Ухвала
від 31.01.2023 по справі 531/95/23
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/95/23

номер провадження 1-кс/531/95/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2023 року м. Карлівка

Слідчий суддя Карлівського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотанняслідчого СВ ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, затвердженим заступником керівника Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до документів, з можливістю вилучення оригіналів за 2015-2022 роки, пов`язаних із функціонуванням звалища твердих побутових відходів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме; 1) технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, в тому числі при поділі чи об`єднанні земельних ділянок, 19.12.2013 (виготовлена ПП « ОСОБА_5 » ОСОБА_6 ); 2) документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою на якій розміщується звалище твердих побутових відходів; 3) технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земельної ділянки не сільськогосподарського призначення під звалищем твердих побутових відходів за межами населених пунктів в адміністративних межах Диканської селищної ради Диканського району Полтавської області (затверджена розпорядженням ІНФОРМАЦІЯ_2 №10-з від 29.01.2014); 4) договорів на надання послуг по розміщенню відходів на звалищі твердих побутових відходів; 5) паспорту звалища твердих побутових відходів; 6) результатів аналізів ґрунтів, атмосферного повітря, підземних вод в районі розташування звалища твердих побутових відходів; 7) затвердженої схеми санітарного очищення смт. Диканька; 8) журналів обліку відходів та пакувальних матеріалів звалища твердих побутових відходів; 9) дозволів на ліміти утворення, розміщення, складування відходів; 10) реєстрів утворення, оброблення та утилізації відходів; 11) положень про благоустрій ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 12) посадової інструкції начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 13) особової справи начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 14) договорів на збір, перевезення та складування твердих побутових відходів комунальних (міських) змішаних у тому числі сміття з урн; 15) наказів та договорів про прийняття на роботу осіб для виконання будь-яких робіт на звалищі твердих побутових відходів ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 16) Статуту Диканського комбінату комунальних підприємств; 17) трудового договору, наказу, рішення про призначення керівника ІНФОРМАЦІЯ_1 ; 18) особової справи на керівника ІНФОРМАЦІЯ_1 ; мотивувавши клопотання тим, що в провадженні ВП №3 Полтавського РУП ГУНП України в Полтавській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020171260000078 від 19 серпня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367 КК України.

Розгляд клопотання проводиться за ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Органом досудового розслідування здобуті дані про те, що Державною екологічною інспекцією Центрального округу (далі - Держекоінспекція) здійснено позапланову перевірку ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_2 , Ідентифікаційна номер юридичної особи - НОМЕР_2 ) з метою перевірки фактів викладених у зверненні ОСОБА_7 стосовно порушення природоохоронного законодавства під час діяльності звалища твердих побутових відходів, розташованого на території ІНФОРМАЦІЯ_4 , по дорозі Диканька - В.Балка, за результатами якої складено акт від 02.06.2020 № 06- 28/311 (далі - Акт).

На земельній ділянці, прилеглій до земельної ділянки з кадастровим номером 5321055100:00:003:0031, під час обстеження, виявлено розміщення на відкритому ґрунті відходів комунальних (міських) змішаних, у тому числі сміття з урн (код 7720.3.1.01. згідно ДК 005-96). Площа засміченої земельної ділянки, згідно замірів виконаних інженером-землевпорядником ОСОБА_8 , становить 4,6897 га.

Також, по обидві сторони дороги, що веде на вказане в заяві звалище, виявлено розміщення на відкритому ґрунті відходів комунальних (міських) змішаних, у тому числі сміття із урн (код НОМЕР_3 , згідно ДК 005-96). Загальна площа засмічених земельних ділянок, згідно замірів виконаних інженером-землевпорядником ОСОБА_8 , становить 0,2744 га.

Загальна площа самовільно занятих земельних ділянок під розміщення твердих побутових відходів, згідно замірів виконаних інженером-землевпорядником ОСОБА_8 , становить 4,9641 га.

Відповідно інформації з ДРРП встановлено, що цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 5321055100:00:003:0031, площею 3,1701 га є землі громадської забудови, власником якої є ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_3 . Правокористувач земельної ділянки є ІНФОРМАЦІЯ_6 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 .

Згідно ст. 35 Закону України «Про охорону землі», власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов`язані дотримуватися вимог земельного та природоохоронного законодавства України; проводити на земельних ділянках господарську діяльність способами, які не завдають шкідливого впливу на стан земель та родючість ґрунтів.

Статтею 46 даного Закону визначено, що при здійсненні господарської діяльності, пов`язаної із зберіганням, обробленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням і захороненням відходів, забезпечуються виконання заходів щодо запобігання або зменшення обсягів утворення відходів та екологічно безпечне поводження з ними.

У відповідності до ст. 21 Закону України «Про відходи», органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують виконання вимог законодавства про відходи; організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів; здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території та здійснення контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами відповідно до закону.

Тобто органом, який здійснює контроль в с. Диканька за дотримання вимог законодавства про відходи є ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Звідси, службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 в порушення вимог ст. 35, 46 Закону України «Про охорону землі», ст. 96, 164 Земельного кодексу України, ст. 21, 33 Закону України «Про відходи», внаслідок неналежного виконання свої повноважень щодо здійснення контролю за раціональним використання відходів через несумлінне ставлення до них допустили забруднення навколишнього природного середовища та засмічення прилеглих земельних ділянок до звалища твердих побутових відходів ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за межами населеного пункту с.Диканька у зв`язку з чим заподіяли навколишньому природному середовищу, громадським та державним інтересам шкоди.

На даний час у слідства виникла необхідність у отриманні вище зазначених документів для проведення по них судових експертиз.

З метою повного і неупередженого досудового розслідування та для встановлення істини по справі, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до вище вказаної документації на час досудового розслідування, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотанняслідчого СВ ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл:

-слідчому СВ ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 ;

-слідчому СВ ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 ;

-слідчому СВ ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 ;

-слідчому СВ ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 ;

-слідчому СВ ВП №3 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 , на тимчасовий доступу до документів з можливістю вилучення оригіналів за 2015-2022 роки, пов`язаних із функціонуванням звалища твердих побутових відходів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме; 1) технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку, в тому числі при поділі чи об`єднанні земельних ділянок, 19.12.2013 (виготовлена ПП « ОСОБА_5 » ОСОБА_6 ); 2) документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою на якій розміщується звалище твердих побутових відходів; 3) технічної документації із землеустрою щодо проведення інвентаризації земельної ділянки не сільськогосподарського призначення під звалищем твердих побутових відходів за межами населених пунктів в адміністративних межах Диканської селищної ради Диканського району Полтавської області (затверджена розпорядженням ІНФОРМАЦІЯ_2 №10-з від 29.01.2014); 4) договорів на надання послуг по розміщенню відходів на звалищі твердих побутових відходів; 5) паспорту звалища твердих побутових відходів; 6) результатів аналізів ґрунтів, атмосферного повітря, підземних вод в районі розташування звалища твердих побутових відходів; 7) затвердженої схеми санітарного очищення смт. Диканька; 8) журналів обліку відходів та пакувальних матеріалів звалища твердих побутових відходів; 9) дозволів на ліміти утворення, розміщення, складування відходів; 10) реєстрів утворення, оброблення та утилізації відходів; 11) положень про благоустрій ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 12) посадової інструкції начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 13) особової справи начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 14) договорів на збір, перевезення та складування твердих побутових відходів комунальних (міських) змішаних у тому числі сміття з урн; 15) наказів та договорів про прийняття на роботу осіб для виконання будь-яких робіт на звалищі твердих побутових відходів ІНФОРМАЦІЯ_2 ; 16) Статуту Диканського комбінату комунальних підприємств; 17) трудового договору, наказу, рішення про призначення керівника ІНФОРМАЦІЯ_1 ; 18) особової справи на керівника ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 надати доступ до оригіналів документів, з можливістю їх вилучення у вказаний спосіб, негайно після пред`явлення ухвали до виконання.

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення, тобто по 31 березня 2023 року включно.

Другий примірник оригіналу цієї ухвали та її копію для виконання вимог ч. 2 ст. 165 КПК України вручити слідчому органу досудового розслідування, яким ініційовано розгляд відповідного клопотання.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з боку обвинувачення має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Слідчий суддя

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу108675174
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —531/95/23

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 09.02.2023

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 31.01.2023

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні