поставлений товар.

Відповідно до ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв`язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов`язання доставки. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно- розпорядчого документа на майно.

Відповідно до ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв`язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов`язання доставки. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно - розпорядчого документа на майно. Таким чином, факт прийняття товару підтверджується товарно-транспортними накладними.

Наявні в матеріалах справи копії видаткових накладних, №ВТ-000881 від 24.12.2019 р., №ВТ-000092 від 21.01.2020 р., які підписані без зауважень та заперечень щодо кількості, ціни та якості товару, представником відповідача за довіреністю, свідчать, про поставку товару на виконання Договорів 1 та 2 на загальну суму 1 842 750,00 грн.

За доводами позивача, які підтверджуються матеріалами справи, Відповідач не дотримався взятих на себе зобов`язань, а саме не здійснив повний розрахунок з Постачальником. В результаті чого у відповідача виникла заборгованість за укладеними Договорами 1 555 750,00 грн.

Факт виконання позивачем своїх зобов`язань з поставки товару підтверджується підписом представника Дочірнього підприємства "Закарпатський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна компанія "Автомобільні дороги України" на видаткових накладних, складених за фактом поставки.

Відповідно до п.4.3. Договору 1 Покупець зобов`язується розрахуватися з Продавцем за отриманий Товар протягом 90 календарних днів з моменту отримання від Продавця документів, зазначених в п.4.1., п.4.2. Договору, проте в будь якому випадку лише після отримання повного розрахунку від Замовника на відповідні цілі. У випадку затримки Продавцем передачі повного пакету документів, визначених Договором цінним листом з описом вкладення Покупцю, обов`язок оплати відстрочується на цей період і настає лише після належного виконання Продавцем взятих на себе зобов`язань.

Договором 2 передбачені аналогічні умови проведення розрахунків по договору.

Частиною 1 статті 692 Цивільного кодексу України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно з пунктом 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 204 Цивільного кодексу України зазначено, що договори укладені між сторонами по справі, як цивільно правові правочини є правомірними на час розгляду справи, якщо їх недійсність прямо не встановлено законом, та вони не визнані судом недійсними, тому зобов`язання за цими договорами мають виконуватися належним чином.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Однак, у зв`язку з невиконанням відповідачем своїх зобов`язань в частині повної оплати за поставлений на підставі договорів купівлі-продажу (поставки) товарів №20/12/19 від 20.12.2019 р., №21/01- 2020 від 21.01.2020 р товар, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 1 555 750,00 грн.

Станом на день розгляду даної справи у відповідача рахується заборгованість у вищезазначеному розмірі. Вказана сума боргу є непогашена, відповідачем у встановленому законом порядку не спростована та не заперечена. Крім того в матеріалах справи відсутні докази настання обставин з якими сторони пов`язали відстрочення обов`язку оплати товару.

З огляду на те, що матеріалами справи підтверджено наявність заборгованості у Відповідача та ним не надано суду жодних доказів у спростування цієї заборгованості перед Позивачем, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Позивача про стягнення вартості неоплаченого товару в сумі 1 555 750,00 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Частиною 4 ст. 13 ГПК України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Європейський суд з прав людини у рішенні в справі "Серявін та інші проти України" вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Карт Маркет", м. Мукачево до Дочірнього підприємства "Закарпатський облавтодор" Відкритого акціонерного товариства "Державна компанія "Автомобільні дороги України" м. Ужгород про стягнення заборгованості у сумі 1 555 750,00 грн. підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 20, 41, 42, 46, 73-79, 86, 129, 216, 222, 233, 237, 238, 240, 241, Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Закарпатський облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" (88000, Закарпатська обл., місто Ужгород, вулиця Собранецька, будинок 39, код ЄДРПОУ 31179046) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «КАРТ МАРКЕТ» (89600, Закарпатська обл., місто Мукачеве, вулиця Берегівська-об`їзна, будинок 11, код ЄДРПОУ 36908681) суму 1 555 750,00 грн. (мільйон п`ятсот п`ятдесят п`ять тисяч сімсот п`ятдесят гривень 00 коп.) заборгованості, а також суму 23 336,25 грн. (двадцять три тисячі триста тридцять шість гривень 25 коп.) на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Видати накази на виконання рішення в порядку вимог п. 4 ст. 327 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено: 25.01.2023.

Суддя О. Ф. Ремецькі

Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108580029
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/642/22

Судовий наказ від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Рішення від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 14.09.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні