Рішення
від 30.01.2023 по справі 620/254/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2023 року Чернігів Справа № 620/254/23

Чернігівський окружний адміністративний суд під головуванням судді ЖитнякЛ.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області до Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» про стягнення фактичних витратах на виплату та доставку пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області звернулося до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування», в якому просить стягнути з відповідача на рахунок Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», в частині пенсій, призначених відповідно по пунктів «а», «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» відповідно до п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - 20215,79 грн та відповідно до п. «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - 305524,92грн, всього (відповідно до заяви про зменшення позовних вимог).

В обґрунтування свої позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач в порушення вимог Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" не відшкодував витрати на виплату і доставку пільгових пенсій за період з грудня 2021 року по листопад 2022 року громадянам, які отримують пенсію відповідно до п.«а» та «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», у зв`язку з чим, за відповідачем утворилась заборгованість на загальну суму 325740,71 грн, яку позивач просить стягнути в судовому порядку.

Суд ухвалою від09.01.2023 відкрив провадження у справі та призначив її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) і встановив відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали для подання відзиву на позов.

Відповідач належним чином повідомлявся про розгляд справи за адресою реєстрації, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Відзив на позов не подав.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає про таке.

Приватне акціонерне товариство «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (ід.код14311643) є платником страхових внесків та перебуває на обліку в органах пенсійного фонду.

За період з грудня 2021 року по листопад 2022 року пенсійними органами витрачено 325740,71 грн, на доставку пільгових пенсій громадянам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_3 , ОСОБА_24 , ОСОБА_4 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , що підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а» та «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (а.с.17-24,26-36,38-46,).

Так, досліджуючи правильність нарахування відповідачу фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, необхідно врахувати норми ст.5 Закону України від09.07.2003 №1058 «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон №1058), яка регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці правовідносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Відповідно до п.2 розділу XV Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України від05.11.1991 №1788-XII «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Статтею 1 Закону України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» вказано, що платниками збору на обов`язкове державне пенсійне страхування є:

-суб`єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об`єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об`єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи суб`єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників;

-філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 ст.1 Закону України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування», крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у пп.4 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б -"з" ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону України «Про загальнообов`язкове пенсійне страхування».

Згідно з абз.4 п.1 ст.2 та абз.3 п.1 ст.4 Закону України від26.06.1997 №400/97-ВР «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» фактичні витрати пенсійного органу на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України «Про пенсійне забезпечення», підлягають відшкодуванню у розмірі 100 відсотків від об`єкту оподаткування.

Оскільки, відповідач є платником страхових внесків, останній зобов`язаний відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Крім того, за правилами абзацу4 пп.1 п.2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком №1, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що із набранням чинності Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (з 01.01.2004) витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на підставі п. «а» ч.1 ст.13 Законом України «Про пенсійне забезпечення» особам, які були зайняті на роботах за списком №1, покриваються підприємствами та організаціями. Обов`язок підприємств та організацій з відшкодування понесених Пенсійним фондом України після 1 січня 2004 року витрат на виплату і доставку зазначених пенсій не пов`язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу.

Винятком із цього правила є лише відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, призначених з урахуванням вимог ст.14 Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Отже, фактичні витрати пенсійного органу на виплату і доставку пенсій підлягають відшкодуванню у розмірі 100відсотків.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається п.6. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від19.12.2003 №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663.

Підпунктом 6.1 п.6 цієї Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», зокрема, 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій працівникам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Як визначено пп.6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» які надсилаються підприємством до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно з пп.6.7 п.6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунках місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Аналіз викладених норм свідчить про те, що у позивача підстави для пред`явлення відповідних позовних вимог про стягнення з відповідача щомісячних фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій виникають з наступного дня після 25 числа в разі невиконання відповідачем свого обов`язку по добровільному внесенню до Пенсійного фонду України зазначених в повідомленні місячних сум таких витрат.

Аналогічна правова позиція була висловлена Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду у справах №826/3678/15 (постанова від30.01.2018), №1170/2а-4153/12 (постанова від06.02.2018).

Виходячи із аналізу правових норм, що регулюють обов`язки відповідача, під час дослідження позовних вимог судом встановлено, що за період з грудня 2021 року по листопад 2022 року заборгованість Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування», по фактичних витратах на виплату і доставку пенсій, призначених громадянам за списком, вказаному в розрахунках (а.с.17-24,26-36,38-46,), відповідно до пунктів «а» та «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», становить 325740,71 грн.

Законодавчий акт, який би звільняв відповідача від обов`язку відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій органам Пенсійного фонду відсутній.

На час розгляду судом цієї адміністративної справи зазначена заборгованість відповідачем не сплачена, доказів на спростування цієї обставини суду не надано.

З огляду на встановлене, враховуючи, що сума заборгованості є узгодженою, а доказів погашення відповідачем заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у сумі 325740,71 грн не надано, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до ст.139 Кодексу адміністративного судочинства України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст.241-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області до Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» про стягнення сум фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити повністю.

Стягнути на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Чернігівській області (ЄДРПОУ21390940, р/ НОМЕР_1 , філія ЧОУ АТ Ощадбанк МФО 353553) з Приватного акціонерного товариства «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (ЄДРПОУ14311643, р/ НОМЕР_2 в ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 353586) суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за пунктом «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» у розмірі 20215,79 грн (двадцять тисяч двісті п`ятнадцять гривень 79 коп.) та призначених за пунктами «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» у розмірі 305524,92грн (триста п`ять тисяч п`ятсот двадцять чотири гривні 92 коп).

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції.

Позивач - Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (вул. П`ятницька, 83-А, м. Чернігів, 14005, код ЄДРПОУ 21390940);

Відповідач - Приватне акціонерне товариство «Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудування» (вул. Шевченка, 109/1, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600, код ЄДРПОУ 14311643)

Повне рішення суду складено 30.01.2023.

Суддя Л.О. Житняк

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу108665270
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення фактичних витратах на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —620/254/23

Рішення від 30.01.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні