Ухвала
від 20.01.2023 по справі 757/2696/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2696/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42016000000004102 від 28.12.2016, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , за погодженням прокурора третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку квартири за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42016000000004102 від 28.12.2016 за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні організації заволодіння коштами АТ «Артем-Банк», вчиненого за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 у вчиненні заволодіння коштами АТ «Артем-Банк», вчиненого за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_11 у пособництві заволодінню коштами АТ «Артем-Банк», вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, а також за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2, ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, з метою встановлення фактичних обставин вчинення кримінальних правопорушень, перевірки відомостей, отриманих в ході досудового розслідування, виникла необхідність у проводенні обшуку квартири за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 , оскільки за вказаною адресою можуть бути виявлені відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та зберігатися засоби та знаряддя вчинення злочину, а також предмети та документи, що мають значення для справи.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42016000000004102 від 28.12.2016 за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні організації заволодіння коштами АТ «Артем-Банк», вчиненого за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 у вчиненні заволодіння коштами АТ «Артем-Банк», вчиненого за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_11 у пособництві заволодінню коштами АТ «Артем-Банк», вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, а також за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2, ч. 5 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначених кримінальних правопорушень причетний колишній фактичний власник АТ «Артем- Банк» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яким приймалися ключові рішення, які стосувалися діяльності банку, у тому числі щодо видачі банком значних сум кредитних коштів.

Крім того, установлено, що ОСОБА_5 офіційно не значився працівником або власником АТ «Артем-Банк».

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 є засновником та співвласником ТОВ «С-ВКЛАД» (код ЄДРПОУ 32798301) та ГО «Київський гольф клуб «ГОЛЬФСТРІМ» (код ЄДРПОУ 44407369).

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно квартира за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 .

За вказаною адресою можуть знаходитися документи, зокрема щодо купівлі-продажу вказаних земельних ділянок, оцінки земельних ділянок придбаних ТОВ «ЕЙЗІТАЙМ», ТОВ «ФОБОС-ЛЕНД», ТОВ «САЛІВАНТ» та ТОВ «АНРІ ТІМ», отримання кредитних коштів вказаними підприємствами у АТ «Артем-Банк» та інші, які можуть свідчити про факт вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку квартири за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 .

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення документів щодо незаконного збагачення ОСОБА_5 (документи щодо придбання рухомого та нерухомого майна ним, членами його родини, близькими родичами, документи щодо відкриття рахунків ним та членами його родини, тощо) , не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення комп`ютерної техніки, носіїв збереження інформації (дискет, дисків, жорстких дисків, флеш-накопичувачів), мобільних телефонів в яких може знаходитися інформація (у електронному виді) щодо отримання кредитних коштів ТОВ «ЕЙЗІТАЙМ» (код ЄДРПОУ 39542047), ТОВ «АНРІ ТІМ» (код ЄДРПОУ 35548684), ТОВ «ФОБОС-ЛЕНД» (код ЄДРПОУ 34260642), ТОВ «САЛІВАНТ» (код ЄДРПОУ 39700311) у АТ «Артем-Банк» (код ЄДРПОУ 26253023), проведення оцінки земельних ділянок, діяльності АТ «Артем-Банк», тощо, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42016000000004102 від 28.12.2016 - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи ГСУ НП України ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , іншим слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в квартирі за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності зареєстрована за ОСОБА_6 , з метою відшукання і вилучення наступних речей і документів:

- фінансово-господарських, реєстраційних та статутних документів ТОВ «ЕЙЗІТАЙМ» (код ЄДРПОУ 39542047), ТОВ «АНРІ ТІМ» (код ЄДРПОУ 35548684), ТОВ «ФОБОС-ЛЕНД» (код ЄДРПОУ 34260642), ТОВ «САЛІВАНТ» (код ЄДРПОУ 39700311), ТОВ «КУА АПФ «НІКО ФІНАНС» (код ЄДРПОУ 34615120), ПП «Консалтингова група «АРГО-ЕКСПЕРТ» (код ЄДРПОУ 33942997), ТОВ «ЗЕМРАСБІЛД» (код ЄДРПОУ 35057914), ТОВ «ПРОВІДЕНТ» (код ЄДРПОУ 36039933), ТОВ «КОРС ОІЛ» (код ЄДРПОУ 35932289), ТОВ «КОМПАНІЯ «ТОП ОЛІМПІК» (код ЄДРПОУ 35428100), ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ЕКСПЕРТ» (нова назва ТОВ «АМБЕРФІЛД КАПІТАЛ») (код ЄДРПОУ 36531540), ТОВ «АКТА ТРЕЙД ГРУП» (код ЄДРПОУ 39297001), ТОВ «ГРАТІСС ЛЕНД» (код ЄДРПОУ 39771637), ТОВ «ГОЛЬФ ЕНД КАНТРІ КЛАБ», (код ЄДРПОУ 35212390), ГО «КГК «ГОЛЬФСТРІМ» (код ЄДРПОУ 44407369), ТОВ «ПАРАДИГМА» (код ЄДРПОУ 31841387), АТ «Балтійська фінансова компанія» AS BALTI FINANTSEERIMISASUTUSE, реєстраційний код 10716509), B.L.L. LERIS INVESTMENTS COMPANY LTD (реєстраційний код 513162651), інших юридичних та фізичних осіб не зареєстрованих за вказаною адресою, зокрема, договорів (у тому числі щодо купівлі-продажу земельних ділянок, цінних паперів, тощо), додаткових угод, специфікацій, обліково-звітних документів, платіжних доручень, банківських виписок, актів приймання-передачі, наданих послуг, балансових довідок, тощо, у період з 01.01.2014 по дату винесення ухвали;

- усіх документів з юридичного оформлення кредитних справ ТОВ «ЕЙЗІТАЙМ» (код ЄДРПОУ 39542047), ТОВ «АНРІ ТІМ» (код ЄДРПОУ 35548684), ТОВ «ФОБОС-ЛЕНД» (код ЄДРПОУ 34260642), ТОВ «САЛІВАНТ» (код ЄДРПОУ 39700311) у АТ «Артем-Банк» (код ЄДРПОУ 26253023), за кредитними договорамивід 28.10.2015 № 67/15, від 16.03.2016 № 04/16, від 24.05.2016 № 17/16, від 24.05.2016 № 18/16;

- документів щодо виділення, реєстрації/перереєстрації, купівлі-продажу земельних ділянок за наступними кадастровими номерами: 3220885000:04:002:0027, 3220882600:04:006:1751, 3220885000:04:002:0078 та 3220885000:04:002:0081, звітів про їх експертну грошову оцінку;

- фінансово-господарських документів юридичних та фізичних осіб, а також печаток незареєстрованих за вказаною адресою осіб;

- чорнових записів, зіпсованих документів, блокнотів та робочих зошитів;

- документів, які містять зразки почерку та підпису ОСОБА_5 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 ;

- надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації комп`ютерної техніки, носіїв збереження інформації (дискет, дисків, жорстких дисків, флеш-накопичувачів), мобільних телефонів в яких може знаходитися інформація (у електронному виді) щодо отримання кредитних коштів ТОВ «ЕЙЗІТАЙМ» (код ЄДРПОУ 39542047), ТОВ «АНРІ ТІМ» (код ЄДРПОУ 35548684), ТОВ «ФОБОС-ЛЕНД» (код ЄДРПОУ 34260642), ТОВ «САЛІВАНТ» (код ЄДРПОУ 39700311) у АТ «Артем-Банк» (код ЄДРПОУ 26253023), проведення оцінки земельних ділянок, діяльності АТ «Артем-Банк», тощо.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 19.02.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.01.2023
Оприлюднено01.02.2024
Номер документу108683201
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42016000000004102 від 28.12.2016

Судовий реєстр по справі —757/2696/23-к

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні