Ухвала
від 24.01.2023 по справі 520/6582/22
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

24 січня 2023 року Справа № 520/6582/22

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бабаєва А.І.

за участі:

секретаря судового засідання Крамної А.М.,

представника відповідача Чалого Б.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові клопотання Головного управління ДПС у Харківській області про залишення позовної заяви без розгляду по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОКОНСАЛТ до Головного управління ДПС у Харківській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОКОНСАЛТ звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДПС у Харківській області, в якому просило суд:

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Харківській області № 00042620724 від 09.02.2022 р.;

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Харківській області № 00042630724 від 09.02.2022 р.

Головним управлінням ДПС у Харківській області подано до суду клопотання про залишення позовної заяви без розгляду через відсутність позивача в судових засіданнях.

Представник позивача в судове засідання не прибув, позивач про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Представник відповідача в судове засідання прибув, клопотання про залишення позовної заяви без розгляду підтримав та просив його задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності вважає, що позовна заява підлягає залишенню без розгляду, з наступних підстав.

У підготовчі засідання, призначені на 12.12.2022, 26.12.2022, 24.01.2023 представник позивача не прибув, позивач належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи. Про причини неявки позивач не повідомив, а заяви про розгляд справи за відсутності позивача до суду не надав.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 12 січня 2023 року по справі № 9901/278/21 прийшов до висновку, що ініціювавши судовий розгляд справи, позивач насамперед повинен активно використовувати визначені законом процесуальні права, здійснювати їх з метою, з якою такі права надано. Реалізація особою процесуальних прав невіддільна від виконання нею процесуального обов`язку щодо сприяння встановленню в судовому процесі дійсних обставин у справі з метою отримання правосудного судового рішення. Врахувала правову позицію Європейського суду з прав людини, зокрема у справі «Пономарьов проти України», згідно з якою сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Згідно пункту 4 частини 1 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо позивач не прибув (повторно не прибув, якщо він не є суб`єктом владних повноважень) у підготовче засідання чи у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Так, позивач три рази не прибув у підготовчі засідання. Про причини такої неявки у вказані підготовчі засідання не повідомив, а заяви про розгляд справи за відсутності позивача до суду не надав.

Тому, на думку суду, зазначені обставини є безумовною підставою для залишення адміністративного позову без розгляду.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 240, ст. 248, ст. 256, ст. 293, ст. 295, ст. 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління ДПС у Харківській області про залишення позовної заяви без розгляду по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОКОНСАЛТ до Головного управління ДПС у Харківській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень - задовольнити.

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОКОНСАЛТ (62371, Харківська обл., Дергачівський район, село Подвірки. пров. Набережний, буд. 1, прим. 157) до Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43983495, вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057) про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Бабаєв А.І.

Повний текст ухвали складено 25.01.2023 року.

Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108589983
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —520/6582/22

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 18.08.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні