Ухвала
від 24.01.2023 по справі 914/3999/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

24.01.2023Справа№ 914/3999/21

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Західземлепроект Плюс

про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №914/3999/21

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Західземлепроект Плюс, м.Львів

до відповідача: Буської міської ради, м.Буськ, Львівська область

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Топорівська сільська рада Буського району Львівської області, с.Топорів Буського району Львівської області

про: стягнення 17748,46грн заборгованості за договором №15 від 16.04.2020

Суддя У.І.Ділай

Секретар Ю.І.Кохановська

За участі представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

Встановив:

На розгляді Господарського суду Львівської області перебувала справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» до відповідача Буської міської ради за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Топорівська сільська рада Буського району Львівської області про стягнення 17748,46грн заборгованості за договором №15 від 16.04.2020.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 22.02.2022 позов задоволено повністю та стягнуто з Буської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Західземлепроект Плюс 17748,46 грн основного боргу та 2270,00 грн судового збору.

На виконання рішення Господарського суду Львівської області було видано наказ від 17.03.2022 по справі №914/3999/21.

16.01.2023 від позивача надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження та видачу нового виконавчого листа у справі №914/3999/21.

Ухвалою суду від 17.01.2023 заяву прийнято та призначено до розгляду в судовому засіданні на 24.01.2023 о 11 год 45 хв.

В судове засідання 24.01.2023 сторони явки повноважного представника не забезпечили, однак Ухвалою суду явка представників в судове засідання покладалась на їх розсуд. У поданій заяві про заміну сторони виконавчого провадження заявник просить її розгляд здійснювати без його участі.

Ч.3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши і дослідивши матеріали поданої заяви та справи в їх сукупності, судом встановлено таке.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Західземпроект Плюс» звернулось до суду з заявою про заміну боржника у виконавчому провадженні та видачу нового виконавчого листа. Як зазначається в заяві, позивач звернувся з заявою щодо виконання наказу виданого Господарським судом Львівської області у справі №914/3981/21 до Управління державної казначейської служби України у Буському районі Львівської області. У відповідь Управління державної казначейської служби України у Буському районі Львівської області листом вих.№01-09-08/658 від 05.09.2022 повернуло виконавчий документ та повідомило, що боржник (Буська міська рада) не перебуває на розрахунково-касовому обслуговуванні та не має відкритих рахунків, однак має відкриті рахунки Виконавчий комітет Буської міської ради.

В матеріалах справи наявний лист Виконавчого комітету Буської міської ради від 01.09.2022 року №1796, яким повідомлено ТзОВ «Західземлепроект Плюс» про те, що у Буської міської ради відсутні відкриті банківські рахунки а також те, що Виконавчий комітет Буської міської ради має відкриті рахунки в органах державної казначейської служби в Україні, зазначено банківські реквізити виконавчого комітету.

Крім того, заявником долучено до матеріалів заяви лист Виконавчого комітету Буської міської ради від 02.09.2022 року №1795, яким повідомлено, що наказ про примусове виконання рішення суду по даній справі буде виконано добровільно Виконавчим комітетом Буської міської ради після заміни боржника у даній справі.

З наведеного вбачається, що Буська міська рада не є розпорядником бюджетних коштів та будь-яких рахунків, відкритих в органах казначейської служби та банківських установах, немає. Головним розпорядником коштів бюджету територіальної громади є Виконавчий комітет Буської міської ради, і для виконання повноважень, покладених на виконавчий комітет, та обліку коштів загального і спеціального фондів бюджету, Виконавчому комітету Біської міської ради в Державній казначейській службі України відкрито реєстраційні та спеціальні рахунки, що підтверджується вищезазначеними листами, копії яких додаються.

Як зазначається в листі Управління державної казначейської служби України у Буському районі Львівської області вих.№01-09-08/658 від 05.09.2022, у разі заміни боржника у виконавчому документі він може бути пред`явлений для примусового виконання до управління в межах встановленого строку пред`явлення виконавчих документів до виконання.

Відтак, заявник звернувся до господарського суду з заявою, в якій просить замінити боржника у справі №914/3999/21: Буську міську раду (80500, Львівська область, м.Буськ, площа 900-річчя Буська, буд.1; ідентифікаційний код 26307575) на Виконавчий комітет Буської міської ради Львівської області (80500, Львівська область, м.Буськ, площа 900-річчя Буська, буд.1; ідентифікаційний код 04056138).

При прийнятті ухвали суд виходив з наступного.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 18 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Згідно з статтею 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Статтею 338 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Пунктом 3 частини 2 статті 22 Бюджетного кодексу України визначено, що головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети можуть бути місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Відповідно до частин 1, 2 статті 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Відповідно до пункту 4 статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зокрема, здійснення в установленому порядку фінансування видатків з місцевого бюджету.

Статтею 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створення) ради та їх виконавчі органи самостійно розпоряджаються коштами відповідних місцевих бюджетів, визначають напрями їх використання.

Зі змісту наведених норм законодавства вбачається, а також підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, що Виконавчий комітет Буської міської ради є виконавчим органом, який належить до структури Буської міської ради та є головним розпорядником бюджетних коштів.

Механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення, в тому числі, механізм здійснення безспірного списання коштів, визначається Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 №845.

Відповідно до пункту 24 Порядку, стягувачі, на користь яких прийняті рішення про стягнення коштів з рахунків боржника, подають до органу Казначейства, в якому обслуговується боржник (відкриті рахунки), або за його місцезнаходженням документи, зазначені у пункті 6 цього Порядку. Якщо боржник обслуговується централізованою бухгалтерією, зазначені документи подаються до органу Казначейства, в якому відкрито рахунки відповідної бюджетної установи, при якій створена така централізована бухгалтерія.

Таким чином, з огляду на викладене, враховуючи положення статей 52, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за можливе замінити боржника у судовому наказі Господарського суду Львівської області у справі №914/3999/21 із Буської міської ради на Виконавчий комітет Буської міської ради.

Водночас слід зазначити, що Господарський процесуальний Кодекс України не передбачає видачі судом нового виконавчого документі, а тому примусове виконання рішення суду здійснюється на підставі вже виданого наказу з врахуванням даної Ухвали суду. Відтак, в цій частині заява до задоволення не підлягає.

Керуючись статтями 18, 233,234, 326-327, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ

1.Заяву про заміну боржника у справі №914/3999/21 задовольнити частково.

2 Замінити у наказі Господарського суду Львівської області від 17.03.2022 у справі №914/3999/21 боржника - Буську міську раду (80500, Львівська область, Золочівський район, місто Буськ, площа 900-річчя Буська, будинок 1; ідентифікаційний код юридичної особи 26307575) на Виконавчий комітет Буської міської ради (80500, Львівська область, Золочівський район, місто Буськ, площа 900-річчя Буська, будинок 1; ідентифікаційний код юридичної особи 04056138).

3. В решті вимог в задоволенні заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили в строк і порядок передбачений ст.235 ГПК України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Суддя Ділай У.І.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення24.01.2023
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу108652377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/3999/21

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 03.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 25.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Рішення від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні