Ухвала
від 30.01.2023 по справі 182/4296/22
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/4296/22

Провадження № 1-кс/0182/98/2023

У Х В А Л А

Іменем України

30.01.2023 року м. Нікополь

Слідчий суддя Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

Секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

Розглянувши клопотання ст. слідчого СВ Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурорм Нікопольської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про допит свідка під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022041340001067 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

за участю сторін провадження

прокурора ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

До Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшло клопотання ст. слідчого СВ Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурорм Нікопольської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про допит свідка під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022041340001067 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що згідно наказу №17-12 від 13.11.2021 ОСОБА_5 було призначено на посаду директора ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» (далі по тексту -Товариство).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі по тексту - Реєстр), Товариство зареєстровано 04.10.2019 за № 11031020000047879, код ЄДРПОУ: 43270106. 04.10.2019 Товариство взято на облік як платник податківГоловного управління ДПС у Запорізькій області, Вознесенівська державна податкова інспекція (Вознесенівський район м.Запоріжжя).

Одним із основних видів діяльності Товариства є будівництво житлових і нежитлових будівель, діяльність у сфері архітектури.

Згідно Реєстру засновником (учасником), керівником Товариства є ОСОБА_5 , який має100% частки статутного капіталу. Керівник юридичної особи може вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо.

Видом установчого документа Товариства є модельний статут. Відповідно до модельного статуту, Товариство є юридичною особою з дня його державної реєстрації. Товариство має самостійний баланс, рахунки в банках, може мати бланки, фірмовий знак, а також знак для товарів і послуг та інші реквізити ( п.6). Виконавчим органом Товариства є директор (п.36.1.1.1). До компетенції виконавчого органу Товариства належить вирішення усіх питань діяльності Товариства.

Згідно протоколу №5/2021 загальних зборів Товариства від 29.11.2021 право підпису документів тендерної пропозиції, договорів за проведеними торгами надано директору ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» ОСОБА_5 самостійно, без узгодження із засновником.

Директор Товариства ОСОБА_5 ,керуючись в своїй діяльності Статутом,займаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, тобто, згідно ч.3 ст.18 КК України, будучи службовою особою, шляхом зловживання своїм службовим становищем, всупереч вимогам чинного законодавства, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, діючи з єдиним умислом та керуючись єдиним корисливим мотивом, з метою подальшого заволодіння грошовими коштами місцевого бюджету в особі Відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільської ради (далі по тексту Відділосвіти), вчинив службове підроблення за наступних обставин.

Так, 25.11.2021 уповноваженою особою Відділуосвіти, на підставі протоколу № 335 було прийнято рішення про проведення закупівлі з предметом закупівлі «Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд. 31, в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» (ДК 021:2015:71320000-7 Послуги з інженерного проектування), шляхом проведення спрощеної процедури закупівлі. Згідно розробленої тендерної документації, Замовником робіт є Відділосвіти.

Відповідно до додатку № 3 до тендерної документації, джерелом фінансування вказаних робіт (послуг), є кошти місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 16 Закону України № 922-VIII від 25.12.2015 «Про публічні закупівлі», замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:

1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;

2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;

3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);

4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.

Якщо для закупівлі робіт або послуг замовник встановлює кваліфікаційний критерій такий як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може для підтвердження своєї відповідності такому критерію залучити спроможності інших суб`єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців.

Згідно ст. 7 Закону України № 687-XIV від 20.15.1999 «Про архітектурну діяльність», проект об`єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов`язковою участю головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Проект об`єкта архітектури завіряється підписом і скріплюється особистою печаткою головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають кваліфікаційний сертифікат.

З урахуванням вказаних норм законодавства, в п. 9 додатку № 2 тендерної документації, розробленої Відділом освіти, учасник у складі пропозиції повинен надати копію кваліфікаційного сертифікату відповідального виконавця окремих робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури на даний вид робіт.

Відповідно до додатку № 2 тендерної документації, до переліку документів, які вимагаються для підтвердження відповідності пропозиції учасника кваліфікаційним критеріям, було віднесено ряд, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» критеріїв, зокрема:

- документи, що підтверджують повноваження представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції, договорів за проведеними торгами (п. 5);

- довідка, що місить інформацію про досвід виконання аналогічного договору, датована не раніше дати виходу оголошення про проведення спрощеної закупівлі (п. 6);

- довідка, що містить інформацію про працівників, які будуть залучені до виконання договору (кількість, досвід роботи), датована не раніше дати виходу оголошення про проведення закупівлі (п. 7).

25.11.2021 вищезазначену інформацію про проведення вказаної процедури закупівель уповноваженою особою Відділуосвіти оприлюднено у електронній системі публічних закупівельProzorro, шляхом розміщення оголошення в мережі Інтернет на веб-сайті prozorro.gov.ua (ID: UA-2021-11-25-007937-a).

В подальшому, згідно протоколу №365 від 13.12.2021 уповноваженою особою Відділуосвіти вирішено визнати переможцем зазначеної спрощеної закупівлі ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП», так як надана тендерна пропозиція Товариства повністю відповідала розробленим Відділомосвітиумовам тендерної документації.

Проте, ОСОБА_5 , умисно, використовуючи своє службове становище, з метою підготовки документів для формування пропозиції Товариства по предмету закупівлі«Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд. 31, в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» (ДК 021:2015:71320000-7 Послуги з інженерного проектування), прийняття участі у тендерній процедурі та визначенні переможцем спрощеної закупівлі, а також, з метою подальшого укладанняміжТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та Відділомосвіти договору з вищезазначеним предметом закупівлі та отримання оплати за виконання даного договору, у невстановлений досудовим слідством день та час, але не пізніше 06.12.2021, перебуваючи в своєму службовому кабінеті, який розташований за адресою фактичного місця здійснення діяльності Товариством, а саме за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Шевченка,79 А, шляхом використання комп`ютерної техніки склав наступні завідомо неправдиві офіційні документи, а саме:

1.довідку щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору (вих. №33 від 29.11.2021). Відповідно до вказаного офіційного документу Товариство буде залучати при виконанні умов договору ряд кваліфікаційних працівників: інженера-проектувальника ОСОБА_6 , інженера-проектувальника ОСОБА_7 , економіста-менеджера ОСОБА_8 , що давало змогу пропозиції Товариства відповідати кваліфікаційним вимогам, встановлених Відділомосвіти та подальшої участі у процедурі закупівлі.

Неправдивість вказаного документу полягає в тому, що жоден із зазначених в довідці працівників на момент її складання та видачі не був працівником ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та не був пов`язаний із зазначеним підприємством жодними зобов`язаннями цивільно-правового характеру, що підтверджується показаннями зазначених у довідці осіб;

1.довідку про досвід виконання аналогічного договору (вих. № 45 від 29.11.2021), згідно якої Товариством було укладено договір з ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» на виконання робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення експертизи по об`єкту: «71320000-7 Послуги з інженерного проектування (Розробка проектно-кошторисної документації: «Капітальний ремонт нежитлової будівлі за адресою: м. Київ, пр. Воздухофлотський, 64»).

Неправдивість вказаного документу полягає в тому, що до моменту складання та видачі довідки з боку ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» не виконувалось жодних аналогічних договорів на замовлення ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» у зв`язку з відсутністю аналогічних договорів між зазначеними суб`єктами господарювання, що підтверджується відповіддю директора ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» ОСОБА_9 ;

3) договір № 12 від 19.04.2021 на виконання робіт на виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи по об`єкту: «71320000-7 Послуги з інженерного проектування (Розробка проектно-кошторисної документації: «Капітальний ремонт нежитлової будівлі за адресою: м. Київ, пр. Воздухофлотський, 64»), укладений між ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна».

Неправдивість вказаного документа полягала в тому, що до моменту складання та видачі довідки між ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» вказаний договір не укладало, що підтверджується відповіддю директора ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» ОСОБА_9 .

Однак, директор Товариства ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що до зазначених довідок щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору, про досвід виконання аналогічного договору, а також, до договору № 12, датованому 19.04.2021, внесено дані, які не відповідають дійсності, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи з метою надання офіційного вигляду документа, завірив їх своїм підписом та печаткою ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП».

Після цього директор Товариства ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого умислу, направленого на складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, умисно, використовуючи своє службове становище, використав зазначені довідки щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору, про досвід виконання аналогічного договору та договір № 12 датований 19.04.2021, надавши їх 06.12.2021 шляхом завантаження та засвідчення власним електронно-цифровим підписом у електронній системі публічних закупівель Prozorro в мережі Інтернет на веб-сайті prozorro.gov.ua (ID: UA-2021-11-25-007937-a) у складі своєї пропозиції уповноваженій особі Відділу освіту, відповідальній за організацію та проведення спрощеної процедури закупівлі Відділу освіти для участі у процедурі закупівлі.

Таким чином, за результатами складання та надання вищезазначених офіційних документів довідок щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору, про досвід виконання аналогічного договору та договору №12, датованого 19.04.2021, Товариство отримало перемогу в процедурі закупівель, проведеній Відділомосвіти.

16.12.2021 між Відділом освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільською радою (Замовник) в особі начальника Відділуосвіти ОСОБА_10 та ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» в особі директора ОСОБА_5 (Виконавець), за результатами проведеної спрощеної процедури закупівель, укладено договір № 536 на виконання робіт: Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд. 31 с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» на загальну суму 1125000 грн. (один мільйон сто двадцять п`ять тисяч гривень).

В подальшому, на виконання умов укладеного договору № 536 від 16.12.2021, директор Товариства ОСОБА_5 , доводячи свій злочинний умисел до кінця, у невстановленому досудовим слідством місці, у період з 16.12.2021 по 23.12.2021 (більш точні день та час досудовим слідством встановити не надалось можливим), склав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме робочий проект «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по АДРЕСА_1 » та 23.12.2021 надав його до Відділу освіти. При цьому, з метою дотримання вимог ст. 7 Закону України № 687-XIV від 20.15.1999 «Про архітектурну діяльність», ОСОБА_5 у вищевказаному проекті зазначено головним інженером проекту ОСОБА_7 .

Неправдивість вказаного документу полягає в тому, що ОСОБА_7 насправді вказаний проект не розробляв, в трудових та договірних відносинах з ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» не перебував, підписи в проекті не ставив, що підтверджується показаннями ОСОБА_7 .

Таким чином, за результатами складання та надання вищезазначеногоофіційного документа робочого проекту «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по АДРЕСА_1 », а також, на підставі акту здачі-приймання робіт (надання послуг) з розробки проектно-кошторисної документації, Відділомосвіти було проведено перерахування грошових коштів Товариству в сумі 1125000 грн, на банківський рахунок останнього за № НОМЕР_1 , відкритий в АБ «Південний», що підтверджується платіжним дорученням № 3576 (внутрішній № 188970437) від 23.12.2021.

Вказані умисні дії ОСОБА_5 підпадаютьпід ознаки кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Окрім того, досудовим слідством встановлено, що директор ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» (далі по тексту Товариство) ОСОБА_5 , керуючись в своїй діяльності Статутом,займаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, пов`язаних з управлінням та розпорядженням майном та коштами товариства, тобто, будучи службовою особою в розумінні ч. 3 ст. 18 КК України, шляхом зловживання своїм службовим становищем, всупереч вимогам чинного законодавства, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, діючи умисно, з єдиною метою у досягненні злочинного результату у вигляді заволодіння коштами місцевого бюджетув особі Відділуосвіти,шляхом виконаннятотожних діянь,об`єднаних єдинимзлочинним умислом, з корисливих мотивів, вчинив привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах, при наступних обставинах.

Так, досудовим слідством встановлено, що25.11.2021 уповноваженою особою Відділуосвіти, на підставі протоколу № 335 було прийнято рішення про проведення закупівлі з предметом закупівлі «Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд. 31, в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» (ДК 021:2015:71320000-7 Послуги з інженерного проектування), шляхом проведення спрощеної процедури закупівлі. Згідно розробленої тендерної документації, Замовником робіт є Відділосвіти.

Відповідно до додатку № 3 до тендерної документації, джерелом фінансування вказаних робіт (послуг), є кошти місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 16 Закону України № 922-VIII від 25.12.2015 «Про публічні закупівлі», замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:

1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій;

2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;

3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів);

4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.

Якщо для закупівлі робіт або послуг замовник встановлює кваліфікаційний критерій такий як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може для підтвердження своєї відповідності такому критерію залучити спроможності інших суб`єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців.

Згідно ст. 7 Закону України № 687-XIV від 20.15.1999 «Про архітектурну діяльність», проект об`єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов`язковою участю головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Проект об`єкта архітектури завіряється підписом і скріплюється особистою печаткою головного архітектора проекту та/або головного інженера проекту, які мають кваліфікаційний сертифікат.

З урахуванням вказаних норм законодавства, в п. 9 додатку № 2 тендерної документації, розробленої Відділом освіти, учасник у складі пропозиції повинен надати копію кваліфікаційного сертифікату відповідального виконавця окремих робіт (послуг), пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури на даний вид робіт.

Відповідно до додатку № 2 тендерної документації, до переліку документів, які вимагаються для підтвердження відповідності пропозиції учасника кваліфікаційним критеріям, було віднесено ряд, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» критеріїв, зокрема:

- документи, що підтверджують повноваження представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції, договорів за проведеними торгами (п. 5);

- довідка, що місить інформацію про досвід виконання аналогічного договору, датована не раніше дати виходу оголошення про проведення спрощеної закупівлі (п. 6);

- довідка, що містить інформацію про працівників, які будуть залучені до виконання договору (кількість, досвід роботи), датована не раніше дати виходу оголошення про проведення закупівлі (п. 7).

25.11.2021 вищезазначену інформацію про проведення вказаної процедури закупівель уповноваженою особою Відділуосвіти оприлюднено у електронній системі публічних закупівельProzorro, шляхом розміщення оголошення в мережі Інтернет на веб-сайті prozorro.gov.ua (ID: UA-2021-11-25-007937-a).

Директор Товариства ОСОБА_5 , умисно, шляхом зловживання своїм службовим становищем,з метою підготовки документів для формування пропозиції Товариства по предмету закупівлі«Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд. 31, в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» (ДК 021:2015:71320000-7 Послуги з інженерного проектування), прийняття участі у тендерній процедурі та визначенні переможцем спрощеної закупівлі, а також, з метою подальшого укладанняміжТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та Відділомосвіти договору з вищезазначеним предметом закупівлі та отримання оплати за виконання даного договору, у невстановлений досудовим слідством день та час, але не пізніше 06.12.2021, перебуваючи в своєму службовому кабінеті, який розташований за адресою фактичного місця здійснення діяльності Товариством, а саме за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Шевченка,79 А, шляхом використання комп`ютерної техніки склав наступні завідомо неправдиві офіційні документи, а саме:

1) довідку щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору (вих. №33 від 29.11.2021). Відповідно до вказаного офіційного документу Товариство буде залучати при виконанні умов договору ряд кваліфікаційних працівників: інженера-проектувальника ОСОБА_6 , інженера-проектувальника ОСОБА_7 , економіста-менеджера ОСОБА_8 , що давало змогу пропозиції Товариства відповідати кваліфікаційним вимогам, встановлених Відділом освіти та подальшої участі у процедурі закупівлі.

Неправдивість вказаного документу полягає в тому, що жоден із зазначених в довідці працівників на момент її складання та видачі не був працівником ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та не був пов`язаний із зазначеним підприємством жодними зобов`язаннями цивільно-правового характеру, що підтверджується показаннями зазначених у довідці осіб;

2) довідку про досвід виконання аналогічного договору (вих. № 45 від 29.11.2021), згідно якої Товариством було укладено договір з ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» на виконання робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення експертизи по об`єкту: «71320000-7 Послуги з інженерного проектування (Розробка проектно-кошторисної документації: «Капітальний ремонт нежитлової будівлі за адресою: м. Київ, пр. Воздухофлотський, 64»).

Неправдивість вказаного документу полягає в тому, що до моменту складання та видачі довідки з боку ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» не виконувалось жодних аналогічних договорів на замовлення ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» у зв`язку з відсутністю аналогічних договорів між зазначеними суб`єктами господарювання, що підтверджується відповіддю директора ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» ОСОБА_9 ;

3) договір № 12 від 19.04.2021 на виконання робіт на виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи по об`єкту: «71320000-7 Послуги з інженерного проектування (Розробка проектно-кошторисної документації: «Капітальний ремонт нежитлової будівлі за адресою: м. Київ, пр. Воздухофлотський, 64»), укладений між ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна».

Неправдивість вказаного документа полягала в тому, що до моменту складання та видачі довідки між ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» вказаний договір не укладало, що підтверджується відповіддю директора ТОВ «Електро Солар Технолоджіс Україна» ОСОБА_9 .

Однак, директор Товариства ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що до зазначених довідок щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору, про досвід виконання аналогічного договору, а також, до договору № 12, датованому 19.04.2021, внесено дані, які не відповідають дійсності, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи з метою надання офіційного вигляду документа, завірив їх своїм підписом та печаткою ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП».

Після цього директор Товариства ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію свого умислу, використовуючи своє службове становище, використав зазначені довідки щодо залучення працівників відповідної кваліфікації до виконання договору, про досвід виконання аналогічного договору та договір № 12 датований 19.04.2021, надавши їх 06.12.2021 шляхом завантаження та засвідчення власним електронно-цифровим підписом у електронній системі публічних закупівель Prozorro в мережі Інтернет на веб-сайті prozorro.gov.ua (ID: UA-2021-11-25-007937-a) у складі своєї пропозиції уповноваженій особі Відділу освіту, відповідальній за організацію та проведення спрощеної процедури закупівлі Відділу освіти для участі у процедурі закупівлі.

В подальшому, із врахуванням вказаних недостовірних офіційних документів, умисно складених та наданих до Відділуосвіти директором Товариства ОСОБА_5 , уповноваженою особою Відділуосвіти, було вирішено визнати переможцем зазначеної спрощеної закупівлі ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП», що підтверджується протоколом №365 від 13.12.2021.

Після цього, директор Товариства ОСОБА_5 ,продовжуючи реалізацію свого єдиного злочинного корисливого умислу, спрямованого на заволодіння коштами місцевого бюджету в особі Відділуосвіти, виділених для оплати послуг на розроблення проектно-кошторисної документації в сумі 1125000 грн., 16.12.2021 уклав від імені ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» (Виконавця) з Відділом освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільською радою (Замовником), в особі начальника Відділуосвіти ОСОБА_10 , договір №536 на виконання робіт: Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території повул. Мостова буд. 31 с. Олексіївка, Нікопольського району, Дніпропетровської області» на загальну суму 1125000 грн. (один мільйон сто двадцять п`ять тисяч гривень).

В подальшому, на виконання умов укладеного договору № 536 від 16.12.2021, директор Товариства ОСОБА_5 , зловживаючи своїм службовим становищем, доводячи свій єдиний злочинний корисливий умисел до кінця, у невстановленому досудовим слідством місці, у період з 16.12.2021 по 23.12.2021 (більш точні день та час досудовим слідством встановити не надалось можливим), склав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме робочий проект «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по АДРЕСА_1 » та 23.12.2021 надав його до Відділу освіти. При цьому, з метою дотримання вимог ст. 7 Закону України № 687-XIV від 20.15.1999 «Про архітектурну діяльність», ОСОБА_5 у вищевказаному проекті зазначено головним інженером проекту ОСОБА_7 , який насправді вказаний проект не розробляв, в трудових та договірних відносинах з ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» не перебував, підписи в проекті не ставив.

23.12.2021 Замовником та Виконавцем складено та підписано акт № 1 здачі-приймання робіт (надання послуг) з розробки проектно-кошторисної документації. Зазначеним актом було підтверджено факт передачі Виконавцем Замовнику робочого проекту «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд.31 в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області». На підставі складеного акту № 1, Відділомосвіти було проведено перерахування грошових коштів в сумі 1125000 грн. Виконавцю робіт, на банківський рахунок останнього за № НОМЕР_1 , відкритий в АБ «Південний», що підтверджується платіжним дорученням № 3576 (внутрішній № 188970437) від 23.12.2021.

Таким чином, директор Товариства ОСОБА_5 , будучи службовою особою в розумінні ч. 3 ст. 18 КК України, діючи з єдиним злочинним умислом на досягнення злочинного результату, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів шляхом зловживання своїм службовим становищем, привласнив грошові коштимісцевого бюджету в розмірі 1125000 грн., чим спричинив державі в особі Відділуосвіти матеріальну шкоду в особливо великих розмірах на вказану суму.

В подальшому, директором Товариства ОСОБА_5 вказані грошові кошти використано на свій власний розсуд.

Під час досудового слідства було встановлено, що відповідальною особою за проведення спрощеної процедури закупівлі по предмету «Розробка проектно-кошторисної документації на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по вул. Мостова, буд.31, в с. Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області» (ДК 021:2015:71320000-7 Послуги з інженерного проектування) була ОСОБА_11 , яка спілкувалась з директором ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» ОСОБА_5 з приводу вказаної закупівлі, а також обговорювала укладення договору на виконання робіт (після того, як переможцем закупівлі було обрано «ТР ІНВЕСТ ГРУП»). Тобто, вона може підтвердити, що саме ОСОБА_5 особисто приймав участь у закупівлі, подавав документи тендерної пропозиції ТОВ «ТР ІНВЕСТ ГРУП» та, у подальшому,укладавдоговір на виконання робіт, а також, надав розроблену проектно-кошторисну документацію на: «Капітальний ремонт будівлі Олексіївського ліцею з оновленням елементів благоустрою території по АДРЕСА_1 ».

Так, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,є безпосереднім свідком, кримінального правопорушення, у скоєнні якого обґрунтовано підозрюється ОСОБА_5 .Покази свідка ОСОБА_11 мають істотне значення як для розкриття злочину, так і для притягнення винного до відповідальності.

В ході досудового слідства встановлено, що станом наданий момент ОСОБА_11 , у зв`язку з активними бойовими діями на території Нікопольського району Дніпропетровської області, перебуває за межами України, а саме в Республіці Польща, і прибути до слідчого для допиту не має фізичної можливості. Без її допиту не можливе об`єктивне досудове розслідування.

Згідно ч.1 ст.232 КПК України допит осіб, впізнання осіб чи речей під час досудового розслідування можуть бути проведені у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення (дистанційне досудове розслідування) у випадках:

1) неможливості безпосередньої участі певних осіб у досудовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності досудового розслідування;

5) наявності інших підстав, визначених слідчим, прокурором, слідчим суддею достатніми.

Згідно ч.2 ст.232 КПК України рішення про здійснення дистанційного досудового розслідування приймається слідчим, прокурором, а в разі здійснення у режимі відеоконференції допиту згідно ізстаттею 225цього Кодексу - слідчим суддею з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження чи інших учасників кримінального провадження. У разі, якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного досудового розслідування, слідчий, прокурор, слідчий суддя може прийняти рішення про його здійснення лише вмотивованою постановою (ухвалою), обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

ОСОБА_11 не заперечує проти допиту в режимі відеоконференції.

У зв`язку з активними бойовими діями на території Нікопольського району Дніпропетровської області, на даний час свідок перебуває за межами України, а саме в Республіці Польща, ст. слідчий просить суд допитати в якості свідка дану особу, оскільки відсутність її допиту на досудовому розслідуванні значно ускладнить та затягне проведення досудового розслідування і судового розгляду.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання та вказав на необхідність допиту, оскільки гр. ОСОБА_11 є безпосереднім свідком по провадженню.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали судового провадження, приходить до наступного висновку.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 225 КПК України у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

В узагальненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику вирішення слідчими суддями питань, пов`язаних із слідчими (розшуковими) діями» від 03.06.2016 року акцентовано увагу на тому, що в частині першій ст. 225 КПК України чітко визначені лише два виняткові випадки, які є підставою для звернення сторони кримінального провадження із клопотанням про проведення допиту, зокрема, існування небезпеки для життя чи здоров`я свідка, потерпілого та їх тяжка хвороба.

Вжите в частині першій ст. 225 КПК України формулювання «інші обставини» свідчить про невичерпність переліку таких обставин, наголошуючи на існуванні вірогідності унеможливити допит свідка чи потерпілого в суді або вплинути на повноту чи достовірність їх показань. Розглядаючи клопотання про допит свідка, потерпілого в порядку ст. 225 КПК України, слідчий суддя, вивчаючи його зміст та матеріали, додані до нього, оцінює обґрунтованість клопотання і визначає, чи мають місце обставини, які зумовлюють допит зазначених осіб, та унеможливлюють його проведення під час судового засідання.

В поданому клопотанні сторона обвинувачення зазначає, що підставами для допиту свідка в судовому засіданні є активні бойові дії на території Нікопольського району Дніпропетровської області та її перебування за межами країни.

Разом з тим, з матеріалів клопотання не вбачаються обставини, що можуть унеможливити допит свідка ОСОБА_11 в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, а також, що існує небезпека для життя і здоров`я свідка, його тяжкої хвороби. Докази на підтвердження вказаних аргументів суду не надані.

Сам по собі військовий стан та перебування свідка за межами держави не є тими виключними обставинами, що унеможливлюють його допит у подальшому. Тим паче, що ч.6 ст.218 КПК України передбачено право прокурора чи слідчого на проведення слідчих дій на території юрисдикції іншого органу досудового розслідування чи надання доручення на проведення слідчих дій такому органу.

За вказаних обставин слідчий суддя дійшов висновку про відмову у задоволенні вказаного клопотання.

Керуючись ст.ст.26,225 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання ст. слідчого СВ Нікопольського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурорм Нікопольської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про допит свідка під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022041340001067 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу108667341
СудочинствоКримінальне
Сутьдопит свідка під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022041340001067 від 22.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

Судовий реєстр по справі —182/4296/22

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні