Ухвала
від 27.01.2023 по справі 305/154/23
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/154/23

Номер провадження 1-кс/305/40/23

УХВАЛА

27.01.2023. Слідчий суддя Рахівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , дізнавача ОСОБА_4 , розглянувши клопотання дізнавача СД Рахівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого судді Рахівського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 на розгляді перебуває клопотання дізнавача СД Рахівського РВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_4 , погоджене із прокурором Рахівського відділу Тячівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи внесенеклопотання сторонакримінального провадженнявказує,що у провадженні сектору дізнання Рахівського районного відділу поліції ГУНП України в Закарпатській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01 січня 2023 року за №12023078140000002 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст358 КК України, а саме підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб`єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут.

Досудовим дізнанням встановлено, що в період 2016 року, точну дату та час досудовим дізнанням не встановлено, в м. Рахів, Рахівського району, Закарпатської області, невідома особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, підробила дозвільні документи на виготовлення та отримання земельної ділянки, для будівництва індивідуальних гаражів, внаслідок чого отримала у власність земельну ділянку прощею 0,0072 га. із кадастровим номером 2123610100:29:002:0067, що розташована за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки №319430431 від 02.01.2023 державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, земельна ділянка із кадастровим номером 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072 га., що розташована за адресою АДРЕСА_1 на праві власності належить громадянину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканцю АДРЕСА_2 , яку він придбав згідно договору купівлі продажу № 83 від 23.03.2021 у ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканця АДРЕСА_3 , який являється першим власником земельної ділянки.

В ході досудового розслідування по матеріалах кримінального провадження у сторони досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судових земельно - технічних експертиз, судово - оціночних, почеркознавчих та інших судових експертиз, для встановлення факту підроблення дозвільних документів на отримання земельної ділянки у власність та фактів грубих порушень при розробці та наданні дозволів на отримання у власність земельної ділянки земельної ділянки із кадастровим номером № 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072 га., що розташована за адресою АДРЕСА_1 , а також інші важливі дані. Основною умовою проведення вказаних експертиз являється дослідження оригіналів документів, на підставі яких надано дозволи на отримання у власність земельної ділянки із кадастровим номером № 2123610100:29:002:0067та здійснено накладення меж вказаної земельної ділянки на землі прибережних захисних смуг вздовж річки Тиса, що в м. Рахів по вул. Карпатській, Рахівського району Закарпатської області

У зв`язкуіз цим,є потребау тимчасовомудоступі дооригіналів проектуземлеустрою щодовідведення земельноїділянки ізкадастровим номером 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072 (га), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у власність на першого та другого власника, обмінних файлів «XML» в електронному вигляді.

Необхідність вилучення оригіналів проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність на першого та другого власника, обмінних файлів «XML» в електронному вигляді, обґрунтовується тим, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до цих документів, зокрема є потреба у забезпеченні проведення судових земельно технічних експертиз, судово - оціночних, почеркознавчих та інших судових експертиз, а також можлива зміна чи знищення цих документів.

Вищевказані оригінали проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність на першого та другого власника, обмінні файли «XML» в електронному вигляді самі по собі та в сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають суттєве значення, для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, в них зафіксовано відомості про вчинення кримінального.

На даний час, є достатньо підстав вважати, що у вищевказаних документах, файлах містяться відомості, що можуть бути використані у кримінальному провадженні, як докази, а тому без тимчасового доступу з одночасним вилученням вказаних документів немає можливості іншим способом довести обставини вчинення кримінального правопорушення.

Згідно вимог ст.162 КПК України, дані матеріали належать до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

У зв`язку з наведеним дізнавач просить надати тимчасовий доступ до оригіналів проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки із кадастровим номером 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072(га),що розташованаза адресою АДРЕСА_1 у власність на першого та другого власника, обмінних файлів «XML» в електронному вигляді, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_4 , з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку).

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання дізнавача.

У судовому засіданні, дізнавач ОСОБА_4 клопотання підтримав. Просив таке задовольнити з підстав наведених у клопотанні.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , в судове засідання не з`явився. Причину неявки суд не повідомив.

Заслухавши прокурора, дізнавача, дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Вимогами ч.2 ст.9 КПК України регламентовано, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Доказами у кримінальному провадженні, відповідно до ч.1 ст.84 КПК України, є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.91 КПК України, доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

При цьому, статтею 93 КПК України регламентовано, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Окрім наведеного, ч.1 ст.159 КПК України регламентовано, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5ст.163КПК Українивизначено,що слідчийсуддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

При цьому ч.6 вказаної статті регламентовано, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023078140000002 від 01.01.2023 вбачається наступне: "до СД Рахівського РВП надійшов рапорт про виявлення факту підроблення невстановленими особами дозвільних документів на будівництво будівлі по АДРЕСА_1 ".

Як вбачається з матеріалів клопотання сдізнавач просить надати тимчасовий доступ до оригіналів проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки із кадастровим номером 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072(га),що розташованаза адресою АДРЕСА_1 у власність на першого та другого власника, обмінних файлів «XML» в електронному вигляді.

Зазначені документи підпадають під ознаки доказів, оскільки їх підставі орган досудового розслідування може встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Разом з тим, у вказаних документах, у відповідності до вимог ст.162 КПК України, може міститися інформація, яка віднесена до охоронюваної законом таємниці, зокрема, яка містить комерційну таємницю.

Відповідно до п.п.4, 8 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, а також персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

У відповідності до вимог ч.2 ст.21 Закону України «Про інформацію» конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

З огляду на викладене, документи, тимчасовий доступ до яких сторона обвинувачення просить надати, містять охоронювану законом таємницю. При цьому, вказані документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому вони мають значення речових доказів.

Водночас сторона обвинувачення зазначає, що іншими способами довести обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, ніж за допомогою згаданих вище документів, неможливо, оскільки такі містять охоронювану законом таємницю.

Таким чином, вивчивши матеріали клопотання та додані до нього документи, вважаю, що є обґрунтовані підстави для задоволення клопотання дізнавача.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.107, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання дізнавача СДРахівського РВПГУНП вЗакарпатській області ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл дізнавачам сектору дізнання Рахівського районного відділу поліції ГУНП в Закарпатській області, ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , тимчасовий доступ до оригіналів проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки із кадастровим номером № 2123610100:29:002:0067, площею 0,0072(га),що розташованаза адресою АДРЕСА_1 у власність на першого та другого власника, обмінних файлів «XML» в електронному вигляді, які знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_4 , з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку).

Визначити строк дії ухвали тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Рахівського районного суду: ОСОБА_1

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108620029
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —305/154/23

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Марусяк М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні