Ухвала
від 25.01.2023 по справі 909/858/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/858/22

УХВАЛА

25.01.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., секретаря судового засідання Поліводи С.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Аверс Промбуд",

до відповідача: Дочірнього підприємства "Спецзалізобетон" Відкритого акціонерного товариства "Івано-Франківськцемент",

треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Ч.А.С.",

- Приватне підприємство "Промтехімпекс",

про стягнення збитків в сумі 11 487 220 грн 54 к.

за участю:

від позивача: Шевченко Кирило Тарасович - адвокат, (ордер на надання правничої (правової) допомоги серія АТ № 1033529 від 15.12.2022);

від відповідача: Петраш Юрій Любомирович - адвокат, (довіреність № 632 від 10.11.2022)

від третіх осіб: представники не з`явилися

установив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Аверс Промбуд" (далі позивач) звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до Дочірнього підприємства "Спецзалізобетон" Відкритого акціонерного товариства "Івано-Франківськцемент" (далі відповідач) про стягнення збитків в сумі 11 487 220 грн 54 к.

Ухвалою суду від 24.10.2022 Господарський суд Івано-Франківської області прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 14.11.2022.

В ході провадження у справі, ухвалою від 20.12.2022 Господарський суд Івано-Франківської області продовжив строк підготовчого провадження на 30 днів до 25.01.2023, а підготовче судове засідання відклав на 16.01.2023.

Ухвалою від 16.01.2023 господарський суд відклав підготовче засідання на 23.01.2023.

25.01.2023 повноваженим представником відповідача по справі подано до суду клопотання (вх. №1070/23 від 25.01.2023) про призначення по даній справі судової будівельно-технічної експертизи.

В судовому засіданні представник відповідача клопотання про призначення експертизи по даній справі підтримав та просив суд в його задовольнити.

Представник позивача щодо клопотання представника відповідача про призначення судової будівельно-технічної експертизи заперечував.

Розглянувши вищевказане клопотання представника відповідача, судом враховано наступне.

В силу приписів п. 8 ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд вирішує питання, зокрема, про призначення експертизи.

Відповідно до ст. 99 Господарського процесуального кодексу України суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: - для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; - жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду. Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Питання про призначення судової експертизи повинно вирішуватися лише після ґрунтовного вивчення обставин справи і доводів сторін щодо необхідності такого призначення.

Експертиза призначається судом у випадку необхідності встановлення фактів (обставин), дані про які вимагають спеціальних знань, та які мають суттєве значення для правильного вирішення спору по суті. При цьому, в силу ст. 99 Господарського процесуального кодексу України господарський суд сам визначає, чи є у нього необхідність у спеціальних знаннях і, відповідно, призначення для цього експертизи, чи такої необхідності немає, і суд може вирішити спір на підставі інших доказів, поданих у справі.

Предметом позову являється вимога про стягнення збитків завданих поставкою неякісного товару.

На підтвердження своїх вимог та заперечень сторонами по справі долучені кілька експертних висновків,які містять неоднозначні відповіді щодо поставлених питань. Разом з тим, наявні у матеріалах справи інші докази, не дають можливості дослідити обставини виникнення недоліків підлоги , які входять до предмета доказування для належного вирішення спору.

Таким чином, необхідність проведення судової будівельно-технічної експертизи зумовлена потребою з`ясувати обставини, що мають вагоме значення для правильного вирішення спору та не можуть бути встановлені судом, оскільки потребують спеціальних знань по спірних питаннях.

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про судову експертизу", судовий експерт зобов`язаний провести повне дослідження і дати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 98 ГПК України, висновок експерта це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 228 ГПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 2 частини першої статті 228 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Керуючись ст. 12 Закону України "Про судову експертизу", ч. ч. 1, 2 ст. 98, ч. 1 ст. 99, п. 2 ч. 1 ст. 228, п. 6 ч. 1 ст. 229, ст. 233, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача вх. № 1070/23 від 25.01.2023 року про призначення судової будівельно-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі № 909/858/22 судову будівельно-технічну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

- Яка бетонна суміш (вид суміші, марка бетону) була використана при будівництві бетонної підлоги в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б?

- Чи відповідає робочий проект "Улаштування промислової підлоги в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б", що розроблений Залевським Василем Ігнатовичем на замовлення ТОВ "Аверс Промбуд" в 2021р., вимогам нормативно-правових актів в галузі будівництва, в частині повноти, обсягу та змісту такої документації?

- Чи проводились будівельні роботи по будівництву бетонної підлоги в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б відповідно до робочого проекту "Улаштування промислової підлоги в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б", розробленого Залевським Василем Ігнатовичем на замовлення ТОВ "Аверс Промбуд" в 2021р."?

- Які пошкодження містить бетонна підлога в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б?

- Які причини виникнення цих пошкоджень?

- Яка вартість робіт по усуненню пошкоджень (тріщин) бетонної підлоги в головному корпусі В1 за адресою: м. Калуш, вул. Івано-Франківська, 24б?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України та направити йому копію ухвали та матеріали справи № 909/858/22.

Зобов`язати сторони у разі потреби надати експерту необхідні для проведення експертизи документи або виконати необхідні дії.

Зобов`язати Дочірньє підприємство "Спецзалізобетон" Відкритого акціонерного товариства "Івано-Франківськцемент" провести оплату роботи експертної установи за проведення даної експертизи.

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Академіка Сахарова, 23 А, м. Івано-Франківськ, 76014).

Підготовче провадження у справі № 909/858/22 зупинити до отримання висновку експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 30.01.2023

Суддя О. М. Фанда

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу108651842
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —909/858/22

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні