Рішення
від 25.11.2022 по справі 553/3427/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

25.11.2022

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/3427/21

Провадження № 2/553/498/2022

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2022 року м.Полтава

Ленінський районний суд м.Полтави у складі головуючого судді Високих М.С., з участю секретаря судового засідання Лунич Ю.Г.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за цивільним позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Садівничого товариства «Зарусляне» про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом, в якому прохає визнати незаконними дії садівничого товариства «Зарусляне» щодо відключення від електропостачання електричної мережі земельної ділянки № НОМЕР_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , с/т « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Заявлені вимоги вмотивовані тим, що позивачу належить вказана земельна ділянка на території садівничого товариства «Зарусляне» та вона є його членом. Індивідуального договору на постачання електричної енергії між сторонами не укладалось, оплата на використану електроенергію вносилась позивачем на відповідний розрахунковий рахунок або голові правління, про що вносились записи в абонентську книжку. Заборгованості за використану електричну енергію позивач не має, проте в листопаді 2021 року постачання електричної енергії до земельної ділянки було незаконно припинено відповідачем, у зв`язку із чим позивач звернулась до суду.

Провадження у справі відкрито за ухвалою від 20.12.2021, розгляд справи здійснюється за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 25.02.2022 до участі у справі як співпозивача залучено ОСОБА_2 .

Підготовче провадження у справі закрито за ухвалою суду від 27.04.2022, з призначенням справи до судового розгляду по суті.

Будучи належним чином повідомленими про час і місце розгляду справи, сторони до суду не з`явились. Від позивачів надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, заявлені вимоги ними підтримані повністю.

Відповідач правом надання відзиву на позовну заяву та доказів, що підтверджують заперечення проти позову, не скористався, причини не прибуття до суду не повідомив.

У відповідності до вимог ч.1 ст.281 ЦПК України, 25.11.2022 судом постановлена ухвала про проведення заочного розгляду даної справи.

Згідно із ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв`язку із не прибуття в судове засідання всіх учасників справи.

Суд оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів дійшов наступних висновків.

Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 починаючи з 30.08.2014 перебувають у зареєстрованому шлюбі (а.с.42).

Згідно із копією договору купівлі-продажу від 06.07.2018 та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №129967770 (а.с.10-12), земельна ділянка 5310136700:06:005:0063, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , адреса садівничого товариства: АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності ОСОБА_1 .

Відповідно до копії розрахункової книжки члена садівничого товариства «Зарусляне» на ім`я ОСОБА_1 (земельна ділянка АДРЕСА_2 ) та копій квитанцій (а.с.21-26), позивачем у період з 2018 по 2021 роки вносились платежі з оплати електричної енергії.

Згідно із Статутом садівничого товариства «Зарусляне», затвердженим загальними зборами членів за протоколом №2 від 02.10.2016, метою створення садівничого товариства «Зарусляне» є надання послуг членам товариства і іншим фізичним та юридичним особам.

Основними видами діяльності товариства є надання своїм членам послуг з постачання електричної енергії по власним електричним лініям, утримання та ремонт сумісного майна, забезпечення дотримання санітарних та протипожежних норм, охорони та інших потреб членів товариства.

Згідно із п.2.8.4 Статуту, член товариства зобов`язаний своєчасно вносити, зокрема, плату за використану електроенергію.

В разі несплати членами товариства протягом двох місяців внесків за використану електричну енергію, їх ділянки підлягають беззаперечному відключенню від її подачі. Подальше підключення є платним (п.2.8.13 Статуту).

Таким чином, положенням статуту передбачена можливість відключення подачі електроенергії до ділянки члена товариства в разі наявності заборгованості, доказів наявності якої відповідачем суду надано не було. В той же час, згідно з наданими позивачем квитанціями нею вносились платежі за електричну енергію.

За змістом позову, у листопаді 2021 року керівництвом садівничого товариства«Зарусляне» відключено електроенергію на належній позивачеві земельній ділянці, про що позивача завчасно попереджено не було.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 60 Закону України «Про ринок електричної енергії», відключення споживачів здійснюється виключно у порядку, визначеному цим Законом та правилами роздрібного ринку.

Відповідно до п.п. 1.1.1 п. 1.1 Розділу І Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ) ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі - продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби.

Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Згідно з п.п. 1.1.2 п. 1.1 Розділу І Правил, побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Умови та порядок припинення та відновлення постачання електричної енергії споживачу визначено в розділі VI Правил.

Відповідно до п. 7.1 Розділу VIІ Правил, електрична енергія споживачу, який не допускає порушень своїх договірних зобов`язань перед оператором системи передачі та/або оператором системи розподілу та електропостачальником, постачається безперервно, крім випадків, передбачених умовами договорів, укладених споживачами з електропостачальником та оператором системи, та нормативно - правовими актами, у тому числі цими Правилами.

Згідно з п. 7.1 Розділу VIІ Правил, обмеження у споживанні електричної енергії має проводитися за умови одночасного забезпечення збереження необхідних рівнів надійності та якості електропостачання інших споживачів та субспоживачів.

Умови та підстави для здійснення припинення повністю або частково постачання електричної енергії споживачу визначені п. 7.5 Розділу VIІ Правил.

Відповідно до п. 7.5 Розділу VIІ Правил, попередження про припинення повністю або частково постачання (розподілу або передачі) електричної енергії оформлюється після встановлення факту наявності підстав для вчинення вказаних дій та надається споживачу окремим письмовим повідомленням, у якому зазначаються підстава, дата і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено, прізвище, ім`я, по батькові, підпис відповідальної особи, якою оформлено попередження.

Датою отримання таких попереджень буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв`язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим листом).

Попередження про припинення постачання електричної енергії може надаватись споживачу в інший спосіб, передбачений договором з електропостачальником та договором з оператором системи або додатками до нього.

Якщо підставою для припинення постачання електричної енергії є заборгованість споживача перед відповідним учасником роздрібного ринку, у попередженні про припинення постачання електричної енергії додатково зазначається сума заборгованості за відповідним договором та період, за який ця заборгованість виникла.

У разі усунення споживачем в установлений строк порушень, що завчасно (до дня відключення) підтверджується належним чином, постачання електричної енергії споживачу не припиняється.

Доказів про те, що відповідачем приймалося рішення про відключення ділянки позивача від електропостачання: (протокол загальних зборів про прийняття рішення про відключення ділянки позивача від електропостачання, з зазначенням причини відключення; акт про відключення ділянки позивача від електропостачання), матеріали справи не містять. Будь - яких відомостей про наявність у позивача заборгованості за поставлену електричну енергію, як і про підстави відключення ділянки позивача від електропостачання, відповідачем суду надано не було. Крім цього, відповідачем до суду не надано жодних відомостей щодо належного повідомлення позивача про причини відключення електроенергії та попередження про припинення постачання електричної енергії.

Таким чином, відключення від електромережі земельної ділянки позивача відбулось без дотримання зазначеного вище Порядку та без наявності підстав, чим було порушено право позивача в користуванні електричною енергією.

Статтею 15 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги щодо визнання незаконними дій відповідача з відключення від електромережі земельної ділянки належної позивачу обгрунтованими та доходить висновку про зобов`язання садівничого товариства «Зарусляне» поновити електропостачання до земельної ділянки кадастровий номер 5310136700:06:005:0063, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , адреса садівничого товариства: АДРЕСА_1 .

Керуючись263-265,273, 280-282,352-354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Цивільний позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Садового товариства «Зарусляне» про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати незаконними дії Садівничого товариства «Зарусляне» щодо відключення від електропостачання земельної ділянки кадастровий номер 5310136700:06:005:0063, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , адреса садівничого товариства: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Садівниче товариство «Зарусляне» поновити електропостачання до земельної ділянки кадастровий номер 5310136700:06:005:0063, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , адреса садівничого товариства: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_4 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 . Відповідач: Садівниче товариство«Зарусляне»,адреса:36018,м.Полтава,пров.Кизиловий,10,код ЄРДПОУ24391761.

Суддя

Ленінського районного суду м.Полтави М.С. Високих

Дата ухвалення рішення25.11.2022
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108621189
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —553/3427/21

Рішення від 25.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Рішення від 25.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Високих М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні