Ухвала
від 27.01.2023 по справі 296/757/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/757/23

1-кс/296/299/23

УХВАЛА

Іменем України

27 січня 2023 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчим управлінням ГУНП в Житомирській здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022060000000256, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.06.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 110-2, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Процесуальне керівництво у вищевказаному провадженні здійснюється прокуратурою Житомирської області.

Відповідно до наявних матеріалів встановлено, що в період часу з 24.02.2022 по теперішній час невстановлені службові особи ПрАТ "Каштан" (код за ЄДРПОУ 02969774), Житомирська асоціація підприємств по видобуванню та обробці природного каменю "Житомирський граніт" (код за ЄДРПОУ 38500210) та ПП "Вента" (код за ЄДРПОУ 30620514), власником яких є російська федерація, в т.ч. особи які мають громадянство РФ, а також частки в яких мають особи, які відкрито підтримують війну росії проти України, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для представників російської федерації, використовуючи своє службове становище всупереч інтересів служби, з метою отримання прибутку вищевказаними підприємствами при здійсненні їх господарської діяльності, який скеровується для подальшого фінансування ведення війни проти України, в тому числі проти мирного населення, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, а також вчинили дії, направлені та легалізацію (відмивання) коштів, здобутих злочинних шляхом у великих розмірах.

Крім того, в ході досудового розслідування кримінального провадження, на адресу слідчого управління ГУНП в Житомирській області з Малинської міської ради Житомирської області, 16.01.2023 надійшла письмова заява про вчинення службовими особами Приватного акціонерного товариства "Каштан" (код за ЄДРПОУ 02969774) злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України, а саме заниження об`єкта та бази оподаткування - кількості видобутих блоків габро та встановлення значного відсотку реалізації підприємством некондиційних блоків (видобутої сировини), що могло призвести до заниження сплати до бюджету податків. Приватне акціонерне товариство «Каштан» (ЄДРПОУ: 02969774) адреса реєстрації: Житомирська область, Коростишівський район, місто Коростишів, вулиця Червоних партизанів, будинок 31, уповноважене здійснювати серед інших видів господарської діяльності й добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю тощо. Господарську діяльність з видобування габро-лабродариту підприємство здійснює на Північній ділянці Буківського родовища, розташованого за межами с. Буки Малинського району Житомирської області. При цьому, внаслідок вказаної незаконної діяльності державним інтересам в особі Малинської міської ради спричинена істотна шкода.

Таким чином в діях службових осіб ПрАТ "Каштан" (код за ЄДРПОУ 02969774), Житомирська асоціація підприємств по видобуванню та обробці природного каменю "Житомирський граніт" (код за ЄДРПОУ 38500210) та ПП "Вента" (код за ЄДРПОУ 30620514) можуть мати місце ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 110-2, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено, що після широкомасштабного вторгнення росії до України гр. ОСОБА_4 - український політик, виявив проросійську позицію.

Так, 13 березня 2022 останній взяв участь у російському мітингу в Херсоні. 17 березня 2022 Офіс Генерального Прокурора України відкрив провадження щодо державної зради, пов`язаної зі створенням псевдооргану влади на Херсонщині, зокрема, підозрюють ОСОБА_4 .

26 квітня 2022 ОСОБА_4 призначений головою проросійської окупаційної адміністрації Херсона.

ОСОБА_4 має широке коло підпорядкованих йому суб`єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території Держави та опосередковано керує ними за допомогою членів своєї сім`ї. Так його колишня дружина ОСОБА_5 , являється бенефіціарним власником у Приватному акціонерному товаристві «Каштан» (ЄДРПОУ: 02969774) адреса реєстрації: Житомирська область, Коростишівський район, місто Коростишів, вулиця Червоних партизанів, будинок 31

Також, ПрАТ "Каштан" (код за ЄДРПОУ 02969774) являється засновником Житомирської асоціації підприємств по видобуванню та обробці природного каменю «Житомирський граніт», (ЄДРПОУ: 38500210) юридична адреса якого: Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, 149, і останнє, спільно з громадянкою росії ОСОБА_6 , яка являється бенефіціарним власником приватного підприємства «Вента» (ЄДРПОУ 30620514), юридична адреса: Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, 149.

Також, ОСОБА_5 разом з ПрАТ «Каштан» являється кінцевим бенефіціарним власником та засновником у Житомирська асоціація підприємств по видобуванню та обробці природного каменю «Житомирський граніт» (ЄДРПОУ: 38500210), адреса реєстрації: Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, 149., фактичним керівником якої являється громадянин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (урож. м. Київ, зареєстрований АДРЕСА_1 , іпн: НОМЕР_1 .

Крім того, встановлено, що в 2018 році ПрАТ "Каштан" здійснювало експортні операції блоків та бруківки колотої з габро Букінського родовища покупцю ООО «Империал» 108814 російська федерація, місто москва, Сосенське пос. Комунарка, вул. Александри Монахової, д.23

Також, згідно аналітичного дослідження фінансово-господарських операцій ПрАТ «Каштан» та Асоціації «Житомирський граніт», проведеного Головним управлінням ДПС у Житомирській області, встановлено, що основну частину надходжень становлять внесення готівкових коштів, отриманих у вигляді виручки від реалізації продукції без зазначення покупців, кількості та якості товару. Використовуються кошти переважно на оплату поточних витрат підприємства (електроенергія, податки, погашення заборгованості перед постачальниками, в тому числі, лізинговою компанією).

Привертає увагу значний відсоток реалізації підприємством, некондиційних блоків, що може свідчити про заниження об`єкту оподаткування податком на додану вартість, але перевірити цей ризик можливо лише оперативним шляхом.

При цьому зазначено, що аналітичне дослідження фінансово - господарських операцій ПАТ "Каштан" та АСОЦІАЦІЇ "Житомирський граніт" може бути проведено у разі надання інформації, а також відповідних документів (первинні бухгалтерські документи, договори, дані щодо проведення розрахунків, тощо), пояснень причетних осіб, або іншої інформації та відомостей, що підтверджують наявність податкових ризиків та ознак відмивання (легалізації) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Вказані обставини також підтверджуються висновком судового експерта ОСОБА_8 , №205 від 17.01.2023.

Також, 23.01.2023 директору ПрАТ «Каштан» ОСОБА_9 повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, та ч. 2 ст. 209 КК України.

Таким чином, слідчий переконаний, що за місцем проживання ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_2 , зберігаються речові докази, а саме: документи та предмети, які підтверджують здійснення незаконної діяльності службових осіб ПрАТ «Каштан» в розрізі проведення фінансово-господарських операцій з державою агресором - російською федерацією та республікою білорусь та її резидентами, інформація, використана з метою приховування від оподаткування та особистого неправомірного збагачення службових осіб ПрАТ «Каштан», а також відомості щодо видобутку корисних копалин та їх реалізації (бухгалтерські документи, чорнові записи, записні книги, книги вхідної та вихідної кореспонденції, листування з Державною службою геології та надр України, нотатки), комп`ютерна техніка (в т.ч. планшетні комп`ютери), флеш карти (в т.ч. USB накопичувачів) та інші носії інформації, телефони, які можуть містити інформацію в електронному вигляді щодо здійснення їх незаконної діяльності, а також з метою встановлення свідків та співучасників злочину, відшукання грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 01.01.2014 по 01.01.2023.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на об`єкт нерухомого майна - житловий будинок, реєстраційний номер 1615060832224, розташований за адресою АДРЕСА_2 , зареєстровано на праві приватної власності за ОСОБА_7 на підставі договору купівлі-продажу №1050 від 19.10.2019.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотання по суті, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Приписами ч.1 ст.234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно абз.2 ч.3 ст.234 КПК України передбачено, що до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

В обгрунтування клопотання слідчий надав висновок аналітичного дослідження фінансово-господарських операцій ПрАТ «Каштан» та висновок судового експерта ОСОБА_8 , №205 від 17.01.2023, які не можуть бути прийняті слідчим суддею до уваги на підтвердження обставин вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.110-2 КК України, в період часу з 24.02.2022 по даний час, оскільки вказані дослідження стосуються періоду господарської діяльності ПрАТ «Каштан» з 01.01.2018 по 30.11.2022, тобто за межами часу вчинення кримінальних правопорушень.

Окрім того, висновок судового експерта від 17.01.2013 про наявність ознак правопорушень пов`язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом та інших правопорушень за період з 01.01.2018 по 30.11.2022 стосується юридичної оцінки фінансово- господарських операцій, на що експерт не уповноважена.

Питання порушення законодавства, протиправності поведінки в тому числі посадових осіб не може вирішуватись в ході судово-економічної експертизи.

Також згідно протоколу зборів акціонерів ПрАТ «Каштан» від 14.04.2017, головою наглядової ради є ОСОБА_10 , однак слідчий просить надати дозвіл на обшук житла за місцем проживання ОСОБА_7 , який на його переконання є головою вказаної наглядової ради. Вказана розбіжність матеріалами клопотання не вирішена.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 234 КПК України підставою для відмови в задоволенні клопотання про обшук є недоведення слідчим, прокурором достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення.

Враховуючи, що слідчому судді не надано жодних доказів зібраних у межах кримінального провадження за №12022060000000256 та в порядку визначеному КПК України, які б підтвердили обґрунтованість підозри щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.110-2, ч.2 ст.209, ч.2 ст.364-1 КК України, клопотання про проведення обшуку є таким, що не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_2 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено31.01.2024
Номер документу108643482
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —296/757/23

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні