Рішення
від 25.01.2023 по справі 904/3749/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.2023м. ДніпроСправа № 904/3749/22За позовом Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс", м. Дніпро

про зобов`язання виконати умови договору, -

Суддя Бажанова Ю.А.

Секретар судового засідання Бочарова М.О.

Представники:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс", та з урахуванням уточнення позовних вимог, просить суд зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" виконати вимоги пункту 3.1. договору № 12-09/10/20 про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення від 10.04.2020, укладеного з Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" в частині наступного:

- надати Громадській спілці "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" інформацію щодо найменувань програм організацій мовлення, які ретранслюються відповідачем, станом на 10.04.2020 та інформацію про кількість абонентів за перший квартал 2020 року;

- надати Громадській спілці "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" інформацію щодо найменувань програм організацій мовлення, які ретранслюються відповідачем, та інформацію про кількість абонентів за другий квартал 2020 року, третій квартал 2020 року, четвертий квартал 2020 року, перший квартал 2021 року, другий квартал 2021 року, третій квартал 2021 року, четвертий квартал 2021 року, перший квартал 2022 року, другий квартал 2022 року, третій квартал 2022 року, якщо у звітному кварталі відбулися зміни.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 11.01.2022 позовні вимоги Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" про зобов`язання виконати умови договору задоволено. Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" виконати вимоги пункту 3.1. договору № 12-09/10/20 про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення від 10.04.2021, укладеного з Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав", в частині наступного: надати Громадській спілці "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" інформацію щодо найменувань програм організацій мовлення, які ретранслюються відповідачем, станом на 10.04.2020 та інформацію про кількість абонентів за перший квартал 2020 року; надати Громадській спілці "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" інформацію щодо найменувань програм організацій мовлення, які ретранслюються Товариством з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс", та інформацію про кількість абонентів за другий квартал 2020 року, третій квартал 2020 року, четвертий квартал 2020 року, перший квартал 2021 року, другий квартал 2021 року, третій квартал 2021 року, четвертий квартал 2021 року, перший квартал 2022 року, другий квартал 2022 року, третій квартал 2022 року, якщо у звітному кварталі відбулися зміни. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" на користь Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" 2 481,00 грн. судового збору.

12.11.2022 від Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" до господарського суду надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якій позивач просить ухвалити додаткове рішення, яким здійснити розподіл судових витрат за результатами розгляду справи та стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" на користь Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" судові втрати на професійну правничу допомогу у розмірі 20 000,00грн..

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 16.01.2023 прийнято заяву Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" про ухвалення додаткового рішення до розгляду; призначено судове засідання для вирішення питання про судові витрати (ухвалення додаткового рішення) на 25.01.2023.

У судове засідання, яке відбулося 25.01.2023, представники сторін не з`явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Копію ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 16.01.2023 направлено на електронну адресу позивача, яка зазначена у позовній заяві та на офіційну електронну адресу (зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань), згідно з довідкою про доставку електронного листа копії ухвали надійшли до електронної скриньки позивача та відповідача 16.01.2023.

Згідно з частинами 3, 4, 5 статті 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Дослідивши та оцінивши надані докази у сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з положеннями статті 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу.

Громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" просить ухвалити додаткове рішення про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Горизонт" на користь Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 20 000,00грн.

В обґрунтування надання правничої допомоги Громадською спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" надані до суду копія договору про надання правової допомоги від 28.02.2020 №01/02/2020, копія додаткової угоди №140 до договору №01/02/2020 від 29.09.2022, копія свідоцтва адвоката Гур`єва Андрія Альбертовича про право на заняття адвокатською діяльністю серія ХВ №000355 від 18.01.2017, копія акту при йому передач наданих послуг від 11.01.2023.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

За пунктом 4 частини першої статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За пунктом 9 частини першої статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні. Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (пункт 6 частини першої статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Відповідно до статті 19 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" видами адвокатської діяльності, зокрема, є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (стаття 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися в ці правовідносини.

Разом з тим чинне процесуальне законодавство визначило критерії, які слід застосовувати при визначенні розміру витрат на правничу допомогу.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

За частиною першою статті 124 Господарського процесуального кодексу України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно з частинами 1, 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Згідно з частинами 3, 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Так, 28.02.2020 між Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (клієнт) та Адвокатським об`єднанням "Гур`єр та партнери" (адвокатське об`єднання) було укладено договір про надання професійної правничої допомоги № 01/02/2020.

Пунктом 1.1 договору встановлено, що клієнт доручає, а адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати професійну правничу допомогу (юридичні послуги), які споживаються в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, в обсязі та на умовах, передбачених цим договором, а клієнт зобов`язується прийняти її та оплатити адвокатському об`єднанню зазначені послуги.

Відповідно до пункту 2.4 договору прийняття кожного доручення оформляється додатковою угодою до цього договору, яка є окремим договірним зобов`язанням і в якій зазначаються вид правничої допомоги, орієнтовні строки її надання, розмір гонорару (винагороди) та фактичних витрат, а також порядок їх сплатити тощо.

20.12.2021 між Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (клієнт) та Адвокатським об`єднанням "Гур`єр та партнери" (адвокатське об`єднання) було укладено додаткову угоду № 138 до договору про надання професійної правничої допомоги.

Згідно пункту 1 додаткової угоди, клієнт доручає, а адвокатське об`єднання зобов`язується надати професійну правничу допомогу у рамках господарського судочинства за позовом клієнта до Товариства з обмеженою відповідальністю "Горизонт".

Відповідно до пункту 3 додаткової угоди, загальна сума гонорару (виногороди) складає 20 000,00 грн та сплачується клієнтом протягом 15 робочих днів з дати ухвалення місцевим господарським судом судового рішення, яким закінчується провадження.

На виконання умов договору, адвокатським об`єднанням були надані послуги клієнту на загальну суму 20 000,00 грн, що підтверджується підписаним обома сторонами актом прийому-передачі наданих послуг від 20.12.2022, відповідно до якого найменування робіт:

- надання усних/письмових юридичних консультацій, вивчення судової практики, аналіз умов договору та фактичних обставин справи (4 години) 4 000,00 грн;

- складання, оформлення і надсилання позовної заяви з додатками, включаючи роботу помічника адвоката (4 години) - 4 000,00грн.

- складання, оформлення і надсилання інших заяв (клопотання) з процесуальних питань, включаючи роботу помічника адвоката (4 години) - 4 000,00грн.

- представництво інтересів клієнта у місцевому господарському суді (4 судові засідання) 8 000,00 грн.

Суд звертає увагу на те, що в акті прийому-передачі наданих послуг від 11.01.2023 внесено такі послуги як представництво інтересів клієнта у місцевому господарському суді (4 судові засідання) 8 000,00 грн. Однак господарський суд зазначає, що судове засідання призначене ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.11.2022 та від 17.11.2022 про задоволення заяви представника позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та системи відеоконференцзв`язку "EasyCon" призначено на 29.11.2022. Натомість, у судовому засіданні, яке відбулося 29.11.2022, підключення в режимі відеоконференції з представником позивача не відбулося з технічних причин. Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 29.11.2022 відкладено підготовче судове засідання у справі на 13.12.2022. У судове засідання, яке відбулося 13.12.2022 з`явився представник позивача. Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2022 призначено справу до розгляду по суті в засіданні на 28.12.2022. У судове засідання, яке відбулося 28.12.2022 з`явився представник позивача. Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 28.12.2022 призначено судове засіданні на 11.11.2023. В судове засідання в якому було оголошено вступну та резолютивну частини рішення з`явився представник позивача. Таким чином з чотирьох вказаних судових засідань представник позивача приймав участь тільки три рази.

Тому ці витрати не входять до складу судових витрат, які підлягають розподілу, та не можуть стягнуті в заявленому розмірі.

Здійснивши аналіз предмета та підстав позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін та інших учасників справи, значення для суспільного інтересу, господарський суд дійшов до висновку про те, що заявлений позивачем розмір витрат на правову допомогу явно не відповідає складності справи.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Так, предметом спору у справі №904/3749/22 є зобов`язання відповідача виконати пункт договору, який укладено на підставі рішення господарського суду, тому підготовка позову не вимагала значного обсягу юридичної і технічної роботи, нормативно-правове регулювання спірних правовідносин в даному питанні не змінювались, справа не є складною, підготовка її до розгляду не потребує аналізу великої кількості доказів, законодавства, значних затрат часу та зусиль; позовна заява охоплює невиконання відповідачем зобов`язання за 1 пунктом договору, що не потребує значного часу для підготовки позову.

За таких обставин, враховуючи обсяг, вартість та співрозмірність заявлених до компенсації витрат на правничу допомогу; відсутність складних арифметичних розрахунків під час підготування позову; незначний обсяг доказів у справі; включення до акту виконаних робіт послуги щодо участі представника у 4-х судових засіданнях (представник приймав участь в 3-х судових засіданнях), суд вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивача витрати на правову допомогу у розмірі 12 000 грн.

Керуючись статтями 123, 126, 129, 241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Заяву Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" про ухвалення додаткового рішення у справі про стягнення витрат на правничу допомогу задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегалан Плюс" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, узвіз Кодацький, буд. 2, код ЄДРПОУ 37731977) на користь Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (01021, Київ, вул. Шовковична, 10, оф. 28, код ЄДРПОУ 43080257) витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 12 000,00 грн.

Відмовити у решті стягнення витрат на правничу допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне додаткове рішення складено 26.01.2023.

Суддя Ю.А. Бажанова

Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108602250
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання виконати умови договору

Судовий реєстр по справі —904/3749/22

Судовий наказ від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Судовий наказ від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Судовий наказ від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Рішення від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Рішення від 11.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 28.12.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні