Ухвала
від 30.01.2023 по справі 556/237/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/237/23

Номер провадження 1-кс/556/52/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКАЇНИ

30.01.2023 року.

Слідчий суддя Володимирецького районного суду Рівненської області ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Володимирець скаргу Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» на бездіяльність уповноважених осіб органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області,я щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

В С Т А Н О В И В:

ПАТ «Рівнеобленерго» звернулося до слідчого судді із скаргою на бездіяльність уповноважених осіб органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання повідомлення про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 194-1 КК України.

В обґрунтування скарги покликається на те, що 16 січня 2022 року ПАТ «Рівнеобленерго» звернулося до відділення поліції № 1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області із письмовою заявою про те, що 13 січня 2023 року, близько 10 год. 05 хв. в с. Антонівка по вул. Б.Хмельницького,50 Вараського району Рівненської області, внаслідок наїзду невідомим транспортним засобом умисно пошкоджено електроопору 0,4 кВ № 65 Л-7 Село від ЗТП-464, що призвело до порушення нормальної роботи даного об`єкта через відсутність електропостачання жителям населеного пункту с.Антонівка від ЗТП-464.

Вказана заява прийнята відділенням поліції №1 Вараського Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області, що підтверджується відміткою органу поліції на заяві.

Однак станом на день звернення до слідчого судді з даною скаргою, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені і відповіді щодо розгляду заяви скаржником не отримано.

В судове засідання скаржник не з`явився, подали суду заяву про розгляд у відсутності їх представника, просили скаргу задовольнити з підстав викладених у ній.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, причин неявки суду не повідомили.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого, прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

А як зазначено в ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши та вивчивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Встановлено, що 16 січня 2022 року ПАТ «Рівнеобленерго» звернулося до відділення поліції № 1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області із письмовою заявою про те, що 13 січня 2023 року, близько 10 год. 05 хв. в с. Антонівка по вул. Б.Хмельницького,50 Вараського району Рівненської області внаслідок наїзду невідомим транспортним засобом умисно пошкоджено електроопору 0,4 кВ № 65 Л-7 Село від ЗТП-464, що призвело до порушення нормальної роботи даного об`єкта через відсутність електропостачання жителям населеного пункту с.Антонівка від ЗТП-464, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 194-1 КК України.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцією України та законами України.

Стаття 55 Конституції України гарантує кожному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових чи службових осіб.

Статтею 68 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист інтересів суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування та судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

За приписами ст.5 КПК України, процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положеннями цього Кодексу, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення.

Відповідно до ч.1 ст.24 КПК України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст.8 та ч. 5 ст.9 КПК України, принцип верховенства права у кримінальному провадженні та кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Статтею 13 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини визначено, що кожен, чиї права та свободи, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Згідно ч. 4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Таким чином, встановлено, що за вказаним повідомленням про кримінальне правопорушення відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України слідчим внесені не були, що свідчить про його бездіяльність.

Згідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України під час досудового розслідування може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення заявником потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 307 КПК України слідчий суддя за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може постановити ухвалу про зобов`язання вчинити певну дію.

Згідно зі ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Для з`ясування всіх обставин, що мають значення для встановлення наявності чи відсутності кримінально - караних дій слід внести відомості до ЄРДР за якими повно, об`єктивно та всебічно провести досудове розслідування, встановити всі обставини справи та винести законне, обґрунтоване рішення, а тому скарга Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» на бездіяльність уповноважених осіб органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 2, 303, 306, 307 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Скаргу Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» на бездіяльність уповноважених осіб органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб органу досудового розслідування відділення поліції № 1 Вараського районного відділу поліції ГУНП в Рівненській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Приватного акціонерного товариства «Рівнеобленерго» від 16 січня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено02.02.2023

Судовий реєстр по справі —556/237/23

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні